fbpx
Skip to main content

50 REDENEN WAAROM 50 EEN TOFFE LEEFTIJD IS

Word jij binnenkort 50 jaar? 

Alvast van harte gefeliciteerd! Vijftig wordt vaak gezien én gevoeld als de mijlpaal der verjaardags-mijlpalen. Maar het voelt ook als een leeftijd om je niet echt op te verheugen. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Becel ziet de helft van de mensen er tegenop om 50 te worden. Heb jij dat ook dat je je niet bepaald verheugd op die 5 en die 0? Niet doen, vijftig is geen leeftijd om huizenhoog tegenop te zien. Dat is echt niet nodig, uit datzelfde onderzoek blijkt nl. dat vier op de tien Nederlanders boven de vijftig voor geen goud weer jonger zou willen zijn. Eén op de tien vindt zelfs dat het leven pas echt begint bij je vijftigste. Vreemd is dat niet. Vijftig is een leeftijd waar je zelfverzekerder bent, beter kunt opkomen voor jezelf en veel meer zelfkennis hebt dan 20 jaar geleden. Het is een leeftijd waar je vaak meer ruimte hebt voor jezelf. 50 worden is geen straf, het is een voorrecht. Volgens actrice Helen Mirren wordt het er alleen nog maar leuker op ‘Your 40s are good. Your 50s are great. Your 60s are fab. And 70 is f*@king awesome!’. Vijftig het is een mijlpaal om te vieren, van te genieten en ook dankbaar voor te zijn.  Lees onze 50 voordelen over 50 jaar en je begrijpt helemaal waarom.

