fbpx
Skip to main content

AFSCHEIDSBOEK GROEP 8 IN 8 STAPPEN

Een afscheidsboek groep 8 is een heerlijk cadeau

..en wij leggen je graag uit hoe leuk en gemakkelijk dat is. Een afscheidsboek maken, samen met alle kinderen van groep 8, is, met onze intuïtieve software, gemakkelijk en superleuk om te doen en... het resultaat is geweldig, al zeggen we het zelf. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Een klas van 25 kinderen heeft al een afscheidsboek voor 9 Euro per kind (52 pagina's). Onze klanten zijn niet voor niets enthousiast😊. Heb je nog niet eerder een afscheidsboek groep 8 of een vriendenboek bij ons gemaakt, dan leggen we je graag uit hoe het werkt en geven je ook nog wat leuke tips. Maar je zult merken dat, als je je éénmaal hebt geregistreerd, het zich eigenlijk ook wel vanzelf wijst.

In 8 stappen een fantastisch afscheidsboek groep 8

Stap 1: Nieuw Boek maken

1 start afscheidsboek groep 8 maken

 1. Bij de eerste stap vul je in voor welke gelegenheid het vriendenboek is en voor wie het boek is bestemd. Je kunt hier bijvoorbeeld invullen afscheidsboek groep 8 en voor alle kinderen van groep  8. Wat je hier invult zie je terug in de uitnodigingsmail. Zie ook punt 4b, uitnodigingsmail. 
 2. Je kunt kiezen uit formaten 20x20 cm en 30x30 cm en uit zes lettertypes. Wil je gebruik maken van de speciale prijzen voor groep 8, dan kies je hier voor formaat 20x20 cm. Het lettertype dat je kiest is het lettertype voor de vragen en de onderschriften van foto's. Voor het voorwoord en de omslag kun je straks opnieuw een lettertype kiezen. De kinderen kunnen voor hun vriendenpagina in het afscheidsboek zelf een lettertype kiezen.
 3. Lettertype en formaat kun je tijdens het maken van het vriendenboek altijd weer veranderen.

Stap 2: Kies het THEMA en het achtergond DESIGN voor het afscheidsboek groep 8

2 thema en design afscheidsboek kiezen
 1. Voor de achtergrond van de vriendenpagina's kun je kiezen uit diverse thema's, waaronder het afscheidsboek van groep 8. Bij elk thema kun je kiezen uit veel designs. Wil je liever een effen kleur dan kan dat ook én ook het uploaden van een eigen ontwerp of foto als achtergrond design is mogelijk.
 2. De keuze die je maakt, kun je altijd weer wijzigen.
close-up bekijken Achtergrond Design afscheidsboek groep 8
3 thema en design close up bekijken voor afscheidsboek groep 8
 
Wil je een design beter bekijken klik dan op het 'loepje' op de voorbeeldfoto. Ook de preview bij de inhoud van je vriendenboek geeft een beeld van het design dat je hebt gekozen.
Afscheidsboek groep 8 IN 1 KLEUR

4 thema en design kies voor kleur voor afscheidsboek groep 8

 1.  Liever een afscheidsboek in een kleurtje? Ook dat is mogelijk. Je kunt kiezen voor elke kleur van de regenboog. Dit kan via het handige kleurenpalet.
 2. Een hexadecimale kleurcode invoeren is ook mogelijk. Heb je een specifieke kleur nodig voor de achtergrond van het afscheidsboek dan is zo'n code handig. Via deze website kun je, als je een afbeelding hebt, de kleurcodes van deze afbeelding achterhalen.
EIGEN ONTWERP OF FOTO ALS ACHTERGROND design afscheidsboek groep 8

5 thema en design kies voor eigen achtergrond design afscheidsboek groep 8

 1. Wil je een eigen ontwerp, foto of tekening als achtergrond van het afscheidsboek dan kan dat ook. Je kunt de achtergrond van het afscheidsboek als één afbeelding (png of jpg) uploaden voor de voor- en achter kant van het vriendenboek (bijvoorbeeld 5000x2500 pixels, oftewel twee vierkanten naast elkaar). Je kunt ook een aparte afbeelding kiezen voor de voorkant en een aparte afbeelding voor de achterkant (bijvoorbeeld 2500x2500 pixels, oftewel vierkant).
 2. Houd wel rekening met een snijrand van 3mm rondom.

