fbpx
Skip to main content

30 WEETJES JAAR 2000 & DE MILLENNIUMBABY'S

De millenniumbaby's worden 21 jaar

Kinderen van het jaar 00, het allereerste jaar van de 21e eeuw. In het jaar voorafgaand aan de geboorte van de milenniumbaby’s maakte de wereld zich druk om de gevolgen van de "millenniumbug". Computers zouden klokslag 31 december 1999 00.00 gereset worden en men was bang voor de gevolgen. Zouden vliegtuigen uit de lucht vallen, liften problemen krijgen, zou er nog gepind kunnen worden, wat gebeurde er met alle apparatuur in de ziekenhuizen, in kerncentrales en zouden kernrakketten spontaan gelanceerd kunnen worden? Niemand wist goed wat ons te wachten stond en men was bang voor een wereldwijde chaos. Maar uiteindelijk gebeurde er niets en konden we 1999 feestelijk uitluiden. We waren klaar voor een nieuw millennium.

Meer weten over het boeiende jaar 2000? We hebben voor jou .. leuke, interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over én voor iedereen die in 2021 zijn 21e verjaardag viert. Veel leesplezier!

30 X 21 Jaar

1. 21 JAAR =

1.096 weken
7.670 dagen
184.082 uren
11.044.924 minuten
662.695.446 seconden

2. 2000 het jaar van de Draak

Ben je geboren in 2000 dan ben je, volgens de Chinese Astrologie, geboren in het jaar van de draak. Draken zijn trots, beschermend, enthousiast, zelfverzekerd, slim, volhardend, direct, succesvol en inspirerend. De draak wordt gezien al teken van geluk. In China is er blijkbaar altijd een toename van het aantal geboortes omdat ouders graag willen dat kinderen in het jaar van de Draak worden geboren.

3. Millennials

Veel mensen schijnen te denken dat Millennials in het jaar 2000 zijn geboren. Dat klopt niet. Je wordt een Millennial genoemd als je geboren bent tussen 1980 tot 1996! Geboren in 2000 dan hoor je bij Generatie Z. Internet was er al toen deze generatie werd geboren, zij kennen niet anders. Het is niet voor niets een generatie die vele uren per dag online is te vinden. Z’ers zijn echt vergroeid met hun mobiele telefoons. Ze kijken minder ‘gewone’ televisie maar geven de voorkeur aan Netflix, Youtube en alle sociale media. Facebook is minder populair bij deze groep dan Snapchat en Instagram. De Z’ers worden gezien als open-minded, loyaal, attent, pragmatisch maar kunnen wat minder goed omgaan met kritiek. Ze zijn beschermd opgevoed en wonen over het algemeen langer thuis. Het zijn echte multi-taskers en kunnen werken aan meerdere taken tegelijkertijd. Ze zijn daarbij ook nog eens in staat om snel en efficiënt te schakelen tussen werk en ontspanning. De Z’ers werden en worden volwassen in een digitale en high-tech wereld met als resultaat dat deze generatie over het algemeen ondernemender denkt en doet. Veel jongeren van deze generatie (in Amerika maar liefst 72%) geeft aan dat ze ooit een eigen bedrijf willen beginnen. Het is een generatie die globaal denkt en handelt, ze hebben contacten met leeftijdsgenoten over de hele wereld. Het is de meest diverse en multiculturele generatie ooit, een generatie die ook vindt dat iedereen gelijk is en zich daar sterk voor maakt. Van deze, misschien wel meest praktische generatie, wordt veel verwacht. Meer over deze generatie lees je hier en hier.

4. Ook geboren in 2000

Ook 21 dit jaar worden schaatster Femke Kok, atlete Femke Bol, actrice en zangeres Willow Smith, actrice Laura van Bussel, actrice Noah Cyrus (zusje van) voetballers Kljell Scherpen, Remco Evenepoel, Jurgen Ekkelenkamp, Kik Pierie en Orkun Kökçü, rapper Lil Plump.

