fbpx
Skip to main content

25 WEETJES OVER 50 JAAR GETROUWD IN 2024

Wij vertellen je alles over het jaar 1974 én het gouden huwelijk

1974 het jaar dat ABBA het Eurovisie Songfestival wint, de allereerste Story voor drie kwartjes in de winkels ligt, de benzine op de bon is, de Playmobil poppetjes voor het eerst te bewonderen zijn op een beurs in Duitsland, de laatste kolenmijn wordt gesloten en het blaaspijpje wordt geïntroduceerd. Het mierzoete Sugar Baby Love van the Rubettes is razend populair en Ivan Heylen heeft een hit met de Wilde Boeren Dochter. Deel twee van the Godfather draait in de bioscopen en Emmanuelle met Sylvia Kristel zorgt voor ophef. 1974 is ook het jaar dat Go Ahead Eagles terugkomt van het besluit om op zaterdagavond wedstrijden te spelen. De reden? Te veel concurrentie van de televisie. Het grappige artikel in het AD van 1974 willen we je niet onthouden: 
 
Het artikel dat hierover op 28 oktober in het AD stond, willen wij je niet onthouden:
 
De Deventer eredivisieclub Go Ahead Eagles, voorheen een groot voorstander van zaterdagavondvoetbal, heeft zich na het teleurstellende bezoek bij de wedstrijden tegen Haarlem en De Graafschap (respectievelijk 5.000 en 8.000 toeschouwers) beraden over deze ’truggang. In een bestuursvergadering werd besloten dat de ontmoeting met FC Den Haag, die aanvankelijk ook op zaterdag zou worden gespeeld, wordt verschoven naar zondagmiddag. Volgens seizoen wil de Deventer eredivisieclub weer op zaterdagdagavond spelen, maar dan wel om vier uur ’s middags of om half zeven. Men wil het publiek namelijk de gelegenheid geven om de zaterdagavond in het gezin door te brengen. De concurrentie van de televisieprogramma’s is te groot gebleken.

Maar er gebeurde natuurlijk veel meer in het jaar 1974, bijvoorbeeld de unieke situatie dat een Amerikaanse president moet aftreden en de uitvinding van de draaikubus de Rubiks Kubus. De 25 interessantste en leukste weetjes van huwelijksjaar 1974 hebben wij voor je, maar eerst gaan we even terug in de tijd naar het dagelijkse leven van het begin van de jaren zeventig.

Het dagelijkse leven in 1974

De populairste kleuren zijn in die jaren bruin, groen, maar bovenal oranje; bloempotten, de fonduepan, de broodtrommel, behang en servies, chips-schaaltjes, oranje was favoriet. Je huis was helemaal af met gehaakte gordijnen, macramé plantenhangers, rotanstoelen, een letterbak gevuld met prularia, stoere zitzakken, druipkaarsen in lege wijnflessen, een plafond van schrootjes en…… een zitkuil.  Nu noem je het misschien truttig maar in die tijd was het bovenal gezellig. Kreeg je visite dan serveerde je een glaasje sherry of rosé (altijd Matteus, dat was in die tijd zo’n beetje het enige merk rosé), prikkers met blokjes kaas en een zilveruitje of stukje gember, augurken gerold in een plakje boterhamworst, witte asperges (uit een glazen potje) omwikkeld met ham, gevulde eieren of pinda’s en chips. Een glaasje gevuld met sigaretten ontbrak niet op de salontafel. 
 
Op het schoolplein waren kinderen druk met touwtje springen en elastieken. Rolschaatsen, tollen, vliegeren, stoepranden, skippyballen; buiten spelen deden kinderen elke dag en dat kon in die jaren ook veilig. Elke dag aardappelen, vlees, groenten was destijds heel gewoon en als toetje yoghurt, vla of, doe eens gek, vlaflip. 
 
