fbpx
Skip to main content

HERINNERINGSBOEK AAN OVERLEDEN COLLEGA

Samen herinneringen ophalen is waardevol

Met je naaste collega’s breng je heel wat uurtjes door. Je werkt samen, drinkt een kop koffie, luncht met elkaar en er is naast het werk ook altijd wel tijd voor minder zakelijke gesprekken. Gesprekken die kunnen variëren van vakanties, favoriete tv-programma’s, het laatste nieuws, sport tot verhalen over de kinderen. Je collega’s, die ken je misschien niet van haver tot gort, maar toch vaak behoorlijk goed.

Als een collega in de bloei van zijn leven overlijdt, dan geeft dat heel veel verdriet bij familie en vrienden, maar zeker ook, het wordt wel eens onderschat, bij de naaste collega’s. Als je een dierbare collega hebt verloren, dan herken je het vast. De schok is groot dat iemand, die je misschien bijna dagelijks zag, er niet meer is; en lege plek op kantoor en lege plek in je hart. Herinneringen ophalen aan je collega, erover praten, kan helpen om het gemis een plek te geven.

Een speciaal en liefdevol aandenken voor de familie

Volgens deskundigen is het ophalen van herinneringen een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het samen delen van grappige en mooie momenten die jullie met je collega hebben meegemaakt, verhalen met een lach en een traan, al die bitterzoete herinneringen helpen bij de verwerking.

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat de herinneringen die jullie als collega’s hebben ook heel dierbaar kunnen zijn voor de nabestaanden? De partner, kinderen, broers, zussen en misschien ook nog ouders? Dat het ook hen kan helpen bij de verwerking en het daarnaast ook, voor nu én later, een liefdevol herdenkingsmonument is? Als collega’s hebben jullie samen het één en ander meegemaakt. De naaste familie kent lang niet alle verhalen, niet alle anekdotes, grappen, de talenten van je collega, waarom hij of zij door jullie zo wordt gemist en vast ook niet alle foto’s die in de loop der jaren op kantoor of bij feestelijke of zakelijke bijeenkomsten zijn gemaakt. Hoe mooi is het om de nabestaanden te verrassen met jullie persoonlijke verhaal.

Een herinneringsboek gemaakt door collega’s en oud-collega’s

Een herinneringsboek zorgt ervoor dat jullie waardevolle herinneringen niet in de vergetelheid raken maar een leven lang kunnen worden gekoesterd. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook online herinneringen delen aan een overledene. Toch zijn wij, natuurlijk we zijn wat bevooroordeeld, enthousiaster over een fotoboek of gedenkboek. Waarom?

  1. Bij een herinneringsboek houd je echt wat in handen. Je hoeft niet online om herinneringen te lezen, je kunt lekker in een gemakkelijke stoel het boek doorbladeren. Het boek ligt vaak binnen handbereik en nodigt uit om te lezen en te bekijken.
  2. Een herinneringsboek is voor het leven, maar zijn condoleance-websites dat ook?
  3. Privacy. Op het internet kan iedereen alles lezen. Wil jij dat het verhaal, dat je wilt schrijven over je collega, door iedereen kan worden gelezen of echt alleen door de nabestaanden? Dat laatste geeft, denken wij, toch het gevoel dat je beter en oprechter je verhaal kunt vertellen.
  4. Wij weten inmiddels dat herinneringsboeken ook vaak worden gemaakt voor nu nog jonge kinderen. Zij krijgen het boek dan als ze er klaar voor zijn en dat is toch anders dat als ze online ‘per ongeluk’ wat vinden.

7 Tips VOOR EEN DIERBAAR Herinneringsboek

Een herinneringsboek maken wijst zich eigenlijk wel vanzelf, dat is niet lastig. Wel doen we je graag wat suggesties aan de hand.

  1. Herinneringsboeken mogen grappig zijn, een hilarische anekdote is altijd leuk, maar gedenkboeken horen vooral positief en liefdevol te zijn. Vertel over de goede en positieve eigenschappen van je collega, waar hij of zij goed in was, het verschil maakte, waarom er waardering of zelfs bewondering was.
  2. Nodig mensen uit die een goed beeld van je overleden collega kunnen geven.
    Met wie heeft je collega samengewerkt? Oud-collega’s waar een band mee was, collega’s die in het buitenland werken en niet bij de herdenking konden zijn, klanten waar veel contact mee is geweest, collega’s van andere afdelingen of oud-stagiaires?
  3. Heeft iemand van jullie bedrijf gesproken tijdens de begrafenis of herdenkingsbijeenkomst? Neem het verhaal op in jullie herinneringsboek. Tijdens het afscheid is vast niet alles goed binnen gekomen bij de nabestaanden. Dit geeft ze de kans om de woorden goed te lezen.
  4. Is er nog een sollicitatiebrief of een nieuwsbrief waarin iets staat over de overleden collega? Ook dat is mooi om op te nemen in jullie boek vol herinneringen.
  5. Foto’s! Foto’s zijn zo waardevol, ook al zijn ze niet flitsend of supermooi. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden zeggen ze wel eens, dus besteed hier aandacht aan. Maak foto’s van de werkplek, het gebouw zelf, de kantine, de koffiecorner, de favoriete lunch of de omgeving waar jullie misschien wel eens een rondje liepen. Foto’s van vroeger die zijn er ook vast wel. Er zijn altijd bijeenkomsten, feesten, recepties, sportdagen of borrels waar volop werd gefotografeerd. Voeg deze foto’s toe, het maakt jullie herinneringsboek extra speciaal. We hebben veel handige tips om de fotobladen optimaal te gebruiken.
  6. Wil je dat het herinneringsboek de ‘look’ heeft van jullie bedrijf of organisatie? Dan kun je heel gemakkelijk, zonder meerkosten, gebruik maken van deze mogelijkheid. Dit kan zowel voor de omslag als voor de vriendenpagina’s als voor de fotobladen. Werkt er in jullie bedrijf een designer? Dan wil diegene vast wel een mooi ontwerp maken. Maar ook als er geen professionele designer aanwezig is kun je deze gave tool gebruiken. Via het veelal gratis programma canva kun je heel simpel een ontwerp maken, maar je kunt natuurlijk ook een foto van jullie gebouw, collega, team, producten of logo uploaden. Het mooie is dat je een apart ontwerp kunt uploaden voor de omslag en voor de inhoud van het boek. Zo wordt je boek wel heel persoonlijk.
  7. Onze vriendenboeken zijn er in twee verschillende formaten; 20x20 cm en 30x30 cm. Wij hebben in een eerdere blog al keuzetips gegeven over het formaat. Wij zijn echt niet zo dat we vinden dat je moet kiezen voor formaat 30x30, 20x20 cm is ook een mooi formaat, handig om mee te nemen en het past perfect in de boekenkast. Maar bij een herinneringsboek willen we je toch adviseren om te gaan voor het grote formaat. Wil je meerdere exemplaren bestellen, bijvoorbeeld voor de kinderen voor later, dan zou je kunnen kiezen voor één groot boek en daarnaast het kleinere formaat.

HEb je vragen of wil je extra informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten of het herinneringsboek. Wij zijn makkelijk en snel bereikbaar en helpen je graag.

Voorbeelden vriendenpagina’s Herinneringsboek

gedenkboek herinneringsboek condoleanceboek dierbare overledene 1

herinneringsboek gedenkboek codoleanceboek dierbare overledene

tips, herdenken

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social Media