fbpx
Skip to main content

HOERA 30 JAAR! BLAAS JIJ 30 KAARSJES UIT IN 2023?

30 Supertoffe weetjes over 30 jaar! 

Heeft jouw verjaardagstaart dit jaar 30 kaarsjes? Of wordt je dochter, broer of beste vriend(in) jaar? Leuk! Een supermooie leeftijd. Een leeftijd om bij stil te staan. Want wat is er veel veranderd in de afgelopen 30 jaar. Voor jou maar ook in de maatschappij. Dertig jaar geleden wist men amper wat internet was, laat staan spotify of facebook, maar dertig jaar geleden was ook de eerste editie van Lowlands.Voor een prikkie zag je drie dagen lang 35 bands optreden. Meer weten over het boeiende jaar 1993, waarin de eerste online stappen werden gezet en 30 jaar? Dan hebben wij voor jou 30 interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over 30 jaar. Veel leesplezier en voor dit jaar een fantastische verjaardag gewenst.
 
30 jaar in 2023 30 leuke weetjes so happy im thirty
 

Alles over 30 jaar

1.30 JAAR van decennia tot seconden

3 DECENNIA
360 maanden
1.565 weken
10.957 dagen
262.974 uren
15.778.463 minuten 
946.707.780 seconden.

2. Zoveel 30-jarigen vieren in 2023 hun verjaardag

In Nederland leven 17.820.329 mensen; van deze kleine 18 miljoen mensen vieren in 2023 236.000 mensen hun 30e verjaardag. Iets meer mannen, 120.000, dan vrouwen 116.000 worden in 2021 30 jaar.

3. WERELDBEVOLKING in 1993

Wereldwijd leven er in 1993 ruim 5.5 miljard mensen op onze wereldbol. Daar zijn er in 30 jaar 2,5 miljard bijgekomen. We wonen op dit moment met meer dan 8 miljard mensen op onze planeet Aarde. Als je hier klikt kun je precies zien hoeveel er mensen er per seconde bijkomen. 

4. MILLENNIALS

Geboren in 1993, dan hoor je bij generatie Y (geboren tussen 1986 en 2000), ook wel de millennials genoemd. Tijdens je middelbareschooltijd werden sociale media als Hyves en Facebook geïntroduceerd, je werd volwassen tijdens de opkomst van het digitale tijdperk; laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s, sms het was er gewoon. Generatie Y wordt door haar digitale slimheid ook wel Generatie Einstein genoemd. 
 
Millennials worden gezien als zelfbewust, besluitvaardig, tolerant, idealistisch en initiatiefrijk. Ze zijn zorgeloos en wat meer op zichzelf gericht dan voorgaande generaties.

5. DE SLIMME HAAN EN DE SLIMME AAP

Volgens de Chinese Astrologie is 1991 het jaar van de Haan. ‘Hanen’ zijn slim, staan graag in de belangstelling, hebben veel ambitie, zijn bekwaam, kleurrijk, onbevangen, diepe denkers, huiselijk, veerkrachtig en georganiseerd.
 
Ben je geboren voor 22 januari 1993 dan ben je volgens de Chinese Astrologie een aap.  ‘Apen’ zijn nieuwsgierig, behulpzaam, fantasierijk, slim, humoristisch, makkelijke praters, onafhankelijk, levendig en alert.

6. OOK GEBOREN IN 1993

1 januari: Sifan Hassan
12 januari: Zayn Malik
18 januari: Roxeanne Hazes
11 februari: Merel van Dongen
13 februari: Linda Bakker
19 februari: Victoria Justice
21 februari: Davey Klaassen
27 februari: Lucas Jussen
28 februari: Emmelie de Forest
28 februari: Boef
2 maart: Savannah LaBrant
9 maart: Suga
19 maart: Hakim Ziyech
10 april: Sofia Carson
8 mei : Rick Mackenbach
13 mei: Debbie Ryan
14 mei: Miranda Cosgrove
8 juni: Enzo Knol
19 juni: KSI
26 juni: Ariana Grande
29 augustus: Liam Payne
9 september: Sharon van Rouwendaal
13 september: Niall Horan
8 oktober: Liza van der Most
29 oktober: Lijpe
30 oktober: Pip Pellens
16 november: Pete Davidson
9 december: Laura Smulders
22 december: Meghan Trainor

7. POPULAIRSTE babyNAMEN

De top 10 van meisjesnamen wordt dat jaar aangevoerd door Iris, gevolgd door Lisa, Laura, Michelle, Anne, Maria, Melissa, Sanne, Kelly en Johanna maken de top-10 compleet.
De top 10 namen voren de jongen zijn Kevin, Dennis, Jeroen, Thomas en Johannes. Tim, Robin, Nick, Rick en Tom.

