fbpx
Skip to main content

ABC....HET ENIGE ECHTE PENSIOEN ALFABET

Gaat je collega met pensioen?

Of ga jij binnenkort met pensioen? Dan breekt er een compleet nieuwe levensfase aan. We hebben het wel eens over mijlpalen in het leven, allemaal belangrijk, maar officieel met pensioen is echt wel iets bijzonders. Jullie laten je collega vast niet ongemerkt vertrekken; een feestje, een speech en een persoonlijk cadeau, het hoort er allemaal bij om op een goede manier afscheid te nemen van het ‘werkende leven’. 
 
Wij hebben de nodige blogs geschreven over ‘met pensioen gaan’, van de speech, quotes en citaten, pensioen weetjes tot pensioen ideeën voor een heerlijk leven na je pensioen. Wat nog ontbrak, het eerste enige echte Pensioen ABC. Leuk voor het voorwoord in jullie pensioen vriendenboek, op een kaart te schrijven of als afbeelding te uploaden op een fotoblad in jullie vriendenboek. Onder de afbeelding staan de letters en de 'verhalen'. 
 
PENSIOEN ALFABET abc

Pensioen van A t/m Z

De A is van AOW

De leeftijd wordt steeds hoger voor je eerste AOW, maar we ontvangen het allemaal rond ons 66e of 67e levensjaar. De 70-jarige belastingambtenaar A. Bakker uit de Amsterdamse Boterdiepstraat was degene die in 1957 uit handen van de minister van sociale zaken J.G. Suurhoff de allereerste AOW-uitkering ontving. Het bedrag dat men in 1957 ontving was 804 gulden per jaar voor alleenstaanden en 1.338 gulden voor gehuwden. Tegenwoordig is dat € 1.350 per maand voor alleenstaanden en € 851,52 per persoon voor gehuwden of samenwonenden.

De B van Bye Bye 9 to 5

Well, I tumble outta bed and stumble to the kitchen
Pour myself a cup of ambition
Yawn and stretch and try to come to life
Jump in the shower and the blood starts pumping
Out on the street, the traffic starts jumping
With folks like me on the job from 9 to 5
 
De bekende hit van Dolly Parton over het ‘werkende leven’ en… dat werkende leven is echt voorbij 😊. Maar niet getreurd, ze zeggen ook wel eens: Pensionering is niet het einde van een weg, maar het begin van een snelweg.

De C van Collega’s 

Van collega’s naar ex-collega’s. Het zal even wennen zijn het afscheid. Wist je dat je tijdens je werkzame leven ongeveer 75.000 uren met je collega’s doorbrengt? Dagelijks zien we onze collega’s meer dan onze vrienden en familie (tenzij je samen met je dierbaren een bedrijf runt natuurlijk). Niet gek dat collega’s regelmatig goede vrienden worden. Die dierbare collega’s houdt ze vast!

De D van Dankjewel

Ga je met pensioen, dan word je in het zonnetje gezet, dat hoort er echt wel bij! Herinneringen worden opgehaald, maar je krijgt ook vast complimenten en een welgemeend dankjewel. Wij doen graag een voorzetje:
Je bent een topper, onze topper. Bedankt voor het vele werk, je inzet, je kennis, je gezelligheid en je collegialiteit. Bedankt dat je onze collega bent geweest. We hebben fijn met je gewerkt en gaan je missen.

De E van Ervaring

Een gepensioneerde heeft heel wat levenswijsheid en ervaring opgedaan. Het delen van deze levenslessen met vrienden, familie of wie weet studenten, kan een verrijking van het leven van anderen zijn, maar ook van je eigen leven. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat 60-plussers die advies geven hun leven meestal als zeer zinvol beschouwen, terwijl mensen die dit niet doen minder vaak aangeven dat hun leven veel betekenis heeft. 

De F van Feestje

Een feestje voor een collega die pensioen gaat, natuurlijk dat hoort er toch wel bij. Nadenken over het afscheid van een collega die met pensioen gaat is de moeite waard. Voor jezelf, want zeg nou zelf, het voelt best goed als je een collega ziet genieten op zijn afscheidsfeestje. Maar bovenal voor je collega. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Levi van den Boogaard. Wist je dat hoe positiever mensen hun afscheid waarderen des te beter ze zich voelen vlak na hun pensionering en in de jaren daarna? Een goed afscheid blijkt voor veel gepensioneerden de beste start van hun nieuwe leven. En dat gun je je collega toch van harte.

