fbpx
Skip to main content

Tips voor je vriendenboek

Op zoek naar ideeën of inspiratie. Blader door voorbeelden van onze vriendenboeken of lees onze tips.

omslag vriendenboek, zoveel mogelijkheden

Voor het maken van een mooie omslag heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een effen kleur, één van onze meer dan 400 designs of je ontwerpt je eigen omslag. Je kunt dan bijvoorbeeld een foto, logo, tekening of je eigen (bedrijfs)ontwerp toevoegen. Vind je het leuk om een grote foto van je ouders op de kaft te plaatsen dan kan dat, maar het is ook een geweldige mogelijkheid voor een bedrijf of organisatie om je eigen 'look' te geven aan een pensioen-, jubileum- of afscheidsboek voor een collega.

design vriendenpagina's vriendenboek, veel mogelijkheden

Je kunt bij ons kiezen uit meer dan 400 achtergrond designs of een achtergrond in je favoriete kleur. Voor iedereen wat wils. Maar er zijn meer mogelijkheden als achtergrond design van de vriendenpagina's. Upload je eigen foto, (bedrijfs)ontwerp of bijvoorbeeld een logo als achtergrond van de vriendenpagina's, want ook dat kan bij Vriendenboeken.nl. Het werkt ook nog eens heel gemakkelijk. Het resultaat kun je in de preview bekijken en wil je toch een andere achtergrond, dan kan dat ook. Gewoon even wisselen.

bekijk de preview van je vriendenboek

Als eindredacteur kun je zo vaak als je wilt de preview van je vriendenboek bekijken zodat je weet hoe je boek er in het echt uit gaat zien. Je kunt op deze manier precies zien of je je gekozen achtergrond design mooi vindt, wat vrienden hebben ingevuld en hoe de omslag eruit gaat zien. Je vrienden kunnen ook een preview bekijken, maar alleen van hun eigen vriendenpagina. De preview is een pdf-bestand, deze kun je downloaden.  Als je deze wilt doorsturen naar alle vrienden dan kan dat. De preview is geen weergave van het hoogwaardige productiebestand, maar geeft zeker een hele goede indruk.

kwaliteit foto's

Twijfel je over de kwaliteit van een foto in de preview, check dan eerste de kwaliteitsmelding die je bij de foto ziet (rood, geel of groen bolletje). Geel en groen is eigenlijk altijd goed (tenzij de originele foto  niet scherp is), rood kan wat minder zijn, maar we houden altijd een ondergrens aan van 480 pixels om de kwaliteit enigszins te kunnen waarborgen. Is je foto minder dan 480 pixels, dan kun je een foto niet uploaden. Dat moet je ook niet willen want dat is in het 'echte boek' niet mooi.

Bij twijfel over de kwaliteit mag je ons altijd een mail sturen, dan controleren wij het productiebestand voor je. Gebruik geen foto's die je 'plukt' van internet of van de sociale media, deze hebben vaak heel weinig pixels omdat ze worden verkleind en zijn daardoor niet echt mooi. Heb je extra foto's nodig, neem dan contact met ons op, wij hebben van veel thema's foto's beschikbaar en sturen je ze graag gratis toe.

letterkleur & lettertype omslag van je vriendenboek

Voor de tekst op de omslag kun je kiezen uit zes lettertypes en letterkleuren in alle kleuren van de regenboog. Maak daar gebruik van, want de omslag van je vriendenboek is toch de eerste indruk van je vriendenboek. Kies je voor een eigen ontwerp dan bestaat deze optie nog steeds, maar je hoeft hier geen gebruik van te maken als je zelf al een compleet ontwerp hebt gemaakt.

lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag

De lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag. Wil je bijvoorbeeld een gedicht plaatsen of een vraag uitgebreid beantwoorden dan is dat mogelijk zolang je maar binnen het aantal lettertekens blijft. Sla je een vraag over dan verschijnt deze niet in het vriendenboek. Wil je dat je vrienden hun eigen verhaal schrijven en niet 'vastzitten' aan vaste vragen? Dat kan. Je dient echter wel 1 vraag te kiezen om deze mogelijkheid te bieden. Je kunt dan bijvoorbeeld in plaats van een vraag een stippellijn plaatsen (of algemene vraag zoals 'dit wil ik je graag zeggen') en leg in de uitnodigingsmail aan je vrienden uit dat ze hun eigen tekst kunnen plaatsen onder deze éne vraag.
 
