fbpx
Skip to main content

GEBOREN IN JANUARI, DAT HEEFT VOORDELEN

Een grijze maand en ook nog eens blue monday

De saaiste maand van het jaar, wordt wel eens gezegd. Een koude grijze maand, de maand met de meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday. Je zult toch maar geboren zijn in deze maand! Ben jij geboren in januari of wordt jouw baby deze maand geboren, dan hebben wij goed nieuws voor je. Geboren worden in januari heeft, volgens officiële onderzoeken, toch echt wel een paar voordelen. Maar laten we beginnen met de maand zelf. Waar staat januari voor.

Januari, een nieuw begin

Januari is de eerste maand in de Gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam januari komt van de Romeinse beschermgod Janus. Janus is de god van de doorgang (deuren en poorten), maar ook als de god van een nieuw begin en het einde. Janus wordt afgebeeld met twee gezichten en elk gezicht kijkt een andere kant op. Eén gezicht kijkt vooruit naar de toekomst, het andere gezicht kijkt terug naar het verleden.

Louwmaand, ijsmaand of wintermaand wordt januari ook wel genoemd. Het woord 'louw' komt van looien. Januari was nl. vroeger de maand waarin leer werd gelooid. IJsmaand en wintermaand werd gezegd omdat januari normaal gezien de koudste maand van het jaar is.

11 interessant feiten over en voor januari geborenen

11 interessante feiten babys geboren in januari

1. Coole Baby’s

Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij onderzoekers keken of er verband is tussen het seizoen waarin je bent geboren en je karakter en… dat verband blijkt er inderdaad te zijn. Ben je geboren in de winter dan heb je meer kans op een depressie, maar aan de andere kant zijn winterbaby’s veel minder prikkelbaar.

2. Favoriete beroep huisarts

In Engeland heeft men onderzoek gedaan naar het verband tussen een geboortemaand en een beroep. En zowaar het schijnt te bestaan. Volgens die studie bleken huisartsen én incassomedewerkers 😊 beroepen te zijn die bovengemiddeld vaak voorkomen bij mensen die geboren zijn in januari.

3. Veel topsporters

In verhouding met andere maanden worden de eerste maand van het jaar veel topsporters geboren.  In Australië ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat er in de Australische voetbalcompetitie in verhouding veel spelers geboren zijn in de maand januari, 33% meer. Op zich is dat niet heel vreemd. Het wordt ook wel het geboortemaandeffect genoemd. Competities worden ingedeeld op leeftijd en vaak is de grens 31 december. Het scheelt natuurlijk, zeker op jonge leeftijd, behoorlijk als je een januari of december baby bent. De januari baby’s hebben wat dat betreft toch een voordeel.

4. Meer kans om beroemd te worden

Wil je beroemd worden dan heb je daar meer kans op als je geboren bent in de maanden januari en februari. Dit volgens een studie van de universiteit van Connecticut onder 300 beroemdheden. Blijkbaar zijn januari en februari baby's creatiever en vindingrijker in het oplossen van problemen. Maar het heeft, net als bij sporters, ook te maken met het feit dat ze net iets ouder zijn dan hun klasgenoten, en daardoor wellicht al op jongere leeftijd meer succesvol zijn en daardoor als ze volwassen zijn, meer eigenwaarde hebben.

5. Geboren Leiders

Uit een analyse onder CEO’s komt naar voren dat de top 5 van maanden waarin CEO's worden geboren maart (12,53%), april (10,67%), november (10,67%), januari (10,13%), en oktober (9,87%) zijn.

6. Vaker linkshandig

Jongens baby’tjes die in november, december en januari worden geboren hebben meer kans om linkshandig te zijn. Wetenschappers weten niet precies waarom dit zo is, maar vermoeden dat ook dit iets te maken met het extra zonlicht dat de moeder krijgt tijdens de zwangerschap.

7. Geboortesteen Granaat

Hoewel granaat het meest bekend is om zijn dieprode kleur (net als de granaatappel), komt de granaat voor in heel veel kleuren, van groen, geel en tot zelfs blauw. Granaat is één van de oudst bekende edelstenen en werd al gebruikt in de Bronstijd. In de graftombes van oude Egyptische farao's werden kettingen en talismannen van granaat ontdekt. De edelsteen granaat is het symbool van vertrouwen, liefde, vriendschap, geluk, vrede, doorzettingsvermogen, kracht en gezondheid. Volgens sommige legenden kunnen januari-baby's die granaat dragen ‘eeuwig geluk, gezondheid en rijkdom’ tegemoet zien.

8. Geboortekleur Karamel

PRAKTISCH – VASTBERADEN - BOUWER

De kleur Karamel staat voor logisch denken, vastberadenheid en vastbeslotenheid. Mensen geboren in januari zijn vaak praktisch en nuchter. De kleur karamel zorg ervoor dat we ons stabiel en verantwoordelijk voelen. Heb je ambities? Omring je dan met de kleur karamel. Karamel geeft je de nodige discipline en het doorzettingsvermogen om je ambities waar te maken.