Stap 3: VRAGEN Afscheidsboek groep 8

6 uitleg vragen kiezen afscheidsboek groep 8
 1. Je kunt aan je vriendenboek maximaal 8 vragen toevoegen. Kies je voor minder vragen dan zijn er meer lettertekens beschikbaar voor de antwoorden. 
 2. Je kunt kiezen uit vragen van Vriendenboeken.nl, je kunt deze vragen daarna ook bewerken of je eigen vragen toevoegen. Een vraag bewerken doe je door in een vraag te klikken. Eigen vragen toevoegen doe je door het grijze bolletje te activeren (wordt dan rood) en vervolgens in het lege vlak te klikken.
 3. Het thema dat je hebt gekozen bepaalt de vragen die je krijgt te zien van Vriendenboeken.nl. Maak je een vriendenboek voor het afscheid van groep 8, maar heb je gekozen voor bijvoorbeeld een vriendenboek in de kleur groen? Verander dan het thema en je krijgt de juiste vragen te zien. Daarna kun je je achtergrond altijd weer aanpassen.
 4. Vragen kun je ook aanpassen nadat je het vriendenboek al hebt gemaakt. Heb je een vraag aangepast en zijn de kinderen al bezig, dan krijg je automatisch de mogelijkheid om alle kinderen hierover te informeren.

Stap 4a: Kinderen uitnodigen en uitnodigingsmail

7 voer namen en mailadressen deelnemers afscheidsboek in

 1. Je kunt de namen en de mailadressen van de kinderen één voor één invoeren of je kunt de namen en mailadressen in één keer kopiëren en plakken vanuit een excelbestand. Ben je iemand vergeten of weet je nog niet alle mailadressen? Geen probleem. Zo lang je bezig bent met je afscheidsboek kun je onbeperkt deelnemers uitnodigen. 
 2. Wij hebben het hier bij de uitnodigingen over de kinderen, maar we horen ook regelmatig dat het afscheidsboek een verrassing is voor de kinderen van groep 8. Een aantal ouders interviewt dan de leerlingen en vult het afscheidsboek vervolgens zelf met de antwoorden en foto’s. Dat kan natuurlijk ook. Je kunt nl. hetzelfde mailadres zo vaak als je wilt gebruiken. Het is vanzelfsprekend wel handig om wel elke keer een andere naam te koppelen aan het mailadres, zodat je bij de inhoud van het afscheidsboek een beter overzicht hebt.

stap 4b: UITNODIGINGSMAIL afscheidsboek

8 uitnodigingsmail eventueel aanpassen en verzenden

 1. De gelegenheid en voor wie het vriendenboek is bestemd, heb je ingevuld bij de eerste stap. Dit zie je terug in de uitnodigingsmail. De tekst van de uitnodigingsmail kun je aanpassen. Wil je bijvoorbeeld de gelegenheid nog aanpassen dan kan dat en ook de rest van de mail kun je aanpassen. Als je wilt kun je teksten in de uitnodigingsmail ook een leuk kleurtje geven!
 2. De ingevulde vriendenpagina ontvang ik graag voor... daar staat automatisch een datum ingevuld. Ook deze kun je aanpassen.
 3. De uitnodigingsmail wordt pas verzonden naar alle deelnemers als jij op 'verstuur uitnodiging' hebt geklikt.

Stap 5: INHOUD afscheidsboek

9 inhoud afscheidsboek groep 8 toelichting

 1. Uitnodigingen verzonden? Dan kom je vervolgens bij de inhoud van het afscheidsboek. De inhoud geeft het overzicht van de pagina's die in je boek staan. Als een vriendenpagina is ingevuld en op ‘klaar’ gezet, dan komen deze pagina's automatisch bij de inhoud van het afscheidsboek te staan. Kinderen die nog niet klaar zijn, staan rechtsonder. Staat er een geel uitroepteken onder de naam dan betekent dat dat ze met het beantwoorden van de vragen zijn begonnen. Een rood uitroepteken, dan is men nog niet begonnen. 
 2. De volgorde van de inhoud van het afscheidsboek kun je uiteraard veranderen. Je doet dit door op het 'kruisteken' voor de betreffende pagina te klikken en de pagina naar boven of beneden te slepen. Wel altijd even op 'wijzigingen opslaan' klikken, dan pas ligt de nieuwe volgorde van het afscheidsboek vast.
 3. Je kunt alle kinderen mailen via je Vriendenboeken.nl account en kinderen die nog niet klaar zijn een herinnering sturen. In elke mail zit een link naar de eigen vriendenpagina.
TOEGANG VRIENDENPAGINA'S
uitleg toegang vriendenpagina vrienden door eindredacteur
 
Als eindredacteur heb je toegang tot alle vriendenpagina's via het 'pennetje' onder de naam van de vriend.