5. de POPULAIRSTE babyNAMEN

De top 5 van meisjesnamen werd dat jaar aangevoerd door Sanne, gevolgd door Lisa, Fleur, Anne en Iris. Anouk, Amber, Julia, Lotte en Emma maakten dat jaar de top 10 compleet.
De top 5 namen voren de jongen waren in die tijd Thomas, Max, Tim, Daan en Niels.
Lars, Rick, Nick, Tom en Kevin volgden op respectievelijk 6 tot en met 10. Veel korte stoere namen.

6. usb

De USB-stick komt op de markt. De stick heeft een opslaggeheugen van 8MB en kost ongeveer 50 Euro.

7. Mobiele telefoons

Het gebruik vanaf mobiele telefoons komt vanaf dit jaar echt op gang. Werd een mobiele telefoon tot laat in de jaren ’90 nog als overbodig gezien want je had tenslotte een huistelefoon en anders was er altijd wel ergens een telefooncel ‘om de hoek’. Smartphones had je nog niet, maar wel de onverwoestbare Nokia. In het jaar 2000 kwam de Nokia 3310 op de markt gebracht. Deze versie werd maar liefst 126 miljoen keer verkocht. In 2000 kostte de 3310 ongeveer 500 gulden (225 euro).

8. sims

Het populairste nieuwe computerspel dat jaar was The Sims. Ken je het nog? Je mocht het leven van de virtuele familie Sims invulling geven. Dat varieerde van huizen inrichten tot zorgen dat ze konden eten en gingen slapen.

9. Playstation

In november ging in Nederland Sony's PlayStation 2, de PS2, in de verkoop. Dit leidde in de winkels tot een gekkenhuis. Had je vooraf niet ingetekend dan had je geen kans om een exemplaar te bemachtigen. De adviesprijs voor de nieuwe playstation lag op fl.1149,- maar daarvoor werd bij doorverkoop grif meer betaald. Hoe de playstation 2 in die tijd door Trouw werd beoordeeld kun je hier lezen.

10. internet

Het internet was populair, maar nog lang niet iedereen was in 2000 online. 41,5% van de Amerikaanse bevolking had op dat moment een internetaansluiting in huis. In Nederland hadden 4,7 miljoen van de 6.8 miljoen huishoudens een computer en daarvan hadden 2,8 miljoen een internetaansluiting, hetzelfde percentage dus dan in Amerika. Wel een computer, geen internet, dat is 21 jaar later ondenkbaar.

11. groene ketchup

Heinz tomatenketchup wordt in Amerika verkrijgbaar in de kleur groen. De groene ketchup, gemaakt van groene tomaten, is vooral bedoeld voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat zij de nieuwe kleur erg waarderen en dat ze er waarschijnlijk erg veel van gaan gebruiken. Het werd uiteindelijk geen succes.

12. cupcakes

Sinds Carrie in 2000 in een aflevering van 'Sex and the City' samen met Miranda cupcakes at voor de Magnolia Bakery, is het cakeje razend populair. Niet alleen in New York en Londen, maar ook hier.

13. London Eye

Op 31 december 1999 wordt reuzenrad the London Eye geopend door de Britse premier Tony Blair. In maart 2000 ging het reuzenrad open voor het publiek. In 2000 was het reuzenrad nog het grootste reuzenrad ter wereld. The London Eye, ook wel het Millennium Wheel, is 135 meter hoog en heeft een doorsnede van 120 meter. Leuk weetje: staalconstructiebedrijf Hollandia uit Krimpen heeft het reuzenrad gebouwd.

14. Olympische Spelen Sydney 2000

Gouden medailles waren er voor wielrenster Leontien van Moorsel (3x goud), zwemster Inge de Bruijn (3x goud), zwemmer Pieter van den Hoogenband (2x goud), amazone Anky van Grunsven (1x goud), springruiter Jeroen Dubbeldam (1x goud), het heren hockeyteam (1x goud) en judoka Mark Huizinga (1x goud).