Getrouwd werd er volop in 1974. 1970 was wat dat betreft een topjaar met bijna 124.000 huwelijk, mar ook in het jaar 1974 stapten heel wat stelletjes in het huwelijksbootje.

Wat weet jij over huwelijksjaar 1974 en het gouden huwelijk?

De 25 leukste weetjes en feiten voor iedereen die in 2024 een gouden huwelijk viert!

Tip: superhandige info voor je speech.
1. 109.607 HUWELIJKEN 
50 jaar geleden, in 1974, stapten 109.607 stelletjes in het huwelijksbootje. Ter vergelijking in 2022 trouwden 70.700 paren en sloten 24.100 stellen een geregistreerd partnerschap. 
2. 55.000 GOUDEN HUWELIJKEN
Van de ruim 109.000 paren die elkaar in 1974 het jawoord gaven vieren in 2024 om en nabij de 55.000 paren hun gouden huwelijksfeest.
3. WAT WAREN ZE JONG
De gemiddelde leeftijd van de mannen die in 1974 trouwden was 26,5 jaar. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen ongeveer 24 jaar. Nu ligt de leeftijd een stuk hoger. Voor mannen is dat gemiddeld 39,1 jaar en vrouwen 36,4 jaar. Overigens worden bij de gemiddelde leeftijden ook mannen en vrouwen die meer dan één keer trouwen meegerekend. Bij het eerste huwelijk is de gemiddelde leeftijd van de vrouw 32,8 jaar en van de man 35,1 jaar. Dat de leeftijd zoveel hoger ligt heeft ook te maken met het feit dat 50 jaar geleden meestal niet eerst werd samengewoond. 
4. VERLIEFD, VERKERING, VERLOOFD, GETROUWD
Verliefd, Verkering, Verloofd, Getrouwd. Dat was in 1974 voor de meesten nog de volgorde. Het merendeel trouwde nog ‘uit huis’ en ging pas na het huwelijk samenwonen. Hoewel ook in die tijd al wel ongetrouwd werd samengewoond (ongeveer 1 tot 2 procent). In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw noemden ze het ‘hokken’ en het werd door de ouders vaak niet als positief gezien. Daar schaamden ze zich voor. Ouders zagen hun zonen en dochters liever gelijk trouwen. Van de vrouwen die in de jaren 1970–1979 voor het eerst met hun partner zijn gaan samenwonen, is acht jaar later bijna driekwart alsnog met deze partner getrouwd.
5. Ook zij trouwden in 1974
Er waren heel wat ‘society huwelijk’ in 1974. Dehuwelijkskoppels in het goud hopen dit jaar hun gouden huwelijk te vieren!
 
