fbpx
Skip to main content

HET ENIGE ECHTE VRIENDSCHAPSALFABET

Van A tot Z: ons vriendschapsABC

Vriend: persoon waarmee je door gevoelens van genegenheid bent verbonden

Goede vrienden zijn er voor je in dik en dun, maar geven je ook de ruimte wanneer je die nodig heb. Goede vrienden houden evenveel van je wanneer je down als wanneer je up bent, wanneer je blut of rijk bent. Als je erover nadenkt is er in het leven geen waardevoller ‘sociaal kapitaal’ dan vriendschap. Maar wat maakt een vriendschap speciaal, wat maakt vrienden goede vrienden? Of hoe kunnen we een stap zetten van oppervlakkige vriendschap naar (h)echte vriendschap? Wij doen graag een voorzetje met ons spiksplinternieuwe VriendschapsABC. Lees de uitleg per letter verder onder de afbeelding!

alfabet van de vriendschap VriendschapsABC

van A tot Z, het enige echte vriendschapsalfabet

Attent

Attent: erop gericht zijn het iemand naar de zin te maken

Heerlijk als iemand attent is richting jou, dat iemand je aandacht geeft, naar je luistert of aan je denkt. Verrassend als het uit onverwachte hoek komt, maar van goede vrienden mag je het wel een beetje verwachten. Een kaartje op je verjaardag sturen, vragen hoe je eerste werkdag is geweest, jouw favoriete gerecht koken of je verrassen met tickets voor een optreden van je favoriete band. Attent zijn betekent dat je rekening houdt de smaak en voorkeuren van je vrienden en dat je belangrijke mijlpalen onthoudt.

Blij

Blij: vrolijk, opgewekt, gelukkig

‘Let us be grateful to people who make us happy, they are the charming gardeners who make our souls blossom (Laten we dankbaar zijn voor mensen die ons blij maken, zij zijn de charmante tuiniers die onze ziel doen bloeien’), het zijn de woorden van de Franse schrijver Marcel Proust. Er zijn weinig mensen die elkaar zo blij kunnen maken als echte vrienden; samen praten, sporten of iets leuks doen, een lief kaartje of appje sturen, een opbeurend telefoontje, het zorgt voor blijdschap, positieve energie, een geluksgevoel. Op het moment zelf, maar zeker ook naderhand. Echte vriendschap zorgt voor veel blije momenten.

Compliment

Compliment: uiting van waardering

Waardering tonen is essentieel in relaties, waardering tonen voor je partner, maar zeker ook voor je vrienden. Je beste vriend of vriendin is vaak je rots in de branding. Maar, hoe vaak vertel je je vrienden echt hoeveel ze voor je betekenen, dat ze ergens goed in zijn of dat ze er bijvoorbeeld stralend uitzien? Doen! Want echte vrienden geven elkaar een goed gevoel, juichen elkaars successen toe en tonen waardering.

Door Dik en Dun

Door dik en dun steunen: iemand helpt in goede en in slechte tijden

Vriendschap door dik en dun betekent zoveel als 'onvoorwaardelijke vriendschap, ongeacht de omstandigheden’. Een gouden regel van elke vriendschap is om elkaar te steunen door dik en dun. Je bent er in gezellige tijden, maar ook als je vriend het moeilijk heeft en jouw peptalk en schouder goed kan gebruiken. Echt vrienden nemen de moeite om er te zijn wanneer de ander dat het meest nodig heeft.

Eerlijk

Eerlijk: de waarheid zeggen

In principe is alles bespreekbaar in goede relaties, dus ook tussen goede vrienden. Vrienden zullen je altijd vertellen wat je moet horen en niet per se wat je wilt dat ze zeggen. Een echte vriend zal je boosheid riskeren door je de waarheid te vertellen. Echte vrienden incasseren op zo’n moment en weten dat het goed is bedoeld. Maar…‘eerlijk is eerlijk’, al te eerlijk is niet altijd even handig en aardig. Is het nodig om te zeggen dat zijn sportschoenen lelijk vindt of dat je niet gecharmeerd bent van haar nieuwe vriend? Als je iets niet kun veranderen of als je er iemand onnodig mee kwetst, dan is het beter om maar gewoon je mond te houden. Maar als het nodig is om een vriend aan te spreken op iets dat hij of zij heeft gedaan, verwoordt deze boodschap dan vriendelijk en met begrip voor de ander. Hoe pijnlijker het onderwerp hoe belangrijker het is de juiste toon te vinden. Een echte vriend wil je niet onnodig kwetsen toch?