8. WAAR KEKEN WE IN 1993 NAAR OP TV?

Love Letters met Linda de Mol - Het Spijt me met Caroline Tensen - Oppassen met de twee opa’s Willem en Henry - De film van ome Willem met Edwin Rutte - De schreeuw van de Leeuw met Paul de Leeuw - Telekids met Irene Moors en Carlo Boszhard - Medisch Centrum West met o.a. Marc Klein Essink, Annemieke Verdoorn en Margreet Blanken - Het Rad van Fortuin met Hans van der Togt en Leontine Ruiters - Het zonnetje in huis, een comedyserie met Martine Bijl en vader en zoon Kraaijkamp - Laat ze maar lachen met Ron Brandsteder en niet te vergeten:
 
Jiskefet met het in die tijd super bekende Debiteuren Crediteuren: Jos en Edgar, Storm en secretaresse Juffrouw Jannie.

9. Overdag televisiekijken

Op 30 augustus 1993 kwam de Nederlandse Publieke Omroep voor het eerst met televisie overdag. Het is nu niet meer weg te denken, maar destijds kende Nederland alleen dag-tv bij de commerciële tv-zender RTL4.

10. Mies Bouwman

Televisiepresentatrice en bovenal icoon Mies Bouwman zet een punt achter haar televisiecarrière die in 1951 begon bij de KRO. In april, mei presenteert ze voor het laatst ‘in de Hoofdrol’. Alhoewel Mies besluit om afscheid te nemen van haar werk voor de omroep, verschijnt ze daarna nog met regelmaat op het scherm.

11. NUMMER 1 HITS TOP 40 IN NEDERLAND IN 1993

Nummer 1 hits zijn er voor Whitney Houston met I will always love you, Roots Syndicate met Mockin’ bird hill, 2 Unlimited met No limit, René Klijn met Mr. Blue, Haddaway met What is love, UB40 met (I can't help) Falling in love with you, Culture Beat met Mr. Vain, 4 Non Blondes met What’s up?, Bitty McLean met It keeps rainin' (tears from my eyes), Urban Cookie Collective met The key: The secret, Meat Loaf met I'd do anything for love (but I won't do that) en André van Duin met het Pizza Lied (effe wachten).

12. internationaal de populairste popartiesten

Destijds waren deze artiesten wereldwijd razend populair. Welke nummers luister jij nog wel eens?
Brian McKnight, Dr. Dre, Duran Duran, H-Town, Ice Cube, Jade, Madonna, Mariah Carey, Michael Jackson, Prince, Rod Stewart, Shai, Silk, Sting, Tevin Campbell, Toni Braxton, UB40 en Whitney Houston.

13. LOWLANDS

30 Jaar geleden de allereerste editie van Lowlands. Lowlands was in Nederland het eerste meerdaagse openluchtfestival sinds Kralingen in 1970. Voor een 3-daags ticket betaalde je destijds 75 gulden, omgerekend naar Euro’s staat de 75 gulden gelijk aan ongeveer 54 euro nu. 7800 Bezoekers genoten, ondanks de regen, van optredens van o.a. the Urban Dance Squad, Iggy Pop en de Smashing Pumpkins

14. TAFKAP

Op 7 juni, de dag dat hij 34 jaar wordt, verandert de zanger Prince zijn naam. Hij wil alleen nog worden aangesproken met TAFKAP (The Artist Formerly Known as Prince). De oorzaak van de naamsverandering is de onenigheid die hij heeft met platenmaatschappij Warner.  Zodra TAFKAP|Prince in 2000 is verlost van zijn contract met  Warner, kiest hij weer voor de naam Prince.

15. EN DE OSCAR GAAT NAAR….

Oscars zijn er voor Unforgiven (beste film), Clint Eastwoord (beste regisseur Unforgiven), Al Pacino (beste acteur voor zijn rol in Scent of a Woman) en actrice Emma Thompson voor haar rol in Howards End. Oscar voor de beste vrouwelijke en mannelijke bijrol waren er voor Marisa Tomei (My cousin Vinnny) en Gene Hackman (Unforgiven).
 
De Belgische film Daens werd genomineerd voor de ‘Beste niet-Engelstalige’ film. De winnaar in deze categorie werd echter Indochine (Frankrijk).
 
De best bezochte film wereldwijd was in 1993 Jurassic Park. Andere populaire films waren Mrs. Doubtfire, the Fugitive, the Firm, Indecent Proposal, Free Willy, Schindler’s List, the Piano, the Remains of the Day, Philadelphia, Groundhog Day en Sleepless in Seattle.
 