15. Die gemiste strafschoppen, wat deed dat pijn

Het EK-voetbal vond plaats in Nederland en België. Nederland ging onder bondscoach Frank Rijkaard probleemloos door de voorrondes, speelde een schitterende kwartfinale tegen Joegoslavië (6-1). Oranje was favoriet voor de eindzege, maar in de halve finale ging het mis. Tijdens de wedstrijd werden door Nederland twee penalty’s gemist. Er werd verlengd, maar het bleef 1-1. Strafschoppen moesten de uitkomst brengen. Drie strafschoppen werden gemist en Italië won met 3-1.

16. Muziek in 2000

Iedereen zong of danste wereldwijd mee met It’s my life van Bon Jovi, Oops I did it again van een nog piepjonge Britney Spears, Walk on water van Milk Inc., I turn to you van Melanie (van de Spice Girls), I'm Outta Love van Anastacia, Let's Get Loud van Jennifer Lopez en La Bomba van king Afrika . Jody Bernal had een grote hit met Que si que no, Abel met Onderweg, Anouk met Michel, Krezip met I would stay, Wer bisto van Twarres en Jij bent de zon van Jop, een ex-kandidaat van de Nederlandse real-lifeshow De Bus.

17. Coldplay

Coldplay's eerste album Parachutes kwam uit op 10 juli 2000. Het album was meteen een groot succes in Engeland en kwam op nummer 1 in de UK album chart. Op 26 juni gaf de band haar eerste buitenlandse concert en wel… in de Kleine Zaal van Paradiso. De volgende dag traden ze op in het radioprogramma van Henk Westbroek op 3FM. Het nummer Trouble een kleine hit werd in de Top 40.

18. EN DE OSCAR GAAT NAAR….

In 2001 worden de Oscars uitgereikt voor de beste film, regisseur en acteur van 2000. Oscars zijn er voor Gladiator (beste film), Steven Soderbergh (beste regisseur Gladiator), Russell Crowe (beste acteur voor zijn rol in Gladiator) en actrice Julia Roberts voor haar rol in Erin Brockovich.
Andere populaire films in de bios waren Cast Away (Tom Hanks en Helen Hunt), Meet the parents (Ben Stiller en Robert de Niro), What women want (Mel Gibson en Helen Hunt), X-Men (Hugh Jackman en de Nederlandse Famke Janssen), Chocolat (Juliette Binoche en Johnny Depp) en Crouching Tiger, Hidden Dragon van regisseur Ang Lee.

19. Brennifer

Kranten werden in 2000 volgeschreven over Brennifer. De populaire Friends actrice Jennifer Aniston en filmster Brad Pitt waren een stel (afgekort tot…. Brennifer) en stapten in juli van dat jaar in het huwelijksbootje.

20. Beste verkochte boek

Met 184.053 exemplaren was de broederschap van John Grisham het bestverkochte boek in Nederland. Geert Mak stond destijds op nummer 2 met De eeuw van mijn vader (meer dan 150.000 exemplaren) en Harry Potter schrijfster J.K. Rowling met het eerste deel van de Harry Potter serie, Harry Potter en de steen der wijzen, op de derde plek. Ook twee andere boeken van de schrijfster van de razend populaire Harry Potter boeken werden dat jaar goed verkocht Harry Potter en de gevangene van Azbakan (het boek dat dat jaar op de markt kwam en het boek uit 1999 Harry Potter en de geheime kamer.
De Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek ging dat jaar naar Guus Kuijer voor Polleke, voor altijd samen, amen.

21. Bekendmaking acteurs eerste Harry Potter film

In vervolg op de razend populaire Harry Potter boeken waren de voorbereidingen van de allereerste Harry Potter film begonnen. In 2000 werd bekend dat Emma Watson, Daniel Radcliffe en Rupert Grint waren gecast voor de verfilming van het eerste boek, Harry Potter en de Steen der Wijzen.

