fbpx
Skip to main content

WAT ZIJN SLECHTE ÉN WAT ZIJN GOEDE CADEAUS?

Cadeau voor een speciale gebeurtenis

Je beste vriendin een cadeau geven voor haar verjaardag, je partner omdat jullie vijf jaar samen zijn, je collega die een jubileum viert of aan je ouders die veertig jaar getrouwd zijn. Cadeaus geven bij speciale gebeurtenissen dat hoort erbij, het is traditie. Daar zijn de meeste mensen het gelukkig wel over eens. Maar....

Onderzoek naar het geven van cadeaus

....volgens Ellen J. Langer, professor psychologie aan de universiteit van Harvard, gaat het verder dan een traditie. Aan het geven van cadeaus zitten nl. veel positieve kanten. En dan vooral aan het bewust nadenken over het cadeau dat je wilt geven. Een cadeaubon, hoe handig ook, heeft toch een ander effect dan een cadeau waar aandacht aan is besteed. Als je een cadeau uitzoekt voor iemand betekent dat, dat je over hem of haar gaat nadenken. Je wilt iets leuks geven, dus je wikt en weegt waar je degene blij mee zou kunnen maken. Wat vindt je vriendin of je collega leuk? Je denkt na over hobby’s, haar huis of zijn karakter. Je leert daardoor iemand eigenlijk nog beter kennen. Als je op deze manier omgaat met het geven van cadeaus wordt de onderlinge band en relatie versterkt. Als gever van cadeaus heb je nog meer voordelen. Als je een cadeau hebt uitgezocht dat in de smaak valt dan voelt dat goed, je voelt je genereus en het schijnt ook nog eens positief te zijn voor je eigenwaarde. Psychologen zeggen zelfs dat het eerder de gever dan de ontvanger is die de meeste psychologische winst heeft van het cadeau. Wij vinden dat eigenlijk best herkenbaar.

Mannen & vrouwen & Cadeaus

Mannen en vrouwen, ze gaan anders met het geven en ontvangen van cadeaus om. Margaret Rucker, van de Universiteit California Davis, zegt de mannen prijsbewuster en praktischer zijn als het gaat om het geven en krijgen van cadeaus, ook in een romantische relatie. Vrouwen daarentegen zijn er meer mee bezig of een cadeau een emotionele betekenis heeft. Dr. Rucker vertelt vaak het verhaal van een man die in een boom klom om het ei van een roodborstje te pakken dat precies bij de blauwe ogen van zijn vriendin past. Vrouwen vinden dat romantisch. Mannen vinden dat echter een stom idee en vragen zich af hoe het zit met het mama roodborstje.

Verschillend omgaan met het geven van cadeaus schijnt er al op jonge leeftijd in te zitten. Er is onderzoek gedaan bij kinderen van drie – vier jaar die waren uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. Over het algemeen gaan meisjes met hun moeder (!) op stap om een cadeautje voor de jarige uit te zoeken. De jongetjes schijnen vaak niet eens te weten wat ze geven. Ze vertelden dat hun moeder het cadeau had gekocht terwijl zij wat anders deden. Je vraagt je dan wel even af waar ‘de schuld’ ligt.

Wat is een goed cadeau, wat is een slecht cadeau?

Ook daar heeft dr. Rucker onderzoek naar gedaan. Ze kan je natuurlijk niet vertellen wat je moet kopen maar wel waar je op zou moeten letten.

Goede cadeaus

  • Cadeaus waarbij rekening is gehouden met de wensen van degene waarvoor het cadeau is bestemd. Dus niet geven wat je zelf leuk vindt. Je kent allemaal vast wel een collega die zijn vrouw een broodbakmachine geeft omdat hij zo van vers brood houdt. 
  • Zijn toch net iets boven je budget.
  • Laten zien dat je betrokken bent bij de betreffende persoon, dat jullie een band hebben.

Slechte cadeaus

Daarbij is de lijst wat langer!
  • Waardebonnen. Ze kosten de gever weinig inspanning.
  • Zijn inwisselbaar. Bijvoorbeeld dat fotolijstje dat je nog in je kast had liggen. Inwisselbare cadeaus zijn ook cadeaus die je eigenlijk aan iedereen zou kunnen geven.
  • Een symbolisch cadeau. Dat betekent dat je je vriend of vriendin iets geeft omdat jij wilt dat hij of zij op een bepaalde manier verandert. Sportschoenen geven omdat je vindt dat er wel een paar kilo af mag..
  • Grappige of onzin cadeaus. Je weet wel een mok met een foute opdruk of een plastic cactus.
  • Een praktisch cadeau. Een broodrooster, mixer, föhn, kortom alles waar een snoer aan vast zit. Sokken en sjaals scoren hierbij ook overigens erg hoog.

Conclusie

vriendenboek: voor ieder feest het perfecte cadeau 😊

30 jaar vriendenboek cadeau

 

 

pensioen , afscheid, jubileum, verjaardag, huwelijk, huwelijksjubileum, familie

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media