Actrice Jane Russell en makelaar John Calvin People
Actrice Sissy Spacek en art director Jack Fish
Zanger Barry White en zangeres Glodean James
Zanger Alan Osmond en Suzanne Pinegar
Actrice Faye Dunaway en zanger Peter Wolf
Zangeres | actrice Liza Minnelli en documentary director Jack Haley
Zweedse prinses Christina en zakenman Tord Magnusson
Komiek Johnny Kraaijkamp en Mai Lun Lee
Voeballer Johan Neeskens en Marjan Schuphof
Actrice Josine van Dalsum en tv-regisseur John de Rest
De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Henry Kissinger en Nancy Maginness
 6. HUWELIJKSREIS
Tegenwoordig gaat 82% van de bruidsparen op huwelijksreis (behalve natuurlijk tijdens de afgelopen coronajaren). Wij durven te wedden dat dat er in 1974 stukken minder waren. Cijfers kunnen we helaas niet vinden, maar aangezien samenwonen nog niet echt gebruikelijk was, was samen zijn in je eigen huis wonen best al heel bijzonder. Ooit gehoord van Wittebroodsweken? Het is een periode van zes weken na het huwelijk waarin het bruidspaar niet mag worden gestoord door visite en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Ja, ja officiële omschrijving op Wikipedia. Die Wittebroodsweken waren eigenlijk een soort huwelijksreis 😊.
7. TROUWEN DAN WERD JE HEEL VAAK HUISVROUW
Ging je als vrouw in die tijd trouwen dan stopte je bijna altijd met werken en werd je huisvrouw. Stopte je niet meteen dan toch zeker als er kinderen kwamen. In 1974 had ongeveer 30%  alle vrouwen een baan. In de loop van de jaren ’70 en ‘80 veranderde dat langzamerhand door de emancipatie, opleidingen en de minder aanwezige rol van de kerk.
8. BLOEM GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Wist je dat er voor elke huwelijksjubileum een bloem is? Voor 40 jaar getrouwd is dat bijvoorbeeld de gladiool. Bij een gouden huwelijk zijn er zelfs twee bloemen; gele rozen en viooltjes. Gele rozen symboliseren het innerlijk licht en de schoonheid van een lang en goed huwelijk. De viooltjes symboliseren trouw, bescheidenheid en deugd. De twee bloemen samen staan voor nederigheid en toewijding en volharding. De roos en het viooltje, twee bloemen voor twee mensen die samen zijn gekomen, elkaar aanvullen, ondersteunen en al 50 jaar samen zijn.
9. GOUD
50 Jaar getrouwd is Goud. De gouden kleur kun je gebruiken voor decoraties, kleding en cadeaus. De kleuren van al die huwelijksjaren hebben echter ook een betekenis. Goud is de kleur van de zon. Goud staat voor prestatie, vitaliteit, stijl, vooruitgang, macht, kwaliteit en triomf. Het is een kleur van rijkdom en weelde.
10. 50 JAAR getrouwd  DAT IS
50 jaar getrouwd in maanden, weken, dagen, uren en minuten:
5 DECENNIA
600 MAANDEN
2.609 WEKEN
18.262 DAGEN
438.291 UREN
26.297.438 MINUTEN
1.577.846.300 SECONDEN!
11. NEDERLAND WAS JONG
In 1974 wonen er in Nederland 13.55 miljoen mensen en in België bijna 10 miljoen. De samenstelling van de bevolking was echter wel totaal anders dan nu. Bijna 45 procent van de mensen is jonger dan 25 jaar, bijna de helft. Op dit moment is ongeveer 28 procent van de bevolking jonger dan 25 jaar. 
Gemiddeld zijn inwoners van Nederland tegenwoordig 42,4 jaar oud. In 1975 was dat nog 33,2 jaar en in 1950 zelfs 30,8 jaar. 
12. 1974 IN HET NIEUWS in Nederland
 • Op 6 januari vindt de laatste autoloze zondag plaats. De autoloze zondagen waren begonnen op 31 oktober 1973. Vanaf 7 januari gaat de benzine op de bon, voor personenauto's 20 liter per week. De reden dat de benzine op de bon gaat is de olieboycot van de olieproducerende Arabische staten. Deze landen willen aan o.a. Nederland in 1973 en 1974 geen olie meer leveren omdat ze Israël steunden tijdens de Jom-Kippoeroorlog. De Arabische landen verhogen tegelijkertijd de olieprijs met 70%. De prijs van een vat olie werd hierdoor binnen een paar weken verviervoudigd, van 3 dollar per vat naar 12 dollar. Voor de benzine betaalde je toen 1 gulden per liter. Klinkt weinig, maar dat was in die tijd echt heel veel.  Medio maart heffen de Arabische landen het olie-embargo tegen de Verenigde Staten op, maar Nederland moet vier maanden langer wachten.
 • De laatste kolenmijn van Nederland, de Oranje-Nassau I in Heerlen, wordt gesloten.
 • Meesterkraker Aage M(einesz), bekend van zijn thermische lans, ontsnapt uit de gevangenis in Leeuwarden. Het lukt hem om met een minisnijbrander de tralies door te branden.
 • Het blaaspijpje wordt ingevoerd voor alcholcontroles. De horeca is bang voor omzetverlies.
 • De gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk worden samengevoegd tot de gemeente Zaanstad.
 • Op 31 augustus om 18.00 uur wordt Radio Veronica uit de lucht gehaald. De uitzendingen vanaf zendschip Norderney op de Noordzee stoppen definitief.
 • Story, het allereerste roddelblad, verschijnt. Verkoopprijs is drie kwartjes en 60 cent voor abonnees. Het is een ongekend succes. Binnen vier weken worden meer dan 500.000 exemplaren verkocht.
 • De Franse ambassade op het Haagse Lange Voorhout wordt bezet door drie leden het Japanse Rode Leger. In ruil voor het vrijlaten van de elf gegijzelden (waaronder de ambassadeur) eisen ze de vrijlating van JRL-lid Yatsuka Furuya, die op dat moment in Frankrijk in de gevangenis zit. Vanwege de gijzeling komt de traditionele rijtoer met de Gouden Koets te vervallen. Twee van de drie gijzelnemers, Wako en Nishikawa, worden later gearresteerd en aan Japan uitgeleverd. Het derde lid, Junzo Okudaira, is nooit opgepakt.
13. 1974 in het Nieuws wereldwijd
 • Het schandaal van het jaar 1974 is met stip op 1  het Watergate Schandaal. De journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein onthullen dat de Republikeinen afluisterapparatuur hebben geplaatst in het hoofdkantoor van de Democraten, het  Watergate hotel. Als gevolg hiervan treedt de Amerikaanse president Nixon af. De eerste en tot nu toe laatste keer dat een president moet aftreden.  Kijktip: de film All the President's Men  uit 1976 geeft een uitstekend beeld van deze woelige periode. Het duo Woodward-Bernstein wordt gespeeld door Robert Redford en Dustin Hoffman.
 • In Amerika wordt voor het eerst een streepjescode gescand. De streepjescode is geplaatst op een pakje kauwgom van Wrigley.
 • Pepsico opent een fabriek in de Sovjet-Unie en is daarmee het eerste grote Amerikaanse bedrijf dat actief is in de Sovjet-Unie.
 • We maken kennis met Playmobil. De bekende poppetjes zijn voor het eerst te zien op een beurs in West-Duitsland.
 • In Guilford vallen vijf doden bij twee bomaanslagen gepleegd op twee pubs door de IRA. De “Guilford four” wordt gearresteerd voor de aanslag. Vijftien jaar later blijkt de veroordeling onterecht en worden ze vrij gelaten. Eén van de veroordeelden is dan in inmiddels overleden.
 • In Xian China wordt de eerste van een uitgebreide collectie terra-cotta krijgers ontdekt. Lokale boeren stuiten op stukken van een kleifiguur die leidden tot de ontdekking van de oude graftombe.
 • In Portugal maakt de vreedzame Anjerrevolutie een einde aan bijna 50 jaar dictoriaal bewind.
 • Op 5 februari wordt Patricia Hearst, 19-jarige dochter van de Amerikaanse mediamagnaat Randolph Hearst, ontvoerd door het Symbionese Bevrijdingsleger (SLA). Een paar maanden later blijkt uit beelden gemaakt tijdens een bankoverval, dat Patty zich heeft aangesloten bij het bevrijdingsleger.
 • De bekende Russische balletdanser Mikhail Baryshnikov loopt over naar de US en gaat dansen voor het American Ballet Theatre.
 • In Griekenland komt na zeven jaar een einde aan het kolonelsregime. Bekende Griekse bannelingen, waaronder zanger Mikis Theodorakis en actrice Melina Mercouri, keren terug naar hun land. 
 • De Hongaar Erno Rubik ontwerpt de Rubik's Kubus. De nog immer populaire draaikubus gebruikt de wiskundige Rubik voor het eerst tijdens zijn lessen aan de Universiteit van Kunst en Design in Boedapest. Rubik ontwierp de kubus om zijn studenten meer te leren over algebraïsche groeptheorie en mogelijke bewegingen in een driedimensioneel object. Het kostte Rubik destijds zelf een maand om de puzzel voor het eerst op te lossen. 
14. GEBOREN IN 1974
12 januari: Melanie Chisholm | 16 januari: Kate Moss | 20 januari: Paskal Jakobsen | 26 januari: Kim van Kooten | 28 januari: Ramsey Nasr | 1 februari: Fabienne de Vries | 13 februari: Robbie Williams | 22 februari: James Blunt | 5 maart: Eva Mendes 29 maart: Waldemar Torenstra | 7 april: Tygo Gernandt | 17 april : Victoria Beckham | 28 april: Penélope Cruz | 16 mei: Laura Pausini | 26 mei: Barbara de Loor | 1 juni: Alanis Morisette | 3  juni: Tooske Ragas | 30 juni: Barbara Barend | 11 juli: Lil' Kim | 21 jul: Maureen du Toit | 23 juli: Jan Joost van Gangelen |  30 juli: Hilary Swank | 30 augustus: Evelien de Bruijn | 29 augustus: Anouk Smulders | 10 september: Ryan Philippe |  27 september: Lodewijk Asscher | 30 september: Tijl Beckand | 3 oktober: Marianne Timmer | 28 oktober: Karen Damen en Joaquin Phoenix | 3 november : Sonja Bakker | 6 november: Frank Vandenbroucke | 9  november: Bridget Maasland | 11 november: Leonardo DiCaprio | 7 december Nicole Appleton
15. POPULAIRSTE BABYNAMEN
De top 5 van meisjesnamen werd dat jaar aangevoerd door Maria, gevolgd door Johanna, Sandra, Bianca en Esther.
De top 5 namen voren de jongen waren in die tijd Johannes Jeroen, Jan, Patrick en Dennis.
16. mercedes Auto van het jaar
In 1974 reden er in Nederland 2.928.000 auto’s rond. Op een bevolking van 13.55 miljoen inwoners betekent dat op elke 4.6 inwoners 1 auto. Stoepranden of rolschaatsen op straat, het kon gewoon, zeker in de kleinere plaatsen. Het aantal auto’s is de afgelopen 50 jaar flink gegroeid. In 2023 reden er in Nederland 9.4 miljoen auto’s voor 17.9 inwoners. Op elke 1.9 inwoners 1 auto!
 
