fbpx
Skip to main content

20 SUPERLEUKE WEETJES OVER VERJAARDAGEN

Wat weet jij over verjaardagen?

Ver-jaar-dag, officieel volgens de van Dale: dag waarop iemands geboorte een aantal jaren geleden is. Je verjaardag, een feestelijk dag dat je jouw geboorte mag vieren. Elk jaar worden we weer een jaartje ouder, soms al grijzer en naar we hopen allemaal ook wat wijzer. Wat weet jij over verjaardagen? Wij hebben de 20 leukste, interessantste en grappigste weetjes voor je op een rijtje gezet.

De twintig leukste, interessantste en grappigste feiten

1. Wat gebeurde er sinds je laatste verjaardag?
Tik Tak Tik Tak, de seconden tellen door. In een jaar zijn dat 31.536.000 seconden oftewel 8760 uren. In een schrikkeljaar ietsje meer: 31.622.400 seconden, omgerekend 8784 uren. Je haar is tijdens dit jaar gemiddeld 12,5 cm gegroeid en je vingernagels 4,2 cm.
In Nederland zijn er sindsdien ongeveer 180.000 baby’s geboren, in België 115.00 en wereldwijd 140 miljoen.
2. Vandaag feliciteren wij….
Ben jij jarig vandaag? Dan ben je één van de ongeveer 41.000 mensen, geboren in Nederland, die hun verjaardag vieren én één van 17.7 miljoen wereldburgers. 
 
In Nederland worden de meeste baby’s geboren in de maand september, het zijn er in deze maand zo’n 42.300 per dag. Vooral de allerlaatste week van september worden er veel verjaardagen gevierd en op 25 september zijn er zelfs 43.800 jarige jobs. De minste jarigen heb je uiteraard op 29 februari (9.800), maar ook de maand december scoort opvallend laag. Op 5 december 36.600 en op 25 en 26 december respectievelijk 35.000 en 33.000.
 
In België vieren dagelijks gemiddeld 29.000 Belgen hun verjaardag. De populairste verjaardagsdag in België is 1 maart, met 34.633 jarigen. 29 November telt in België de minste jarigen, het zijn er die dag 28.291.
3. Schrikkelkind
Ben je op 29 februari geboren dan ben je een ‘schrikkelkind’. Het komt weinig voor geboren worden op 29 februari, dat kon je net al lezen. Maar wist je dat er een Ierse familie is met drie generaties schrikkelkinderen? Volgens het Guinness Book of Records gaat het om de familie Keogh. Peter Anthony werd in Ierland geboren op een schrikkeldag in 1940, terwijl zijn zoon, Peter Eric, in Engeland werd geboren op 29 februari 1964. De dochter van Peter Eric, Bethany Wealth, is ook een schrikkelkind. Zij werd op 29 februari 1996 in Engeland geboren.
4. Brief van de Koning
Vier je je 100e verjaardag, dan ontvang je in Nederland een schriftelijk felicitatie van het Koninklijk Huis. Word je 105 dan ontvang je weer een felicitatie en daarna elk jaar.
5. In China een jaartje ouder
Wist je dat in China een pasgeborene gelijk 1 jaar is. Een baby die bij ons 1 jaar is, is in China dus al twee jaar.
6. Trakteren of getrakteerd worden
Nederland en België zijn één van de weinige landen waar de jarige op zijn verjaardag zelf trakteert. In de meeste landen is het de gewoonte dat de jarige wordt getrakteerd.
7. Jan is jarig, maar wij feliciteren niet alleen Jan
Op youtube zagen we een wel heel hilarisch filmpje waarin expats vertellen over Nederlandse verjaardagen. Behalve het opvallende ‘gezellig in een kringetje zitten’, viel het toch ook wel erg op dat je niet alleen de jarige feliciteert, maar ook de rest van de aanwezigen. Net als het trakteren op je verjaardag, schijnt dat rondje feliciteren toch wel vrij uniek te zijn.
8. 228 jarigen bij elkaar
Zoveel mogelijk mensen die op dezelfde dag jarig zijn bij elkaar krijgen. Apenheul ging de uitdaging aan en het lukte. Op 4 juli 2012 kwamen er 228 jarigen samen die ook allemaal waren geboren op 4 juli. Deze feestelijke bijeenkomst werd werd georganiseerd omdat er destijds 5 gorilla’s waren geboren in de dierentuin. 
9. 46 uur jarig
De Duitse Sven Hagemeier is het gelukt om op zijn 26e verjaardag maar liefst 46 uur jarig te zijn, maar dan ook echt jarig. Hoe hij dat deed? Hij reisde bijna twee dagen per vliegtuig tussen verschillende tijdzones en wist op deze manier zijn verjaardag aardig ‘op te rekken’.  
10. Duurste verjaardagsfeest ooit
Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei, vierde in 1996 zijn 50e verjaardag en keek daarbij zeker niet op een dubbeltje meer of minder. 27.2 Miljoen dollar kosten het feest dat twee weken duurde. Michael Jackson trad op en er was een polowedstrijd met prins Charles. Een etentje was er voor 3000 gasten.
11. Gouden verjaardag
Wanneer je leeftijd en geboortedatum gelijk zijn wordt dit in andere landen ook wel ‘Gouden Verjaardag’ genoemd. Bijvoorbeeld, word je 21 op de 21e van de maand? Dan is dat een Gouden Verjaardag. Een Gouden Verjaardag maken we allemaal een keer in ons leven mee, maar na je 31e is dat echt voorbij.
12. Welke verjaardagsmijlpaal wordt het meest gevierd?
18 jaar, 40 jaar, 65 jaar allemaal mijlpalen in het leven, maar worden ze ook allemaal gevierd? De verjaardag die voor volwassenen het belangrijkst schijnt te zijn is de 50e verjaardag, een halve eeuw oud… of jong moeten we eigenlijk zeggen. Wij denken dat dit ook klopt omdat van alle verjaardagsmijlpalen de vriendenboeken voor 50 jaar het vaakst cadeau worden gegeven. Dat 50 jaar meestal wordt gevierd is niet zo gek. Je kijkt op zo’n moment terug, maar je kijkt ook vooruit. Welke plannen heb je, wat wil je nog meer bereiken of meemaken, wat wil je doen, zien, leren, welke landen wil je bezoeken, wie zijn er belangrijk voor je? 50 Jaar is een mooi moment om daar bij stil te staan, ook wel dankbaar te zijn én het leven feestelijk te vieren.
13. Het geboortemaand-effect
Veel topsporters worden geboren in de eerste maand van het jaar. In Australië ontdekten onderzoekers dat er in de Australische voetbalcompetitie in verhouding veel spelers geboren zijn in de maand januari, 33% meer dan in andere maanden van het jaar. Het wordt ook wel het geboortemaand-effect genoemd. Competities worden ingedeeld op leeftijd en vaak is de grens 31 december. Het scheelt natuurlijk, zeker op jonge leeftijd, behoorlijk als je een januari of december baby bent. De januari baby’s hebben wat dat betreft toch een voordeel.
14. Verjaardagskaarten
Gemiddeld ontvangt een jarige 4 á 5 kaarten op zijn of haar verjaardag. Hoeveel verjaardagskaarten ontvang jij? En hoe vaak stuur je zelf een kaartje?
15. Meer dan alleen een sterrenbeeld
Waarschijnlijk kent iedereen zijn of haar eigen sterrenbeeld wel. Maar er is voor elke geboortedag niet alleen een sterrenbeeld, je hebt ook geboortebloemen, stenen en kleuren. Je kunt er hier alles over lezen.
16. Jarig zijn is gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer verjaardagen vieren langer leven
Deze quote van ‘omdenken’ past helemaal bij de Française Jeanne Louise Calment. Volgens het Guinness Book of World Records is Jeanne Louise Calment tot nu toe degene die de meeste verjaardagen heeft mogen vieren. Jeanne Louise overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Op 19 april jl. overleed de Japanse Kane Tanaka, geboren in 1903 werd zij ruim 119 jaar. Ook een leeftijd om U tegen te zeggen.
17. Hoeveel geven we uit aan een verjaardagscadeau?
Volgens een artikel in Adformatie van 2007 geven we gezamenlijk meer dan een miljard euro uit aan verjaardagscadeaus. De Postbank vroeg destijds aan 41.300 Nederlanders hoeveel geld men betaalt voor een verjaardagscadeau. Destijds gaf 68% van de ondervraagden 10 tot 25 Euro uit voor een cadeau, 11% minder dan 10 Euro en 6% tussen de 25 en 50 euro. Het gemiddelde lag rond de 20 Euro. Nou is 15 jaar wel een tijdje geleden, maar er is wat dat betreft niets veranderd. Het AD schreef er 26 april jl. nog over. Daarin vertelde etiquette-expert Beatrijs Ritsema dat het normaal is bij mensen boven de 18 jaar 15 Euro uit te geven en voor kinderen rond de 10 Euro. Maar, zegt ze erbij ‘het is geen wet van Meden en Perzen’. 
 
