fbpx
Skip to main content

EFFECT VAN JE VRIENDEN OP JE GEZONDHEID

Doe de test: je vrienden langs de meetlat

Door goede vrienden ervaar je minder stress hebt, ze beschermen je tegen ziektes en goede vrienden zorgen er ook nog eens voor dat je langer leeft. Goede vrienden mag je dus best koesteren. Toch is de ene vriend beter voor je gezondheid dan de andere vriend en dat kun je nu zelfs testen. De organisatie Blue Zone (met als missie: Leef langer – Leef Beter) heeft daarvoor een simpele test met 12 vragen ontwikkeld. Die 12 vragen vul je in voor jezelf én voor je drie beste vrienden. Het resultaat van deze checklist laat je zien hoe je drie naaste vrienden je leven positief beïnvloeden en op welke gebieden er misschien verbeterpunten zijn.

Levensstijl vrienden heeft invloed op jouw leven

De vragen gaan met name over de gezondheid van jou en je vrienden. Niet gek als je realiseert dat de levensstijl van je vrienden leven invloed heeft op jouw leven. Eet je beste vriend gezond dan doe jij dat waarschijnlijk ook. Eten je beste vrienden ongezond of drinken ze veel, dan heeft dat zonder meer invloed op je leven. Op momenten dat we ons leven willen veranderen (toch maar eens beginnen met sporten of gezonder eten) dan zijn het je vrienden die je daarbij kunnen helpen of het juist moeilijker kunnen maken. Misschien best logisch, maar we staan er vast niet altijd bij stil.

Help elkaar

De checklist is echt een oefening voor jezelf, dus zeker niet zo’n lijstje om te delen op de social media. De uitkomsten zijn voor jou bestemd en jij beslist wat je daarmee doet. Het doel van de lijst is niet om minder om te gaan met ‘foute vrienden’, maar valt het resultaat wat tegen dan kun je dat natuurlijk wel bespreken met je vrienden. Zijn er verbeterpunten dan kun je kijken hoe je elkaar kunt helpen. Eventuele veranderingen hoef je heus niet allemaal in één keer aan te pakken. Je kiest een makkelijke om mee te beginnen en gaat daarna door met de volgende aanbeveling.

Vragen checklist vrienden gezondheid

De vragen van de checklist vind je hier. Ze zijn in het Engels. We hebben daarom een vertaling voor je in het Nederlands gemaakt. Heb je de lijst ingevuld dan krijg je natuurlijk een Engels advies. Heb je moeite met het lezen van de aanbevelingen? De website Deepl geeft over het algemeen uitstekende vertalingen.

 • Hoeveel dagen heeft je vriend(in) in de afgelopen maand lichte of zware fysieke inspanning uitgeoefend (trappen lopen, wandelen, tuinieren, sporten, enz.)?
 • Hoe vaak heeft je vriend(in) zich de afgelopen maand verdrietig of depressief gevoeld?
 • Hoeveel dagen heeft je vriend(in) de afgelopen maand eenzaam gevoeld?
 • Rookt je vriend(in)?
 • Gebruikt je vriend(in) drugs?
 • Hoeveel alcohol drinkt je vriend(in) gemiddeld per dag?
 • Hoeveel porties groenten eet je vriend(in) gemiddeld per dag?
 • Hoeveel snoepjes of frisdrank eet en drinkt je vriend(in) dagelijks?
 • Hoe vaak neemt je vriend(in) deel aan sociale activiteiten?
 • Hoe vaak woont je vriend(in) religieuze activiteiten bij?
 • Heeft je vriend(in) een gezond gewicht of overgewicht?
 • Beoordeel het geluk van je vriend(in) op een schaal van 1-10 waarbij 10 staat voor een heel gelukkig leven en 0 voor een heel ongelukkig leven.

Vrienden en Vriendenboeken

Voor alle speciale momenten in het leven hebben wij vriendenboeken. Vriendenboeken voor het afscheid van een collega, een huwelijk, babyshower of verjaardag. Ook leuk, een vriendenboekje maken voor jezelf!  Al je vrienden samen in één boek, dat levert prachtige verhalen én foto’s op. Of je nou bij een hechte vriendengroep hoort of je vrienden kennen elkaar niet allemaal even goed. Dat maakt niet uit. Het zijn jouw vrienden, samen in je eigen vriendenboek. Dat is nu genieten, maar over 20 jaar nog steeds (en dat weet je misschien wel uit ervaring). Wil je in mijn vriendenboekje schrijven is nu nog steeds zo leuk als vroeger en een heerlijk cadeau voor jezelf.

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek vrienden

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud

vriendenboek vriendenboekje voor jong en oud

vriendschap

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media