De Mercedes 450S wordt gekozen tot auto van het jaar. De Fiat X1/9 eindigt op de tweede plek en de Honda Civic als derde.
17. BABYBOOMERS EN DE PATATGENERATIE
Trouwde je in 1974 dan was je vaak geboren na de tweede wereldoorlog. Je hoort bij de generatie van de babyboomers. Deze generatie wordt ook wel de protestgeneratie genoemd. De babyboomers werden groot in een tijd dat het steeds beter ging met Nederland. Het was een generatie die zich afzette tegen de traditionele waarden en normen van hun ouders. Ze groeiden op in de jaren ’60 van de vorige eeuw, het decennium van Flower Power, seksuele vrijheid, de opkomst van progressieve partijen als SP, dienstweigeraars, protesten, ontzuiling, ontkerkelijking en zelfontplooiing. Het was een generatie die zich in de jaren ’60 en ’70 inzette voor een betere wereld en ervan uitging dat dat ook zou lukken. Het waren best roerige en spannende jaren. Het is ook een tijd die bij velen nog steeds tot de verbeelding spreekt. Deze generatie is actiever en gezonder dan alle voorgaande generaties en ze hebben meer geld te besteden. Het is ook de generatie die als eerste te maken kreeg met het verhogen van de pensioenleeftijd. 
 
