fbpx
Skip to main content

MET DEZE BABY WEETJES MAAK JE VEEL INDRUK

Baby loading? Family...

Family loading 😊? Ben jij zwanger, of misschien je beste vriendin? Word je papa, tante, oma of opa? Dan hebben wij voor jou 30 interessante, grappige, leuke, rare feiten op een rijtje gezet. Leuk om te weten als je zwanger bent én je maakt er ook vast indruk mee tijdens een babyshower of een kraambezoek!

30 Baby feiten & weetjes

 1. In Nederland werden in 2022 167.504 baby’s geboren. Ten opzichte van 2021 is er sprake van een daling. In 2021 werden er 179.441 baby's geboren (de geboortegold na de coronajaren is voorbij). Tussen 2020 en 2021 was er voor het eerst weer sprake van een stijging na een lange periode van daling van het aantal baby's. In 2022 is het aantal echter weer gedaald (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2023).  Bijna 167.000 baby's, dat zijn gemiddeld 457 baby’s per dag, elke 3 minuten 1 baby. Er worden overigens per jaar meer baby jongetjes dan baby meisjes geboren; ongeveer 86.000 jongens en 82.000 meisjes. 
 2. In 2022 werden verreweg de meeste geboortes geregistreerd in India (23 miljoen), gevolgd door China (10 miljoen), Nigeria (8 miljoen), Pakistan (6,4 miljoen) en Indonesië (4,5). DR Congo, Ethiopië, de VS, Bangladesh en Brazilië maken de top 10 compleet.
 3. September is de maand dat de meeste baby's worden geboren. Wereldwijd worden de meeste baby's geboren op 16 septemer.
 4. Het merendeel van de baby’s wordt in het ziekenhuis geboren. In 2015 vond 13% van alle bevallingen thuis plaats. Welke percentage dat tegenwoordig is, is (nog) niet bekend.
 5. Er worden meer tweelingen dan ooit geboren over de hele wereld, blijkt uit een groot demografisch onderzoek. Bij een op de 42 geboorten komt een tweeling ter wereld.
 6. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2022 hun eerste kindje krijgen is 30,3 jaar.  De leeftijd van de papa’s bij de geboorte van het eerste kind is ietsje ouder, 32,8 jaar.
 7. De oudste moeder ooit was een stukje ouder dan 30 jaar. Voor zover bekend is de oudste moeder, die op natuurlijke wijze is bevallen, de Engelse Dawn Brooke, Zij was 59 jaar toen zij in 1997 een zoon kreeg. In oktober 2019 is Tian, een 67-jarige Chinese vrouw, bevallen van een meisje. Tian beweert de oudste moeder ter wereld te zijn die op natuurlijke wijze zwanger raakt. Wij kunnen echter nergens vinden of haar claim ook klopt.
 8. Elke vrouw die in Nederland bevalt heeft recht op kraamzorg. Dat vinden wij de normaalste zaak van de wereld, maar wist je dat kraamzorg iets typisch Nederlands is?
 9. Als je zwanger bent, dan ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de uitgerekende datum. Wist je dat maar één op de twintig moeders, dus 4%, bevalt op de uitgerekende datum? De gemiddelde duur van een zwangerschap is 38 weken, maar dat blijkt tot 37 dagen te kunnen variëren.
 10. Het grootste gezin van Nederland; vader Ynze Flietra  en moeder Fenny hebben maar liefst 17 kinderen, 8 dochters en 9 zonen, waaronder twee tweelingen.  
 11. Louise Joy Brown is de allereerste IVF(in vitro vertilisatie)-baby. Zij werd op 25 juli 1978 geboren in Engeland. In Nederland werd bijna vijf jaar later de eerste reageerbuisbaby geboren. Op zondag 15 mei 1983, twee minuten voor half twaalf komt in het Rotterdamse Dijkzigt ziekenhuis babymeisje Stefanie Li ter wereld.
 12. Waarschijnlijk wordt er tijdens een zwangerschap nergens zoveel over gediscussieerd als de naam. In 2020 blijven, net als in 2022, korte en stoere babynamen populair. Bij meisjes staan respectievelijk Emma, Mila, Sophie, Olivia en Yara in de top 5. Bij de jongens is dat Noah, Liam, Luca, Lucas en Mees. Dit jaar komt de Sociale Verzekeringsbank voor het eerst met een lijst populaire genderneutrale babynamen. Met stip op één de naam Sam – gegeven aan 581 kinderen – gevolgd door Isa en Bo, Jip en Lou.
 13. Een baby krijgen is niet goedkoop. Het CBS heeft berekend dat de kersverse mama en papa gemiddeld 17% van hun inkomen kwijt zijn aan een eerste kind. Waar gaat dat geld aan op? Gemiddeld wordt er aan de inrichting van de kinderkamer € 370 uitgegeven, € 300 aan een kinderwagen, € 155 aan verzorging, € 108 aan kinderkleding en € 100 aan een autostoeltje. Luiers kosten per jaar een kleine € 300. En ook naar kinderopvang gaat vaak een groot bedrag.
