fbpx
Skip to main content

GEWELDIG LEVEN NA JE PENSIOEN: 15 TIPS

Ga jij binnenkort met pensioen?

Dan breekt er wel echt een hele nieuwe fase aan. We hebben het wel eens over mijlpalen in het leven, maar officieel met pensioen is echt een belangrijke. Er gaat letterlijk een deur dicht, maar zeker ook weer een deur open. Misschien kijk je er al jaren naar uit en heb je volop plannen, maar misschien kun je, net als vele kersverse gepensioneerden, wel wat ideeën gebruiken. We hebben 15 tips om je pensioen te vieren, want al ben je niet meer piep, er ligt nog een hele wereld voor je open.
 15 fantastische tips voor een leven na je pensioen

Tips en ideeën OM JE PENSIOEN TE VIEREN

1. First things first….Feestelijk afscheid van je werk en je collega’s

First things first 😊. Sluit je werkende leven op een goede manier af. Uit onderzoek van socioloog Levi van den Boogaard blijkt dat hoe positiever mensen hun afscheid waarderen des te beter ze zich voelen vlak na hun pensionering en in de jaren daarna. Een goed afscheid blijkt voor veel gepensioneerden de beste start van hun nieuwe leven.  Ook al houd je er niet zo van om in het middelpunt van de aandacht te staan, vertrek niet met stille trom. Een afscheid hoeft niet per se grootschalig te zijn, voel jij je beter met een afscheidsetentje met directe collega’s dan is dat ook prima. Feestelijk afscheid nemen is belangrijk voor jezelf maar ook voor je collega’s. Zij willen vast ook de kans krijgen om je al het goede te wensen. Superfijn dat dit nu ook weer mogelijk is na al die lockdowns!

2. Ga op pad

Eindelijk alle tijd om ‘de wereld te verkennen’. Grote reizen maken, lang op vakantie gaan, het is iets waar veel mensen van dromen als ze aan ‘met pensioen gaan’ denken. Het is niet makkelijk om lang op vakantie te gaan als je werkt, maar gepensioneerden hebben de tijd aan zichzelf en, groot voordeel, ze hoeven niet tijdens het hoogseizoen op pad. Financieel is dat toch een stuk aantrekkelijker. Ook een mooie last-minute aanbieding of reizen tijdens daluren of weekdagen is nu veel gemakkelijker. Wist je dat je als 65-plusser met een persoonlijke ov-chipkaart 34% korting krijgt als je reist met tram, metro of bus?  

3. Geniet van de extra tijd

Geen werkafspraken, niet op tijd op je werk hoeven te zijn, in de file staan, het ligt definitief achter je. Veel pensionado’s zullen dat hectische ook wel eens missen, maar je hebt nu wel de ultieme vrijheid om de dagen in te vullen zoals je dat zelf wilt. Elke ochtend uitgebreid de krant lezen, die goede boeken die je al jaren op je liggen te wachten, overdag een fikste wandeling, op je gemak de boodschappen doen, aandacht besteden aan anderen… er is tijd voor. Je hoeft je niet te haasten, het mag een tandje minder. Een tandje minder wil niet zeggen dat de dagen saai zijn, er is, voor wie dat wil, meer dan voldoende leuks te doen.

4. Blaas oude vriendschappen nieuw leven in

Hoe zou het toch gaan met……? In de loop der tijd zijn er altijd vrienden die je uit het oog verliest. Misschien door een verhuizing, een andere baan of omdat het leven soms zo loopt. Opnieuw contact leggen met oude jeugdvrienden, studievrienden, klasgenoten, buren of oud-collega’s kan waardevol en gezellig zijn. Even bijpraten via de telefoon, een berichtje sturen via Facebook, een kopje koffiedrinken, het voelt vaak al snel weer vertrouwd. Bijna iedereen zit tegenwoordig wel op facebook of andere sociale media, een contact hernieuwen is vaak niet zo lastig.

5. Wie laat wie nou uit

Wie laat wie nu uit’ zong Rudi Carrell in 1976 alweer.   Ben je met pensioen dan heb je ook echt tijd voor een hond. Samen een paar keer per dag een ommetje doen, goed voor de gezondheid, maar ook voor de sociale contacten. Let maar eens op als je wandelt door het bos, je komt altijd mensen met honden tegen en het lijkt wel of ze elkaar allemaal kennen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hondenbezitters aanzienlijk minder ontevredenheid zijn over hun sociale, fysieke en emotionele toestand. 

6. Ruim je huis op

Loop eens door je huis, trek laden op, bekijk je zolder of schuur eens kritisch… Heb je echt alles nog nodig? Wanneer heb je iets voor het laatst gebruikt of gedragen? Lang, te lang geleden? Maak er dan iemand anders gelukkig mee. Verkoop het of geef het weg. Je huis (en je geest) vrij van overbodige spullen, voelt goed hoor.

7. Penvrienden: schrijf een brief

Lijkt nog niet zo lang geleden dat een brief schrijven of ontvangen heel gewoon was. We zijn het een beetje ontwend, maar het is natuurlijk hartstikke leuk om een echte brief te ontvangen in plaats van een mail. Ook nu zijn er nog diverse websites die briefschrijvers aan elkaar koppelen. Je hebt bijvoorbeeld Meerleuks, Penvrienden, Penpal-gates of Slakkenpost. Vooral die laatste naam vinden we erg leuk! Op deze websites kun je zelf een oproep plaatsen of reageren op iemand anders.