De babyboomers kregen veelal kinderen tussen 1970 en 1985, ook wel de patatgeneratie of de pragmatische generatie genoemd. De babyboomer als ouder was vaak minder streng dan de vorige generatie. De kinderen van de pragmatische generatie kregen daardoor meer vrijheid en ruimte. Kerken werden in deze tijd minder belangrijk dan vroeger. Kinderen van deze generatie hadden meer keuzemogelijkheden dan hun voorgangers, ze vinden werken belangrijk, maar minder belangrijk dan zelfontplooiing en geluk. Je leven lang bij dezelfde werkgever zag deze generatie niet zitten, ze zijn niet voor niets de ‘uitvinders’ van het jobhoppen. De pragmatische generatie groeide op zonder mobiele telefoons, euro’s, pinautomaten en nam op vakantie nog eurocheques mee om in te wisselen voor de lokale munt. In hun kindertijd waren er geen computers, maar dat veranderde met de komst van de computers in de jaren ’80. 
18. abba's waterloo
Carl Douglas met Kung Fu fighting, Mud met Dyna-mite en Tigerfeet, Be my Day van the Cats, Sing a song of Love van de George Baker Selection, the Hostage van donna Summer, het vrolijke Swinging on a Star van Spooky en Sue, The Wall Street Shuffle van 10CC, I can help van Billly Swan, Nutbush City Limits van Ike & Tina Turner, I've got the music in me van the Kikki Dee Band, Sugar Baby Love van the Rubbettes, Gigi L'amoroso van Dalida en niet te vergeten Rock your Baby van George McCrae,  de nummer 1 van de top 100 van 1974. International artiesten die destijds vaak gewoon kwamen optreden in het Nederlandse TopPop met Ad Visser en Penny de Jager.
 