50 voordelen van vijftig jaar

 1. Je kent jezelf. Als 50-jarige weet je inmiddels echt wel hoe je in elkaar zit, je (er)kent je sterke en zwakke punten, wat je leuk en minder leuk vindt, wat belangrijk is voor jou en wat je waarden zijn. Je kunt je veel beter focussen op de dingen die er voor jou toe doen.
 2. Je hebt meer zelfvertrouwen. Ongeveer 70 procent van de vrouwen van 50 jaar en ouder voelt zich zelfverzekerder dan in hun jongere jaren, volgens een onderzoek in opdracht van Procter & Gamble. 
 3. Als je 50 wordt, heb je al best veel mensen ontmoet; je hebt relaties gehad, vrienden gemaakt, collega’s leren kennen. Je hebt meer mensenkennis en een veel beter idee wat mensen drijft en hoe je conflicten beter kunt oplossen.
 4. 50 Jaar, zeker niet meer piepjong, maar ‘look at the bright side’ zeker ook nog jong genoeg om een heel leven en een toekomst voor je te hebben. Veel van de ‘verplichtingen’ zijn achter de rug. Het feest kan beginnen 😊.
 5. Op jonge leeftijd ben je druk met het creëren van je leven. Logisch dat je dan vaak wat meer op jezelf bent gericht. Als vijftiger heb je meer inlevingsvermogen, je kunt je beter verplaatsen in een ander. 
 6. Je hebt geleerd dat je je gevoel kunt vertrouwen en handelt daar ook vaker naar.
 7. Ze zeggen wel een ‘pick your battles’. Op jouw leeftijd weet je dat het echt zo werkt. Je kiest hier veel bewuster voor door vroeger omdat je je realiseert dat je niet altijd kunt winnen en dat het ook niet zo belangrijk is om altijd te winnen.
 8. Waarom niet? Volgens spreker en schrijver J. Kelly Hoey  hebben vijftigers een ‘There is a why-not attitude that comes with being 50, Floor tickets for a Hozier concert and dancing around with millennials—why not? Launch a podcast—why not?’ of in het Nederlands ‘Er is een waarom-niet houding die komt met 50 zijn, Kaartjes voor een Hauzer concert en dansen met millennials-waarom niet? Een podcast lanceren - waarom niet?’Ja waarom niet?
 9. Je bent inmiddels 50 jaar op de wereld. Dan heb je goede tijden meegemaakt, maar vast ook slechte of mindere tijden. Je weet dat het leven ups en downs heeft en dat erna downs altijd weer ups komen. Je weet ook dat je het redt in moeilijke tijden.
 10. Je hebt veel minder last van zelfkritiek. Inmiddels heb je wel gemerkt dat dat nou niet bepaald goed is voor je humeur.
 11. Ook (onterechte) kritiek van anderen kun je gemakkelijker van je af laten glijden. Het zegt vaak wat meer over de ander dan over jezelf toch?
 12. Kijk je in de spiegel dan zie je toch wel dat je echt geen 30 meer bent ook al wordt er nog zo vaak geroepen ’50 is het nieuwe 40 of zelfs 30’ en ‘wat zie je er goed uit voor je leeftijd’ (vooral de laatste toevoeging ‘voor je leeftijd zegt het eigenlijk al genoeg…). Natuurlijk doe je er het nodige aan om er goed uit te zien; sporten, gezonde voeding, crèmes, maar het leven moet natuurlijk ook een beetje leuk blijven. De meeste vijftigers hebben dan ook wel vrede met wat ze zien in de spiegel. Ze accepteren zichzelf veel beter zoals ze zijn dan toen ze nog jonger waren. 
 13. Je neemt jezelf niet altijd meer zo serieus. Er is ruimte voor zelfspot. Het leven wordt wat ‘lichter’.
 14. Het is een stuk makkelijker om je eigen mening te geven in plaats van mee te gaan in ‘wat iedereen vindt’. 
 15. Je hebt veel minder de behoefte om je aan te passen omdat je leuk wilt worden gevonden door anderen.
 16. Nee durven zeggen op een vraag of verzoek, het blijft altijd wat lastig, maar naarmate je ouder wordt, gaat ook dat je gemakkelijker af. Was je vroeger bang om anderen voor het hoofd te stoten als je nee zei en zette jezelf op de laatste plaats? Je realiseert je nu dat nee zeggen niet gelijk staat aan onaardig zijn.
 17. Er wordt naar je geluisterd. Je hebt het één en ander meegemaakt, je hebt je ontwikkeld in de loop der jaren. Misschien ben je het je niet altijd bewust, maar je weet inmiddels best het één en ander en dat zien anderen ook.
 18. Je weet hoe het leven in elkaar zit en dat maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen dan toen je 20 was.
 19. Waarschijnlijk vind je tijd belangrijker dan geld. Geld stelt je in staat om leuke dingen te doen, zeker. Maar uiteindelijk gaat het om de invulling van je dagen, van je tijd. Als dat goed voelt is het leven goed. Geld is tenslotte maar geld. Je kunt gelukkig zijn met en zonder geld.
 20. Je geeft minder geld uit aan ‘spullen’. Het meest noodzakelijke dingen heb je inmiddels wel en je bent minder gevoelig voor hebbedingetjes. 
 21. Je kinderen zijn ouder, hebben minder zorg nodig. Dat geeft meer tijd en ruimte voor jezelf. Tijd die je kunt invullen op die manier die jou gelukkig maakt.
 22. Je kinderen worden nog leuker, echt waar. Je kinderen gaan al richting de volwassen leeftijd. Na jaren van zorgen en soms zorgen maken, zie je je kinderen ineens met andere ogen. De gesprekken met elkaar zijn dan anders. Een andere fase, maar zo leuk om lekker te discussiëren met je kind en naar elkaars opvattingen te luisteren en van elkaar te leren.
 23. Je kunt genieten van de baby’s van een ander, zonder dat je er zelf nog voor hoeft te zorgen. 