Tip: je kunt bij het gebruik van een enter het 'tellen van de lettertekens' omzeilen door een zachte enter te gebruiken (shift-enter). Controleer wel altijd de preview!

Fotocollages maken

Wil je heel veel foto’s plaatsen in je vriendenboek? Denk dan ook eens aan een fotocollage. Er zijn online diverse gratis programma’s waarmee je gemakkelijk collages kunt maken. In deze blog leggen we je uit hoe je een gratis en simpel een collage kunt maken via canva.

Frame voor je foto's, formaat aanpassen of een leuke versiering?

Heb je een leuke foto en wil je die omlijsten of misschien wil je het formaat aanpassen of de foto versieren met een leuke 'tekstwolk'? Ook daarvoor zijn diverse website beschikbaar die heel gemakkelijk werken en veel opties gratis bieden. Om de foto van het bruidspaar hebben wij bijvoorbeeld een gouden lijst gezet via de website befunky.

EXTRA FOTO’S NODIG?

Extra foto's nodig voor in je vriendenboek? Wij sturen ze je graag gratis toe. Klik hier voor meer informatie.

vragen voor in je vriendenboek

Ga je aan de slag met je vriendenboek dan zul je merken dat je bij elk thema kunt kiezen  uit vragen. Wil je liever je eigen vragen maken dan kan dat ook. Wil je een huwelijksvriendenboek maken, maar daarvoor liever een achtergrond gebruiken van bijvoorbeeld het thema verjaardag dan kan dat uiteraard. Het is echter wel handig om dan in eerste instantie te kiezen voor het thema huwelijk omdat je dan de bijbehorden vragen krijgt te zien. Heb je je vragen éénmaal gekozen dan kun je altijd weer kiezen voor een andere achtergrond. En.. de vragen kun je natuurlijk ook altijd later weer aanpassen, mocht je dat willen. Omdat je alle deelnemers aan je vriendenboek heel gemakkelijk kunt mailen vanuit je beheerdersaccount kun je ze over eventuele aanpassingen gelijk informeren. Heb je inspiratie nodig voor vragen? Lees dan ook zeker de blog 'heel veel extra vragen voor in je vriendenboek'. 

Teksten toevoegen aan fotopagina’s

Gebruik daarvoor de indeling van 3 foto's. De linker pagina kun je prima gebruiken voor een mooie tekst. Je typt je verhaal in Word en je slaat deze op als pdf. Een pdf bestand kun je online kwalitatief heel goed omzetten naar een .jpg bestand (wat je voor een fotopagina nodig hebt). Daar zijn online verschillende gratis programma’s voor en dat werkt goed en snel. Als je een scan maakt van de tekst of tekening (in .jpg) kun je deze ook uploaden.  Op onze boekengalerij zie je daarvan diverse voorbeelden. 

tekeningen toevoegen aan fotopagina's

Doen er kinderen mee aan het vriendenboek of heb je nog tekeningen van vroeger? Altijd leuk om in je vriendenboek te plaatsen. Fleurig, lief en soms sweet memories. Maak een foto van de tekening of een scan (in .jpg). Je kunt deze dan uploaden in plaats van een foto. In het 'juf / meester bedankt' vriendenboek zie je een paar mooie voorbeelden.

Uitnodigingen naar jezelf sturen

Je kunt de uitnodigingen zo vaak als je wilt naar hetzelfde mailadres versturen. Een prima oplossing als een deelnemer aan het vriendenboek (nog) geen mailadres heeft. Wel is het verstandig dat je verschillende namen invult bij hetzelfde mailadres. Bijvoorbeeld Hans – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Thea – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij de inhoud van je vriendenboek kun je dan precies zien om welke pagina’s het gaat. Dat is handig als je bijvoorbeeld de volgorde van de inhoud van het vriendenboekje wilt aanpassen. 

