fbpx
Skip to main content

OOIT GEHOORD VAN DE VRIENDSCHAPSPARADOX?

Zijn je vrienden populairder dan jij?

Ja.., misschien niet heel leuk om te horen, maar je vrienden hebben waarschijnlijk meer vrienden dan jij. Het gaat hierbij om de ‘wet van de grote groepen’. Wij vinden het niet heel gemakkelijk om te begrijpen, maar het werkt ongeveer als volgt:

De vriendschapsparadox is een ontdekking van socioloog Scott L. Feld in 1991. Hij constateerde dat de meeste mensen gemiddeld minder vrienden hebben dan hun vrienden. Raar of toch niet zo raar? Vrienden die veel vrienden hebben zijn nl. eerder met jou bevriend dan mensen met minder vrienden. Met mensen die veel vrienden hebben kom je gemakkelijker in contact dan mensen die een paar hechte vrienden hebben. Dat lijkt logisch toch? Die populaire vrienden vergroten het gemiddelde aantal vrienden van je eigen vriendengroep. Op deze manier hebben je vrienden gemiddeld meer vrienden dan jij.

Vrienden op Social Media

Dezelfde paradox geldt overigens ook voor je vrienden op bijvoorbeeld Twitter, Instagram of Facebook. De meeste gebruikers van de social media volgen meer dan dat ze volgers hebben. We hebben dus blijkbaar automatisch de neiging om vrienden te worden met de populairste mensen.

Even ter relativering

  1. Die paradox die geldt voor iedereen. Jouw populaire vrienden zijn waarschijnlijk het minst populair in hun eigen vriendenkring.
  2. En het allerbelangrijkste. Kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit. Tenslotte draait het in je leven om echte vrienden. Minder vrienden kan wel eens heel goed betekenen meer vriendschap.

Vriendschapsboek = Vriendenboek

Voor iedereen en voor alle speciale momenten in het leven hebben wij vriendenboeken! Want of je nou veel of wat minder vrienden hebt, echt iedereen is blij met een vriendenboek!

VOORBEELDEN VRIENDENPAGINA'S VRIENDENBOEKENvrijgezellenfeest bachelor tips ideeen cadeau vriendenboek vriendenboekje

vriendenboek vriendenboekje voor jong en oud

 voorbeeld van een babyshower vriendenboek

vriendenboekje, vriendschap

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media