fbpx
Skip to main content

ENQUETE: LATER ALS IK GROOT BEN WORD IK

Droomberoepen van de kinderen van groep 8

Een vraag die bijna in al onze afscheidsboeken groep 8 voorkomt is ‘over 20 jaar ben ik’. Wij vonden dit een uitgelezen kans om te inventariseren welke beroepen bij groep 8’sters populair zijn. Zijn de droomberoepen anders dan vroeger of komen ze nog (een beetje) overeen? Wij vroegen aan onze klanten of wij deze vraag anoniem mochten inventariseren en de meesten waren positief. We zijn de afgelopen weken letterlijk aan het turven geweest. We begonnen enthousiast met een gezamenlijke lijst van jongens en meisjes, maar zagen al snel dat dat niet handig was. Jongens en meisjes zien de toekomst toch wel wat verschillend.

Beroepen die jongens noemen en meisjes niet en vice versa

Zo zijn er beroepen die bij jongens regelmatig voorkomen, maar door de meisjes niet worden genoemd. Beroepen als gametester of game-ontwikkelaar, streamer (die moesten wij echt even opzoeken), automonteur, auto-ontwerper, timmerman, bouwvakker, brandweerman, vlogger, rapper of DJ, geen meisje die dat nu wil. Hetzelfde was echter ook het geval bij een aantal van de beroepen die meisjes noemden: apotheker, werken op een kinderdagverblijf, nagelstyliste, veearts, kraamverzorgster, mode-ontwerpster, schoonheidsspecialiste en paardrijd-instructrice, het zijn geen beroepen waar jongens als eerste aan denken.

droomberoepen groep 8 die meisjes noemen maar jongens niet en omgekeerdjpg

 Veel kinderen weten het gewoon nog niet

Ondanks dat veel kinderen een droomberoep of richting voor ogen hebben zijn er ook heel veel jongens en meisjes die echt nog geen idee hebben. 23% van de groep 8sters (ongeveer gelijk verdeeld over de jongens en de meisjes) weet het gewoon nog niet. Ze geven aan dat ze qua job ‘geen idee hebben’, maar vermelden dan wel regelmatig dat ze een toekomst voor zich zien met een gezin, dat ze hopen gelukkig te zijn, graag heel erg rijk worden of een goede en leuke baan hebben:

  • Een toekomst als miljonair of gewoon heel erg rijk. Ongeveer 5% van de jongens dromen van een rijk leven en 1% van de meisjes.
  • 12% van alle jongens en meisjes geeft aan ‘ik word moeder/vader’. Duidelijk veel meer meisjes (twee keer zoveel) dan jongens, maar ook veel jongens verwachten later ooit vader te worden.

Droomberoepen zijn heel divers

Wij hebben een top-10 lijst en lijst van 10 ‘runners-up’. Maar met deze 20 beroepen ben je er nog lang niet. Jongens gaven maar liefst 159 verschillende beroepen aan de meisjes 142. De percentages waarmee we werken in het beroepenoverzicht zijn de percentages zoals deze verdeeld zijn over de diverse beroepen. Degene die nog geen idee hadden over een beroep zijn daarin dus niet meegenomen.

Jongens willen profvoetballer worden en meisjes juf

Niet heel verrassend, maar bij de jongens staat profvoetballer heel erg hoog. 14% van alle jongens die een beroep aangaven noemden profvoetballer. Bij de meisjes staat met stip juf op nummer 1 (bij de jongens meester bij de runners-up lijst), 9.5% ziet zichzelf later graag voor de klas staan.

droomberoepen meisjes top 10 droomberoepen van jongens top 10 van groep 8

 De top 10 droomberoepen jongens en meisjes groep 8

top 10 droomberoepen meisjes en jongens van groep 8

 runners-up droomberoepen jongens en meisjes

runners up droomberoepen jongens en meisjes van groep 8

Iets met dieren, iets met mensen, iets in de zorg

Niet iedereen noemt een beroep, maar een richting wordt wel regelmatig aangegeven: ‘ik ga iets met dieren doen’, ‘ik ga iets met mensen doen’ of ‘ik ga later in de (medische) zorg werken’. Bij meisjes is ‘iets met dieren’ favoriet. Dierenarts scoort hoog bij meisjes, 7.1% van alle meisjes willen later graag dierenarts of veearts worden. Neem je echter alle beroepen met dieren mee (om er maar een paar te noemen: werken in een dierenasiel, paardrijd-instructrice, amazone, springruiter, zwerfhonden opvangen, eigenaar paardenstal, werken in een dierentuin) dan is dat percentage meer dan het dubbele, een kleine 15%. Bij jongens ligt dat percentage aanmerkelijk lager, slechts 4% ziet zich in de toekomst werken met dieren.

Topsporter

Veel jongens en meisjes dromen van een sportcarrière. Ruim 21% van alle jongens droomt van een leven als topsporter (en met alle leuke dingen die daarbij komen zoals mooie auto’s en huizen) en 8% van de meisjes. De keuze is divers, maar bij beiden scoort voetbal hoog en bij de jongens zelfs heel hoog. Jongens noemen vaak de club van hun voorkeur en dat varieert van Ajax tot Barcelona. Meisjes geven bijna altijd aan dat ze in Oranje willen spelen. De resultaten van onze Oranje voetbalvrouwen hebben daar vast iets mee te maken! Sporten die daarnaast hoog scoren zijn kickboksen en hockey bij de jongens en paardrijdsporten en hockey bij de meiden.

Iets met auto’s

Geen meisje die daarover repte, maar bij de jongens kwam het veelvuldig voor. Automonteur staat op de ‘runners-up’ lijst, maar als je alle beroepen betrekking hebben op auto’s meetelt is het een ander verhaal. 4% ziet een carrière zitten in de auto-industrie, waarbij auto-ontwerper (Tesla!) het meest wordt genoemd.

Eigen bedrijf

Een eigen bedrijf staat voor zowel de jongens als de meisjes binnen de top tien. Meestal wordt alleen eigen bedrijf genoemd, maar soms ook exact wat dat eigen bedrijf gaat worden. Meisjes specificeren het vaker dan jongens. Eigenaresse van een (sterren)-restaurant wordt opvallend vaak genoemd door de meisjes.

Medische wereld

Bij de meisjes scoort dokter, arts en kinderarts hoog. Bij het overzicht hebben we deze bij elkaar opgeteld omdat regelmatig beiden werden gemeld en we dat niet dubbel wilden tellen. De medische wereld heeft sowieso aantrekkingskracht op de meiden. Chirurg en verpleegkundige worden regelmatig genoemd. In totaal ziet 10% van de meiden wel een toekomst in het ziekenhuis. Beroepen als psycholoog, kraamverzorgster, tandarts, orthodontist of fysiotherapeut zijn daarin niet meegeteld. Van alle jongens denkt 4% aan de slag te gaan in een ziekenhuis.

Bij de politie

Bij beiden in de top 10. Jongens en meisjes vinden politieagent of rechercheur wel een mooi beroep. Grappig is wel dat veel meisjes dan wel zeggen ‘politieagent te paard’'.

ook zo'n gaaf afscheidsboek groep 8?

Onze populairste vriendenboeken zijn gedurende de zomermaanden de afscheidsboeken groep 8. Wat worden er ontzettend veel boeken gemaakt en wat zijn ze leuk! Ook iets voor jou? Je kunt er hier alles over lezen.

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek groep 8

afscheidsboek groep 8 voorbeeld vriendenpagina

Blader door dit mooie voorbeeldboek afscheidsboek groep 8

 

basisschool, groep 8

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media