De G van Geraniums of toch van die Genieten?

Gepensioneerden hebben de ultieme vrijheid om hun dagen in te vullen zoals ze dat zelf willen. Elke ochtend uitgebreid de krant lezen, die goede boeken die je al jaren op de plank liggen, overdag gaan hardlopen, op je gemak de boodschappen doen, aandacht besteden aan anderen… er is tijd voor. Je hoeft je niet te haasten, het mag een tandje minder. Een tandje minder wil niet zeggen dat de dagen saai zijn, dat je een beetje achter de geraniums zit, wel nee voor wie dat wil, is er meer dan voldoende leuks te doen.

De H van Hobby’s

Yoga, reizen, lezen, scrapbooks maken, noem maar op. Met pensioen, je kunt van alles aanpakken en oppakken. En....anders hebben wij nog wel wat tips voor een heerlijk 'pensioen leven'.

De I van Ik-tijd

Na tientallen jaren hard werken, heb je wel wat ‘ik tijd' verdiend’ toch? Jezelf een beetje verwennen. Plan tijd in voor een welverdiend cadeau aan jezelf.

De J van Jezelf zijn

Jezelf kunnen zijn: zijn wie je bent. Dit geldt eigenlijk voor ons allemaal, maar als je werkt, opgroeiende kinderen hebt of mantelzorger bent, dan zet je bewust of onbewust toch vaak anderen op de eerste plaats. Zij waren belangrijker dan jij. Maar zeg nou zelf, als je als bijna zeventiger, niet jezelf kunt zijn, wanneer dan wel?

De K van Korting 

Ben je boven de 65 jaar? Dan ontvang je korting op museumkaartjes, OV en sommige uitstapjes!

De L van Loslaten

Je hebt het stokje overgedragen aan iemand anders. Tijd om je werk los te laten en je er niet langer druk over te maken!

De M van Mijlpaal

Met pensioen gaan is niet zomaar een afscheid, het betekent afscheid nemen van het werkende leven, maar ook een afscheid van alle collega's. Dat is niet niets! Sommigen kunnen niet wachten, verheugen zich op een zee aan vrije tijd die men naar eigen wens kan invullen. Verheugt de één zich, een ander ziet er huizenhoog tegenop. Mocht dat voor jou ook gelden denk dan aan de mooie woorden van Betty Sullivan: ‘There is a whole new kind of life ahead, full of experiences just waiting to happen. Some call it "retirement." I call it bliss.'

De N van Niksen

Want Niks moet, Niksen mag.
Dat is nou het leuke van pensioen, niks hoeven én de hele dag om het te doen! Houd je niet van niksen, zorg er dan voor dat je iets hebt om je dagen te vullen als je met pensioen gaat. Lees onze blog 15 tips voor een geweldig leven na je pensionering.

De O van Oppassen 

Wist je dat op 60 procent van de kinderen tot 4 jaar door oma en opa wordt opgepast? Wedden dat daar heel wat gepensioneerden bij zitten. 

De P van Proost 

Proost op je pensioen al die mooie jaren. Ga je met pensioen, dan is dat het moment om stil te staan bij alle geweldige dingen die je hebt meegemaakt in je (werkende) leven, maar ook het moment om naar de toekomst te kijken. Welke dromen heb je, wat wil je nog leren, zien, ervaren en welke mensen zijn belangrijk voor je? Proost met je collega’s op je verleden én de toekomst.

De Q van Quality Time

Bij Quality Time draait het om samenzijn, om het uiten van je liefde en genegenheid met onverdeelde aandacht. Dat is moeilijker als je aandacht wordt opgeslokt door je gezin en je werk. Als je met pensioen bent is er tijd voor die bewuste aandacht. Dus leg die mobiele telefoon neer, zet je de tablet uit en geef je aandacht aan degene die je dierbaar zijn. Geef je iemand je volledige aandacht dan voelt degene zich speciaal, belangrijk, gehoord en geliefd.

De R van Reizen

Denkend aan pensioen, dan droomt een groot gedeelte over op 'pad gaan, reizen, nieuwe culturen en mensen leren kennen en landen ontdekken'. Een lange vakantie, gaan en staan waar en wanneer je wilt. Er is veel moois in de wereld om te ontdekken en met veel meer dan 25 vakantiedagen gaat dat vast lukken.

