fbpx
Skip to main content

30 JAAR IN 2021? DE 30 LEUKSTE WEETJES!

Vier jij dit jaar je 30e verjaardag? 

Meer weten over het boeiende 1991 en Happy 30? Lees onze blog met 30 leuke, interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over én voor iedereen die in 2021 zijn 30e verjaardag viert. Veel leesplezier!

30 x 30 Jaar

1.30 jaar, wij tellen:

3 DECENNIA
360 maanden
1.565 weken
10.957 dagen
262.974 uren
15.778.463 minuten
946.707.780 seconden.

2. HIEPERDEPIEP HOERA

In Nederland leven 17.471.000 mensen; 232.000 daarvan vieren dit jaar hun 30e verjaardag. Iets meer mannen, 118.000, dan vrouwen 114.000 worden in 2021 30 jaar.

3. Millennials

Geboren in 1991, dan hoor je bij generatie Y (geboren tussen 1986 en 2000), ook wel de millennials genoemd. Tijdens je middelbare schooltijd werden sociale media als Hyves en Facebook geïntroduceerd, je werd volwassen tijdens de opkomst van het digitale tijdperk; laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s, sms het was er gewoon. Generatie Y wordt door haar digitale slimheid ook wel Generatie Einstein genoemd. 
Millennials worden gezien als zelfbewust, besluitvaardig, tolerant, idealistisch en initiatiefrijk. Ze zijn zorgeloos en wat meer op zichzelf gericht dan voorgaande generaties.

4. De creatieve geit

Volgens de Chinese Astrologie is 1991 het jaar van de Geit. ‘Geiten’ worden gezien als erg creatief, oprecht, medelevend, aardig, een beetje ongewoon, rustig, houden van reizen, genieten van de kleine dingen in het leven en zijn relaxed.

5. Ook GEBOREN IN 1991

Ook 30 dit jaar worden Emma Roberts, Ed Sheeran, Jett Rebel, Kiki Bertens, Barbie, Bibi Breijman, Roy Donders, Jordy Clasie, Virgil van Dijk, Dilan Yurdakul, Lieke Wevers, Sanne Wevers, Lesley Kerkhove, Dylan O'Brien, Louis Tomlinson, DaBaby Charlie Puth, Marieke Lucas Rijneveld en Gaite Jansen.

6. POPULAIRSTE NAMEN

De top 5 van meisjesnamen wordt dat jaar aangevoerd door Laura, gevolgd door Maria, Anne, Michelle en Lisa. Sanne, Johanna, Kelly, Kim en Melissa maken de top-10 compleet.
 
De top 5 namen voren de jongen zijn Kevin, Thomas, Jeroen, Johannes en Robin. Jeffrey, Tim, Dennis, Jan en Mark maken de top-10 van de jongens compleet.

7. Grunge

Een compleet nieuwe kledingstijl ontstaat mede door de invloed van populaire bands als Nirvana en Pearl Jam. Massieve schoenen (dr. Martins), gescheurde spijkerbroeken, flanellen geruite hemden, oude sneakers, slobbertruien en gescheurde panties zijn destijds helemaal hip en hot.
 
Rolling Stone Magazine gaf Nevermind, het album van Nirvana, in 1991 oorspronkelijk een beoordeling van 3 sterren. Ze geven het nu 5 sterren en zien het als het 17e beste album aller tijden.

8.  Liefde voor de muziek

Nummer 1 hits zijn er voor Vanilla Ice met Ice Ice Baby, Candyman met Knockin' boots, Seal met Crazy, Raymond van het Groenewoud met Liefde voor de Muziek, Massive Attack met Unfinished Sympathy, Roxette met Joyride, R.E.M. met Losing my Religion, Timmy T. met One more Try, Scorpions met Wind of Change, Crystal Waters met Gypsy Woman (La da dee la da da), Extreme met More than Words, Sniff 'n' the Tears met Driver’s Seat, L.A. Style met James Brown is dead, Salt-n-Pepa met Let's Talk About Sex en Gordon met Kon ik maar even bij jou zijn. De allergrootste hit is voor Bryan Adams met (Everything I do) I do it for you. Het Nederlands Mannenkoor Karrespoor stond niet op 1, maar wel liefst 20 weken in de top 40 met Mooi Man

9. Freddy Mercury

Op 24 november overlijdt op 45-jarige leeftijd Queen zanger Freddy Mercury. Een dag voor zijn overlijden maakt hij bekend dat hij aan AIDS lijdt.

10. Tears in Heaven

Op 20 maart valt Conor, het vierjarige zoontje van Eric Clapton tijdens het spelen uit het raam op de 53ste verdieping van hun appartement in Manhattan. Een jaar later schrijft Eric Clapton voor zijn zoon Tears in Heaven.  In 1992 krijgt Tears in Heaven een Grammy award.