8. Deel je leven, deel je wijsheid

Vertrouw ze toe aan papier: je ervaringen, je levensverhaal, je wijsheid, je waarden, je levenslessen en je zegeningen. Deel jouw levensverhaal met je kinderen en kleinkinderen. Het laat zien wie je bent en wat het meest belangrijk voor je is. Het legt jouw verhaal vast en is een hele mooie manier om herinnerd te worden en wie weet het verschil te maken.

9. Cultuur snuiven

Yes niet meer in het weekend naar musea, film of theater. Het kan elke dag van de week en zelfs overdag. Filmliefhebber? Denk dan eens aan een pathé unlimited kaart of de voorstellingen voor 50plussers. Een museumjaarkaart is een aanrader en ook de maandpas van wearepublic biedt veel leuke voorstellingen. We hebben geen aandelen hoor!

10. Ga weer naar school of volg een cursus

Altijd al willen leren drummen? Of een cursus fotografie volgen? Pak je kans. Of misschien wil je wel terug de schoolbanken in; colleges volgen op de hogeschool of universiteit. Ook de bibliotheek biedt online cursussen aan. Een leven lang leren is hartstikke leuk, leerzaam en ook nog eens goed om je brein in conditie te houden.  

11. Kom in beweging

Had je als werkende nog wel eens het excuus ‘veel te druk’..ja dat gaat nu niet meer op. Bewegen is gezond voor je lichaam maar ook voor je geest. Kies iets dat leuk vindt, bij je past of waar je nieuwsgierig naar bent. Je kunt je oefeningen voor de tv doen, maar erop uitgaan om te sporten heeft zeker meerwaarde. Je ontmoet op die manier andere mensen en, mocht je dat nodig hebben (en wie niet 😊), een stok achter de deur. Keuze uit sporten is er genoeg. Wil je misschien eindelijk de tango leren dansen, je lichaam wat flexibeler maken door yoga of elke dag stoer in zee gaan zwemmen? Niet uitstellen, gewoon lekker doen. In Scheveningen, maar dat is vast niet de enige plek, zien we regelmatig groepjes mensen al ’s ochtends vroeg de zee in duiken en daarna natuurlijk gezellig samen koffiedrinken. 

12. Geef iets terug

Het staat vast bij alle tips voor gepensioneerden: ga vrijwilligerswerk doen. Hartstikke goed om daar maar mee bezig te zijn, vrijwilligers zijn superbelangrijk voor de maatschappij. Wat echter ook een mogelijkheid is, is om je kennis te delen. Misschien kun je bijles geven aan een jongere, mentor worden van iemand die net is begonnen met werken of een startup adviseren. Jij bent dan misschien wel met pensioen, maar je kennis niet. Jij blijft op deze manier hartstikke bij en je doet iemand anders er ook nog eens een enorm plezier mee.

13. Plan het volgende hoofdstuk van je leven

De eerste maanden en misschien wel het eerste jaar van je pensioen zul je er misschien nog niet zo mee bezig zijn, maar na een tijdje denk je wellicht ‘en nu’? Tijd voor een nieuw leven, misschien een nieuwe droom? Wat vind je belangrijk en geeft je vervulling?  Misschien wil je wel politiek actief worden of droom je stiekem al jaren van het schrijven van een boek. Heerlijk om hierover te dromen, maar het wordt pas werkelijkheid als je actie onderneemt. Nu is de tijd.

14. Laat je kleinkinderen van jou leren

Misschien ben je het niet zo bewust, maar je hebt je kleinkinderen heel wat te bieden. Je bent opgegroeid in een hele andere tijd. Je hebt waarschijnlijk nog geleerd hoe je moest naaien, breien, borduren, tuinieren, bakken, figuurzagen, zelf een vlieger maken, timmeren, houtbewerking maar ook oude kaartjespelletjes en ‘zuinig zijn’. Dat zijn echt geweldige vaardigheden om te delen met je kleinkinderen omdat ze nog steeds heel nuttig zijn én leuk!

15. Wees jezelf

Tuurlijk, dit geldt in principe voor iedereen, maar als je werkt, opgroeiende kinderen hebt of mantelzorger bent, dan zet je bewust of onbewust toch vaak anderen op de eerste plaats. Zij waren belangrijker dan jij. Maar zeg nou zelf, als je als bijna zeventiger, niet jezelf kunt zijn, wanneer dan wel? 

Vriendenboek fantastisch cadeau voor je pensioen

Ga jij met pensioen en vragen je collega’s: ‘wat wil je hebben’? Blader dan eens door ons voorbeeld van een pensioen vriendenboek. Een heerlijk cadeau van al je collega’s voor jou. We zijn natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar een mooier en persoonlijker cadeau bestaat er niet. 

voorbeelden ingevulde vriendenpagina's vriendenboek cadeau pensioen

pensioen collega cadeau vriendenboek vriendenboekje
 
Voorbeelden Vriendenboeken Cadeau Pensioen Collega

pensioen , tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media