fbpx
Skip to main content

15 TIPS VRIENDENBOEKJE JUF & MEESTER

Vriendenboekje juf en meester een dierbaar cadeau

Een vriendenboekje als cadeau voor de juf en meester is een heerlijk cadeau voor een verjaardag, juffendag, zwangerschapsverlof, een juf of meester die met pensioen gaat of als een gezamenlijk cadeau aan het einde van het schooljaar. Zoek jij een cadeau dat er echt uitspringt, waaraan de hele klas kan meedoen en dat voor iedereen ook nog eens betaalbaar is, maak dan samen met alle kids een ‘one-of-a-kind’ vriendenboekje. 
 
Elk kind heeft twee pagina’s om te vullen, de linker pagina is voor de vragen, antwoorden én (profiel)foto, de rechterpagina voor één of twee foto’s. Het zelf invullen door de kinderen, maakt het voor een eindredacteur natuurlijk een stukje makkelijker om het vriendenboekje samen te stellen, maar toch is er ook volop ruimte, mocht je dat willen, om een heel persoonlijke touch aan het vriendenboekje te geven. Wil je het zo gemakkelijk en snel mogelijk, beperk je dan tot de pagina’s die door de kinderen zijn ingevuld, ook hartstikke mooi en leuk. Wil je het uitgebreider dan hebben we veel gave mogelijkheden, tips en ideeën. Laat je inspireren!

Onze 15 tips voor een supergaaf vriendenboekje van de klas voor de leerkracht

1. ONTWERP JE EIGEN DESIGN VOOR HET vriendenboekje

1 voorbeelden achtergronden designs vriendenboekje juf en meester

Je kunt kiezen uit veel kant-en-klare designs of een effen kleur, maar een eigen ontwerp uploaden is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een foto van het klaslokaal als achtergrond, een collage van de gezichten van alle kinderen of het logo van de school verwerkt in het ontwerp. Is één van de ouders professioneel grafisch designer (horen we regelmatig) dan kan hij of zij ook vast iets moois maken. Geen professioneel designer voorhanden, met onze tips lukt ook jou dat vast in een handomdraai. Handig om te weten, je kunt tijdens het maken van het vriendenboek zo vaak als je wilt wisselen van design. Download daarna de preview en je weet precies wat je kunt verwachten.
LEES ONZE BLOG: ONTWERP JE EIGEN DESIGN voor je vriendenboekje.

2. BENUT DE FOTOBLADEN van het vriendenboekje VOOR JE EIGEN ONTWERPEN

2 groepsfoto vriendenboekje juf

 
Je kunt aan elk vriendenboekje een fotobladen toevoegen. Ook bij de fotobladen kun je een eigen achtergrond uploaden. Als je dan verder geen foto’s toevoegt, zie je alleen de achtergrond verschijnen in het vriendenboekje en dat geeft veel mogelijkheden, voor wat betreft spreads (klassenfoto over twee pagina’s verdeeld bijvoorbeeld), paginagrote foto’s, maar ook voor je eigen ontwerpen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je een jpg of png bestand nodig hebt (word-bestanden kun je opslaan als pdf en via deze site omzetten naar een jpg-bestand) en dat de achtergronden vierkant zijn omdat de boeken vierkant zijn. Van een van boven naar beneden gevuld A4’tje snijd je dus altijd een stukje af. 
LEES ONZE BLOG: ONTWERP JE EIGEN FOTOBLAD.

3. TEKENINGEN IN vriendenboekje juf en meester

3 tekeningen in het vriendenboekje juf en meester

Tekeningen in plaats van foto’s in een vriendenboekje is ook hartstikke leuk. Wij hebben daar een gaaf voorbeeld van. De juf van groep 5 en 6 van basisschool Onder de Wieken ging met pensioen en daar hoorde een mooi cadeau bij. Tijdens het afscheidsfeest werd de juf verrast met een gezamenlijk en heel persoonlijk cadeau van alle kinderen van haar klas. Wat dit vriendenboekje extra speciaal maakt is dat op elke vriendenpagina een prachtige tekening stond van elk kind. De tekeningen waren eerst gescand en vervolgens toegevoegd aan het vriendenboekje. Het resultaat was prachtig en superlief. 
 
