fbpx
Skip to main content

8 TIPS VOOR STRESSVRIJE FEESTDAGEN

Kerst een heerlijk vooruitzicht toch?

Goede gesprekken,  lachen, genieten, gezellig samen koken en lekker eten, spelletjes, boswandelingen, kerstfilms. Samen magische kerstherinneringen creëren. Een heerlijk vooruitzicht, zo willen we het allemaal. De werkelijkheid kan wat weerbarstiger zijn…

Kerst zoveel te doen

De jacht op de juiste cadeautjes, je huis opruimen en gezellig maken, de perfect outfit voor  kerst en Oud en Nieuw, boodschappen doen, een kerstmenu verzinnen dat iedereen lekker vindt en mag eten, uitgebreid koken, kerstkaarten schrijven, kerstversieringen, wat te doen met oudejaarsavond, kerstborrels en feestjes. Kerst en Oud en Nieuw een heerlijk vooruitziccht, maar het kan zonder meer ook een behoorlijke uitdaging zijn. Soms voelt het met alle actiepunten meer als werk dan als feest.

Tips voor stressvrije en gezellige feestdagen

We willen allemaal die perfecte, gezellige en mooie kerst. Die kerst die je ziet op foto's in tijdschriften, in reclamefilmpjes of in kerstfilms. Een warme, sprankelende, liefdevolle en zorgeloze kerst, een kerst zonder al te veel stress en zonder al te veel 'moeten'. Die gezellige feestdagen, hoe kun je daar nou eigenlijk het beste omgaan? Lees tips van o.a. stress expert Loretta LaRoche, auteur van ‘No Stress! Het leven is al zo kort’, ‘life coach’ Linda Hedberg en…wij hebben er ook nog een paar.

1. Te veel van het goede is…te veel van het goede, ook met kerst

We kennen de uitdrukking, maar het is ook wat neurowetenschappers hebben ontdekt. Wanneer het ‘pleziercentrum’ van de hersenen te veel wordt gestimuleerd, wordt het steeds moeilijker om plezier te voelen. Je hebt dus steeds meer nodig voor hetzelfde gevoel.

Wij denken al snel eén kerstcadeautje per persoon is misschien wat weinig dus het worden er al snel twee, drie of meer. Herkenbaar? Maar wat herinner je je beter? Dat ene speciale cadeautje van vroeger of alle cadeautjes van een jaar geleden? Weet je eigenlijk nog wel wat je vorig jaar hebt gekregen? Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit!

2. Geen winkelstress maar speciale momenten

Tip van Loretta: besteed meer tijd aan ‘het vullen van je ziel’ en minder tijd aan het legen van je portemonnee. Zie af van winkelstress maar kies in plaats daarvan voor speciale momenten of ervaringen tijdens de feestdagen. Geef je geld uit, geef het geld dan uit aan 'samen iets doen'. Ga bijvoorbeeld met de hele familie  naar een kerstshow,  die musical waar je al tijden naar toe wilt, een heerlijke familiefilm, de dierentuin, kies voor een paar dagen weg, ga gezellig ontbijten buiten de deur; maak er samen een bijzondere dag van. Op deze manier geniet je op de dag zelf en creëer je ook nog eens fantastische herinneringen. Tweemaal feest.

Wil je toch wat geven? Geef dan geen cadeau dat op de grote stapel verdwijnt en vergeten wordt. Geef je een cadeau, geef dan eens een speciaal moment of tijd van jezelf cadeau. Een dagje sauna met je zus, naar de Efteling met je neefje, naar het Escher Museum met je ouders of je vrienden helpen met de verhuizing. Wedden dat ze dat hartstikke leuk en misschien nog wel leuker vinden.

3. Goed is goed genoeg

Ga niet altijd voor groter, meer en beter. Moet je persé de mooiste en grootste kerstboom?  Is een gewone kersboom niet genoeg? Of moeten er echt ieder jaar weer nieuwe kerstballen in de boom? Is je oude kerstversiering niet nog net zo mooi als een paar jaar geleden?

4. Rituelen en tradities zijn geen must

Is het de gewoonte dat ieder jaar het 6-gangen kerstdiner bij jullie thuis plaatsvindt, maar zie je daar tegenop? Of is die jaarlijkse kerstbrunch in dat sjieke hotel tegenwoordig best een opgave met kleine kinderen? Doe het anders. Ritulen en tradities zijn mooi, tuurlijk, maar het is geen ‘must’, je mag het anders doen. Het gaat om de tijd die je samen doorbrengt en niet omdat iets al jaren zo gebeurt.

5. Focus op het belangrijkste

‘Concentreer je op wat echt belangrijk is voor jou’ zegt life coach Linda Hedberg. Meerdere uitnodigingen voor kerstborrels? Je hoeft ze echt niet allemaal af te lopen. Op alle kerstkaarten een persoonlijk verhaal? Doe dat alleen bij een paar van je beste vrienden of helemaal niet. 30 Kerstkaarten of meer? Laat ze drukken of schrijf er flink wat minder. Heb je alle kerstkaarten de deur uit en ontvang je kaarten van mensen waaraan je niet had gedacht? Jammer dan, volgend jaar beter of niet.

6. Plan tijd in je agenda voor jezelf

Maak tijd voor jezelf. Met een lekker maskertje in bad, misschien een boswandeling, lekker naar de kapper of neem ’s avonds een uurtje de tijd voor dat spannende boek; doe iets waar jezelf van geniet en waarvan je ontspant. Het is vakantie, ook voor jou.

7. Vraag hulp

'Waarom moet ik alles alleen doen'? Nee hoor, hoeft helemaal niet. Maar je moet wel om hulp vragen. Dat 6-gangen kerstdiner? Misschien wil je zus wel het voorgerecht doen en maakt je zoon graag ‘het toetje’. Al die kerstkaarten, je partner kan er vast ook wel een paar schrijven en doet het misschien nog wel graag ook.

8. Geniet nooit met mate

Simpel genieten van wat je doet. De kerstboom versieren is leuk om te doen. 'Last Christmas' van Wham op de speakers, ontspan en geniet van het moment. De rest komt later wel weer. Samen aan tafel tijdens het kerstdiner? Denk niet aan het volgende gerecht dat staat te kokenm maar geniet van het eten en de momenten samen met je familie en vrienden. Kijk je op zo’n moment de tafel rond en denk je ‘ik heb geboft met mijn familie en mijn vrienden’? Kijk dan eens hier of hier. Fijne Feestdagen!

HEERLIJK CADEAU VOOR KERST

Uit eigen ervaring weten wij hoe ontzettend leuk en dierbaar een familieboek is. Misschien heb je er nog nooit echt bij stil gestaan, een boek maken samen met je familie, maar het is echt een aanrader en en met onze mooie prijzen hoef je het ook niet te laten!

Voorbeelden vriendenboek familieboek in Kerstsfeer

Nieuw! Vriendenboeken voor familie en vrienden in kerstsfeer! Of kies één van onze andere designs of upload je eigen design. Ook dat kan bij Vriendenboeken.nl!

cadeau kerst kerstmis boek vriendenboekje vriendenboek familie vrienden corona

cadeau kerst kerstmis boek vriendenboek vriendenboekje

of voor kerst een vriendenboek samen met je collega's!

kerstborrel collegas vriendenboek vriendenboekje

 

feestdag, kerst

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media