9. Geboortebloemen Anjer en Sneeuwklokje

Januari begint goed. Deze maand heeft niet één bloem, maar twee bloemen: de Anjer en het Sneeuwklokje. Het sneeuwklokje staat voor hoop en schoonheid. De Anjer staat symbool voor liefde en fascinatie. De Anjer is er in verschillende kleuren en al die kleuren hebben een andere betekenis. Een roze Anjer betekent genegenheid en met een rode Anjer zeg je: 'Ik hou van jou'.

10. Sterrenbeelden Steenbok of waterman

Ben je geboren voor 21 januari dan ben je een Steenbok. Van een steenbok wordt gezegd dat ze ambitieus zijn, kalm, harde werkers en praktisch. Vanaf 21 januari ben je een waterman. Watermannen worden gezien als onafhankelijk, eigenzinnig, rebels, intelligent en houden van verandering.

11. Geboren in januari

Geboren in januari, dan heb je meer kans om beroemd te worden zoals je al kon lezen. Ben jij geboren in januari, dan ben je in goed gezelschap.

Muziek Neil Diamond, Emma Heesters, Dries Roelvink, Janis Joplin, Justin Timberlake, Elvis Presley, David Bowie, Dolly Parton, Rod Stewart, Wolfgang Amadeus Mozart, Marilyn Manson, Phil Collins, Eddie van Halen, Zyan Malik, Kaz Lux, Shirley Bassey, Pat Benatar, Jim Croce, Mary J. Blige, Melanie Chisholm, Ferry Maat, Paul Young, Eartha Kitt, Roxeanne Hazes, Henk Poort, Emma Lee Bunton, Placido Domingo, Suzanne Kleemann, Bert Heerink

Film, theater, TV Kevin Costner, Hadewych Minis, Jim Carrey, Loes Haverkort, Nada van Nie, Lies Visschedijk, Bradley Cooper, Marly van der Velden, Mel Gibson, Patrick Dempsey, Cary Grant, Orlando Bloom, John Belushi, Tanja Jess, Tom Selleck, Paul Newman, Liam Hemswort, Diane Keaton, Penney de Jager, Danny Kaye, Katey Sagal, Manfred de Graaf, Vanessa Redgrave, Elijah Wood, Marian Mudder, John Leddy, Robert Duvall, Bobbi Eden, Eddie Redmayne, Geena Davis, Gene Hackman, Eric Corton, Rowan Atkinson, Pamela Sue Martin, Victoria Principal, Hetty Blok, Jasperina de Jong, Ellen Vogel, Adele Bloemendaal, Kirsty Alley, Joke Bruijs, Faye Dunaway, Jeroen Spitzenberger, Rutger Hauer, Daan Schuurmans, Gert Verhulst, Mariska Bauer, Kim van Kooten, Martijn Fischer, Alan Alda

Presentatoren Ellen DeGeneres, Oprah Winfrey, Willy Dobbe, Ursul de Geer, Mart Smeets, Wendy van Dijk, Joop van Zijl, Joris Linssen, Nelleke van der Krogt, Goedele Liekens, Margriet van der Linden, Johan Derksen, Frits Spits

Sporters  Lewis Hamelton, Michael Schumacher, Sergio Pérez, Luis Suarez, José Mourinho, Muhammad Ali, Anky van Grunsven, Michaella Krajicek, George Foreman, Joe Frazier, Wim Rijsbergen, Arjen Robben, Sjoukje Dijkstra

Schrijvers Edgar Alan Poe, J. R. R. Tolkien, Simone de Beauvoir, J.D. Salinger, Bas Heijne, Renate Dorresteijn

Koningshuis prinses Beatrix, Prinses Catherine, hertogin van Cambridge, Henry VII of England, Juan Carlos I, prinses Claire van België, prinses Margriet, prinses Caroline van Monaco

Divers Joan of Arc, Greta Thunberg, Martin Luther King, Stephan Hawking, Isaac Newton, Nigella Lawson, Jonnie Boer, Cas Spijkers, Rudolph van Veen, Kate Moss, Michelle Obama, Doutzen Kroes, Marcel van Dam, Sylvana Simons

Cadeau voor een jarige of een babyshower in Januari

Geef de jarige job, zeker in deze tijd, wat extra aandacht en geef hem of haar een eigen vriendenboek. Wedden dat dat heel erg zal worden gewaardeerd! Een zwangere vriendin en geen babyshower? Maak samen met alle vriendinnen een prachtig babyshower vriendinnenboek of een geboorteboek. Geheid een succes!

babyshower baby shower organiseren ideen cadeau vriendenboekje vriendenboek

40 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

verjaardag, babyshower

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media