fbpx
Skip to main content

DE GESCHIEDENIS VAN HET VRIENDENBOEKJE

Met het Album Amicorum begon het allemaal

Als kind had je vroeger een vriendenboekje of, als je wat ouder bent, een poesiealbum. De traditie van het vriendenboek is echter al eeuwen oud. Het begon ongeveer 400 jaar geleden met het Album Amicorum, een prachtig Latijns woord voor vriendenboekje. Het album amicorum was in het begin vooral populair onder studenten. Als zij op reis gingen om andere universiteiten in Europa te bezoeken dan namen zijn mee…een vriendenboek. In het album amicorum werd geschreven door vrienden, medestudenten, professoren, diplomaten of bekende tijdgenoten. De pagina’s werden gevuld met gedichten of een opdracht en veelal prachtige illustraties zoals een familiewapen.

Album amicorum als statussymbool

Het idee werd overgenomen door kunstenaars, aristocraten en handelaren. Het album amicorum werd al snel een statussymbool. Hoe meer belangrijke en gerespecteerde contacten des te hoger je status. Je zou het haast een beetje kunnen vergelijken met Linked-In :). 

Album amicorum voor vrouwen

Hoewel de mannen de ‘uitvinders’ waren van het vriendenboek, was het ook niet onbekend bij vrouwen. De albums zagen er vaak alleen wat anders uit. De bijdrage was meestal een combinatie van een gedichten en een lied. Ook waren er veel korte bijdragen. Bijvoorbeeld één pagina met daarop 10 vrienden. Die vrienden schreven dan alleen hun naam, het jaartal en eventueel een kleine tekening. Pas in de 19e eeuw werd het album amicorum echt populair onder vrouwen. Het was alleen meestal niet een echt boek, maar losse vellen papier waarop door vrienden, kennissen en familie werd gedicht en / of getekend. Bij mannen was het album daardoor ineens stukken minder in trek!

Ieder meisje een poesiealbum

Was het album amicorum tot de 19e eeuw voorbehouden aan de adel, studenten en gegoede burgerij in de 20e eeuw veranderde dat. Ieder meisje, zeker vanaf de jaren ’60, had wel een poesiealbum. Ouders, juffen, meesters, broers, zussen en vriendjes en vriendinnetjes, niemand ontkwam aan het schrijven in poesiealbum. Tip tap top, de datum staat op zijn kop of tip tap top, de inkt is op. Ze komen in ieder poesiealbum voor. 

Tip: je kunt via onze website tegenwoordig ook een poesiealbum maken!

Vriendenboekje jongens en meisjes

De poesiealbums bestaan nog steeds maar je ziet ze minder. De vriendenboekjes zijn populairder. Waarschijnlijk omdat het wat makkelijker is om ze in te vullen. Maar wellicht ook omdat ze inhoudelijk persoonlijker zijn, je komt nog eens iets te weten over degene die het invult. En toch leuk, de jongens doen ook weer actief mee.

Vriendenboekje het allermooiste cadeau

Was een vriendenboekje tot vijf jaar geleden vooral bestemd voor kinderen, tegenwoordig doen ook de volwassenen weer volop mee. Het grote verschil is wel dat het vriendenboek nu vooral een verrassing is. Het wordt cadeau gegeven bij een huwelijk, verjaardag, jubileum, babyshower of pensioen. En, extra gemakkelijk, alles kan online. En de mogelijkheid om extra foto's toe te voegen maakt het extra leuk.

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek babyshower

40 jaar vriendenboek vriendenboekje vriendenpagina

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek zilveren huwelijk

zilveren huwelijk 25 jaar getrouwd cadeau vriendenboek vriendenboekje

Blader door een album Amicorum

Wil jij zien hoe een album amicorum eruit ziet? Kijk dan eens op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Daar staan heel veel voorbeelden online. Echt heel erg leuk om zo’n oud album door te bladeren.

vriendenboekje

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media