11. Vrienden voor het Leven

Vanaf het begin een hit, de serie Vrienden voor het Leven, met in de hoofdrollen de sullige Eddy en de bijdehante Ellen. Ze wonnen hetzelfde jaar nog de Televizier-Ring voor beste comedy. 
 
Andere populaire programma’s zijn op dat moment Medisch Centrum West, Fort Boyard, Oppassen, Telekids, Rad van Fortuin, de Zomer van ’45, de Mini Playback Show, Spijkerhoek, de Schreeuw van de Leeuw en Wedden Dat.

12. EN DE OSCAR GAAT NAAR….

Oscars zijn er voor Dances with Wolves (beste film), Kevin Costner (beste regisseur Dances with Wolves), Jeremy Irons (beste acteur voor zijn rol in Reversal of Fortune) en actrice Kathy Bates voor haar rol in Misery.
 
De best bezochte film wereldwijd is Terminator 2: Judgment Day met Arnold Schwarzenegger (Hasta la vista, baby) en Linda Hamilton.
 
De psychologische thriller The Silence of the Lambs, door velen gezien als één van de beste films ooit, verschijnt in de bioscopen.  Jodie Foster speelt de rol van Clarice Starling, een jonge FBI-stagiaire die jacht maakt op een seriemoordenaar Ze vraagt daarvoor advies aan de gevangene Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), een briljante psychiater en kannibalistische seriemoordenaar. In 1992 ontvangt The Silence of the Lambs maar liefst 5 Oscars (beste film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice en beste scenario).
 
Andere populaire films dat jaar zijn The Adams family, JFK, The Doors, Eline Vere, Hook, Father of the Bride, Beauty and the Beast, Boyz in the Hood, The Prince of Tides, Fried Green Tomatoes en Cape Fear.

13. WWW

Het Wereldwijde Web (world wide web) en de eerste webpagina worden voor het publiek gelanceerd op 6 augustus 1991. WWW wordt voor iedereen op 23 augustus beschikbaar.

14. de eerste kleurenscanner

HP introduceert de allereerste kleurenscanner, HP Scanjet IIc. De scanner scande met een resolutie van 400 dpi. Het prijskaartje bedraagt $1995.

15. Introductie OV-kaart studenten op 1 januari 1991

Minister Willem Deetman kwam eind jaren ’80 met het plan voor de OV-kaart. In ruil voor gratis reizen moesten studenten die op kamers woonden 50 gulden van hun basisbeurs inleveren. In plaats van 620 gulden wordt het bedrag 570 gulden per maand. Niet iedereen was gelijk enthousiast over dat idee. Maar uiteindelijk wordt de kaart door studenten omarmd en bleek de OV-kaart een blijvertje. 

16. Van Gogh

Twintig schilderijen worden gestolen uit het Amsterdamse Van Gogh Museum. De schilderijen, met een geschatte waarde van ongeveer 500 miljoen euro, worden 35 minuten later teruggevonden in een gestolen auto in Amsterdam. 

17. Windmolens

Bij Lelystad wordt op 20 september het op dat moment grootste windmolenpark van Europa geopend. 

18. De Sovjet-Unie valt uit elkaar

Eind 1991 wordt de Sovjet-Unie ontbonden en verklaren 14 landen - Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Estland, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Letland, Litouwen, Moldavië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne en Oezbekistan - zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Boris Jeltsin wordt de leider van Rusland.

19. Leningrad

Van Sint-Petersburg (1703) naar Petrograd (1914) naar Leningrad (1924) en weer terug naar Sint-Petersburg (1991). Na de val van de Sovjet-Unie is de vraag of de naam van Leningrad veranderd moet worden. Na een referendum krijgt de stad haar oude naam, Sint-Petersburg, terug.

20. Golfoorlog: operatie Desert Storm

In augustus 1990 valt Irak buurland Koeweit binnen. Op 17 januari reageert een coalitie van 34 landen, onder leiding van de Amerikaanse generaal Norman Schwarzkopf, met een aanval op Irak. Operatie Desert Storm wordt uitgevochten in de woestijn van Koeweit en Irak. Na een maand van bombardementen wordt Irak uit Koeweit verdreven. Het is de eerste oorlog waarbij livebeelden van de frontlinie worden uitgezonden, met name door CNN. 

21. De vriendschap Paradox

Gemiddeld hebben de meeste mensen minder vrienden dan hun vrienden hebben. Een fenomeen waarover in 1991 voor het eerst wordt geschreven. Over de vriendschapsparadox schreven wij al eerder een blog.

22. Voor Dummies

De Voor Dummies-boekenreeks begint met DOS voor Dummies in 1991. De bedenker hoorde iemand in een boekwinkel vragen of er "een boek over DOS was voor dummies zoals ik". Sindsdien is de serie uitgegroeid tot zo'n 2.500 titels.

23. Tour de France

De voltallige Nederlandse PDM ploeg stapt na een week ziek van de fiets. Bedorven kip was het verhaal. Foutje van de arts blijkt later, een bacteriële infectie van alle renners door het voedingsmiddel Intralipid.

