fbpx
Skip to main content

16 LEUKE WEETJES OVER HET GOUDEN HUWELIJK

Ben jij getrouwd in 1969?

klik hier voor update, gouden huwelijk 2023

Ruim volwassen en toch nog steeds toestemming nodig om te trouwen, de gemiddelde huwelijksleeftijd eind jaren '60, de kleur van de trouwjurk en het aantal echtparen dat in 2019 hun gouden huwelijk viert… je leest het hier!

 1. Wist je dat het aantal gouden huwelijken in rap tempo toeneemt? In 2007 vierden, volgens de cijfers van het CBS, 31.587 echtparen hun gouden huwelijksjubileum, in 2012 waren dat er 36.724 en in 2017 49.023.
 2. Waarom er zoveel meer Gouden Huwelijken zijn dan vroeger? In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er meer getrouwd. De na-oorlogse woningnood was over en het salaris lag hoger. Daarnaast worden mensen tegenwoordig een stukje ouder dan vroeger.
 3. In 1968 stapten 118.000 stelletjes in het huwelijksbootje en in 1969 waren dat er iets meer: 119.000.
 4. De gemiddelde leeftijd van de mannen die in 1968 en 1969 trouwden was 26 jaar. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen bijna 24 jaar. Bij de gemiddelde leeftijd worden ook mensen meergerekend die voor de tweede of derde keer in het huwelijksbootje stappen.
 5. De gemiddelde leeftijd van mannen die in 1968 en 1969 voor de eerste keer in het huwelijksbootje stapten ligt daarom ook wat lager: bijna 25 jaar. De bruiden waren bijna 23 jaar. Vergelijk je dat met 2017 dan is het verschil groot, bijna tien jaar. De mannen waren in 2017 gemiddeld 40 jaar en de vrouwen 31,5 jaar.
 6. Stapte je in het huwelijksbootje en was je jonger dan 30 jaar (de meesten dus) dan had je in 1969 nog toestemming nodig van je ouders. Dat veranderde pas in 1970. Gaven je ouders geen toestemming? Dan had je pech, er werd niet getrouwd. Er was één alternatief. Je vluchtte naar het Schotse Gretna Green omdat de Nederlandse wetgeving daar niet gold. Het programma Ander Tijden spoorde stellen op die vertellen over hun huwelijk in Gretna Green
 7. Verliefd, Verkering, Verloofd, Getrouwd. Dat was in 1969 nog de volgorde. Eerst een tijd verkering en waren de werderzijdse ouders positief dan volgde er een officiële verloving met een feestje.
 8. In de jaren zestig woonde de bruid bijna altijd nog thuis bij haar ouders. Het moment dat ze ging trouwen, was het moment dat ze officieel uit huis ging. Op de trouwdag kwam de bruidegom, met bruidsboeket, voorrijden in een mooie auto om de bruid op te halen bij haar ouders.
 9. Het uitzoeken van het bruidsboeket was nl. in die tijd de taak van de bruidegom. Op de dag van de bruiloft werd de bruid verrast met een boeket dat de bruidegom had uitgekozen.
 10. In de jaren ’50 van de vorige eeuw kozen bruiden voor een roomwitte trouwjurk. In de jaren zestig veranderde dat naar spierwit maar er werd ook wel eens gekozen voor een flower power jurk met een grote flaphoed. Het was tenslotte de jaren ’60, de tijd van hippies, flower power en the Beatles.
 11. Ongeveer 90 procent van de bruidsparen trouwde voor de kerk.
 12. De trouwring van een vijftig jaar bruidspaar heeft misschien hier een daar wat krasjes, maar is vast en zeker gemaakt van geelgoud Tot eind jaren zestig waren er nl. alleen éénkleurig, voornamelijk geelgouden trouwringen. Meerkleurige trouwringen kwamen er pas in 1970.
 13. Het huwelijksfeest was in 1969 nog echt een feest voor iedereen. Ooms, tantes, neven, nichten, buren, kennissen, oud-ooms en oud-tantes, oma’s en opa’s, vrienden van de ouders, kennissen van de ouders, echt iedereen werd uitgenodigd. In die tijd bepaalde het bruidspaar dat vaak niet alleen, de ouders hadden een (flinke) vinger in de pap.
 14. Een fotoreportage hoorde er ook destijds helemaal bij. Blader je door een huwelijksfotoboek uit de jaren zestig dan is het genieten van prachtige zwart-wit foto’s.
 15. Kwam je na het huwelijksfeest gelukkig en moe in je nieuwe huis voor de huwelijksnacht….grote kans dat je hele huis grondig was verbouwd. Grapje van de bruiloftsgasten.
 16. Tegenwoordig gaat 82% van de bruidsparen op huwelijksreis. Wij durven te weden dat dat er in 1969 stukken minder waren. Cijfers konden we helaas niet vinden, maar aangezien samenwonen nog niet echt gebruikelijk was (‘hokken’), was samen zijn in je eigen huis best al heel bijzonder. Ooit gehoord van Wittebroodsweken? Het is een periode van zes weken na het huwelijk waarin het bruidspaar niet mag worden gestoord door visite en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Ja, ja officiële omschrijving op Wikipedia. Die Wittebroodsweken waren eigenlijk een soort huwelijksreis 😊.
 17. Ging je als vrouw in die tijd trouwen dan stopte je bijna altijd met werken en werd je huisvrouw. Tot 1970 had slechts 10% van de getrouwde vrouwen een baan. In de jaren ’70 veranderde dat langzamerhand door de emancipatie, de komst van de Pil en de rol van de kerk.

