fbpx
Skip to main content

 

20 IDEEËN VOOR HEERLIJK AFSCHEIDSBOEK GROEP 8

Vriendenboek groep 8 met heel veel mogelijkheden

Een afscheidsboek groep 8 geeft alle ruimte aan de kinderen, want om de herinneringen en toekomstdromen van de kids gaat het tenslotte in dit vriendenboek. Elke 8ste groeper heeft dan ook twee pagina’s om te vullen, de linker pagina is voor de vragen, antwoorden én (profiel)foto, de rechterpagina voor één of twee foto’s. Het zelf invullen door de kinderen, maakt het voor een eindredacteur natuurlijk een stukje makkelijker om een afscheidsboek samen te stellen, maar toch is er ook volop ruimte, mocht je dat willen, om een heel persoonlijke touch aan jullie afscheidsboek te geven. Wil je het zo gemakkelijk en snel mogelijk, beperk je dan tot de pagina’s die door de kinderen zijn ingevuld, ook hartstikke mooi en leuk. Wil je het uitgebreider dan hebben we veel gave mogelijkheden, tips en ideeën. Laat je inspireren!

20 tips voor een wel heel persoonlijk vriendenboek afscheid groep 8

1. Ontwerp je eigen design voor het afscheidsboek groep 8

1 voorbeelden achtergronden designs afscheidsboek groep 8

Je kunt kiezen uit veel kant-en-klare designs of een effen kleur, maar een eigen ontwerp uploaden is ook mogelijk. Bijvoorbeeld een foto van het speelplein van de school als achtergrond, een collage van de gezichten van alle kinderen of het logo van de school verwerkt in het ontwerp. Is één van de ouders professioneel grafisch designer (horen we regelmatig) dan kan hij of zij ook vast iets moois maken. Geen professioneel designer voorhanden, met onze tips lukt ook jou dat vast in een handomdraai. Handig om te weten, je kunt tijdens het maken van het vriendenboek zo vaak als je wilt wisselen van design. Download daarna de preview en je weet precies wat je kunt verwachten. 
Lees onze blog: ONTWERP JE EIGEN DESIGN.

2. Benut de fotobladen voor je eigen ontwerpen

2 klassenfoto groep 8 afscheidsboek

Je kunt aan elk afscheidsboek een fotobladen toevoegen. Ook bij de fotobladen kun je een eigen achtergrond uploaden. Als je dan verder geen foto’s toevoegt, zie je alleen de achtergrond verschijnen in het afscheidsboek en dat geeft veel mogelijkheden, voor wat betreft spreads (klassenfoto over twee pagina’s verdeeld bijvoorbeeld), paginagrote foto’s, maar ook voor je eigen ontwerpen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je een jpg of png bestand nodig hebt (word-bestanden kun je opslaan als pdf en via diverese online gratis websites heel gemakkelijk omzetten naar een jpg-bestanden) en dat de achtergronden vierkant zijn omdat de boeken vierkant zijn. Van een van boven naar beneden gevuld A4’tje snijd je dus altijd een stukje af. Bij ideeën 3 tot en met 13 maken we gebruik van de fotobladen.
Lees onze blog: ontwerp je eigen fotoblad.

3. Advertenties in het afscheidsboek groep 8

3 advertentie in afscheidsboek

Onze afscheidsboeken groep 8 zijn scherp geprijsd, al zeggen we het zelf 😊. Maar mocht er een bedrijf zijn dat jullie afscheidsboek wil sponsoren (lokale winkels of misschien het bedrijf van een ouder) dan kun je daarvoor wat terug doen door bijvoorbeeld een advertentie in het afscheidsboek te plaatsen. Een bedrijf kan dan zelf de advertentie bij jullie aanleveren. Vraag om een jpg of png bestand en een vierkant formaat (bijvoorbeeld 2000x2000 pixels) voor één pagina en voor twee pagina’s 4000 (b)x2000 (h) pixels (eigenlijk twee vierkanten naast elkaar). Heb je meerdere bedrijven dan kun je van de advertenties een collage maken. Leuk als het bedrijf de advertentietekst heel persoonlijk maakt zoals in bovenstaande voorbeelden. Klik hier voor een uitgebreide uitleg en ideeën advertenties afscheidsboek groep 8.

