fbpx
Skip to main content

9 TIPS VRIENDENBOEKJE GROEP 8

Onze tips voor het allermooiste afscheidsboek ever

Ben jij bezig met een afscheidsboek voor groep 8? Of ga je binnenkort aan de slag? Lees nog even onze tips voor het mooiste afscheidsboek ever! Lees ook onze blog 20 ideeën voor een supergaaf afscheidsboek groep 8.

1. achtergrond designs vriendenpagina's afscheidsboek groep 8 

keuze achtergrond designs voor je vriendenboek

Keuze uit: designs vriendenboeken, 1 kleur of upload je eigen design
Wij hebben keuze uit ongeveer 30 achtergronden voor een afscheidsboek groep 8: kleurrijke, maar ook rustige designs. Wil je een achtergrond gebruiken van een ander thema dan kan dat ook. Er zijn in totaal ongeveer 400 designs beschikbaar en je kunt zo vaak wisselen als je wilt.
 
Liever geen design van Vriendenboeken dan kun je gaan voor één kleur.
We hebben een kleurenpalet zodat je kunt kiezen uit alle kleuren van de regenboog. Paars, donkerblauw, groen of heb je een specifieke kleurcode (#hex kleurcode) het kan allemaal.
 
Superleuk is ook dat je ook een eigen afbeelding of ontwerp kunt uploaden als achtergrond. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn, een tekening of een eigen ontwerp
 
De uitgebreide uitleg kun je hier lezen.

2. indeling vriendenpagina's

achtergronden verwisselbaar

Elk kind heeft twee pagina’s beschikbaar om in te vullen

De linkerpagina is bestemd voor de antwoorden en een (profiel)foto.

Op de rechterpagina kunnen  foto’(s) worden geplaatst.

De eindredacteur kiest in eerste instantie voor de indeling van de vriendenpagina, één of twee foto's op de rechterpagina. Willen de kinderen liever een andere indeling, dan kunnen ze de indeling van hun eigen vriendenpagina zelf wijzigen.Wil je liever dat de hele klas dezelfde indeling van de vriendenpagina aanhoudt dan kun je dat vermelden in de uitnodigingsmail.

Goed om te weten is dat het aantal lettertekens wordt geteld per vriendenpagina en niet per vraag. Wil een kind een vraag heel uitgebreid beantwoorden dan kan dat ook. Ook kunnen enters en lege regels worden toegevoegd.

Vragen die niet worden beantwoord verschijnen ook niet in het afscheidsboek.

 3. omslag vriendenboek

achtergronden verwisselbaar

Keuze uit: designs vriendenboeken, 1 kleur of upload je eigen design
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vriendenpagina’s. Ook voor de omslag kun je een keuze maken uit één van onze designs, kiezen voor een effen kleur of je eigen foto of ontwerp uploaden.
 
Voor de omslag van het afscheidsboek kun je een andere achtergrond design kiezen dan voor de inhoud van het vriendenboek.
 
Wil je een foto en een titel op de omslag plaatsen, dan is dat ook mogelijk.
 
In het bladerboek bovenaan deze pagina hebben we gekozen voor één grote foto verspreid over de voor- en achterkant van de kaft. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een klassenfoto op de omslag plaatsen of misschien een foto van de school zelf.
 

4. fotobladen vriendenboek

lettertekens per vriendenpagina

Aan elk vriendenboek kun je fotobladen toevoegen

Je kunt daarbij kiezen uit de indeling voor 3 of 5 foto's

Ook voor de fotobladen beslis je, net als bij de omslag en de vriendenpagina’s welke achtergrond je voorkeur heeft.

Het toevoegen van een eigen achtergrond bij een fotoblad geeft je als eindredacteur veel extra mogelijkheden. Zie ook voorbeelden in voorbeeldboek bovenaan deze pagina. Je hoeft nl. niet per se extra foto’s toe te voegen aan je fotoblad. Dat klinkt misschien wat raar, maar als je geen foto's toevoegt dan krijg je alleen de afbeelding te zien die je als achtergrond hebt geupload. Zo kun je je eigen fotoblad helemaal naar je eigen wensen ontwerpen.

Op deze manier kun je heel simpel van een tekening of groepsfoto een spread maken en deze toevoegen aan jullie afscheidsboek. Ook een collage of 2 grote foto's is een mogelijkheid. Ben je een beetje handig dan kun je ook je zelf een ontwerp (zoals onze sfeerbladen, zie punt 6.) of collage maken via programma's als canva, befunky of paint. Houd bij een eigen ontwerp welk rekening met een snijrand van 3 mm rondom.

 

5. opmaak teksten vriendenboek

letterkleur kiezen

Wil je een cursief of juist een wat robuuster lettertype?

Wil je je teksten een kleurtje geven of houd je van gewoon zwart?