Ook leuk, maak met verf een afdruk van alle handen van de kids!
4 handafdruk vriendenboekje juf en meester
Lees ook onze blog: klas geeft juf een vriendenboekje.

4. Vraag ouders voor in het vriendenboekje

5 extra vraag voor ouders in het vriendenboekje juf meester

De kinderen beantwoorden de vragen, maar het is wel echt leuk om één vraag toe te voegen voor de ouders waarin ze iets persoonlijks kunnen schrijven voor of over de leerkracht, een blijk van waardering en persoonlijk dankjewel. Dat wordt zeer gewaardeerd weten wij uit ervaring. Vullen niet alle ouders die vraag in, dan is dat ook geen probleem, niet ingevulde vragen verschijnen niet op de vriendenpagina.

5. QR-CODES VAN FILMMATERIAAL

6 qr codes in afscheidsboek

Filmpjes van het paasontbijt, sportdag, schoolreisje of een compilatie van filmmateriaal van het basisschooljaar? Voeg het toe aan je vriendenboekje door middel van een QR-code! Vorig jaar waren er meerdere scholen die een QR-code plaatsten in het afscheidsboek voor groep 8 en er zullen er ongetwijfeld dit jaar nog meer volgen. Voor een gratis QR-code zoek je online naar ‘QR-code gratis maken’. Kies bij de afdrukkwaliteit wel voor een hoge kwaliteit en een jpg of png bestand.

6. WOORDENWOLK voor juf en meester

7 woordenwolk vriendenboekje juf en meeester

Een woordenwolk over de juf of meester is een supermooie illustratie voor het vriendenboekje. In een woordenwolk kun je spelen met kleurtjes, lettertypes en vormen. Je kunt kiezen voor algemene teksten, maar nog leuker is het als kinderen vraagt om woorden die gaan over de meester, juf of het afgelopen schooljaar. 
Lees ook onze blog: maak simpel je eigen woordenwolk.

7. FOTOCOLLAGES VOOR IN HET vriendenboekje voor de juf en meester

8 fotocollage vriendenboekje juf meester

Hebben jullie ook zo ontzettend veel foto’s om uit te kiezen? Voeg dan fotocollages toe aan het vriendenboekje. Zo kun je veel meer foto’s kwijt en deze collages maken het vriendenboekje heel speels qua uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld een collage maken van alle kinderen, klassenfoto’s, de gymlessen of van alle kinderen een babyfoto. Je gebruikt hiervoor de achtergrond van het fotoblad.
LEES OOK ONZE BLOG: ZO MAAK JE EEN FOTOCOLLAGE.

8. Later als ik groot ben

8 fotocollage vriendenboekje juf meester 2

De populairste vraag in de vriendenboekjes gemaakt door kinderen is ‘over 20 jaar ben ik’. Een paar jaar geleden hebben we, na goedkeuring van ouders, een inventarisatie gedaan van droomberoepen van 11- en 12-jarigen. De verschillen tussen jongens en meisjes waren best groot. Een school is met deze vraag ‘fotografisch’ aan de slag gegaan. Zij fotografeerden alle kinderen als hun toekomstige zelf en dat leverde heerlijke plaatjes op. Lijkt zoiets je ook leuk dan kun je deze foto plaatsen op de vriendenpagina van het kind of je maakt er een collage van. Je hebt overigens als eindredacteur toegang tot alle vriendenpagina’s via ‘het pennetje’ onder de naam.
lees ook onze blog: topidee afscheid groep  8.

9. SFEERBLADEN, SFEERBEELDEN voor vriendenboekje

10 sfeerblad vriendenboekje juf meester

 
Wij hebben van elk thema sfeerbladen beschikbaar, die we ook nog eens regelmatig updaten. Kijk bij de sfeerbladen ‘bedankt juf | meester’. Misschien zit er iets bij wat je leuk vindt om toe te voegen aan het vriendenboekje.

10. PAGINA’S VOOR NAMEN, ‘HANDTEKENINGEN’ OF BERICHTJES

11 lege pagina in vriendenboekje

Wil je naast de ingevulde vriendenpagina’s, nog ruime voor berichtjes, namen of een tekstje van de ouders. Ook dat kan bij ons. Ze staan bij de optie sfeerbladen en je voegt ze met één muisklik toe aan jullie vriendenboekje. Kies je bij je bestelling voor uncoated papier dan is het makkelijker om op deze pagina’s te schrijven.

