fbpx
Skip to main content

20 HERKENBARE MIJLPALEN IN JE LEVEN

Elk leven is uniek

Het leven van ieder mens is anders en uniek, maar er zijn in onze levens ook veel overeenkomsten. Veel belangrijke mijlpalen in het leven, of dat nu je eerste schooldag is, je eerste stapjes of je eerste kus is, die maken we vaak allemaal mee. Maar...

Wat is nou eigenlijk een mijlpaal?

Een mijlpaal is een ‘prestatie’ in het leven, een moment dat het leven verandert of een volgende stap in je ontwikkeling. Mijlpalen kunnen de loop van je leven bepalen. Vaak helpen mijlpalen ons ook om te zien of we zijn waar we willen zijn en waar we naartoe willen. Mijlpalen, het zijn momenten dat je iets leert, dat je groeit als mens en waar je soms trots op bent. Waren we daar bij onze eerste stapjes zelf nog te klein voor, reken maar dat onze ouders, oma’s en opa’s glommen van trots toen we voor het eerste ‘los’ door de woonkamer liepen.

20 mijlpalen des levens

1. Geboren worden

Weet jij hoeveel baby’s er gemiddeld worden geboren per dag? Volgens de website theworldcounts zijn dat er ongeveer 385.000. In Nederland zijn dat er 470 gemiddeld en in België rond de 325. Een geboorte, het is een heel speciaal moment voor de ouders en oma’s en opa’s. En al herinner je je geboorte zelf niet bewust, het is in feite wel je eerste mijlpaal. Vaak vinden ouders het heerlijk om het "geboorteverhaal" van hun kind te vertellen. Het verhaal over je eigen geboorte heb je dan ook vast wel vaker gehoord.

2. Leren lopen

Wellicht heb je hier ook geen echte herinneringen aan, maar oh die eerste stapjes wat waren die bijzonder en speciaal. Eerst leren staan en dan, je voorzichtig vasthoudend, langs de bank, stoelen en tafel lopen. Hoe veel groter wordt de wereld ineens. Gemiddeld loopt een baby ‘los’ zo rond de anderhalf jaar. Kan wat eerder, kan wat later zijn. Dat is voor ieder kind verschillend.

3. Praten

Elke avond aaiden mijn dochter en ik voor het slapen gaan Winnie de Poeh. Niet vreemd dat haar eerste woordje niet ‘mama’ of ‘papa’ was maar….aaaaai. De gemiddelde leeftijd dat een baby niet meer alleen brabbelt, maar echte woordjes zegt is tussen de 12 en 18 maanden. Twee woorden achter elkaar zeggen, dat begint meestal vanaf een maand of 18.

4. Fietsen

Nederland is echt een fietsland. Bijna geen kind dat niet vroeg of laat leert fietsen. Eerst op een driewieler en daarna kan het ‘echte werk’ beginnen. De meeste kinderen leren fietsen als ze 5 jaar zijn, maar er zijn ook kinderen die met 3 jaar al op de fiets klimmen. Het heeft met motoriek te maken, maar ook met je motivatie.

5. Eerste vriendschap

Herinner jij je allereerste vriendje of vriendinnetje nog? Was het een buurmeisje, een klasgenootje, een kindje van de peuterspeelzaal of het zoontje van de beste vriendin van je moeder? Pas als kinderen elke dag naar school gaan krijgen ze eigenlijk de kans om voor het eerst hun eigen vriendjes te kiezen, meestal kinderen die hetzelfde leuk vinden om te doen als zij zelf. Vanaf 8 jaar ontstaan er hechtere vriendschappen.

6. Eerste schooldag

Die allereerste schooldag, dat was spannend. De hele dag op school, allemaal nieuwe kinderen en een meester of juf voor de klas. Het was niet alleen spannend voor jou, ook je ouders waren vast wat nerveus. Gaat het wel goed, heeft mijn kind het wel naar de zin. Juf Ank bonjourde de ‘hangende’ ouders kordaat weg, maar reken maar dat al die ouders die hun kind voor het eerst naar school brengen heel graag heel lang waren blijven ‘hangen’ voor het raam.