De keuze is aan jou en en aan de kinderen.

Bij teksten kan gekozen worden uit:

  1. meerdere lettertypes
  2. letterkleur (alle kleuren van de regenboog)
  3. vet, cursief of onderstreept
  4. centreren, links of rechts uitgelijnd

Dit geldt voor de vriendenpagina's en het voorwoord.

 

 6. sfeerbladen en jaaroverzichten

kookboek

Behalve vriendenpagina’s en fotobladen kun je ook een sfeerblad toevoegen aan het afscheidsboek

De sfeerbladen zijn overzichtelijk gerangschikt per thema.

Jaaroverzichten zijn er vanaf 1950 tot 2023. 

Op veler verzoek hebben wij nu ook sfeerbladen die je kunt laten invullen tijdens de afscheidsavond van groep 8. Op deze manier kunnen kinderen nog wat in elkaars boek schrijven of aan juffen en meesters vragen om nog iets  leuks te schrijven. Zo wordt het afscheidsboek nog persoonlijker.
 
Wil je liever je eigen sfeerblad ontwerpen? Ook dat kan.
Bij het onderdeel fotobladen (zoals hierboven beschreven bij punt 4.) zie je hoe je dat kunt doen.
 
Lees hier ook het verhaal van Brechje die vorig jaar voor de klas van haar dochter een ‘praatplaat’ heeft gemaakt voor in het afscheidsboek.

  7. intuïtieve software

500 nieuwe sfeerbladen

Onze software werkt intuïtief en is daardoor zeer gebruikersvriendelijk voor computer, iPad en mobiel
De inhoud van je vriendenboek is zeer overzichtelijk weergegeven. 
 
Je kunt met één oogopslag zien wie klaar is met zijn vriendenpagina, wie al is begonnen of wie nog moet beginnen.
 
Pagina's verslepen bij de inhoud van je boek is erg simpel. Wil je bijvoorbeeld je vriendenpagina's op alfabetische volgorde dan kan dat.
 
Fotobladen, jaaroverzichten of sfeerbladen toevoegen, het wijst zich vanzelf.
 
Omdat de software zo intuïtief is, vind je als eindredacteur van het vriendenboek snel en gemakkelijk je weg. Hetzelfde geldt uiteraard voor alle kinderen
 

8. algemene tips

intuitieve software

Word Cloud

Wist je dat je heel gemakkelijk je eigen woordenwolk oftewel word cloud kunt maken?Je kunt zelf de woorden kiezen, de kleur van de woorden, het lettertype, de vorm en de achtergrond kleur. Lees hier meer.

1 persoon maakt afscheidsboek

Soms kiest een klassenouder of leraar ervoor om alle pagina's van de kinderen in te vullen. Geen probleem, je kunt de uitnodigingen zo vaak als je wilt naar hetzelfde mailadres versturen. Vermeld wel de namen van de kinderen, dat werkt gemakkelijker als je b.v. de volgorde wilt aanpassen.

Preview

Bekijk tussentijds regelmatig de preview van je vriendenboek. Altijd leuk! De kinderen kunnen de preview van hun eigen vriendenepagina bekijken, niet van het hele afscheidsboek.

 9. UITVOERING & PAPIER VRIENDENBOEk

spiraal uitvoering 30x30

Je kunt bij ons kiezen uit twee soorten papier voor je vriendenboek
  • glanscoating
  • uncoated (mat papier: is beschrijfbaar, bijvoorbeeld voor gastenboek)

De vriendenboeken zijn beschikbaar in 2 formaten (20x20 cm en 30x30 cm) in een gebonden en in een spiraal uitvoering. Beide uitvoeringen hebben een harde kaft.

Handig om te weten: het formaat van je vriendenboek kun je altijd nog wijzigen tijdens je bestelling. De eerste keuze ligt niet vast.

Voor de afscheidsboeken van groep 8 adviseren we je om te kiezen voor onze speciale uitvoering voor groepen. Deze boeken zijn 20 x 20 cm en zijn wat lichter qua papier (130 grams in plaats van 200 grams). De omslag heeft een zachte kaft. Je kunt kiezen uit een uitvoering spiraal of geniet.

Meer  informatie over de speciale uitvoeringen en prijzen voor groepen lees je hier.

Prijs afscheidsboeken groep 8

Wij hebben een hele handige rekenmodule waarin je alleen maar het aantal kinderen hoeft in te voeren en de uitvoering van het afscheidsboek en je kunt precies zien wat de prijs is. Je zult zien dat de afscheidsboeken heel betaalbaar zijn!

Wij wensen je veel plezier met het maken van je vriendenboek! Heb je vragen? Wij helpen je graag en snel.

de allermooiste afscheidsboeken groep 8 vind je bij vriendenboeken

basisschool, groep 8, tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media