Flexibel

Flexibel: meegaand, je gemakkelijk kunnen aanpassen

Volgens Psychologe Irene Levine zijn langdurige vriendschappen zowel flexibel als vergevingsgezind zijn. ‘Dat betekent dat echte vrienden hun vrienden ‘toestaan’ om te groeien en te veranderen zoals ze zelf groeien en veranderen. Ze begrijpen dat een langdurige relatie op sommige momenten intenser zal zijn dan op andere - en dat betekent niet dat een vriendschap ten dode is opgeschreven of niet de moeite waard’, vertelde ze aan de Huffington Post

Gunnen

Gunnen: graag willen dat iemand iets krijgt of heeft

Echte vrienden gunnen elkaar alles en zijn blij met elkaars succes en geluk. Je hebt het beste met elkaar voor. Als jij de staatsloterij wint zijn je echte vrienden superblij voor je en zullen dat met je vieren zonder om geld te vragen of jaloers te zijn. Nou ja dat laatste misschien een heel klein beetje, maar dat betekent niet dat ze het jou niet van harte gunnen. Vrienden al het goede gunnen, dat het goed met ze gaat, dat maakt een vriendschap waardevol.

Helpen

Helpen: behulpzaam zijn

Een verhuizing, een nieuw behangetje, oppassen op ‘de kids’; goede vrienden helpen elkaar ook praktisch een handje, zelfs als het ze niet heel goed uitkomt. Niet alle vrienden zullen om hulp vragen, ook al kunnen ze best een beetje hulp gebruiken. Probeer daar alert op te zijn, want ze zullen het zeker waarderen als jij op zo’n moment spontaan je hulp aanbiedt.

Investeren

Investeren: ergens geld of tijd in steken voor een doel dat pas op lange termijn wordt behaald

Maak tijd voor je vrienden, investeer in je vrienden. Ook al heb je het druk, ben je misschien super verliefd, verhuisd naar een andere stad of heb je andere verantwoordelijkheden; maak tijd voor goede vrienden en vriendinnen. Het mag af en toe best een tijdje wat minder zijn, maar verlies nooit helemaal het contact. Stuur een appje, drink samen een borrel of wandel een rondje door het park. Voor echte vriendschap moet je moeite doen, het komt niet vanzelf, het vergt investering. Maar zoals de meeste investeringen, levert het ook veel op. Vergeet niet dat vriendschappen een cadeau zijn dat je aan jezelf geeft, dat ze gekoesterd moeten worden om te overleven.

Jezelf kunnen zijn

Jezelf kunnen zijn: zijn wie je bent

Bij echte vrienden ben je volledig op je gemak en lekker jezelf. We kunnen daar een uitgebreid verhaal over schrijven, maar als je binnen een vriendschap je anders voor moet doen dan je bent, dan zit het gewoon niet goed. Bij echte vrienden heb je alle ruimte om te laten zien wie je bent en hoef je niet op je tenen te lopen. Samenzijn met vrienden hoort relaxed te zijn.

Kwetsbaar

Kwetsbaar: zich zodanig gedragen dat men zo eerlijk mogelijk is, maar wel bekritiseerd kan worden

Je kwetsbaar opstellen kan oh zo moeilijk zijn, maar als het nodig is, dan moet dat bij een echte vriend geen probleem zijn, integendeel. Als een goede vriend je bijvoorbeeld vertelt dat ze overspannen is en je hulp nodig heeft, dan vergt dat best veel moed. We laten toch allemaal liever ‘het perfecte plaatje’ zien. Neemt een vriend je in vertrouwen dat laat dat bovenal zien dat degene je vertrouwt en dat maakt de vriendschapsband vaak alleen maar hechter en specialer. Kwetsbaarheid is authentiek en het kweekt vertrouwen en vriendschap.

Loyaal

Loyaal: trouw aan

Vrienden zijn loyaal naar elkaar, ze steunen elkaar. Vrienden roddelen en klagen niet over elkaar achter elkaars rug. Binnen vriendschap verraad je niet elkaars vertrouwen. Echt vrienden steunen elkaar en halen elkaar niet onderuit tegenover derden. Heb je problemen met elkaar dan vertel je het elkaar, maar loop je niet naar andere vrienden om irritaties te delen. Roddelen is een ‘no-go’.