Volgorde inhoud vriendenboek aanpassen

Je kunt de volgorde van de pagina's in het boek veranderen. Klik op het kruisje voor de naam van de vriendenpagina, sfeerblad, jaaroverzicht of sfeerblad en versleep de pagina naar boven of beneden. Wel even op opslaan en de nieuwe volgorde ligt vast. Alleen het voorwoord is altijd de eerste pagina van je vriendenboek.

voorwoord vriendenboek

Vind je het lastig om een goed voorwoord te schrijven. Wij hebben een blog geschreven met 15 tips voor een persoonlijk voorwoord. Ook bij het voorwoord kun je gebruik maken van letterkleuren, lettertypes en opmaak zoals centreren en dikgedrukte teksten. Hartstikke mooie opties om je vriendenboek en hele persoonlijke touch te geven. En... het ziet er ook nog eens heel gaaf uit!

woordenwolk oftewel wordcloud in je vriendenboek

Wist je dat je heel gemakkelijk je eigen woordenwolk oftewel wordcloud kunt samenstellen? Het is niet moeilijk en kan een leuke toevoeging zijn aan je vriendenboek. Je kunt zelf de woorden kiezen, de kleur van de woorden, het lettertype, de vorm en de achtergrond kleur. We hebben er een blog over geschreven met maar liefst 12 foto's van woordwolken. Klik hier voor het hele verhaal.

jaaroverzicht toevoegen aan je vriendenboek

Onze jaaroverzichten zijn razend populair. Er wordt bijna geen vriendenboek gemaakt zonder jaaroverzicht. We hebben jaaroverzichten vanaf 1950 tot 2010. We krijgen best regelmatig de vraag of we ook jaaroverzichten hebben van voor 1950. Helaas moeten we onze klanten dan teleurstellen. Dat was destijds vooral een praktische beslissing. We moesten ergens een grens trekken en de informatie voor 1950 was iets moeilijker te vinden en wat minder luchtig. Wil je toch graag een jaaroverzicht toevoegen aan je vriendenboek, dan zou je kunnen overwegen je eigen jaaroverzicht te maken. Meer informatie lees je hier.

> 500 sfeerbladen

Wij hebben keuze uit maar liefst 500 sfeerbladen. De sfeerbladen zijn overzichtelijk gerangschikt per thema. Klikt op pensioen, sterrenbeelden of huwelijk. Daarnaast zijn er lege pagina's voor felicitaties, handtekeningen of lieve berichtjes én lege vriendenpagina's om tijdens een feest in te vullen. Een combinatie van ingevulde en lege vriendenpagina's is uiteraard ook mogelijk.

Heb jij ideeën voor een sfeerblad. Wij zijn zeer flexibel. Lees onze blog over het sfeerblad Covid-19 dat wij in samenwerking met een school hebben gemaakt.

kan ik een vriendenboek maken in een andere taal?

Onze website is in het Nederlands. De vragen die je kunt selecteren voor je vriendenboek zijn in het Nederlands, maar deze kun je aanpassen. Wil je alle vragen in bijvoorbeeld het Engels, dan is dat geen enkel probleem. Ook de uitnodigingsmail voor je vrienden kun je aanpassen. Maak je een vriendenboek met bijvoorbeeld Nederlands- en Engelstalige deelnemers dan nodig je eerst de Nederlandse vrienden uit. Daarna pas je de uitnodigingsmail aan naar het Engels en nodig je je Engelstalige vrienden uit. Wij hebben voor buitenlandse deelnemers aan het vriendenboek een Engelstalige uitleg beschikbaar.

blogs vriendenboeken

Regelmatig schrijven wij een blog. Blogs om te inspireren, te verbinden en te delen. Blogs waarin vaak superleuke informatie staat om te verwerken in je vriendenboek. Wij hebben bijvoorbeeld verhalen over een geboorte- of huwelijksjaar, quotes  over verjaardagen, vriendschappen, afstuderen, huwelijk, een blog over dingen die je echt niet moet zeggen tegen een 50-plusser!  en nog veel meer.  Klik bij een blog op een tag en je komt vanzelf bij de blogs die over het onderwerp gaan die jou interesseren. Of zoek meer informatie via de zoekfunctie bovenaan in de rode balk.

 

Tags: tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media