fbpx
Skip to main content

21 JAAR IN 2020? 21 LEUKE WEETJES

'Tonight I'm gonna party like it's 1999'

In 1982, de tijd dat nog maar weinig mensen bezig waren met de milenniumwisseling, verscheen 1999, het vijfde album van Prince.  De titelsong 1999 gaat over 'feesten terwijl het einde van de wereld nadert'. Het nummer is een echte klassieker. Ken je niet niet, klik dan hier, het is echt de moeite van het beluisteren waard, helemaal als jouw geboortejaar 1999 is. In deze blog hebben wij voor iedereen die in 2020 zijn 21e verjaardag viert 21 interessante, inspirerende, grappige en leuke feiten en weetjes. Veel leesplezier.

21 Weetjes en feiten over 21 jaar

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in 1999 was er nog geen Facebook, geen Twitter, YouTube of Instagram. Ook was er geen LinkedIn, Pinterest, Tumblr, Snapchat of Flickr. Er waren geen Google Maps, Google Books, geen iPhones, cameratelefoons, iPods, Blu-ray disc, Skype, Gmail, Wikipedia en iTunes. Mobiele telefoons, dat vonden veel Nederlanders in 1999 niet zo nodig want 'ik heb al een antwoordapparaat thuis'. Kijk maar eens naar dit nu hilarische filmpje met reacties van mensen in 1999 op mobiele telefoons. Het klinkt tegenwoordig vast saai, maar in die tijd wist je gewoon niet anders. In 1999 was men druk met andere zaken, we bereiden ons bijvoorbeeld voor op een grote computerchaos en keken met z'n allen op 11 augustus met eclipsbrillen tussen 11.10 en 13.48 uur naar de totale zonsverduistering. 