Moraal

Moraal: ideeën over goed en slecht

Een vriend vraagt nooit aan een vriend om iets verkeerds te doen. Als een vriend je vraagt te liegen, om te bedriegen of iets te doen wat fout is, denk dan goed na of die persoon wel is wie je werkelijk dacht dat hij was. Vriendschap is gebaseerd op goedheid en kan niet bestaan wanneer er kwaad van haar wordt verwacht.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig: graag willen weten

Nieuwsgierig zijn naar elkaars verhalen. Niet alleen zelf willen vertellen maar ook luisteren, echt luisteren zonder bezig te zijn met je eigen verhaal. Echte vrienden zijn nieuwsgierig naar jouw leven, jouw mening en jouw verhalen.

Opvrolijken

Opvrolijken: vrolijk maken

De meeste mensen zijn het erover eens dat een gouden regel in elke vriendschap is elkaar nooit in de steek laat bij verdriet of bij een aanval van heftig zelfmedelijden (ik ben zooo zielig). Als één van jullie van streek is dan ben je er voor elkaar. Is je vriend onlangs gedumpt door zijn vriendin? Neem een fles wijn en een zak chips mee en probeer hem op te vrolijken door naar hem te luisteren, een avondje naar de kroeg te gaan of bijvoorbeeld naar zijn favoriete films te kijken.

Privacy

Privacy: afschermen van persoonlijke informatie

Goede vrienden zijn loyaal ten opzichte van elkaar, roddelen niet over elkaar. Dat betekent echter niet dat je niets mag delen met derden over jullie vriendschap. Om problemen te voorkomen is het echter wel handig om met een goede vriend af te spreken wat gepast is om te delen en wat binnen de privacy van jullie vriendschap blijft. Kortom deel geen dingen die je niet zou moeten delen en geniet van wat er gedeeld is binnen de privacy van jullie vriendschap.

Quatsch

Quatsch: geklets, onzin of kletspraat

Niet alleen serieuze gesprekken zijn belangrijk, ook voor onzingesprekken, de slappe lach of flauwe spelletjes is ruimte binnen een vriendschap. Spontaniteit, lachen en plezier maken zijn de sleutel om samen te ontspannen en een vriendschap op te bouwen. Bij gezonde vriendschappen is volop ruimte spel, plezier en gekkigheid. Waldo Emerson zei het Jaren geleden al: ‘It is one of the blessings of old friends that you can afford to be stupid with them.’ 

Respect

Respect: waardering voor iemand

Wat vriendschappen zo leuk en interessant maakt is het feit dat vrienden meestal geen kopie zijn van elkaar zijn. Er zijn onderlinge verschillen en het is belangrijk om deze te respecteren. Het kan zijn dat je niet hetzelfde geloof, dezelfde ideeën of politieke opvattingen hebt als je vriend, en dat is prima. Een gezonde vriendschap geeft twee mensen de ruimte om verschillende dingen te geloven. Vrienden hoeven het niet eens te zijn met elkaar en mogen daar ook best over discussiëren (dat is zelfs goed), maar echte vrienden zullen elkaars keuzes wel altijd accepteren. Het is niet jouw taak om je vrienden ervan te overtuigen aan jouw kant te staan, en het is ook niet hun taak om jou te overtuigen.

Sorry

Sorry: het spijt mij

Fouten maken hoort bij het leven. Maar toegeven dat je iets fout hebt gedaan en daarvoor oprechte verontschuldigingen aanbieden is voor velen heel erg moeilijk. Ook tussen vrienden. Maar is trots belangrijker dan iemands gekwetste gevoelens? Is trots belangrijker dan het voortbestaan van vriendschap? Heb je iets gedaan wat niet in de haak is, dan is het belangrijk om je fouten toe te geven en excuses te maken. Verontschuldigingen hoeven niet groots of dramatisch te zijn om effectief te zijn. Het erkennen van spijt kan al genoeg zijn. Als je in staat bent om ‘sorry’ te zeggen is het heel waarschijnlijk dat een vriend je zal vergeven en jullie op de oude voet verder kunnen gaan.

Tijd

Tijd: opeenvolging van momenten

Vrienden beginnen als kennissen, er is ‘een klik’ zoals ze dat zo mooi noemen. Echt vrienden worden kost echter tijd. Je moet elkaar langzamerhand leren kennen, weten dat je de ander kunt vertrouwen, voordat je echt vrienden kunt worden. Het heeft tijd nodig om ‘meer van jezelf’ te laten zien aan de ander.