22. Vuurwerkramp in Enschede

Een ramp voltrok zich op zaterdag 13 mei 2000 in Enschede. Even na half vier ontplofte de vuurwerkfabriek SE Fireworks in de Enschedese wijk Roombeek. Het was de grootste explosie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. De ontploffing kostte aan 23 mensen het leven, waaronder ook vier brandweermannen, ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest.

23. Euthanasie

Nederland is het eerste land ter wereld waar euthanasie legaal wordt.

24. WAT VERDIENDE ‘JAN MODAAL’

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal oftewel de doorsnee Nederlander is destijds € 25.000,00 (er werd in die tijd nog betaald in guldens, dit bedrag is omgerekend naar Euro's). Per maand was dat € 1.388,89 netto. 21 jaar later dat jaarlijks op € 36.500,00, omgerekend per maand is dat € 2.816 bruto en netto ongeveer € 2.245,00.

25. Barend en van Dorp krijgen bezoek

Barend en van Dorp bieden aan het begin van hun uitzending van 20 december hun excuses aan de Hell’s Angels aan. Tien leden van de motorclub vallen vlak voor de uitzending de studio binnen en delen rake klappen uit. De leden van motorclub zijn boos omdat zij in het programma regelmatig worden neergezet als criminele organisatie.

26. Six Flags

In april opent Six Flags Holland (voorheen Flevohof en Walibi Flevo) zijn deuren met 30 nieuwe attracties en veel achtbanen.

27. verkiezingen in Amerika, ook destijds omstreden

Ook 21 jaar geleden waren de verkiezingen in Amerika controversieel. Uiteindelijk wordt George W. Bush de nieuwe president van de VS na heel veel hertellingen en rechtszaken. Verliezer democraat Al Gore kreeg meer stemmen maar Bush meer kiesmannen. De kiesmannen van Florida gaven uiteindelijk de doorslag. Met een paar honderd stemmen verschil eiste Bush de overwinning op.

28. Poetin

In maart 2000 wordt Vladimir Poetin gekozen tot president van Rusland. In 2008 wordt hij premier (hij mocht zich na twee termijnen niet meer verkiesbaar stellen) en in 2012 weer president. Inmiddels is hij al bijna 21 jaar de machtigste man van Rusland.

29. DE MOOISTE 5 QUOTES OVER 21 JAAR

21 is de leeftijd van verantwoordelijkheid. Geef het een paar maanden en je zult je afvragen waarom je zo'n haast had om 21 te worden.
21 is the age of responsibility. Give it a few months and you will be wondering why you were in such a hurry to get here.
Onbekend

Toen ik een jongen van veertien was, was mijn vader zo onnozel dat ik de oude man nauwelijks kon verdragen. Maar toen ik eenentwintig werd, was ik verbaasd over hoeveel hij in zeven jaar had bijgeleerd.
When I was a boy of fourteen, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be twenty-one, I was astonished at how much he had learned in seven years.
Mark Twain

De natuur geeft je het gezicht dat je op 20-jarige leeftijd hebt; het is aan jou om het gezicht dat je op 50-jarige leeftijd hebt te verdienen.word dit jaar 30 jaar en het is beter dan 20 worden, dat kan ik je wel vertellen. De lessen die ik heb geleerd.
Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.
Coco Chanel

Hoe oud je ook wordt, de eerste twintig jaren zijn de langste helft van je leven.
Live as long as you may. The first twenty years are the longest half of your life.
Robert Southey

Als een mens op zijn 21ste verjaardag levensmoe is, dan betekent dat dat hij nogal moe is van iets in zichzelf.,
When a man is tired of life on his 21st birthday it indicates that he is rather tired of something in himself.
Scott Fritz Gerald

Lees hier meer quotes over 21 jaar.

30. HET ALLERMOOISTE CADEAU VOOR EEN 21-JARIGE? DAT HEBBEN WIJ!

21 jaar, toch wel een mijlpaal, daar hoort een mooi cadeau bij. Dat mooie cadeau dat hebben wij 😊. 

21 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

21 jaar vriendenpagina

 

21 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media