 1. Prince zong in 1982 dan wel over de komende apocalyps, maar in 1999 bereidde de wereld zich voor op een grote computerchaos, de milenniumbug. Door deze bug zouden computersystemen crashen als de kalender naar 2000 overschakelde. Dat bleek reuze mee te vallen, er werden hier en daar een paar storingen gemeld, maar er gebeurde gelukkig niets catastrofaals.
 2. 21 JAAR, hoe lang geleden is dat ook al weer....
  1.096 WEKEN
  7.670 DAGEN
  184.082 UREN
  11.044.924 MINUTEN
  662.695.446 SECONDEN
 3. Dit jaar worden in Nederland 114.000 mannen én 110.000 vrouwen 21 jaar. De jongens zijn in de meerderheid.
 4. 21 jaar geleden telde Nederland 14.8 miljoen inwoners, dat zijn er nu ruim 17 miljoen.
 5. Sanne was de populairste meisjesnaam in jouw geboortejaar. Op 2 staat Lisa  en op nummer 3 Anne, Anouk op 4 en Julia op 5. Iris, Romy, Amber, Laura en Demi maken de top-10 compleet. Tim was destijds de populairste jongensnaam. Op 2 stond  Thomas en nummer 3 Max, Nick op 4 en Rick op 5. In de namen top tien van 1999 komen verder Daan, Lars, Kevin, Niels en Tom voor.
 6. Is jouw geboortejaar 1999? dan hoor je naar alle waarschijnlijkheid bij generatie Z. De generatie die is geboren tussen 1997 en 2000 en nu volwassen aan het worden is. Er is wereldwijd wel wat discussie over of je nou een Milennial of een Z’er bent. We houden het bij Z. Wij denken eerlijk gezegd dat het best scheelt of je bent geboren in 1990 of in 1999 want de Z’ers zijn met recht een digitale generatie. Internet was er al toen zij werden geboren, zij kennen niet anders. Het is niet voor niets een generatie die vele uren per dag online is te vinden. Z’ers zijn echt vergroeid met hun mobiele telefoons. Ze kijken minder ‘gewone’ televisie maar geven de voorkeur aan Netflix, Youtube en alle sociale media. Facebook is minder populair bij deze groep dan Snapchat en Instagram. De Z’ers worden gezien als open-minded, loyaal, attent, pragmatisch maar kunnen wat minder goed omgaan met kritiek. Ze zijn beschermd opgevoed en wonen over het algemeen langer thuis. Het zijn echte multi-taskers en kunnen werken aan meerdere taken tegelijkertijd. Ze zijn daarbij ook nog eens in staat om snel en efficiënt te schakelen tussen werk en ontspanning. De Z’ers werden en worden volwassen in een digitale en high-tech wereld met als resultaat dat deze generatie over het algemeen ondernemender denkt en doet. Veel jongeren van deze generatie (in Amerika maar liefst 72%) geeft aan dat ze ooit een eigen bedrijf willen beginnen. Het is een generatie die globaal denkt en handelt, ze hebben contacten met leeftijdsgenoten over de hele wereld. Het is de meest diverse en multiculturele generatie ooit, een generatie die ook vindt dat iedereen gelijk is en zich daar sterk voor maakt. Van deze, misschien wel meest praktische generatie, wordt veel verwacht.
 7. Volgens de Chinese Astrologie is 1999 het jaar van het Konijn. ‘Konijnen’ zijn gevoelsmensen,  'huilen sneller dan andere tekens', ze zijn intuïtief, rustig,  voorzichtig, houden niet van ruzie, nieuwsgierig, intelligent en houden ervan om goed gekleed te gaan. Herkenbaar?
 8. Bekende (bijna) 21-jarigen geboren in 1999:
  Justin Kluivert, Matthijs de Ligt, Vinchenzo, Max Willems, Perr Schuurs én op 12 oktober wordt de  zesmiljardste wereldbewoner geboren vlakbij Sarajevo: Adnan Mevic. Een paar dagen lagen vliegt VN-secretaris-generaal Kofi Annan naar Sarajevo om de baby persoonlijk welkom heten. Inmiddels leven wij met ongeveer 7,5 miljard mensen op one planeet aarde.
 9. Wel eens wat gekocht bij Alibaba😊? Dit Chinese bedrijf werd in oktober 1999 opgericht.
 10. Toen McDonald's in 1971 in Nederland zijn eerste restaurant opende stond de McKroket (maar ook appelmoes) op de kaart. Het broodje kroket verdween echter na een aantal jaren van het menu. In 1999, tijdens de Hollandse weken, vond de herintroductie van de McKroket plaats. De McKroket werd een groot succes en staat vanaf 1999 definitief op de kaart. 
 11. Bluetooth 1.0 kwam op de markt. Wist je dat de uitvinder een Nederlander is? Jaap Haartsen ontwikkelde bluetooth in opdracht van zijn Zweedse werkgever Ericsson. Discover Magazine koos Bluetooth in 1999 tot uitvinding van het jaar.
 12. De eerste stappen voor de introductie van de Euro worden in 1999 gemaakt. Vanaf 4 januari 1999 werden beurskoersen weergegeven in euro’s. Drie jaar later, op 1 januari 2002, werd de Euro officieel als betaalmiddel ingevoerd in twaalf landen die deel uitmaken van de Europese Unie, waaronder Nederland en België. 1 Euro was 2,20 gulden waard.
 13. In 1998 wordt Paypal opgericht. In oktober 1999 wordt PayPal officieel geïntroduceerd, zodat iedereen met een e-mailadres geld kan sturen. De eerste PayPal-transactie werd op 16 oktober 1999 verzonden.
  Paypal werd destijds gezien als één van de 10 slechtste bedrijfsideeën van 1999.
 14. Politiek. In Nederland leidde Wim Kok het paarse kabinet.  In Amerika stond president Bill Clinton onder druk. Het Huis van Afgevaardigden begon met een afzetprocedure (impeachment) tegen Bill Clinton vanwege zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky. I did not have sexual relations with that woman, een uitspraak die iedereen die dat jaar het nieuws volgde ongetwijfeld kent. In Rusland werd de Russische president Boris Jeltsin gedwongen ontslag te nemen. Hij wordt opgevolgd door Vladimir Poetin.
 15. Nederland was in de ban van het televisieprogramma Big Brother, de eerste reallifesoap. Het programma werd gepresenteerd door Rolf Wouters en Daphne Deckers. Van 16 september tot en met 30 december verbleven 12 deelnemers in een huis vol met camera's in Almere. Er gebeurde eigenlijk niet zoveel, maar dagelijks zaten er 1,5 miljoen mensen voor de buis om de laatste ontwikkelingen te volgen. Deelnemers Bart, Sabine, Ruud (even knuffelen) waren destijds razend populair. Uiteindelijk won Bart de hoofdprijs en ging naar huis met 250.000 gulden.
 16. Muziek in 1999! Iedereen zong of danste mee met We're Going To Ibiza! van de Vengaboys,  the Road ahead van City to City,  Baby one more Time van Britney Spears, Mambo no. 5 van Lou Bega en  I want it that Way van de Backstreet Boys. Ook Marco Borsato had dat jaar een hit met Binnen, Def Rhymz met Doekoe en Anouk met R U Kiddin me. Grammy's waren er dat jaar voor supernatural van Santana (album van het jaar), Christina Aguilera (beste nieuwe artiest) I Will Remember You van Sarah McLachlan en Brand new Day van Sting.
 17. Zweden wint dat jaar voor de vierde keer het Eurovisie Songfestival met Take me to your heaven gezongen door Charlotte Nilsson. Nederland wordt gedeeld 8e met het liedje One good reason van Marlayne Sahupala.
 18. Populair in de bios in 1990 The Matrix, American Pie, American Beauty, The green Mile, The sixth Sense, Notting Hilll én Kruimeltje! Films die je ook als 21e jarige vast wel eens hebt gezien. Oscars zijn er dat jaar voor Shakespeare in Love (beste film), Steven Spielberg (beste regisseur Saving Private Ryan), Roberto Benigni voor zijn rol in Life is Beautiful en Gwyneth Paltro voor haar rol in Sheakespeare in Love.
 19. De top 3 van best verkochte automodellen waren dat jaar de Opel Astra, de Volkswagen Golf en de Ford Focus. De Ford Focus was de auto van het jaar in 1999. Op de tweede plaats eindigde de Opel Astra en de derde plek was voor de Peugeot 206.
 20. Vier uitspraken van ‘famous people’ over 21 jaar worden. Klik hier voor meer quotes over 21 jaar