 14. Een gemiddelde baby weegt bij de geboorte ongeveer 3500 gram. Weegt een baby tussen de 2500 en 4000 gram dan wordt dat gezien als een heel normaal geboortegewicht. 
 15. Er wordt gezegd dat de zwaarste baby’s worden geboren in de maand mei…. Dat schijnt echter een fabeltje te zijn. Een studie onder meer dan 250.000 personen in Engeland laat zien dat baby’s geboren in de maand september in verhouding het meest wegen.
 16. Volgens het Guinness Book of Records is de zwaarste baby die werd geboren een jongen van 10,2 kg in Italië in september 1955.
 17. De lengte. Baby jongetjes zijn gemiddeld 50,6 cm bij de geboorte en meisjes gemiddeld 50,1 cm. Van de pasgeborenen is ongeveer vier op de honderd kleiner dan 46 cm.
 18. De kleinste baby werd geboren op 20 juli 2020 in Minneapolis. Nisa Juarez (USA) was slechts 24 cm lang. Nisa werd 108 dagen te vroeg geboren en woog slechts 320 gram.
 19. De kleur van de ogen van een baby kan na de geboorte nog veranderen. Alle baby’s hebben bij de geboorte blauwe ogen. Dat komt omdat de kleur van het oog afkomstig is van het kleurdeeltje dat zich achter de iris bevindt. Het pigment is op het moment van de geboorte nog niet ontwikkeld en daarom hebben baby’s bij de geboorte blauwe ogen. De echte kleur van de ogen van de baby wordt duidelijk na ongeveer zes maanden. 
 20. Baby’s kunnen niet gelijk lachen. Het eerste echte glimlachje zie je als ze ongeveer een maand oud zijn. Lacht een baby voor die tijd, dan is het meestal een reflex, eigenlijk net zoiets als een zuigreflex. Na een maand of vijf zes kunnen baby’s schaterlachen. Wist je dat een baby ongeveer 300! keer per dag lacht? Volwassen? Die lachen gemiddeld 60 keer dag. 
 21. Baby's worden geboren met 350 botten. Volwassen hebben er 206. Wat gebeurt er met die extra botten? Die groeien aan elkaar, zoals bijvoorbeeld het fontanel op het hoofdje van de baby.
 22. Baby’s hebben bij de geboorte nog geen knieschijven. Er zit eerst kraakbeen dat zich later ontwikkelt tot een echte knieschijf. 
 23. Een pasgeboren baby heeft 300-400 ml bloed. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed. In een volwassen lichaam heb je natuurlijk ook veel meer bloed nodig wil je overal zuurstof en voedingsstoffen bezorgen.
 24. De eerste maanden slapen de meeste baby’s ongeveer 16 uur op een dag. Dat lijkt best veel, maar vergeet niet, dat baby's slapen maar een paar uur per keer slapen, vooral tijdens de eerste drie maanden.
 25. Jonge ouders slapen de eerste 3 maanden een stukje minder. Bij vrouwen is dat gemiddeld een uur, bij mannen een kwartier…. 
 26. Een pasgeboren baby ziet niet heel veel. De baby ziet vormen, licht en beweging. Alles dat verder weg is dan 20 tot 25 cm is wazig. Kleuren gaan baby's pas onderscheiden na drie maanden. De eerste kleuren die ze zien zijn groen en rood. 
 27. Een ooievaarsbeet oftewel een geboortevlek komt bij baby’s veel voor; ongeveer 50% van de baby's worden ermee geboren. De vlekken verdwijnen meestal weer vanzelf.
 28. Een baby heeft bij de geboorte duizenden smaakpapillen. Smaakpapillen nemen in de loop der jaren af. Een volwassen mens heeft er ‘nog maar’ 250 over. Door al die smaakpapillen is een baby en trouwens ook kinderen (een kind van 10 jaar heeft nog altijd de helft van het aantal smaakpapillen van een baby) veel gevoeliger voor smaken (‘dat lust ik niet’!). 
 29. De maag van een pasgeborene is heel klein, slechts zo groot als een hazelnoot. Dit is ook de reden waarom jonge baby's zo vaak moeten drinken, ze hebben gewoon geen ruimte om alle melk die ze nodig hebben in één keer te drinken.
 30. Rond de 5-8 maanden verschijnen bij baby’s de eerste tandjes. Maar heel soms gaat dat anders en worden kinderen geboren met tanden. De Engelse Sean Keaney werd geboren op 10 april 1990 met 12 tanden. Zijn tandjes werden toen getrokken om mogelijke voedingsproblemen te voorkomen. Hij had echter met 18 maanden een volledig nieuw gebit.

Cadeautip kraambezoek of babyshower

Is jouw zus, beste vriendin of dochter zwanger? Verras haar met een geboorte- of babyshower vriendinnenboek. Echt een cadeau voor het leven!
 
30 feiten weetjes baby babyshower

babyshower_baby_shower_organiseren_ideen_cadeau_vriendenboek_vriendenboekje

blader door een voorbeeld van een vriendinnenboek babyshower

 

 

babyshower

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media