De Nederlandse film ‘de Kleine Blonde Dood’ met in de hoofdrol Antonie Kamerling kreeg een Gouden Kalf in de categorie beste film.

16. De opkomst van de supermodellen

‘Enter the Era of Elegance’ stond er op de cover van het septembernummer 1992 van Harper’s Bazaar. Het artikel ging over de opkomst van de supermodellen in de de jaren ’80 als Linda Evangelista, Naomi Campbell en Cindy Crawford en nieuwkomers als Kate Moss, Alek Wek en Jenny Shimizu. De modellen waren wereldberoemd en verdienden een fortuin. ‘We worden niet wakker voor minder dan 10.000 dollar per dag' zei Linda Evangelista destijds. 
 
De supermodellen van dit jaar waren naast Linda Evangalista,  Naomie Campbell, Cindy Crawford en Kate Moss: Christy Turlington, Claudia Schiffer, Tatjana Patitz, Tyra Banks, Heidi Klum, Kimora Lee Simmons en Carla Bruni.

17. Getrouwd in 1993 en 30 jaar getrouwd in 2023

Zij stapten in 1993 in het huwelijksbootje en vieren dit jaar hun parelmoeren huwelijk:
 
Keizer Naruhito en Keizerin Masako (Japan)
Susanna Hoffs (zangeres Bangles) en Jay Roach (regisseur Austin Power films)
Bill Wyman (bassist Rolling Stones) en Suzanne Accosta (actrice)
Prins Alois van Liechtenstein en Hertogin Sophie van Bavaria
Spike Lee (acteur en filmmaker) en Tonya Lewis (advocaat en schrijver)
Michelle Pfeiffer (actrice) en Robert Schoonover (televisieschrijver en producer)

18. WWW

In 1993 was er geen Facebook, Tiktok, Twitter, YouTube, Instagram of Spotify, LinkedIn, Pinterest, Tumblr, Snapchat of Flickr. Ook van Google Maps had men nog geen idee, laat staan, Gmail, Skype,  Wikipedia of Vriendenboeken.nl. Maar 1993 was wel het begin van al die mogelijkheden want…
 
Op 30 april gaf CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, het World Wide Web vrij. Volgens de website van CERN "vond Tim Berners-Lee, een Britse wetenschapper, het World Wide Web (WWW) uit in 1989, [sic] terwijl hij bij CERN werkte. Het web werd oorspronkelijk bedacht en ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag naar geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen wetenschappers in universiteiten en instituten over de hele wereld.
 
Hetzelfde jaar bracht een team van het National Center for Supercomputing Applications van de Universiteit van Illinois Mosaic uit, de eerste webbrowser die populair werd bij het grote publiek.
 
Ook in 1993 besloot de Nederlandse hackerorganisatie Hack-Tic internettoegang aan te bieden als een experiment onder de naam XS4ALL (toegang voor iedereen). Ze hoopten op 500 klanten per jaar, maar hadden na een dag dat aantal al binnen.

19. Aantal websites

Eind december 1993 waren er wereldwijd 623 websites (waaronder MTV en the Internet Movie Database) en ongeveer 15 miljoeninternetgebruikers. (In december 2021 waren er meer dan 1.9 miljard websites en meer dan 5 miljard gebruikers). De gemiddelde internetgebruiker is tegenwoordig elke dag 6 uur en 43 minuten online!

20. Wereldleiders van 1993

In januari is de inauguratie van president Bill Clinton. In Engeland is John Major de leider van het land, in Duitsland Helmut Kohl, in Rusland Boris Jeltsin, Zuid-Afrika Frederik Willem de Klerk en in Frankrijk François Mitterrand.

21. Nobelprijs

Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk ontvangen beiden de Nobelprijs voor de Vrede ‘voor hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika’.

22. derde kabinet Lubbers en eerste regering Dehaene in België

Nederland werd geregeerd door het derde kabinet van Lubbers, ook wel bekend als Lubbers-Kok, met Ruud Lubbers onze premier. Het kabinet bestond uit het CDA en de PvdA en had in totaal 103 zetels! Nog maar 30 jaar geleden, maar nu ondenkbaar, dat twee partijen zoveel zetels hadden in de Tweede Kamer.
 
Premier van België was Jean-Luc Dehaene van de Christelijke Volkspartij (CVP). De regering bestond verder uit de PS (Parti Socialiste), de SP ( Socialistische Partij) en de  PSC (Parti Social Chrétien).

23. Koning Boudewijn

Op 31 juli overlijdt op 65-jarige leeftijd de Belgische Koning Boudewijn aan een hartstilstand tijdens een vakantie in Spanje. Hij wordt opgevolgd door zijn jongere broer Albert.