11. VOORWOORD vriendenboekje

12 voorwoord vriendenboekje juf meester
 
In elk vriendenboekje is er ruimte voor het voorwoord, de eerste pagina van het vriendenboekje. Je kunt bij het voorwoord kiezen uit lettertypes, letterkleur en teksten centreren, onderlijnen en vet laten afdrukken
LEES OOK ONZE BLOG: ZO SCHRIJF JE EEN VOORWOORD.

12. OPMAAK LETTERS VRIENDENBOEKje

13 speel met letterkleurtjes virendenpagina vriendenboekje juf meester

Als eindredacteur kies je voor een lettertype. Dit lettertype wordt gebruikt voor de vragen in het vriendenboek en de teksten onder de foto’s. De kinderen kunnen ook kiezen voor een lettertype, maar als ze dat niet doen, krijgen ze standaard het lettertype dat jij hebt gekozen als eindredacteur. Wil je de vragen in een cursief lettertype? Dat is mooi, maar voor de antwoorden niet altijd even duidelijk. Wil je de vragen toch graag cursief, dan is het handig om alle kinderen te vragen een ander lettertype te gebruiken (je kunt iedereen mailen via je Vriendenboeken account). Wil je dat alle kinderen hetzelfde lettertype gebruiken, dan kun je dat op deze manier ook vragen. Soms wordt ook gevraagd aan iedereen om dezelfde letterkleur te gebruiken. Dat kan hartstikke leuk zijn in bijvoorbeeld een vriendenboek voor een gouden huwelijk (gouden letters, heel gaaf), maar bij een vriendenboekje ingevuld door kinderen is juist de diversiteit aan kleuren en lettertypes ook wel heel leuk. Vraag de kinderen om gebruik te maken van deze optie. Ook kunnen ze de tekst centreren of vet laten afdrukken. Ook leuk. Het laat wat zien van de persoonlijkheid van de kinderen.

13. Omslag Vriendenboekje Juf en Meester

14 volop keuze in omslagen vriendenboekje juf meester

Bij onze vriendenboeken kun je kiezen uit heel veel designs voor de omslag, maar kun je ook een foto op de voorkant plaatsen en een titel. Maar ook bij de kaft van het vriendenboekje kun je een eigen ontwerp uploaden. Dat kan een klassenfoto zijn, verspreid over de voor- en achterkant van het afscheidsboek, een collage van alle kinderen of misschien alleen een tekst of een effen kleur. Alles is wat dat betreft mogelijk. 
LEES ONZE BLOG: ONTWERP ZELF DE OMSLAG VAN JE VRIENDENBOEK.

14. PAPIER INHOUD VRIENDENBOEK 

Je kunt bij ons kiezen uit twee soorten papier voor de inhoud van jullie vriendenboekje. Met en zonder glanslaag, oftewel glanscoating of uncoated. Wat je voorkeur heeft is een kwestie van smaak. Het is wel zo dat het merendeel van onze klanten voor glans kiest. Wil je echter papier waar je ook wat op kunt schrijven, dan is uncoated net wat makkelijker. Wil je schrijven en toch liever een glanscoating, kies dan voor een permanent mark om vlekken of doorschijnen tot een minimum te beperken.

15. Wij willen ook een vriendenboekje

uitvoeringen vriendenboekje juf meester

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat veel ouders het vriendenboekje voor de juf of meester graag willen nabestellen voor hun eigen kind. Een vriendenboek is natuurlijk ook een fantastische herinnering aan het schooljaar, de leerkracht en alle klasgenootjes. Vanaf 10 identieke vriendenboeken kun je gebruik maken van onze speciale uitvoering voor groepen. Voorbeelden van groep 8 vriendenboeken zie je op bovenstaande foto.

Geïnteresseerd? Maak gebruik van onze speciale aanbieding voor groepen. Al vanaf € 7,55!

Voorbeelden ingevulde vriendenpagina's vriendenboekje juf en meester

 vriendenboek vriendenboekje bedankt voor het mooie schooljaar juf en meester
dankjewel juf en meester
vriendenboek vriendenboekje bedankt voor het mooie schooljaar juf en meester

basisschool, tips, dankjewel juffen en meesters

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media