24. Kentucky Fried Chicken

Kentucky Fried Chicken verandert zijn naam officieel in KFC. Samenzweerders beweerden dat dit was omdat KFC geen echte kippen verkocht, maar een soort gekloonde kippenlichamen zonder hoofd. De originele naam werd daarom zogenaamd afgekort zodat het niet langer "valse reclame" zou zijn……

25. WAT VERDIENT ‘JAN MODAAL’

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is € 19.966. 30 jaar later ligt het jaarinkomen bijna verdubbeld naar € 36.500.

26. Wij rijden in

Het merk dat in 1991 de meeste auto’s verkoopt in Nederland is Opel, in totaal 66.199 verkochte auto’s. Het meest verkochte model is de Opel Kadett met 26.012 auto’s. Auto van het jaar is de Renault Clio.
 
In 1991 ligt de aanschafwaarde van een auto rond de 15.000 Euro. Op dit moment is dat 3x zo hoog op 35.411 euro. Vergelijk dat met de stijging van het jaarinkomen bij punt 25.

27. postzegels plakken

PTT Post (nu Post.nl) verhoogt met ingang van 1 juli de prijzen van postzegels. Postzegels voor brieven tot 20 gram, drukwerk en (brief)kaarten worden 5 cent (centen van guldens niet van euro’s) naar 36 Eurocent (80 cent in guldens). Op dit moment betaal je voor diezelfde postzegel 96 Eurocent.

28. WERELDBEVOLKING

Wereldwijd leven er in 1991 ruim 5.3 miljard mensen op onze wereldbol. Daar zijn er in 30 jaar 2,5 miljard bijgekomen. We wonen op dit moment met 7,8 miljard mensen op onze planeet Aarde. Op de world population meter kun je zien hoeveel mensen er per seconde bijkomen.

29. DE MOOISTE QUOTES OVER 30 JAAR

Vijf uitspraken van ‘famous people’ over 30 worden. Klik hier voor meer quotes over 30 jaar.
 
Ik werd ongeveer een week lang somber, maar ik realiseerde me dat het meest interessante aan het volwassen worden is dat de meeste dingen bitterzoet worden.
I got gloomy for about a week, but I realized the most interesting part about becoming an adult is most things become bittersweet.
Emma Stone over 30 jaar worden
 
Ik word dit jaar 30 jaar en het is beter dan 20 worden, dat kan ik je wel vertellen. De lessen die ik heb geleerd.
I'm turning 30 years old this year it's better than 20, I'll tell you that. The lessons I've learned.
Christina Aguilera
 
Eigenlijk denk ik dat het moeilijker was om 29 te worden, want toen ik 29 werd, was ik mij het hele jaar aan het voorbereiden op mijn 30e verjaardag, dus tegen de tijd dat ik 30 werd, was het echt niet zo erg.
Actually, I think that turning 29 was more difficult because once I turned 29, I anticipated 30 for the whole year, so by the time 30 came around it really wasn't that bad.
Michelle Pfeiffer
 
30 worden was echt belangrijk voor mij. Ik kon echt blijven hangen in ‘ik vind dit of dat niet leuk aan mijzelf'. Ik heb gemerkt dat het enige dat die gedachten kan doorbreken is tijd alleen doorbrengen; alleen naar de film of alleen naar kunstmusea gaan. Dat doe ik veel. Ik heb het belang ontdekt van alleen zijn, al is het maar 15 of 30 minuten per dag,
Turning 30 was really big for me. I can get really stuck on I don't like this or that about myself. I've found that the only thing that breaks that for me is being able to spend time alone, going to the movies by myself or going to art museums alone. I do that a lot. I've discovered the importance of even 15 or 30 minutes a day where it is just me.
Reese Witherspoon
 
Dertig was zo vreemd voor mij. Ik heb echt in het reine moeten komen met het feit dat ik nu een wandelende en sprekende volwassene ben.
Thirty was so strange for me. I’ve really had to come to terms with the fact that I am now a walking and talking adult.
C.S. Lewis

30. HET ALLERMOOISTE CADEAU VOOR EEN 30-JARIGE? DAT HEBBEN WIJ!

30 jaar, toch wel een mijlpaal, je kijkt terug, maar je kijkt ook vooruit. Welke plannen heb je, wat wil je nog meer bereiken of meemaken, wat wil je doen, zien, leren, welke landen wil je bezoeken, wie zijn er belangrijk voor je? 30 is een mooi moment om daar eens wat langer bij stil te staan. Als vrienden en familie geef je een 30-jarige natuurlijk een cadeau dat daar helemaal bij past. Een cadeau met een terugblik naar het verleden, het samen ophalen van herinneringen maar ook met ruimte voor tips, overdenkingen, 'wijze' raad, foto's van toen en nu. Het enige echte en ultieme feel good verjaardagscadeau: verras de jarige job met een eigen vriendenboek.
 
 
 

verjaardag, 30 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media