7. Afscheid groep 8

Samen met je klasgenoten heb je 8 jaar lief en leed gedeeld. Je hebt veel geleerd, van rekenen tot schrijven, huiswerk gehad, proefwerken gemaakt, schoolreisjes beleefd, vrienden gemaakt, soms voor het leven. School dat voelt veelal veilig. Je kent alles en iedereen en dan ineens is het over. De klas waaiert uit. Het vertrouwde gevoel dat je in 8 jaar hebt opgebouwd laat je achter. Maar, men zegt niet voor niets: bij iedere (school)deur die je sluit gaat er weer een nieuwe deur open. Afscheid nemen van 8 jaren basisschool kent niet voor niets veel tradities; de musical, toespraken van leerkrachten en een afscheidsboek 😊. Afscheid nemen van groep 8 is een heel bijzonder moment, een mijlpaal.

8. Eerste keer verliefd

Vlinders in je buik, slecht kunnen eten en slapen, graag bij iemand in de buurt willen zijn maar dan ineens heel zenuwachtig zijn, maar aan één persoon kunnen denken of je slecht kunnen concentreren; het zijn allemaal tekenen van verliefdheid. Die allereerste verliefdheid kan overweldigend en heel speciaal zijn. Op wie was jij voor het eerst echt verliefd?

9. Eerste kus

Verliefdheid is niet altijd wederzijds. Al ben je verliefd geweest, die eerste kus kan nog even op zich laten wachten. Maar net als die eerste verliefdheid, is die allereerste kus, hoe klungelig en spannend ook, een onvergetelijk moment in ieders leven.

10. Eindexamen middelbare school

‘Het eindexamen is een belangrijke afsluitende mijlpaal aan het einde van het funderend onderwijs. Leerlingen kunnen met een diploma op zak drempelloos doorstromen naar een mbo-, hbo- of wo-opleiding’. Deze tekst haalden we uit de brief die Onderwijs Minister Arie Slob vorig jaar schreef naar alle middelbare scholen. 
Wij zouden het niet zo verwoorden, maar eindexamen doen en je diploma halen, is een bijzonder moment. Je laat, net als bij de basisschool vrienden achter, je laat je vertrouwde leven achter en gaat opnieuw beginnen. Met een diploma van de middelbare school op zak, maak je echter ook een keuze, zo voelt het tenminste voor velen, voor de richting van de rest van je leven. Want wat ga je hierna doen? Wat ga je studeren? Ga je werken of een gap-jaar nemen? Je staat op de drempel van een nieuw leven en wat zo mooi is, je mag zelf kiezen. Wat wil je doen, waar word jij gelukkig van?

11. Eerste keer stemmen

De eerste keer stemmen, het kan je gebeuren op je 18e of op je 20e. Je mag stemmen voor de Tweede Kamer, de provincie of de gemeenteraad. Met het rode potlood een stem uitbrengen. Niet moeilijk, maar oh zo belangrijk. Jouw mening telt.

12. Rijbewijs

Veel van de mijlpalen die we hierboven hebben besproken zijn net zo belangrijk (en soms belangrijker) voor de ouders dan voor het kind. Maar een rijbewijs, alleen met de auto op pad, geeft een gevoel van onafhankelijkheid van vrijheid. Het valt ons overigens wel op dat dit voor de jongere generatie niet altijd meer zo belangrijk is dan voor de ouderen onder ons, zeker als men in een stad woont. Alles is dichtbij, het openbaar vervoer is goed, elektrische fietsen zijn hip en daarnaast zijn rijlessen duur en worden er qua uitgaven liever andere keuzes gemaakt. Niet iedereen vindt een auto nog zo belangrijk als vroeger. Maar voor degenen die dat wel vinden, is een rijbewijs zeker een mijlpaal.

13. Eerste vakantie zonder ouders

Met vrienden kamperen op een Waddeneiland, met klasgenoten op eindexamenreis naar Spanje of een georganiseerde reis met jongeren… De eerste vakantie zonder je ouders, je voelt je stoer maar tegelijkertijd vind je het ook best een beetje spannend. Zelf beslissen wat je de hele dag doet, wat je eet en hoe je je geld uitgeeft én of je geld genoeg hebt voor de hele vakantie 😊. Je ouders? Die vinden of vonden het misschien nog wel spannender. Hebben vast wakker gelegen over ‘wat er wel niet allemaal fout kan gaan’. Die allereerste vakantie, net als je eerste kus en je eerste verliefdheid, die vergeet je niet, al word je 100.