Toen ik een jongen van veertien was, was mijn vader zo onnozel dat ik de oude man nauwelijks kon verdragen. Maar toen ik eenentwintig werd, was ik verbaasd over hoeveel hij in zeven jaar had bijgeleerd.
When I was a boy of fourteen, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be twenty-one, I was astonished at how much he had learned in seven years.
Mark Twain

De  natuur geeft je het gezicht dat je op 20-jarige leeftijd hebt; het is aan jou om het gezicht dat je op 50-jarige leeftijd hebt te verdienen.word dit jaar 30 jaar en het is beter dan 20 worden, dat kan ik je wel vertellen. De lessen die ik heb geleerd.
Iature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.
Coco Chanel

Hoe oud je ook wordt, de eerste twintig jaren zijn de langste helft van je leven.
Live as long as you may. The first twenty years are the longest half of your life.
Robert Southey

Als een mens op zijn  21ste verjaardag levensmoe is, dan betekent dat dat hij nogal moe is van iets in zichzelf.,
When a man is tired of life on his 21st birthday it indicates that he is rather tired of something in himself.  
Scott Fritz Gerald

21. Het allermooiste cadeau voor een 21-jarige? Je hoeft niet verder te zoeken, dat hebben wij 😊. Verras hem of haar met een eigen vriendenboek.

21e verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

verjaardag, 21 jaar, 21 diner

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media