Uitdagen

Uitdagen: iets doen of zeggen om een reactie uit te lokken

Goede vrienden kunnen elkaar helpen, inspireren en opvrolijken, maar kunnen elkaar ook op een positieve manier uitdagen om grenzen te verleggen. Een echte vriend helpt je om te groeien als mens. Vrienden moedigen elkaar aan om harder te werken voor wat ze willen of om iets nieuws uit te proberen. ‘Zij gelooft in mij’ zong André Hazes al. Vrienden geloven in elkaar, zien elkaars kracht en mogelijkheden.

Vergeven

Vergeven: vergiffenis schenken

Excuses aanbieden voor gemaakte fouten is essentieel binnen een vriendschap. Maar het aanvaarden van verontschuldigen en een vriend vergeven voor gemaakte fouten is minstens zo belangrijk. Zegt een vriend sorry, blijf dan niet hangen in boosheid of je eigen gekwetste gevoelens. Waardeer, aanvaard en vergeef. Alleen op deze manier zal een vriendschap kunnen voortbestaan.

Wederkerig

Wederkerig: wederzijds

Volgens de al eerdergenoemde Amerikaanse dichter en filosoof Ralph Waldo Emerson is het geheim van blijvende vriendschap dat ‘om een vriend te hebben, je een vriend moet zijn’. Wees er voor je vriend en hij zal er zijn voor jou. Een vriend zijn betekent niet, dat je iemands slaaf moet zijn. Als je vrienden hebt die er alleen zijn als ze jou nodig hebben, is het waarschijnlijk de hoogste tijd om uit elkaar te gaan. Echte vrienden weten dat een relatie twee kanten op werkt en dat het in elke vriendschap ‘geven en nemen’ is. Maar de verhouding van ‘geven en nemen’ moet wel zo dicht mogelijk bij 50/50 zijn.

X-aantal

X-aantal: onbekend of niet nader te preciseren aantal.
Bij X een zo hoog mogelijk getal kunnen invullen? Dat gaat in het geval van echte vrienden niet op. De meeste volwassenen hebben gemiddeld 3 tot 4 beste vrienden en 5 goede vrienden. Vind je dat weinig, hoe meer hoe beter? Toch is dat niet zo. Zoals je bij de I van ‘investeren’ al kon lezen, het maken van vrienden heeft tijd nodig, maar ook het zijn van een goede vriend vraagt tijd. Vind je het belangrijk om een goede vriend te zijn en goede vrienden te hebben dan is het logisch dat je het aantal beperkt houdt.

Yin en Yang

Yin en Yang: tegenpolen die elkaar aanvullen

Wat heeft yin yang te maken met vriendschap? Binnen een vriendschap brengt ieder zijn eigen kracht, zwakte en overtuigingen in. Vrienden praten, delen ideeën, zetten elkaar aan het denken, hebben invloed op elkaar. Vriendschappen zorgen voor groei. Je leert op deze manier van elkaar, samen ben je meer dan twee ‘losse personen’. Vrienden vullen elkaar aan.

Zachtaardig

Zachtaardig: met mildheid, zonder agressie

Zachtaardig zijn betekent lief zijn voor jezelf, lief zijn voor anderen. Wanneer je hard bent voor jezelf, wordt het ook best lastig om zachtaardig te zijn voor een ander. Zachtaardig zijn tegen voor anderen zorgt voor meer plezier, meer lachen, leuke ontmoetingen, gesprekken en een goed gevoel. Zachtaardig zijn kan zomaar de start van een nieuwe vriendschap betekenen. Door zacht te zijn met onze woorden, door zacht te zijn met ons gedrag, groeit vertrouwelijkheid en kan vriendschap worden versterkt.

Cadeau voor je beste vrienden

Nog op zoek naar een supergaaf cadeau voor een vrijgezellenfeest van je vriendin of de 40e verjaardag van je beste vriend. Met een vriendenboek maak je indruk en ben je ook nog eens hartstikke attent. Bekijk onze voorbeelden van vriendenboeken. Keuze uit meer dan 500 designs en zelf je eigen achtergrond uploaden kan ook bij Vriendenboeken.nl. Wisselen van design kan ook nadat je bent begonnen met je vriendenboek.

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud

babyshower baby shower organiseren ideen cadeau vriendenboekje vriendenboek

vriendschap, ABC

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media