14. Afgestudeerd

Yesssss…. klaar met studeren. Je hebt het volgehouden, veel geleerd, vrienden voor het leven gemaakt en je diploma op zak. Dit diploma is toch maar mooi het bewijs dat je een volhouder bent én kennis van zaken hebt. Afstuderen is dan ook een speciaal moment voor elke student, een moment om te vieren.

15. Je allereerste baan

De meesten van ons hebben wel eens een bijbaantje gehad. Maar een ‘officiële’ baan, zeg maar werken van ‘9 tot 5’, dat is en voelt toch anders. Die eerste baan is spannend, maar ook geweldig. Je gaat veel leren over wat er van je wordt verwacht in je werk, hoe de cultuur is in een bedrijf, veel nieuwe collega’s ontmoeten en, met vallen en opstaan, uitvinden waar je goed in bent en wat beter kan. Je gaat ook ervaren of je het werk leuk vindt en of die eerste baan ij je past. De ervaring die je opdoet in je eerste baan is belangrijk, maar ook onvergetelijk.

16. Echt op jezelf wonen

Echt op jezelf wonen, geen ouders, broers en zussen, of vrienden en huisgenoten, die er ‘altijd’ zijn. Alleen wonen geeft een gevoel van vrijheid, maar het kan ook heel erg wennen zijn. Geen dierbaren in je omgeving voor gezelschap, goede raad, hulp en gezelligheid. Het is een grote verandering, het duurt soms even voordat je je draai vindt, maar het komt eigenlijk altijd wel goed.

17. Trouwen | Samenwonen

Niet iedereen trouwt of gaat samenwonen met een partner, maar voor degenen die dat wel doen, is het een belangrijke mijlpaal in het leven. Je hebt iemand gevonden met wie je de rest van je leven wilt delen, waar je mee wilt samenwonen en waarmee je misschien kinderen krijgt.

18. Kinderen

We begonnen met de mijlpaal geboren worden, maar kinderen krijgen is misschien wel de allergrootste verandering in het leven. Ineens ben je mama of papa, ben je verantwoordelijk voor dat kleine hummeltje. Het krijgen van kinderen verandert je leven, je prioriteiten en wat je belangrijk vindt.

19. Verjaardagen

Speciale leeftijden die wat meer aandacht verdienen dan een ‘kaart en taart’ zijn de mijlpaal verjaardagen. Je kent ze wel, bijvoorbeel 21 jaar, 30, 50, of 80. Het is het moment om dankbaar te zijn en je leven te vieren. Je denkt op zo’n moment vaak na over wat je hebt bereikt, hoe je staat in je leven, maar je kijkt ook vooruit naar de toekomst. Veel volwassenen stoppen vaak met het vieren van hun verjaardag, maar een mijlpaal wordt vaak wel uitgebreid gevierd.

20. Pensioen

Met pensioen gaan is niet zomaar een afscheid, het betekent afscheid nemen van het werkende leven, maar ook een afscheid van alle collega's. Dat is niet niets! Sommigen kunnen niet wachten, verheugen zich op een zee aan vrije tijd die men naar eigen wens kan invullen. Het is tijd voor niks moeten en mogen niksen. Verheugt de één zich, een ander ziet er huizenhoog tegenop. Mocht dat voor jou ook gelden denk dan aan de mooie woorden van Betty Sullivan: ‘There is a whole new kind of life ahead, full of experiences just waiting to happen. Some call it "retirement." I call it bliss.'

Mijlpalen, cadeaus en... Vriendenboeken

Mijlpalen horen bij ons leven en mijlpalen horen bij Vriendenboeken.nl. Voor bijna alle mijlpalen en hoogtepunten in het leven hebben wij vriendenboeken. Kijk snel bij onze thema’s en laat je inspireren door onze mooie voorbeeldboeken 😊.

Voorbeelden vriendenpagina's vriendenboeken mijlpalen

babyshower baby shower organiseren ideen cadeau vriendenboekje vriendenboek

huwelijk bruiloft cadeau vriendenboek vriendenboekje

pensioen collega cadeau vriendenboek vriendenboekje

pensioen , verjaardag, babyshower, huwelijk, vriendschap, groep 8

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media