fbpx
Skip to main content

VRIENDEN MAKEN KOST GEWOON TIJD

Wishing to be friends is quick work, but friendship is a slow ripening fruit
Aristoteles

Stadia van vriendschap

Afgelopen maart publiceerde het Journal of Social and Personal Relationships een artikel van professor Jeffrey Hall over de verschillende stadia van vriendschap. Professor Hall onderzocht hoe lang het duurt voordat je iemand je beste vriend kunt noemen.

Van kennis naar beste vriend

Aristoteles wist ruim 2300 jaar geleden al waar hij het over had. Vrienden maken kost gewoon tijd. Na een paar ontmoetingen noemen we iemand nog geen vriend. We beschouwen iemand pas een vriend als we samen minstens 50 uur hebben doorgebracht. Voor echte vriendschap is meer tijd nodig, het aantal uren dat daarvoor staat is op zijn minst 90. Iemand je beste vriend noemen duurt meer dan het dubbele. Je hebt samen minstens 200 uur doorgebracht voordat je elkaar je BFF noemt.

En collega’s en klasgenoten dan?

Als het alleen een kwestie van tijd is dan zouden collega’s en klasgenoten al snel je beste vrienden zijn. Maar zo werkt het niet helemaal. Afgezien van de tijdsduur is het ook belangrijk hoe je deze tijd samen doorbrengt: wat doen jullie samen in jullie vrije tijd. Samen eten, sporten, spelletjes doen, praten, musea bezoeken, wandelen etc. dat zorgt voor verdieping van de vriendschap.

Vriendschap het allerbelangrijkste in je leven

We hebben al eerder een artikel geschreven over de voordelen van vriendschap. Volgens professor Hall is vriendschap zelfs het allerbelangrijkste in je leven. Zonder vrienden is ons leven toch een stuk minder leuk én gezond zijn. Goede vrienden zorgen er ook voor dat je op oudere leeftijd een stuk gelukkiger bent.

Maar….

Vriendschap is mooi, maar je kunt het niet afdwingen en het gaat niet vanzelf. Maak het daarom je prioriteit om tijd door te brengen met potentiële vrienden. Wees niet afwachtend, maar laat blijken dat het je leuk lijkt om iemand beter te leren kennen. Nodig hem of haar een keer uit voor de lunch, een kopje koffie of een borrel. Op deze manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in vriendschap en merk je vanzelf of het klikt.

Het artikel van professor Hall kun je hier lezen.

Vrienden en Vriendenboeken

Voor alle speciale momenten in het leven hebben wij vriendenboeken. Vriendenboeken voor bijvoorbeeld het afscheid van een collega, een huwelijk, babyshower of verjaardag. Ook leuk, een vriendenboekje maken voor jezelf!  Al je vrienden samen in één boek, dat levert prachtige verhalen én foto’s op. Of je nou bij een hechte vriendengroep hoort of je vrienden kennen elkaar niet allemaal even goed. Dat maakt niet uit. Het zijn jouw vrienden, samen in je eigen vriendenboek. Dat is nu genieten, maar over 20 jaar nog steeds (en dat weet je misschien wel uit ervaring). Wil je in mijn vriendenboekje schrijven is nu nog steeds zo leuk als vroeger en een heerlijk cadeau voor jezelf.

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud

vriendenboek vriendenboekje voor jong en oud

vriendschap

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media