fbpx
Skip to main content

NOG MEER MOGELIJK MET ONZE FOTOBLADEN

Je eigen ontwerp toevoegen kan nu ook!

Maak je bij ons een vriendenboek dan heb je volop keuze uit designs voor je vriendenboek (meer dan 500), je kunt je eigen ontwerp of foto uploaden als achtergrond design voor je vriendenpagina’s en de omslag van je vriendenboek en ook een vriendenboek in je favoriete kleur is mogelijk. Ook voor de fotobladen hebben wij de mogelijkheden uitgebreid. Wat betekent dat voor jou?

4 Keuzes achtergrond designs fotobladen

Als je een fotoblad toevoegt aan je vriendenboek heb je de volgende 4 keuzemogelijkheden:

 1. Je geeft aan dat je dezelfde achtergrond wil als je eerder voor de vriendenpagina’s hebt gekozen (b.v. een design van Vriendenboeken, een design van jezelf of een effen kleur). Heel handig dan hoef je niet te zoeken naar een kleurcode of design.
 2. Je kiest voor één van de meer dan 500 andere designs van Vriendenboeken.
 3. Je kiest voor een effen kleur via ons kleurenpalet. Je kunt kiezen uit alle kleuren van de regenboog. Heb je een specifieke kleurcode (hexadecimale kleurcode, een code die begint met #) dan kun je deze ook invoeren.
 4. Je kiest ervoor om een eigen foto(spread), tekening, tekstpagina, (bedrijfs)ontwerp of logo toe te voegen als achtergrond van het fotoblad.

Bonus: afbeelding, ontwerp, tekening, teksten, foto paginagroot!

Het toevoegen van een eigen achtergrond, dus optie 4, geeft je als eindredacteur veel extra mogelijkheden. Waarom? Je hoeft nl. niet per se extra foto’s toe te voegen aan je fotoblad. Dat klinkt misschien wat raar, maar als je geen foto’s toevoegt dan krijg je alleen de afbeelding te zien die je hebt geupload. Zo kun je je eigen fotoblad helemaal naar je eigen wensen ontwerpen. We doen je graag wat ideeën aan de hand. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er bij de inhoud van je vriendenboek rondom ongeveer 3mm afgaat vanwege snijranden én dat onze vriendenboeken vierkant zijn.

1. Fotospread oftewel twee pagina’s in een vriendenboek naast elkaar

Voeg je één foto toe als achtergrond dan is dat een hele mooie mogelijkheid om een groepsfoto, familiefoto, klassenfoto (afscheid groep 8!), reüniefoto of die mooie natuurfoto van je vakantie te plaatsen in je vriendenboek. Ben je bezig met een vriendenboek voor een collega dan kun je op deze manier een pagina vullende foto toevoegen van alle collega’s, een foto van jullie gebouw, winkel of misschien van jullie assortiment.

voorbeeld 1 grote foto | spread

2. Eén foto per pagina

Maak je een vriendenboek voor je jarige zus of het gouden huwelijk van je ouders. Dan kun je twee vierkante foto’s op paginagroot formaat naast elkaar plaatsen. Bijvoorbeeld een babyfoto van je zus links en een foto van haar als 40-jarige op de rechterpagina. Of een huwelijksfoto van je ouders toen ze 50 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten en een foto van je ouders zoals ze er nu uitzien.

voorbeeld één foto per pagina

fotoblad 2 fotos

3. Collage 

Wil je een fotocollage toevoegen dan kan dat ook. Je kunt via onze site geen fotocollage maken, maar er zijn genoeg websites waarbij dat gratis mogelijk is. Voorbeelden zijn canva en befunky. Wij vertellen je graag hoe gemakkelijk je een collage maakt.

voorbeeld collage vriendenboek

fotoblad collage

4. Tekeningen kinderen

Een mooie tekening gemaakt voor oma en opa, kan natuurlijk ook. Je maakt een foto of scan van de foto en je upload deze en de tekening verschijnt 2 pagina's groot in je je vriendenboek.

voorbeeld tekening vriendenboek

fotoblad tekening

5. Eigen ontwerp | design

Vorig jaar was er een groep 8 klas waarvan één van de ouders een praatplaat had gemaakt. We hebben daar destijds ook een blog over geschreven. Ben jij creatief of één van je vrienden of misschien collega’s dan kun je iets heel persoonlijks creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van allemaal korte teksten, een gedicht of namen. Maar ook een ontwerp in de lijn met onze sfeerbladen is natuurlijk mogelijk. Als je inlogt kun je alle sfeerbladen rustig bekijken en doe je vast wel inspiratie op. Denk je, zelf ontwerpen, helemaal niets voor mij..... Met onze uitleg doe je dat in een handomdraai en het is ook nog eens superleuk om te doen.

