fbpx
Skip to main content

21? WIJ VERTELLEN JE ALLES OVER HET 21-DINER!

21-diner? dit kun je verwachten

Binnen de jaarclubs en disputen van studentenvereniging is het echt wel ‘een dingetje’: het 21-diner. Word je 21, dan geef je geen ‘gewoon’ feest voor je vrienden maar je nodigt je jaarclub, je vrienden uit voor een diner bij je ouders thuis. Het 21-diner is een traditie onder studenten, maar wordt ook buiten de verenigingen steeds populairder.

21 jaar is een bijzondere leeftijd

Je hoort nu echt officieel bij de volwassenen. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar met 21 ben je voor de wet onafhankelijk. Je ouders zijn wettelijk en financieel dus niet meer verantwoordelijk voor je. 21 jaar, dat mag worden gevierd en dat gebeurt steeds vaker met een 21-diner.

21-diner op je 21e verjaardag?

Ja dat kan, maar hoeft zeker niet. Het gebeurt heel regelmatig dat het een jaartje later wordt gevierd. Dat heeft meestal ook een praktische oorzaak; als jij 21 wordt worden je vrienden dat vaak ook. Dat worden dan wel heel veel 21-diners in een jaar tijd.

wie nodig je uit voor je 21-diner?

Meestal jaarclubgenoten, maar ook studie- en verenigingsvrienden of huisgenoten kunnen worden uitgenodigd. En niet te vergeten de vvv’tjes, de Vrienden van Vroeger. Omdat jaarclubs vaak mannelijk of vrouwelijk zijn zie je vaak dat er alleen vrouwen of alleen mannen worden uitgenodigd. Maar mixen kan en mag natuurlijk ook.

21 jaar - 21 gasten bij je 21 diner?

Nee hoor dat hoeft echt niet. Gewoon doen wat goed voelt en natuurlijk wat je ouders goed vinden, zij doen tenslotte al het werk!

kleding 21-diner

Traditioneel is het mannen in pak en vrouwen in een mooie jurk en op hoge hakken. Maar…
Een 21-diner kun je ook combineren met een thema. Dat kan een kleur zijn, je favoriete vakantieland, 1001-nacht, Oktoberfest, alles wat je maar leuk vindt. Het thema dat je kiest is in dat geval ook de dresscode.

home made 21 diner

Het diner is bij de ouders thuis, maar dat niet alleen. De ouders en vaak ook broers en zussen doen al het werk. Ze koken, vaak meerdere gangen, maken de borden op, serveren en last but not least, ruimen ook nog eens alles op. Dat alles om de jarige job en zijn of haar vrienden een onvergetelijke avond te bezorgen. Als gast mag je genieten van al het lekkers dat voorbij komt, maar vergeet tussendoor niet een complimentje te geven over het eten en de prachtig gedekte tafel. Een bedankje of klein cadeautje bij het weggaan valt ook vast in goede aarde.

speechen tijdens 21-diner

Speechen, liedjes, gedichten, een quiz, het hoort er allemaal bij. Houden de ouders het over het algemeen netjes met een terugblik en veel oude en schattige foto’s, de vrienden gaan lekker los. En dat kan voor de ouders best schrikken zijn, hadden ze al die jaren een ietwat andere indruk van hun kind..  Ga jij speechen? Lees dan zeker ook nog even onze blog met tips voor een warme en sprankelende speech.

21-diner cadeau

Een cadeau hoort erbij. En dat verschilt natuurlijk per jarige of wat een traditie is binnen een vriendengroep. Soms zijn er van die fantastische en gigantische doorgeefcadeaus (bijvoorbeeld een spuuglelijk schilderij, beeld of stoel) waar je als jarige job dan een tijd mee bent opgezadeld. Maar gelukkig is het een doorgeefcadeau, dus de volgende die 21 jaar wordt en een 21 diner geeft is daarna de klos. Wel jammer als je de laatste in de rij bent! Wat je ook heel vaak ziet is dat de jarige een 21-diner boek krijgt. Een boek speciaal voor en over de jarige, met foto’s en herinneringen. Wil jij ook zo’n superleuk boek maken voor je jarige vriend of vriendin? Registreer je en kijk op je gemakje naar alle designs en mogelijkheden.

21 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

stappen in de geboorteplaats van de jarige joB

Na een avond lekker eten, drinken en lachen is het tijd om…op stap te gaan. Als jarige laat je zien dat je in jouw geboorteplaats prima kunt stappen! Vergeet als gast vooral niet om daarvoor je sneakers in je tas te gooien.

allemaal eten en dan blijven ze nog slapen ook

Heb je studievrienden uitgenodigd en woon je niet echt in de buurt van de stad waar je studeert? Dan blijft er ongetwijfeld een aantal vrienden logeren. Niet voldoende slaapkamers (zoals de meesten van ons) laat ze lekker in hun slaapzak in de woonkamer slapen. Je sluit af met een gezellig ontbijt en zwaait ze daarna vrolijk uit zodat jij en je ouders nog lekker samen kunnen napraten en nagenieten. En ben je te gast? Blijf vooral niet onnodig hangen hoe gezellig en vriendelijk je gastheer en gastvrouw ook zijn.

ouders: help een 21-diner

Een 21-diner, harstikke gezellig, je ziet alle vrienden van je kind bij elkaar. Vrienden die je al van jongs af aan kent en de nieuwe vrienden. Dat zal niet al te vaak voorkomen, dus geniet er lekker van en ook van het feit dat je kind geniet. Want tijdens het diner draait alles om je dochter of zoon. Maar eerlijk is eerlijk, voor de ouders is een 21-diner best een klus. Zeker als er veel gasten komen en je niet al te handig bent in de keuken. En help… hoe kom je aan al die borden en dat bestek! Vind je het moeilijk, doe dan gewoon niet al te moeilijk. Houd het wat simpeler, vijf gangen is echt niet nodig. Borden, glazen, messen vorken, lenen bij buren en vrienden kan vast. Heb je een familielid of vriend die goed kan koken, wie weet vindt diegene het hartstikke leuk om je te helpen. Vragen kan altijd. En ja, het gebeurt dat ouders speechen, maar echt niet altijd. Houd je niet van speechen, ben je er niet goed in en is je avond al verpest alleen al bij het idee? Vooral niet doen. Schrijf een lied dat je met z’n allen kunt zingen of maak van foto’s van je kind een mooie fotocollage en hang deze op een prominente plek. Als je ontspannen bent, ben je leuker en geniet je veel meer op het moment zelf.

op zoek naar inspiratie voor een 21-diner?

Kijk dan eens op Instagram of Pinterest en zoek op #21diner. Je ziet daar volop foto’s van vrolijke 21’ers in feestkleding, prachtig gedekte tafels, opgemaakte borden die in een sterrenrestaurant niet zouden misstaan, speechende vrienden, trotse ouders, glimmende versiering en een stralende jarige!

21 jaar - 2003 geboortejaar

2003, het geboortejaar van iedereen die dit jaar 21 wordt. Een jaaroverzicht maakt het vriendenboek voor een 21-jarige nog completer.  Een jaaroverzicht voeg je heel gemakkelijk toe aan een vriendenboek.

Meer lezen over 21 jaar?

Lees dan ook onze blogs over generatie Z en quotes over 21 jaar.

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek 21 jaar

Cadeau 21jaar verjaardag voorbeelden vriendenpaginas vriendenboek vriendenboekje

 

verjaardag, 21 jaar, 21 diner

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media