4. QR-codes van filmmateriaal

4 qr codes in afscheidsboek
 
Film je de afscheidsavond van groep 8, interviews met juffen of meesters, een compilatie van filmmateriaal van 8 jaren basisschool? Voeg het toe aan je boek door middel van een QR-code! Vorig jaar waren er meerdere scholen die een QR-code plaatsten in het afscheidsboek en er zullen er ongetwijfeld dit jaar nog meer volgen. Voor een gratis QR-code zoek je online naar ‘QR-code gratis maken’. Kies bij de afdrukkwaliteit wel voor een hoge kwaliteit en een jpg of png bestand. 

5. Teksten leerkrachten groep 1 tot en met groep 8

5 uitspraken juffen en meesters basisschool

De kinderen hebben 8 jaar op de basisschool doorgebracht. Hartstikke leuk om dan ook juffen en meesters van de afgelopen 8 jaar aan het woord te laten. Natuurlijk kun je een leerkracht vragen een vriendenpagina in te vullen, maar de vragen zijn soms niet helemaal passend. Geef de juffen en meesters hun eigen vragenlijst (een paar vragen is vaak genoeg) en vraag ze om een leuke foto aan hun verhaal toe te voegen. Als ze de tekst en foto als pdf hebben aangeleverd, zet je ze om via diverse online gratis websites omzetten naar een jpg-bestanden. Ook kun je een pagina van de juf of meester zelf opmaken, zoals uitgelegd bij punt 2. Teksten zijn in de preview niet altijd even scherp, maar in het echte boek eigenlijk altijd goed. Twijfel je, dan mag je altijd contact met ons op nemen, dan kijken wij nog even voor je. Vind je het leuk om met de teksten en foto’s te spelen, dan kan dat ook. Eén van onze collega’s is geen ontwerper, maar heeft bovenstaand ontwerp gemaakt in canva, leuk toch?

Tip: vergeet ook de conciërge, de gymleraar of andere medewerkers die voor de kinderen belangrijk zijn geweest.

6. Woordenwolk groep 8

6 woordenwolk toevoegen aan groep 8

Een woordenwolk over groep 8 of de basisschool is een mooie illustratie voor jullie afscheidsboek groep 8. In een woordenwolk kun je spelen met kleurtjes, lettertypes en vormen. Je kunt kiezen voor algemene teksten, maar nog leuker is het als je de juf, meester en/of de kinderen vraagt om woorden die gaan over hun 8 jaren op de basisschool. Ze kunnen hierover samen brainstormen in de klas of je vraagt elk kind om een paar woorden op te schrijven. Vinden ze vast hartstikke leuk om te doen. 
Lees ook onze blog: MAAK SIMPEL JE EIGEN WOORDENWOLK

7. Woordzoeker in vriendenboek groep 8

7 woordzoeker in afscheidsboek
 
Er zijn diverse sites waar je online een woordzoeker ‘op maat’ kunt maken en downloaden. Je kunt zelf woorden verzinnen, bijvoorbeeld de namen van de kinderen of woorden die met groep 8 of school hebben te maken. Je kunt aangeven of woorden diagonaal, verticaal of horizontaal gelezen moeten worden of van achteren naar voren. Je kunt het zo gemakkelijk of moeilijk  maken als je zelf wilt.

8. Fotocollages voor in het afscheidsboek groep 8

8 fotocollages voor in je groep 8 boek

Hebben jullie ook zo ontzettend veel foto’s om uit te kiezen? Voeg dan fotocollages toe aan het afscheidsboek. Zo kun je veel meer foto’s kwijt en deze collages maken het afscheidsboek heel speels qua uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld een collage maken van alle kampfoto’s, de klassenfoto’s, de gymlessen of van alle kinderen een babyfoto. Ook leuk, een collage van foto’s van juffen en meesters, van alle klaslokalen of de middelbare scholen waar de kinderen na de zomervakantie naar toe gaan. 

Tip 1: voeg je foto’s van kinderen toe probeer dan wel een zo eerlijk mogelijke verdeling te maken. Als het ene kind 10 keer voorkomt en het andere 2, dan ligt dat toch wat gevoelig. 

Tip 2: vaak wordt tijdens de afscheidsavond de musical opgevoerd en kunnen foto’s niet meer in het afscheidsboek. Maak foto’s tijdens de repetities, ook leuk!

Lees ook onze blog: zo maak je een fotocollage.