EIGEN ONTWERP: praatplaat

PraatPlaat voor je Vriendenboek sfeerblad vriendenboekje

6. teksten of tekstpagina

Een eigen tekst toevoegen kan op twee manieren, of eigenlijk 3, want je kunt natuurlijk altijd een scan of een foto maken van een tekst. Wij doen het echter meestal via een word-bestand of via canva. Het is niet moeilijk om te doen en het resultaat is geweldig. Bij dit voorbeeld hebben we voor de linker achtergrond een foto gekozen en voor de rechter achtergrond een tekst. Uitleg toevoegen tekst aan vriendenboek.

voorbeeld vriendenpagina combinatie foto & tekst (canva)

tekst vriendenboek met canva

voorbeeld vriendenpagina foto & tekst (pdf naar jpg omgezet)

tekst vriendenboek pdf

 7. handtekeningen

We hebben talloze sfeerbladen waar je uit kunt kiezen, waaronder pagina's voor korte teksten of handtekeningen. De bedoeling is dan dat je dit laat invullen als je vriendenboek klaar is. Wil je echter een pagina met korte teksten, bijvoorbeeld felicitaties, al in je vriendenboek als je dat laat drukken, dan kan dat ook. Deze pagina hebben wij gemaakt in canva (via formaat 5000x2500 pixels). Voor de teksten hebben we verschillende lettertypes en kleurtjes gebruikt. Zijn er vrienden die liever één of twee regels aanleveren, dan kun je dat op deze manier heel mooi verwerken tot één geheel.

voorbeeld handtekeningen of korte teksten vriendenboek

fotoblad handtekeningen

Goed om te weten:

 • Foto’s, afbeeldingen, ontwerpen die je upload dienen jpg of png te zijn.
 • Kies voor een goede kwaliteit van je foto of ontwerp, zeker als je één afbeelding upload. In een vriendenboek wordt je foto of ontwerp altijd uitvergroot (zeker als je kiest voor formaat 30x30). Hoe hoger het aantal pixels, hoe beter de kwaliteit is.
 • Kies je voor een spread dan is het handig om een liggend ontwerp te hebben (eigenlijk twee vierkanten naast elkaar want onze vriendenboeken zijn vierkant). Als je een ander formaat kiest, zoals een staande foto, dan moet je altijd een stukje wegsnijden.
 • Kijk even goed naar het midden van de pagina. Bij een spiraalbinding wordt de vriendenpagina daar gesneden en bij de gebonden en geniete versie valt dit gedeelte een beetje weg in de binding. Let dus op dat in het midden niet iets heel belangrijks staat.
 • Gebruik je een eigen foto of ontwerp dan is het belangrijk dat je wel rekening houdt met snijranden van 3 mm rondom. Plaats dus geen belangrijke details tegen de randen.
 • Het toevoegen van een fotoblad is qua prijs gelijk aan een vriendenpagina, sfeerblad of jaaroverzicht. Logisch, maar we krijgen de vraag wel eens, vandaar dat we het nog even melden.

Zo maak je een fotoblad voor in je vriendenboek

 1. Klik bij inhoud vriendenboek de optie ‘fotobladen’ aan (aan de rechterkant)
 2. Kies een titel voor je fotoblad (handig dan weet je precies bij de inhoud van je vriendenboek om welk fotoblad het gaat) en een indeling. Ga je geen extra foto’s uploaden dan is de indeling die je kiest niet zo heel belangrijk.
  De titel is puur bedoeld voor jou als eindredacteur zodat je gemakkelijk de volgorde kunt bepalen. De titel komt niet op het fotoblad te staan.
 3. Je hebt nu keuze uit vier mogelijkheden:
  3.1. Je kunt kiezen voor dezelfde achtergrond als je vriendenboek
  3.2 Je kunt kiezen uit de meer dan 500 designs van Vriendenboeken
  3.3. Je kunt kiezen voor een effen kleur uit ons kleurenpalet of voert een specifieke kleurcode in.
  3.4. Je kunt kiezen voor het uploaden van je eigen foto, logo of ontwerp voor de voor de linkerpagina en daarna voor de rechterpagina.
  3.5. Je kiest voor het uploaden van 1 foto of ontwerp die wordt verdeeld over beide pagina’s.
 4. Bekijk de preview of je tevreden bent.

Veel plezier met het maken van je vriendenboek én de fotobladen. Mocht je vragen hebben, wij helpen je graag en snel.

Voorbeelden vriendenboek vriendenpagina's

21 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

babyshower baby shower organiseren ideen cadeau vriendenboekje vriendenboek

tips, nieuwe software , fotobladen, canva

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media