fbpx
Skip to main content

DIT IS DE KLEUR VAN HET JAAR 2023

Viva Magenta: een onconventionele kleur in een onconventionele tijd

Elk jaar kiest kleureninstituut Pantone de kleur(en) voor het daaropvolgende jaar. Het bedrijf Pantone klinkt je misschien niet heel bekend in de oren, maar ze bestaan al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw. Pantone publiceert kleurencodes, dat zijn vaste afspraken voor kleuren zodat bijvoorbeeld drukkers, ontwerpers, verfmakers en stoffenleveranciers precies weten om welke kleur het gaat. Wat de één blauw noemt, noemt de ander lichtblauw of wie weet aquablauw, maar zodra een kleur een code heeft is het voor alle partijen duidelijk. Pantone heeft ervoor gezorgd dat kleuren gestandaardiseerd zijn.

Pantone wordt gezien als dé autoriteit, maar ook als trendsetter op het gebied van kleuren. Sinds het jaar 2000 maken ze jaarlijks begin december de kleur van het komende jaar bekend. Dat is niet zomaar een willekeurige kleur, daar wordt zorgvuldig over nagedacht en onderzoek naar gedaan. De kleurenexperts van Pantone kijken daarbij bijvoorbeeld naar modetrends, cultuur, sportevenementen, de entertainmentindustrie, hippe reisbestemmingen, nieuwe technologieën, nieuwe materialen, de sociale media, maar ook naar sociale en economische ontwikkelingen die plaatsvinden in de wereld. De kleur die zij uiteindelijk kiezen is belangrijk, daar wordt naar gekeken door bijvoorbeeld mode- en interieurontwerpers, marketing- en reclamebureaus, designers en eigenlijk iedereen die met kleur werkt.

Voor 2023 kiest Pantone voor Viva Magenta, volgens Pantone een onconventionele kleur voor een onconventionele tijd. Pantone's kleur van het jaar, Viva Magenta 18-750, de karmozijnrode tint vibreert volgens het bedrijf met pit en kracht en is een evenwicht tussen warm en koel. Het is een kleur die geworteld is in de natuur en afstamt van de rode familie én die een nieuw signaal van kracht uitdrukt. Viva Magenta is een dynamische, dappere, optimistische en vreugdevolle kleur. Viva Magenta is brutaal, assertief maar niet agressief, een ‘vuist in een fluwelen handschoen’. Viva Magenta staat voor een nieuw begin, een positievere toekomst. Een positievere toekomst dat willen we allemaal wel toch? Meer weten? Het hele verhaal kun je lezen op de website van Pantone.

Verwerk de kleuren van 2023 in je vriendenboek

Wil jij de kleur van 2023 verwerken in je vriendenboek? Dat kan, je kunt bij ons nl. ook kiezen voor een effen kleur voor je vriendenboek. Je hoeft niet te kiezen voor één kleur voor het hele boek, je kunt de omslag van je vriendenboek een ander kleurtje geven dan de vriendenpagina’s en ook voor de fotobladen kun je kiezen welke kleur je mooi vindt als achtergrond. Vind jij Viva Magenta mooi als letterkleur in je vriendenboek? Ook dat kan, je kunt nl. bij de vriendenpagina’s, het voorwoord en de omslag je eigen letterkleur kiezen via onze handige kleurentool.

Zo kies je een effen kleur voor je vriendenboek

  1. Klik op thema, omslag of fotobladen (je kunt voor elk onderdeel een andere kleur kiezen).
  2. Klik vervolgens op de optie ‘achtergrond in 1 kleur’.
  3. Klik naast het zwarte blokje achtergrondkleur en je komt bij onze kleurentool.
  4. Kies vervolgens één van de kleuren die je mooi vindt of voer een kleurcode in naast de #. De kleurcode voor Viva Magenta is #bb2649

kleurcode vriendenboek inhoud omslag vriendenpagina fotoblad

Voorbeeld ingevulde vriendenpagina Viva Magenta

De kleur Viva Magenta is ook gebruikt voor een groot gedeelte van de letterkleur.

vriendenpagina achtergrond kleur viva magenta 2023

 

tips, kleuren

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media