9. Als ik later groot ben

9 later als ik groot ben afscheidsboek

De populairste vraag in de afscheidsboeken groep 8 is misschien wel ‘over 20 jaar ben ik’. Een paar jaar geleden hebben we, na goedkeuring van ouders, een inventarisatie gedaan van droomberoepen van 11- en 12-jarigen. De verschillen tussen jongens en meisjes waren best groot. Een andere school is met deze vraag ‘fotografisch’ aan de slag gegaan. Zij fotografeerden alle kinderen als hun toekomstige zelf en dat leverde heerlijke plaatjes op. Lijkt zoiets je ook leuk dan kun je deze foto plaatsen op de vriendenpagina van het kind of je maakt er een collage van. Je hebt overigens als eindredacteur toegang tot alle vriendenpagina’s via ‘het pennetje’ onder de naam.
Lees ook onze blogs: droomberoepen 8e groepers en top idee afscheidsboek groep 8.

10. Dit zeggen klasgenootjes over elkaar

10 klasgenoten over elkaar in het afscheidsboek groep 8

Vraag elk kind om een klasgenoot in een paar woorden te omschrijven en eventueel wat het klasgenootje later gaat worden. Klasgenoot Emma zegt bijvoorbeeld over Martijn: tennisser, stoer, sportleraar.

11. Dit zegt de juf of meester over jou 

basisschool diploma formulier ingevuld door juf meester groep 8 1

11 diploma basisschool afscheidsboek

 Vaak vertelt de juf of meester wat over een kind tijdens de afscheidsavond van groep 8. Mooie, lieve en grappige woorden. Hoe gaaf is het als dit ook in het afscheidsboek staat en dat kan ook. Bij de sfeerbladen heb je de mogelijkheid om een diploma toe te voegen waarbij er ruimte is voor de handtekening van de directeur van de school en een kort verhaaltje over wat deze leerling zo speciaal maakt. De juf of meester van groep 8 en de directeur kunnen dit met de pen invullen, nadat jullie de vriendenboeken hebben ontvangen. Ook leuk als meerdere juffen en meesters iets schrijven. 

12. Lijstjes lijstjes lijstjes, superleuk voor het afscheidsboek

12 Lijstjes voor in het afscheidsboek groep 8

De rages van de afgelopen jaren, het lekkerste eten, de meest-bekeken tv-programma’s of netflix-series, alle schoolreisjes, de populairste youtubers, idolen of songs. Van werkelijk alles kun je lijstjes maken. Vul twee pagina’s met lijstjes, het geeft, zeker als je later, veel later 😊, terugkijkt, een fantastisch tijdsbeeld.

13. Tekeningen in afscheidsboek groep 8

14 praatplaat in afscheidsboek voorbeeldNiet iedereen is zo creatief als Brechje die een praatplaat maakte voor het afscheidsboek groep 8 van haar dochter, maar wie weet is er wel een ouder die goed kan tekenen en het schooljaar in beelden kan vangen. Ook kun je de kinderen vragen om een gezamenlijke tekening te maken met als thema het laatste schooljaar of van bijvoorbeeld de musical. Ook leuk, maak met verf een afdruk van alle handen. Maak van de tekening of een schilderij een foto of een scan en je hebt een prachtig geïllustreerde pagina’s voor in het vriendenboek. 

13 tekening schilderij afscheidsboek groep 8

Lees ook onze blog:  klas geef juf een vriendenboek met tekeningen.

14. Pagina’s voor namen, ‘handtekeningen’ of berichtjes

15 lege pagina in afscheidsboek voor namen en berichtjes

Als je al eerder een kind hebt gehad in groep 8 én een afscheidsboek hebt gemaakt, dan heb je vast gezien dat ze in elkaars afscheidsboek schrijven. Kijk je bij onze sfeerbladen groep 8, dan zie je diverse ontwerpen die je daarvoor kunt gebruiken. Met één muisklik in je vriendenboek.

15. Corona in afscheidsboek groep 8

16 aandacht voor corona in afscheidsboek groep 8

Deze generatie heeft het wat corona betreft wel voor de kiezen gekregen. Veel thuis, al die online lessen, minder verjaardagsfeestjes, clubjes en sportwedstrijden die niet doorgingen en oma’s en opa’s die ze amper konden bezoeken. ‘Ze zijn wel echt de sjaak’ zei een groep 8 moeder een jaar geleden tegen ons. Knap hoe de kinderen zich erdoor heen hebben geslagen. Corona is echter wel onlosmakelijk verbonden met hun laatste schooljaren. Wil je aandacht besteden aan corona, dan kun je dit doen door middel van de tijdslijn of een corona sfeerblad. Ook kun je een corona-achtergrond kiezen voor de fotobladen.