Ook Nederlandse liedjes  waren populair. Het is weer voorbij die mooie zomer van Gerard Cox stond nummer 1 tijdens de eerste twee weken van januari. De Wilde Boerendochter van Ivan Heylen was een nummer 1 hit evenals de carnavalskraker Den Uyl is in de Olie van vader Abraham en boer Koekkoek.  Farce Majeure - het televisiecabaret met onder meer Alexander Pola en Ted de Braak - stond nummer drie met Kiele Kiele Koeweit
 
De Nederlandse band Nits treedt voor het eerst  op tijdens een studentenfeest in Amsterdam.
 
Abba wint namens Zweden het Eurovisie Songfestival met het nummer Waterloo. Mouth en McNeal veroverden de derde plek met het nummer I see a Star. Voor België deed Jacques Hustin mee; het nummer Fleur de Liberté eindige als tiende.
19. er was tv, maar vooral nog veel in zwart-wit
De kleurentelevisie was er sinds een jaar of zeven, maar heel veel mensen hadden nog een zwart-wit tv. Zoals we  in het begin van deze blog al aanstipten was de zaterdagavond zo populair om televisie te kijken dat Go Ahead Eagles toch maar liever geen wedstrijden speelde op die avond. De Berend Boudewijn Kwis daar bleef je in het weekend voor thuis. Met het hele gezin voor de tv. Voor de winnaar van deze populaire kwis stond de ribbruine Berend Boudewijn-kleurentelevisiestoel klaar. Zou iemand die stoel nog in zijn bezit hebben?
 
1974 is het jaar van de eerste aflevering van de Film van Ome Willem. Ome Willem en zijn Geitenbreiers, met in de hoofdrol Edwin Rutten, waren razend populair onder de kids. Ook worden Q en Q, van Oekels Discohoek en de Stille Kracht en het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse televisie. 
 
De Gouden Televizier Ring is dat jaar voor Willem Duys. Willem presenteert sinds 1 november 1963 de talkshow Voor de Vuist weg.  Willem interviewt inderdaad, voor de vuist weg, zonder echte voorbereiding zijn gasten. Bekende Nederlandersen buitenlanders waren graag te gast;  van Wim Kan en Toon Hermans tot Adamo, Anita Kerr,  José Feliciano en Rod McKuen. Willem interviewde niet alleen artiesten, ook mensen met bijzondere uitvindingen of hobby's. De langste man was ooit te gast, die interviewde hij al staande op een krukje. Met de Vuist trok Willem Duys voor sommige afleveringen wel tot zeven miljoen kijkers. 
20. EN DE OSCAR GAAT NAAR….
Oscars zijn er dat jaar voor the Sting (beste film), George Roy Hill (beste regisseur the Sting), Jack Lemmon (beste acteur voor zijn rol in Save the Tiger) en actrice Glenda Jackson voor haar rol in a Touch of Class.
 
