fbpx
Skip to main content

VRIENDEN  MAKEN ALS JE OUDER BENT: 8 TIPS

Onderzoek Snapchat over vriendschap

Juni jl. publiceerde Snapchat de resultaten van een studie over vriendschap. Snapchat heeft wereldwijd 10.000 mensen ondervraagt om te kijken hoe cultuur, leeftijd en technologie invloed hebben op vriendschap.

Je beste vrienden ontmoet je rond je 21e

Uit het onderzoek kwam naar voren dat men gemiddeld 4 beste vrienden, 7 goede vrienden en ongeveer 20 kennissen heeft. Onze beste vrienden ontmoeten we meestal rond ons 21e jaar. Eerlijkheid en authenticiteit vinden we belangrijke kwaliteiten bij een beste vriend.

Nieuwe vrienden na je 40e

Dit zijn natuurlijk gemiddelden en voor iedereen geldt wat anders. Maar wij vroegen ons wel af hoe gemakkelijk het is om nieuwe vriendschappen te sluiten als je ouder bent. Zo rond je 40e neemt je sociale netwerk over het algemeen wat af. Je bent vaak druk met je carrière, je gezin en soms al met mantelzorg. Het is dan ook niet heel raar dat er minder tijd over blijft voor je vrienden. Je beste vrienden zullen niet zo snel verdwijnen, die vriendschappen kunnen wel tegen een stootje, maar je kennissen krijgen al snel wat minder aandacht en voor je het weet is de vriendschap verwaterd. Meestal realiseer je je dat op dat moment niet zo, je bent ‘druk, druk, druk’, maar als je leven in rustiger vaarwater komt, kan dat een ander verhaal zijn.

Vrienden zijn belangrijk

We hebben er al eerder over geschreven; vrienden zijn belangrijk voor je geluk en je gezondheid.  Heb jij zin om nieuwe vrienden te maken, maar vind je het ook best lastig? Dan heb je misschien wel wat aan onze tips.

1.    Zoek contact met oude vrienden

Je kent elkaar van vroeger, maar toch kan het soms moeilijk zijn om contact op te nemen. Zo moeilijk hoeft het echter niet te zijn. De meesten van ons zitten wel op de social media. Stuur een berichtje naar een vriend van vroeger en vraag hoe het met hem of haar gaat. Wedden dat degene jou ook niet is vergeten en snel van zich laat horen. Voelt het goed dan kun je altijd afspreken om een keer bij te praten.

2.    Leer je collega’s beter kennen

Met je collega’s breng je meer tijd door dan met je vrienden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je het goed kunt vinden met je collega’s en je ze als vrienden ziet, je gelukkiger bent, je werk leuker vindt, dit goed is voor je gezondheid, dat je meer kans hebt op promotie en dat het werk je ook nog eens veel meer voldoening geeft. Allemaal positieve effecten dus. Heb jij een collega waar het echt goed mee klikt? Wat let je om na werktijd een keer wat te gaan drinken, naar de film te gaan of een hapje te eten. Gaat een aantal van je collega’s na werktijd nog even borrelen? Ga mee.

3.    Leer je buren beter kennen

Hoe goed ken jij je buren? Groet je elkaar, soms een kort gesprekje, maar verder niet? Neem initiatief en organiseer een buurtborrel. Dat hoeft niet thuis, dat kan buiten op straat. Vraag eventueel een buurman of buurvrouw om het samen met jou te organiseren. Nou ja organiseren….zoveel werk is het eigenlijk niet. Het enige dat je hoeft te doen is een datum prikken, wat statafels organiseren en iedereen uit te nodigen. Vraag iedereen om drankjes en hapjes mee te nemen zodat je gezellig kunt mixen en matchen. Voor je het weet is een traditie geboren.

4.    Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten; eenmalig of regelmatig en alleen of met een groep. Er is altijd wel werk dat je leuk vindt, je leert nieuwe mensen kennen en je doet ook nog eens iets goed. Kijk bij je eigen gemeente, de school van je kind of meld je aan bij organisaties als het Rode Kruis of Make a Wish.

5.    Start samen met een vriend(in) je eigen club

Vraag je best vriend(in) om samen een film-, theater- of boekclub op te richten. Benader allebei twee of drie van je vrienden. Vaak is zo’n nieuw samengestelde groep heel leuk en inspirerend.

6.    Hobby’s en sport

Een inkoppertje, maar ga iets doen wat je leuk vindt. Word lid van een sportclub, ga op dansles, sluit je aan bij een koor of misschien is een handwerk- of kookclub iets voor jou. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap, je bent bezig met iets dat je leuk vindt en je leert heel gemakkelijk nieuwe mensen kennen.

7.   word lid van een Politieke partij

Ben je politiek geïnteresseerd? Of zou je wel wat meer over willen weten. Heb je er wel eens over nagedacht om lid te worden van een politieke partij? Politieke partijen zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, maar ze organiseren ook regelmatig informatieve bijeenkomsten op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau. Als lid ben je welkom en mag je meepraten en meebeslissen. Zie je er tegenop om daar alleen naar toe te gaan dan is het goed om je te realiseren dat bijna iedereen alleen komt. Op de bijeenkomsten zelf raak je heel gemakkelijk in contact met andere leden.

8.    Ouders van vriendjes van je kinderen

Als je kinderen hebt dan ontmoet je heel gemakkelijk de ouders van de vriendjes, of dit nou op het schoolplein is, bij speelafspraken, op het voetbalveld of tijdens verjaardagsfeestjes. Het is de perfecte en een gemakkelijke manier om nieuwe vrienden te maken. Terwijl je kind druk is met zijn eigen vriendjes, heb jij de tijd om de ouders beter leren kennen!

Vrienden maken? Dat kost tijd!

wishing to be friends is quick work, but friendship is a slow ripening fruit
Aristoteles

Aristoteles zei het ruim 2300 jaar geleden al, echt vrienden worden, het duurt even. Vriendschap kun je niet afdwingen en het gaat ook niet vanzelf. Breng tijd door met de mensen die je leuk vindt. Wees niet te afwachtend, je mag best laten merken dat het je leuk lijkt om iemand beter te leren kennen. Nodig hem of haar een keer uit voor de lunch, een kopje koffie of een borrel. Op deze manier laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de persoon zelf en merk je vanzelf of het klikt. Just Go with the flow 😊.

Vriendenboeken 

Wij hebben vriendenboeken voor alle speciale momenten in het leven. Voor huwelijken, verjaardagen, het pensioen van je collega of een babyshower. Ook leuk is om een vriendenboek te maken samen met al je vrienden! Het vriendenboekje van vroeger is ook voor volwassenen een heerlijk feel goed boek, een boek om te koesteren én een boek voor het leven.

voorbeelden ingevulde vriendenpagina's vrienden

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud

vriendenboek vriendenboekje voor jong en oud

vriendschap, tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media