24. Tsjecho-Slowakije 

Op 1 januari wordt Tsjecho-Slowakije opgedeeld in Tsjechië en Slowakije. De hoofdstad van Tsjechië wordt Praag en de hoofdstad van Slowakije Bratislava. 

25. Wereldkampioen

Nederland wordt wereldkampioen bridge. Het is de allereerste keer dat het Nederlandse team, een zestal verdeeld over drie paren, de titel behaalt.

26. WAT VERDIENT ‘JAN MODAAL’

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is € 21.781. 30 Jaar later is het jaarinkomen bijna verdubbeld naar € 38.000. 

27. de populairste auto's

391.934 Nieuwe auto’s werden er verkocht in 1993. Het merk dat dat jaar de meeste auto’s verkoopt in Nederland is Opel, met in totaal 54.950 verkochte auto’s. Het meest verkochte model is de Opel Astra met 26.702 auto’s. 
 
Auto van het jaar is de Nissan Micro. Op de tweede plaats staat de Fiat Cinquecento en op drie de Renault Safrane.

28. Het bestverkochte boek in Nederland

‘Eerst de man, dan de bal’ van Youp van ’t Hek was in 1993 de bestverkochte boek met 166.000 exemplaren. Numero twee was het Prisma woordenboek Nederlands, daarvan werden er 156.000 aangeschaft. 'De virtuoos' van Margriet de Moor was met 53 000 exemplaren het bestverkochte Nederlandstalige literaire boek.

29. NS Publieksprijs

'Heren van de Thee' van Hella S. Haasse werd door het Nederlands publiek gekozen tot beste boek van het jaar 1993.

30. DE MOOISTE QUOTES OVER 30 JAAR

Vijf uitspraken van ‘famous people’ over 30 worden. Klik hier voor meer quotes over 30 jaar.
 
Ik werd ongeveer een week lang somber, maar ik realiseerde me dat het meest interessante aan het volwassen worden is dat de meeste dingen bitterzoet worden.
I got gloomy for about a week, but I realized the most interesting part about becoming an adult is most things become bittersweet.
Emma Stone over 30 jaar worden
 
Ik word dit jaar 30 jaar en het is beter dan 20 worden, dat kan ik je wel vertellen. De lessen die ik heb geleerd.
I'm turning 30 years old this year it's better than 20, I'll tell you that. The lessons I've learned.
Christina Aguilera
 
Eigenlijk denk ik dat het moeilijker was om 29 te worden, want toen ik 29 werd, was ik mij het hele jaar aan het voorbereiden op mijn 30e verjaardag, dus tegen de tijd dat ik 30 werd, was het echt niet zo erg.
Actually, I think that turning 29 was more difficult because once I turned 29, I anticipated 30 for the whole year, so by the time 30 came around it really wasn't that bad.
Michelle Pfeiffer
 
30 worden was echt belangrijk voor mij. Ik kon echt blijven hangen in ‘ik vind dit of dat niet leuk aan mijzelf'. Ik heb gemerkt dat het enige dat die gedachten kan doorbreken is tijd alleen doorbrengen; alleen naar de film of alleen naar kunstmusea gaan. Dat doe ik veel. Ik heb het belang ontdekt van alleen zijn, al is het maar 15 of 30 minuten per dag,
Turning 30 was really big for me. I can get really stuck on I don't like this or that about myself. I've found that the only thing that breaks that for me is being able to spend time alone, going to the movies by myself or going to art museums alone. I do that a lot. I've discovered the importance of even 15 or 30 minutes a day where it is just me.
Reese Witherspoon
 
Dertig was zo vreemd voor mij. Ik heb echt in het reine moeten komen met het feit dat ik nu een wandelende en sprekende volwassene ben.
Thirty was so strange for me. I’ve really had to come to terms with the fact that I am now a walking and talking adult.
C.S. Lewis

HET ALLERMOOISTE CADEAU VOOR EEN 30-JARIGE? DAT HEBBEN WIJ!

30 jaar, toch wel een mijlpaal, je kijkt terug, maar je kijkt ook vooruit. Welke plannen heb je, wat wil je nog meer bereiken of meemaken, wat wil je doen, zien, leren, welke landen wil je bezoeken, wie zijn er belangrijk voor je? 30 is een mooi moment om daar eens wat langer bij stil te staan. Als vrienden en familie geef je een 30-jarige natuurlijk een cadeau dat daar helemaal bij past. Een cadeau met een terugblik naar het verleden, het samen ophalen van herinneringen maar ook met ruimte voor tips, overdenkingen, 'wijze' raad, foto's van toen en nu. Het enige echte en ultieme feel good verjaardagscadeau: verras de jarige job met een eigen vriendenboek.
 

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud
vriendenboek 70s design ontwerp
 

30 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media