Andere populaire films in de bios waren Murder on the Orient Express (Albert Finney en Lauren Bacall), the Godfather deel 2 (Al Pacino en Robert de Niro), Chinatown (Jack Nicholson en Faye Dunawway), the towering Inferno (Paul Newman en Stve McQueen), Emmanuelle (Sylvia Kristel en Alain Cuny), the Man with the golden Gun (Roger Moore en Britt Ekland), the Sugarland Express (Goldie Hawn en Ben Johnson), a Woman under the Influence (Gene Rowlands en Peter Falk), Young Frankenstein (Gene Wilder en Peter Boyle), Blazing Saddles (Cleavon Little en Gene Wilder) en the Texas Chain Saw Massacre (Marilyn Burns en Allen Danziger).
 

De Nederlandse film Help! De dokter verzuipt  met in de hoofdrollen Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen en Willeke van Ammelrooy is een groot succes en trok maar liefst 1.088.441 bezoekers. Het budget voor deze film bedroeg 1 miljoen gulden (ongeveer 450.000 euro).

21. Sportieve hoogtepunten
 • West-Duitsland wint het Wereldkampioenschap Voetbal. Nederland schopt het onder leiding van bondscoach Rinus Michels tot de finale. In de finale wordt Nederland verslagen met 2-1. Johan Neeskens scoort via een penalty voor Nederland de enige treffer.
 • Schaatster Atje Keulen-Deelstra wint het EK en WK allround.
 • Feyenoord wordt landskampioen. Als eerste Nederlandse club wint Feyenoord ook de UEFA-cup.
 • De Nederlandse hockeydames worden wereldkampioen.
 • Eddy Merckx wint de Tour de France en wordt wereldkampioen wielrennen op de weg.
 • Wielrenner Gerrie Knetemann wint de Amstel Gold Race.
 • Wimbledon wordt gewonnen door Chris Evert (vrouwen) en Jimmy Connors (mannen).
22. boeken nieuws
 • De Gouden Griffel is dat jaar voor Thea Beckmans’ jeugdboek kruistocht in spijkerbroek over de kinderkruistocht in 1212. Een boek dat nog steeds graag wordt gelezen.
 • De jonge schrijver Stephen King publiceert zijn debuutroman Carrie.
 • Boekenweekgeschenk: Als ik bijvoorbeeld de geest van mijn moeder op den rand van mijn bed zag zitten van Louis Couperus.
 • De P.C. Hooft-prijs is voor Simon Carmiggelt.  
23. WAT VERDIENDE ‘JAN MODAAL’
Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is destijds € 8.849,00.  50 jaar later ligt het jaarinkomen 5 keer hoger op € 44.000,00.
 
24. DE MOOISTE 8 QUOTES OVER HET GEHEIM VAN EEN SUCCESVOL HUWELIJK
Het geheim van het huwelijk ligt in het fluiten op tijdstippen dat daar hoegenaamd geen aanleiding toe bestaat.
Simon Carmiggelt
 
Een succesvol huwelijk is alleen mogelijk als je vele malen verliefd wordt, altijd op dezelfde persoon.
A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person.
Mignon McLaughlin 
 
Het huwelijk is geen zelfstandig naamwoord; het is een werkwoord. Het is niet iets wat je krijgt. Het is iets wat je doet. Het is de manier waarop je elke dag van je partner houdt.
Marriage is not a noun; it's a verb. It isn't something you get. It's something you do. It's the way you love your partner every day.
Barbara De Angelis
 