De S van Sweet Memories

Achter die deur die dicht gaat zitten heel wat mooie herinneringen. Herinneringen om te koesteren en van te genieten. In een vriendenboek kun je al deze mooie herinneringen delen, het allermooiste cadeau voor je vertrekkende collega.

De T van Toedeloe

Maar vergeet niet, het is geen toedeloe of doei, maar vaak tot ziens met een glimlach 😊.

De U van Uitgewerkt

Klaar, done, over & uit. Je bent uitgewerkt en zoals Loesje al zei ‘het is heerlijk dobberen in een zee van vrije tijd’. 

De V van Vrije Tijd

Misschien kijk je er al jaren naar uit en heb je volop plannen, maar misschien kun je, net als vele kersverse gepensioneerden, wel wat ideeën gebruiken. Lees onze 15 tips om je pensioen te vieren, want al ben je niet meer piep, er ligt nog een hele wereld voor je open.

De W van Werk

Werk? De W van werk in het pensioenalfabet? Steeds meer 65-plussers besluiten nl. om na hun pensioen door te werken, fulltime of parttime. Dit kan uit financiële overwegingen zijn, maar het is vaak meer dan dat. Werk kan iemands passie zijn en daarnaast vinden veel ouderen het fijn om actief te blijven deelnemen aan de maatschappij, het geeft een doel.

De X van generatie X

Kersverse gepensioneerden horen bij generatie X, geboren in, ja ja, de vorige eeuw tussen 1955 en 1970. Deze generatie wordt ook wel de ‘verloren generatie’ of 'generatie Nix' genoemd. Waarom van die deprimerende namen? Tegen de tijd dat de X’ers een baan zochten was er sprake van grote jeugdwerkeloosheid. Het was crisis; de oliecrisis, de economische crisis, bezuinigingen en er was geen ruimte op de arbeidsmarkt voor de jongeren. De X’ers worden gezien als flexibel, nuchter, zelfstandig, gedreven, gaan problemen niet uit de weg en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze hebben de digitale veranderingen meegemaakt en kunnen daar ook mee uit de voeten.

De Y van Young at Heart

Frank Sinatra zong het lang, heel lang, geleden. Michael Bubblé zong het opnieuw in 2013.  Een inspirerende tekst voor iedereen die ietsje ouder is, maar nog durft te dromen.
 
Fairy tales can come true
It can happen to you if you're young at heart
For it's hard, you will find
To be narrow of mind if you're young at heart
 
You can go to extremes with impossible schemes
You can laugh when your dreams fall apart at the seams
And life gets more exciting with each passing day
And love is either in your heart or on it's way
 
Don't you know that it's worth
Every treasure on earth to be young at heart
For as rich as you are
It's much better by far to be young at heart
 
And if you should survive to a hundred and five
Look at all you'll derive out of bein' alive
And here is the best part, you have a head start
If you are among the very young at heart
 
And if you should survive to a hundred and five
Look at all you'll derive out of bein' alive
And here is the best part, you have a head start
If you are among the very young at heart
 

De Z van Zwitserleven gevoel

Ken je die reclame met Kees Brusse nog uit de jaren ’80? Zonder zorgen genieten van je leven als je met pensioen bent. Wij wensen iedereen die met pensioen gaat dat heerlijke, onbekommerde Zwitserleven gevoel! 

Maak het Pensioen Alfabet persoonlijk

Je collega ken je natuurlijk goed, nog leuker als je de letters persoonlijk kunt invullen. Bijvoorbeeld de A van Annemiek die ons binnenkort gaat verlaten, de B van Boterham met kaas, je favoriete lunchhap.

VOORBEELDEN VRIENDENPAGINA'S VRIENDENBOEK PENSIOEN COLLEGA

Lijkt het je leuk om als afscheidscadeau een vriendenboek te maken voor je collega die met pensioen gaat? Bekijk onderstaande  voorbeelden van vriendenpagina's. Onder de twee vriendenpagina's kun je door een voorbeeld van een pensioenboek bladeren met extra fotobladen, sfeerbladen en een jaaroverzicht. Een vriendenboek is echt het aller- allermooiste mooiste afscheidscadeau dat je gezamenlijk kunt geven.
 pensioen collega met pensioen cadeau vriendenboek vriendenboekje
 
Voorbeelden Vriendenboeken Cadeau Pensioen Collega
 
 

pensioen , ABC

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media