In België worden duurdere verjaardagscadeaus gekocht  57% van onze Belgische buren koopt een cadeau dat tussen de 21 en 45 Euro kost, 17% 20 Euro of Minder en 26% meer dan 45 Euro.
18. Wat gebeurt er met al die verjaardagscadeaus?
In 2020 vond voor de 75e keer de Huishoudbeurs plaats. De RAI heeft destijds opdracht gegeven aan onderzoeksbureau Dynata om onderzoek te doen naar verjaardagen. En wat blijkt, slechts 45% van de vrouwen tot 40 jaar houdt het cadeau. De overige 55% verkoopt het cadeau online of geeft het weer weg….
19. Het meest gewaardeerde cadeau
Bonbons, cadeaubonnen, flesje wijn of parfum. Het zijn veel gegeven cadeaus. Maar wist je dat uit consumentenonderzoek blijkt dat een boekcadeau het meest wordt gewaardeerd. Maar liefst 93% is er heel blij mee. 
20. Een gewaardeerd verjaardagscadeau dat niemand weggeeft of doorverkoopt
Als je iemand verrast met een verjaardagscadeau, dan wil je toch eigenlijk wel dat degene er blij mee is en jouw cadeau niet weggeeft of doorverkoopt. Wij hebben de oplossing 😊. Verras een jarige dit jaar met een vriendenboek, een heerlijk feel good cadeau, altijd een schot in de roos en echt het aller- allermooiste en liefste cadeau. Geef je het cadeau gezamenlijk dan ben je ongeveer 2 a 3 Euro per persoon kwijt (afhankelijk van formaat vriendenboek en aantal vrienden) Blader door één van onze voorbeeldboeken en je begrijpt meteen waarom onze klanten zo enthousiast zijn.

voorbeelden vriendenpagina's verjaardagen

sweet sixteen verjaardag 16 jaar cadeau vriendenboek vriendenboekje

60 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboekje vriendenboek

 
 

verjaardag, babyshower

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media