Liefde heeft niets te maken met wat je verwacht te krijgen - alleen met wat je verwacht te geven - en dat is alles.
Love has nothing to do with what you are expecting to get–only with what you are expecting to give–which is everything.
Katharine Hepburn, Me: Stories of My Life
 
De beste vriend zal waarschijnlijk de beste echtgenote krijgen, omdat een goed huwelijk op het talent voor vriendschap berust.
Der beste Freund wird wahrscheinlich die beste Gattin bekommen, weil die gute Ehe auf dem Talent zur Freundschaft beruht.
Friedrich Nietzsche
 
Je houdt niet van iemand omdat hij of zij perfect is; je houdt van hem of haar ondanks het feit dat hij of zij dat niet is.
You don’t love someone because they’re perfect; you love them in spite of the fact that they’re not.
Jodi Picoult
 
We zijn allemaal een beetje raar. En het leven is een beetje raar. En als we iemand vinden wiens eigenaardigheid past bij de onze, dan sluiten we ons bij hen aan en vallen we in een wederzijds bevredigende vreemdheid - en noemen we het liefde - ware liefde.
We’re all a little weird. And life is a little weird. And when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall into mutually satisfying weirdness–and call it love–true love.
Robert Fulghum, True Love
 
Een goed huwelijk is niet wanneer het 'perfecte paar' bij elkaar komt. Het is wanneer een onvolmaakt echtpaar leert te genieten van hun verschillen.
A great marriage is not when the ‘perfect couple’ comes together. It is when an imperfect couple learns to enjoy their differences.
Dave Meurer
25. HET ALLERMOOISTE CADEAU VOOR EEN GOUDEN HUWELIJK? DAT HEBBEN WIJ!
Zijn je ouders of je oma en opa binnenkort 50 jaar getrouwd? Best lastig om een echt mooi cadeau te vinden. Oma's en opa's hebben vaak niet zo heel veel wensen. Samen leuke dingen doen, herinneringen ophalen, herinneringen creëren dat vinden ze stukken belangrijker. En gelijk hebben ze. Wat ze daarom zeker een heel fijn cadeau zullen vinden is een vriendenboek met daarin al hun dierbaren; de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren. Een cadeau waar de aandacht, liefde en vriendschap van en voor het gouden bruidspaar vanaf spat. Een vriendenboek is een cadeau waar het bruidspaar intens zal genieten. Een boek dat ze heel vaak doorbladeren en met trots zullen laten zien aan familie, vrienden en buren.
TIP: LEES OOK ONZE BLOG 10 IDEEËN VOOR EEN GOUDEN HUWELIJK.

VOORBEELDEN VRIENDENPAGINA VRIENDENBOEKJE (20X20CM) | VRIENDENBOEK (30X30CM) GOUDEN HUWELIJK

We hebben heel veel mooie designs waar je uit kunt kiezen. Wil je liever een vriendenboek in één kleur, bijvoorbeeld goud of groen? Ook dat kan via onze handige kleurentool waarmee je elke kleur kunt kiezen (tip: wissel tijdens het maken van je boek eens van achtergrond en kijk in de preview wat het effect is). Het uploaden van een foto of eigen ontwerp als achtergrond van je vriendenboek is mogelijk en ook nog eens heel simpel! Je kunt hier lezen hoe gemakkelijk en speciaal dat is.

Vriendenboek (formaat 30x30cm) of Vriendenboekje (formaat 20x20cm)? Lees onze 8 handige keuzetips!
 

 ZO MAAK JE HET VRIENDENBOEK VOOR HET GOUDEN PAAR NOG PERSOONLIJKER!

Maak het vriendenboek compleet met onze extra fotobladen, jaaroverzichten of sfeerbladen.
Voorbeelden Vriendenboeken Cadeau Gouden Huwelijk 50 jaar getrouwd

gouden huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media