fbpx
Skip to main content

JARIG IN SEPTEMBER? 16 WEETJES!

Ben jij geboren in september? Of wordt jouw baby deze maand geboren?

De maand september is weer begonnen, het betekent de start van een nieuw schooljaar, de bladeren verkleuren langzamerhand, de lucht wordt weer wat koeler en dagen helaas weer korter. September is ook de maand van de baby’s en dan vooral heeeeel veeeel baby’s! Ben jij geboren in september of wordt jouw baby deze maand geboren? Wij hebben voor jou de 16 leuke en interessante weetjes over de maand september én september baby’s.

September fun facts

1. Waarom komt de naam september vandaan

September wordt ook wel de herfstmaand genoemd. De naam van september komt echter eigenlijk van het Romeinse woord voor zevende - septem – omdat in die tijd september de zevende maand van het Romeinse jaar was.

2. Heel veel jarigen in september

Volgens het CBS zijn er in Nederland elke dag gemiddeld ruim 47 duizend mensen jarig. Van die 47 duizend zijn bijna 41 duizend in Nederland geboren. Het aantal jarigen (geboren in Nederland) is het hoogst in september (42,3 duizend per dag) en het laagst in december (38,7 duizend per dag).
De dagen 23, 24, 25, 27, 29 en 30 september staan allemaal in de top 10 van verjaardagen. Op 25 september is het aantal jarigen het hoogst: 43,8 duizend!

3. Ook zij zijn (ooit )geboren in de maand september

Heel wat bekende mensen zijn geboren in de maand september. Voor nog meer namen, scroll helemaal naar beneden!
beroemde mensen geboren in september

4. Goede leerlingen

Uit internationaal onderzoek blijkt dat september geborenen meer kans hebben om uit te blinken op school dan kinderen die in een andere maand zijn geboren. Het betekent echter niet meteen dat september baby’s intelligenter zijn. Bij ons is de grens oktober, maar in het buitenland is dat veelal september. Dat betekent dat deze kinderen vaak de oudsten van de klas zijn en dat geeft ze meer kans op betere cijfers. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat leerlingen die geboren waren in de maand augustus in verhouding het minst presteerden, maar zij zijn dan ook 11 maanden jonger.
 

5. Later als ik groot ben dan word ik

In Engeland heeft men onderzoek gedaan naar het verband tussen een geboortemaand en een beroep. En zowaar het schijnt te bestaan. Voor degenen die in september geboren zijn scoorden twee beroepen bovengemiddeld: sporters en natuurkundigen.

6. Weinig last van depressies

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de herfst geboren zijn, niet alleen weinig last hebben van depressies, maar dat ze ook minder kans hebben om een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Het enige minpuntje voor de in de herfst geborenen: ze hebben wel een neiging tot prikkelbaarheid.

7. Net wat langer en sterkere botten

Baby's die aan het einde van de zomer of de vroege herfst (september) worden geboren, zijn gemiddeld ietsje langer (5 mm) en hebben sterkere botten dan baby's die in de winter of de lente worden geboren. Wetenschappers denken dat dit komt omdat de moeders voor de geboorte van hun kinderen meer vitamine D binnen krijgen door de zonnige zomerzon.

8. Leven langer

Wie tussen september en november geboren is, heeft meer kans om een eeuw oud te worden. Uit onderzoek onder 1.500 mensen die 100 jaar of zelfs ouder zijn, ontdekten dat een grote meerderheid van hen in de herfst was geboren. Deze lange levensduur zou deels te danken kunnen zijn aan een vroege blootstelling aan seizoensgebonden infecties, waardoor immuniteit wordt opgebouwd. 

9. Zijn een weekje te vroeg

Word je baby in september verwacht, dan is er meer kans dan gemiddeld dat het een weekje vroeger wordt geboren dan verwacht. Uit onderzoek blijkt nl. dat baby’s die in de herfst en winter worden geboren een weekje korter in de buik van hun mama blijven dan baby's die in de lente en de zomer worden geboren. Toch even iets om rekening mee te houden als mama en papa in spé. 

10. allergieën en astma

Baby’s die in de herfst geboren worden hebben 30% tot 90% meer kans om allergieën voor melk, eieren of pinda's te ontwikkelen. Ook bleek dat baby's die in de herfst geboren worden 30% meer kans hebben op astma.