Stap 6: SFEERBLADEN, jaaroverzichten en fotobladen voor het afscheidsboek

uitleg toegang vriendenpagina vrienden door eindredacteur

Als je het leuk vindt, kun je aan het afscheidsboek groep 8 extra sfeerbladen, fotobladen of een jaaroverzicht toevoegen. Deze bestaan altijd uit twee pagina's, net als de pagina's die de kinderen invullen. Wij krijgen wel eens de vraag of een fotoblad of sfeerblad duurder is dan de vriendenpagina's. Dat is bij ons niet het geval. Het toevoegen van een fotoblad, sfeerblad of jaaroverzicht is qua prijs gelijk aan een vriendenpagina.

sfeerbladen afscheidsboek
11 uitleg toevoegen sfeerbladen aan het afscheidsboek voor groep 8
 
Van elk thema zijn er sfeerbladen beschikbaar, natuurlijk ook voor de afscheidsboeken voor groep 8. Je klikt op het thema van je voorkeur en je ziet de bijbehorende sfeerbladen. Het allerpopulairste sfeerblad voor groep 8, zijn de pagina’s waarop de kinderen handtekeningen of berichtjes kunnen zetten tijdens het afscheid zelf.  Wil je een eigen sfeerblad toevoegen? Ook dat kan via de fotobladen. Dat leggen wij je uit bij het onderdeel fotobladen.
Jaaroverzichten afscheidsboek groep 8

12 uitleg toevoegen jaaroverzicht aan afscheidsboek groep 8

Vanaf 1950 tot 2010 zijn er jaaroverzichten die je met 1 muisklik kunt toevoegen aan het afscheidsboek.

FOTOBLADEN afscheidsboek groep 8

13 uitleg toevoegen fotos aan afscheidsboek groep 8

 1. Aan elk afscheidsboek kun je fotobladen toevoegen. Je kunt daarbij kiezen uit de indeling voor 3 of 5 foto's.  
 2. Je kunt voor de fotobladen zelf beslissen welke achtergrond je kiest, dat kan 1 kleur zijn, één van de vriendenboeken designs of je kunt een eigen achtergrond uploaden.
 3. Het toevoegen van een eigen achtergrond bij een fotoblad geeft je als eindredacteur veel extra mogelijkheden. Je hoeft nl. niet per se extra foto’s toe te voegen aan je fotoblad. Dat klinkt misschien wat raar, maar als je geen foto's toevoegt dan krijg je alleen de afbeelding te zien die je hebt geupload. Zo kun je je eigen fotoblad helemaal naar je eigen wensen ontwerpen. Op deze manier kun je heel simpel van een tekening of groepsfoto een spread maken en deze toevoegen aan je vriendenboek. Ook een collage of 2 grote foto's is een mogelijkheid. Ben je een beetje handig dan kun je ook je zelf een ontwerp maken, je eigen sfeerblad of collage maken via programma's als canva, befunky of paint. Houd bij een eigen ontwerp welk rekening met een snijrand van 3 mm rondom. In de preview zie je aan een stippellijn waar de snijlijn is.

Stap 7: VOORWOORD afscheidsboek groep 8

14 voorwoord voor afscheidsboek groep 8

 1. Elk vriendenboek heeft een voorwoord, de eerste pagina van het vriendenboek. Je kunt bij het voorwoord kiezen uit lettertypes, letterkleur en teksten centreren, onderlijnen en vet laten afdrukken.
 2. Bij het afscheidsboek groep 8 wordt het voorwoord vaak geschreven door de leerkracht van groep 8, de directeur of uit naam van alle ouders. Heb je inspiratie nodig voor je voorwoord, we hebben heel veel suggesties.

Stap 8: OMSLAG afscheidsboek groep 8

15 omslag afscheidsboek groep 8

 1. Bij de omslag heb je verschillende keuzemogelijkheden. Je kiest hetzelfde design als de inhoud van het afscheidsboek, je kiest voor een ander design van Vriendenboeken.nl, je kiest voor 1 kleur, of je upload je eigen ontwerp of foto, net als bij de fotobladen van het afscheidsboek.
 2. Je kunt op de voorkant van de omslag nog een foto en een titel toevoegen, maar het hoeft niet. Bij de titel kun je kiezen uit zes lettertypes en alle kleuren van de regenboog.

PREVIEW afscheidsboek groep 8

16 preview bekijken van afscheidsboek groep 8
 1. Je kunt zo vaak als je wilt een preview bekijken van het afscheidsboek (kinderen alleen van hun eigen vriendenpagina). De kwaliteit van de preview is niet optimaal (o.a. vanwege het feit dat het uploaden van dikke boeken wat lang kan duren), maar het geeft zeker een goede indruk.
 2. De kwaliteit van het echte vriendenboek is eigenlijk altijd goed (we houden een ondergrens van 480 pixels aan voor de foto's om de kwaliteit te kunnen waarborgen), tenzij de oorspronkelijk foto al niet scherp is of er een klein stukje uit een foto wordt gesneden. Twijfel je, dan mag je ons altijd vragen om het productiebestand van je vriendenboek te controleren.

Een korte uitleg voor de kinderen is ook beschikbaar.

Heel veel plezier met het maken van jullie afscheidsboek groep 8. Mocht je vragen hebben, wij helpen je heel graag!

Blader door een voorbeeld van een afscheidsboek groep 8

Lees ook 20 supergave ideeën voor het aller- allermooiste afscheidsboek groep 8

groep 8

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media