De society-huwelijken van 1969

18 januari:    Audrey Hepburn – Andrea Dotti
18 februari:   Lulu – Maurice Gibb 
12 maart:      Linda McCartney en Paul McCartney
20 maart:      Yoko Ono en John Lennon
4 mei:             Anne Byrne en Dustin Hoffman
16 mei:           Goldie Hawn en Gus Trikonis
30 mei:           Natalie Wood en Richard Gregson
8 september: Lech Wałęsa en Danuta Golos
24 oktober:    Ali MacGraw en Robert Evans
2 november:  Julie Andrews en Blake Edwards

Nederlandse huwelijken konden we helaas niet vinden. Mocht je weten welke bekende Nederlanders in die tijd in het huwelijksbootje stapten dan horen we dat heel graag.

POPULAIRE HUWELIJKSCADEAUS IN 1969

Vroeger werd er niet samengewoond oftewel ‘gehokt’ voor het huwelijk. Meisjes spaarden voor hun uitzet, maar a.s. echtparen hadden vaak nog van alles nodig. Van glazen, servetringen tot kandelaars. Geld was ook altijd welkom.

Tip huwelijkscadeau 50 jaar getrouwd

Het allerleukst cadeau voor een Gouden Huwelijk? Dat hebben wij! Een prachtig vriendenboek ingevuld door de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren. Een cadeau waar de aandacht, liefde en vriendschap van en voor het gouden bruidspaar vanaf spat. Een vriendenboek is een cadeau waar het gouden bruidspaar heel blij van wordt. Een boek dat ze heel vaak doorbladeren en met trots zullen laten zien aan familie, vrienden en buren.

PS Organiseer jij een gouden huwelijk? Lees dan zeker onze 10 ideeën en tips voor een gouden huwelijk.

voorbeelden vriendenpagina's gouden huwelijk

gouden huwelijk 50_jaar getrouwd cadeau vriendenboek vriendenboekje

gouden huwelijk 50 jaar getrouwd cadeau vriendenboekje vriendenboek

blader door een voorbeeld vriendenboek 50 jaar getrouwd

huwelijk, huwelijksjubileum, 50 jaar, gouden huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media