11. Vroeg uit de veren

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die in de herfst en winter geboren zijn vaker ochtendmensen zijn. Ze zijn ‘vroeg uit de veren’ terwijl de rest van ons zich nog lekker een keertje omdraait.

12. Geboortebloem september is de aster

Asters zijn vrolijke stervormige bloemetjes. De naam komt dan ook van het Griekse woord voor ster. De bloemen hebben een zonnig hartje met een krans van witte, lila, rode of paars-roze blaadjes. Als je een bloem tekent, dan teken je vaak onbewust een Aster. Asters staan voor liefde, genegenheid, geduld, wijsheid en dapperheid.

13. Geboortesteen september saffier

Saffier is het meest gewild in de kleur blauw, maar is er eigenlijk in bijna elke kleur. De saffier staat voor vertrouwen en loyaliteit. De saffier maakt je wijzer, geconcentreerder en kalmer. De blauwe saffier staat voor liefde en waarheid. Draag je een saffier dan heb je minder last van stress.

14. Geboortekleur september Baja Blauw (#5a69AF)

GODDELIJK – SCHERPZINNIG - ARTISTIEK
Baja Blauw is een goddelijke en verleidelijke kleur die staat voor schoonheid, zuiverheid en wijsheid. Deze kleur zorgt voor een bredere blik, meer wijsheid maar ook voor minder spanning en meer rust. Ben jij te druk op je werk? Omring je met Baja Blauw.
verjaardag september herfstmaand geboortebloem geboortesteen geboortekleur
 

15. September: maagden en weegschalen

September-geborenen tot en met 22 september hebben als sterrenbeeld maagd en vanaf 23 september zijn het steenbokken. Maagden staan bekend als nuchter, betrouwbaar, netjes, praktisch, oog voor detail, analytisch maar ook perfectionistisch. Is de weegschaal jouw sterrenbeeld dan ben je waarschijnlijk een goede luisteraar en bekijk je een probleem van verschillende kanten. Weegschalen zijn teamplayers, charmant, hoffelijk en vredelievend, maar komen soms moeilijk voor zichzelf op.

16. Agenda September 2022

agenda september 2022 aktiviteiten

Cadeau voor een jarige of een babyshower in September?

Op zoek naar eenn speciaal cadeau voor een babyshower of verjaardag? Dat speciale cadeau dat hebben wij: een vriendenboek is uniek, persoonlijk, herkenbaar, grappig, lief en bovenal word je er heel blij van. De jarig job, de a.s. mama , maar ook iedereen die heeft meegewerkt aan dat gave vriendenboek. 
voorbeeld ingevulde vriendenpagina babyshower
babyshower baby shower organiseren ideen cadeau vriendenboekje vriendenboek
voorbeeld ingevulde vriendenpagina verjaardag
21 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje
 