16. Sfeerbladen, sfeerbeelden voor in het afscheidsboek groep 8

17 voorbeeld sfeerblad afscheidsboek groep 8

Wij hebben van elk thema sfeerbladen beschikbaar, die we ook nog eens regelmatig updaten. Kijk bij de sfeerbladen groep 8. Misschien zit er iets bij wat je leuk vindt om toe te voegen aan het afscheidsboek. Het sfeerblad dat je hier ziet is het meest gekozen sfeerblad voor de groep 8 vriendenboeken.

17. Voorwoord afscheidsboek groep 8

18 voorwoord voor in je afscheidsboek groep 8

In elk afscheidsboek groep 8 is er ruimte voor het voorwoord, de eerste pagina van het vriendenboek. Je kunt bij het voorwoord kiezen uit lettertypes, letterkleur en teksten centreren, onderlijnen en vet laten afdrukken. Bij het afscheidsboek groep 8 wordt het voorwoord vaak geschreven door de leerkracht van groep 8, de directeur of uit naam van alle ouders. Heb je inspiratie nodig voor je voorwoord, we hebben heel veel ideeën.
Lees ook onze blog: zo schrijf je een voorwoord.

18. Opmaak letters vriendenboek groep 8

19 speel met letterkleurtjes virendenpagina vriendenboek groep 8

Als eindredacteur kies je voor een lettertype. Dit lettertype wordt gebruikt voor de vragen in het vriendenboek en de teksten onder de foto’s. De kinderen kunnen ook kiezen voor een lettertype, maar als ze dat niet doen, krijgen ze standaard het lettertype dat jij hebt gekozen als eindredacteur. Wil je de vragen in een cursief lettertype? Dat is mooi, maar voor de antwoorden niet altijd even duidelijk. Wil je de vragen toch graag cursief, dan is het handig om alle kinderen te vragen een ander lettertype te gebruiken (je kunt iedereen mailen via je Vriendenboeken account). Wil je dat alle kinderen hetzelfde lettertype gebruiken, dan kun je dat op deze manier ook vragen. Soms wordt ook gevraagd aan iedereen om dezelfde letterkleur te gebruiken. Dat kan hartstikke leuk zijn in bijvoorbeeld een vriendenboek voor een gouden huwelijk (gouden letters, heel gaaf), maar bij een afscheidsboek is juist de diversiteit aan kleuren ook wel heel leuk. Vraag de kinderen om gebruik te maken van deze optie. Ook kunnen ze de tekst centreren of vet laten afdrukken. Ook leuk. Het laat wat zien van de persoonlijkheid van de kinderen.

19. Omslag afscheidsboek groep 8

20 volop keuze omslag afscheidsboek groep 8

Standaard kies je bij de afscheidsboeken een design voor je omslag en kun je een foto op de voorkant plaatsen en een titel. Maar ook bij de omslag kun je een eigen ontwerp uploaden. Dat kan een klassenfoto zijn, verspreid over de voor- en achterkant van het afscheidsboek, een collage van alle kinderen of misschien alleen een tekst. Alles is wat dat betreft mogelijk.
Lees onze blog: ontwerp zelf de omslag van je vriendenboek.

20. Papier inhoud vriendenboek 

Je kunt bij ons kiezen uit twee soorten papier voor de inhoud van het afscheidsboek. Met en zonder glanslaag, oftewel glanscoating of uncoated. Wat je voorkeur heeft is een kwestie van smaak. Het is wel zo dat het merendeel van onze klanten voor glans kiest. Wil je echter papier waar je ook wat op kunt schrijven, dan is uncoated net wat makkelijker. Wil je schrijven en toch liever een glanscoating, kies dan voor een permanent mark om vlekken of doorschijnen tot een minimum te beperken.
 
uitvoering speciale prijzen voor groepen: geniet of spiraal
uitvoeringen vriendenboekje juf meester

Blader door een voorbeeld van een afscheidsboek groep 8

We wensen alle kinderen, ouders en leerkrachten veel plezier met het maken van hun eigen vriendenboek afscheidsboek.Heb je vragen?
We staan graag voor je klaar.

groep 8

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media