Geboren in de maand september

1 september
Ruud Gullit, Gloria Estefan, Carola Smit, Jelka van Houten, Padma Lakshmi, Eva van der Gucht, Jetske van den Elsen, Barry Gibb, Stanley Burleson
2 september
Keanu Reeves, Salma Hayek, Esther Oosterbeek, Ruth Jacott, Mark Harmon, Jimmy Connors, Albert West
3 september
Jeroen van Koningsbrugge, Adam Curry, Charlie Sheen, Bracha van Doesburgh
4 september
Beyoncé, Teun van de Keuken
5 september
Carice van Houten, Freddie Mercury, Ernst Löw, Dominique van Vliet, Herman Koch, Jon van Eerd, Michael Keaton, Al Stewart, Raquel Welch, George Lazenby
6 september
Dinand Woesthoff, Idris Elba, Pippa Middleton, Monique van der Werff, Yvonne Keeley, Bennie Jolink, John Bernard, Willibrord Frequin, Sigrid Koetse, prins Claus
7 september
Rachel Wood, Chrissie Hynde, Peter Heerschop, Corbin Bernsen, Buddy Holly, Gloria Gaynor, Do
8 september
Matthijs van Nieuwkerk, Pink, Corrie Konings, Helga van Leur, Sjeng Schalken, Marnix Kappers, Peter Sellers
9 september
Michelle Williams, Hugh Grant, Dave Stewart, Fiona Hering, Adam Sandler, Simone Walraven, Miriam Oremans, Michael Bublé, Dewi, Afrojack, Melody Klaver, Arjan Ederveen, Sharon van Rouwendaal, Christine van der Horst, Otis Redding
10 september
Paul van Vliet, Colin Firth, Debby Petter, Nance, Mark Huizinga, Ryan Philippe, Reinder Nummerdor, Amy Irving, Jose Feliciano, Karl Lagerfeld
11 september
koningin Paola, Harry Connick Jr., Ricky Koole, Brunhilde Verhenne, Ludacris, Kristy McNichol, Fay Lovsky, Brian DePalma
12 september
Paul Walker, Rachel Ward, Julya Lo'ko, Jennifer Hudson, RM, Hugo Metsers, Barry White, Linda Gray, Maurice Chevalier
13 september
Marie-Lou Steenis, Niall Horan, Michael Johnson, Stella McCartney, Ben Savage, Fiona Apple, Sabine Koning, Jacqueline Bisset, Roald Dahl
14 september
Amy Winehouse, Marga van Praag, Sam Neill, Max Pam
15 september
prins Harry, Johan Neeskens, Annamarie Thomas, Tommy Lee Jones, Jacques d'Ancona, Oliver Stone, Agatha Christie
16 september
Rob Kamphues, Olga Zuiderhoek, Wouke Scherrenburg, Marc Anthony, Alexis Bledel, Marit van Bohemen, Gijs Scholten van Aschat, Thekla Reuten, David Copperfield, Mickey Rourke, Tomas Ross, Theo Reitsma, Peter Falk, Lenie 't Hart, BB King, Lauren Bacall, Appie Baantjer
17 september
Koen Wauters, Anastacia, Ellie Lust, Evert Santegoeds, Bas van Toor, Anne Bancroft
18 september
Candy Dulfer, Ronaldo, Fred Van Leer, Jada Pinkett Smith, Greta Garbo, Monique KLemann, Lance Armstrong, Pernille La Lau, Frits Sissing, Leoni Jansen, Hans Vermeulen, Pia Beck, Armando
19 september
Jimmy Fallon, Inge Diepman, Charly Luske, Jeremy Irons, Peter van Ingen, Leslie Twiggy Lawson, Mama Cass Elliot
20 september
Wim Kieft, Richard Witschge, Laura Dekker, Erwin Koeman, Sophia Loren
21 september
Bill Murray, Liam Gallagher, Ricki Lake, Nicole Richie, Jason Derulo, Pearl Joan Jozefzoon, Elise Schaap, Teun Kuilboer, Piet Ekel, Maryam Hassouni, Marc de Hond, Lucretia van der Vloot, Stephen King, Leonard Cohen, Larry Hagman
22 september
Sanne Hans, Tom Felton, Joan Jett, Jort Kelder, Maarten Stekelenburg, Andrea Bocelli,  Scott Baio, Orlow Seunke
23 september
Bruce Springsteen, Esmée Denters, Robert Doornbos, Julio Iglesias, Romy Schneider, Ray Charles, Bruni Heinke
24 september
Jette van der Meij, Richard Groenendijk, Justine Pelmelay, Linda McCartney, F Scott Fitzgerald
25 september
Will Smith, Christopher Reeve, prins Friso, Catherina Zeta-Jones, Heather Locklear, Zucchero, Mark Hamill, Cheryl Tiegs, Michael Douglas
26 september
Serena Williams, Bart Chabot, Olivia Newton-John, Linda Hamilton, Bryan Ferry, Shawn Stockman, Zoe Perry, Hugo de Jonge, TS Eliot
27 september
Bibian Mentel, Avril Lavigne, Gwyneth Paltrow, Lil’ Wayne, Dick Advocaat, Wilford Brimley, William Conrad
28 september
Angela Groothuizen, Brigitte Bardot, Hilary Duf, Sylvia Kristel, Naomi Watts, Mira Sorvino, Vera Mann, Jennifer Rush, Marcello Mastroianni
29 september
Ron Jans, Nicolette Kluijver, Lech Walesa, Wim Kok, Anita Ekberg, Jerry Lee Lewis, John Jones, Silvio Berlusconi
30 september
Max Verstappen, Frank Rijkaard, Winston Post, Fran Drescher, Paul de Munnik, Henk Spaan, Tijl Beckand, Marion Cotillard, Martina Hingis, Eric Stoltz, Chazia Mourali, Elsemieke Havenga, Udo Jurgens, Angie Dickinson
 

verjaardag, babyshower, tips

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media