 24. Heb je een relatie en zijn jullie al heel wat jaartjes bij elkaar, dan ken je elkaar door en door. Je kent elkaars gewoonten, elkaars geschiedenis, sterke en minder sterke punten en wat de ander leuk en minder leuk vindt.  Saaaaaai, denken mensen dan. Is dat echt zo? Of geeft dat juist rust, liefde, gezelligheid, verbondenheid en de mogelijkheid om het elkaar naar de zin te maken? 50 worden kan je laten realiseren wat de charme van een hechte relatie is.
 25. In 2019 was de helft van de volwassenen vijftig jaar of ouder en dat percentage is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Ter vergelijking, in 1950 was dat nog 1 op de 3 volwassenen. Als kersverse vijftiger ben je onderdeel van een grote groep, een groep die alleen maar groeit en dat heeft voordelen. Je wordt voor bedrijven steeds belangrijker als doelgroep. Wil een bedrijf succesvol zijn dan dient het toch echt rekening te houden met de wensen van 50plussers en dat merk je. Er zijn 50-plusbeurzen, dansfeesten, magazines, datingsites voor 50-plussers en we hebben omroep Max. Je zult misschien niet op alles zitten te wachten, maar als klant ben je toch een stukje belangrijker dan vroeger en dat zal alleen nog maar meer worden.
 26. Nog niet zo heel lang geleden was het best lastig om als vijftiger een nieuwe baan te vinden. Je kon solliciteren wat je wilde, maar uitgenodigd worden, ho maar. Daar is toch echt wel een kentering gaande want vijftigers, ze zijn gewoon broodnodig op onze huidige arbeidsmarkt en dat biedt volop mogelijkheden.
 27. En… op je 50e ben je echt nog jong genoeg om een frisse start te maken bij een andere organisatie.
 28. Langzamerhand komt er ook steeds meer waardering voor werknemers van 50 jaar en ouder. Ze zijn ervaren, loyaal, hebben goed overzicht, hebben alles al een keer meegemaakt (als je maar niet begint te zeuren, oh ja dat hebben vroeger ook al eens geprobeerd. Werkt niet…), laten zich niet gek maken en hebben kennis van zaken. Bijkomend voordeel, een vijftiger hoeft niet op tijd weg om de kinderen van de crèche te halen, op vakantie als iedereen dat wil of onverwachts thuisblijven vanwege een ziek kind dat niet naar school kan. Kortom je bent veel flexibeler dan toen je jonger was. Allemaal zaken die belangrijk zijn en voor je leidinggevende van grote waarde zijn.
 29. Je hebt minder last van keuzestress. Welke opleiding, waar ga ik wonen, waar wil ik werken, welke school is de juiste voor mijn kinderen… Die tijd ligt achter je.
 30. Je bent tegenwoordig niet meer snel te oud voor iets. Het is niet zo dat als je 50 bent er ineens niets meer kan. Denk maar aan al die festivals! Ook al ben je 50, voor een festival ben je niet te oud en je valt ook niet echt op, want festivals zijn er voor iedereen. Dat was in de tijd van je ouders toch wel een ander verhaal.
 31. Je bent opgegroeid in een tijd zonder sociale media en mobiele telefoons. Een tijd dat je niet altijd bereikbaar hoefde te zijn, à la minute reageren op een appje of op vakantie kon gaan zonder gestoord te worden door collega’s. Het is tegenwoordig ondenkbaar. Maar hoe waardevol is het dat je dat hebt mogen meemaken?
 32. Je bent ook opgegroeid in een tijd waar we in Nederland nog maar een beperkt aantal tv-zenders hadden en je niet de hele dag tv kon kijken. De eerste commerciële zender commerciële omroep RTL-Véronique ging pas in oktober 1989 van start. Mensen, en zeker de kinderen, keken daarom ook vaak naar dezelfde programma’s. Dat betekent dat jij en al je leeftijdsgenoten gezamenlijke herinneringen hebben aan deze programma’s en met dezelfde programma’s zijn groot geworden. De gezamenlijke herinneringen, die zijn naarmate je ouder wordt steeds leuker en waardevoller. Er is herkenning.
 33. Je weet wie je vrienden zijn, jullie hebben al zoveel meegemaakt en gedaan, je kent elkaar vaak door en door. Het leuke van vijftig is ook dat er nog volop mogelijkheden zijn om nieuwe vrienden te maken.
 34. Wat vriendschap betreft het je ook geleerd wat het betekent om een goede vriend te zijn en dat geven en nemen belangrijk is voor goede vriendschappen Dat het belangrijk is om een goede vriend te zijn, maar ook om goede vrienden te hebben. 
 35. Je hebt waarschijnlijk in al die jaren een groot netwerk opgebouwd, waar je op kunt terugvallen mocht dat nodig zijn. Je hebt familie, vrienden, collega’s, buren en kennissen.
 36. Wat denk je van de mode. Wat een geluk heb je als vijftiger. Je kunt lekker op sneakers en birckenstocks lopen en je bent nog heel hip ook. Geen moeilijke hoge hakken die vroeger toch min of meer een must waren. Je haar kleuren, het mag, maar hoeft niet, want ook grijs is tegenwoordig cool. Zelfs 20-jarige meiden kiezen voor een grijze coupe.
 37. Als vijftiger ben je toch wat minder gericht op wat je allemaal wilt hebben, meemaken of bereiken. Je hebt wat dat betreft al de nodige bagage en dat geeft een stuk minder stress.
 38. Dankbaar zijn gaat je veel natuurlijk af. Hoe ouder je wordt des te meer je beseft dat het leven, elke dag een cadeau is.
 39. Als vijftiger is sporten gezond en leuk om te doen. Maar het lukt de meeste sportende vijftigers echt niet meer om een twintiger of dertiger te verslaan. Jee hoe fijn is dat, dat dat niet ‘hoeft’. 
 40. Je bent je veel meer bewust van de voordelen van ‘goed zorgen voor jezelf’. Goed slapen, gezond eten en regelmatig bewegen. 
 41. Jezelf vergelijken met een ander. Herkenbaar? Als vijftiger doe je dat een stuk minder en ben je veel meer tevreden en blij met wat je bent en hebt.
 42. 50! Dan ben je oud genoeg om een jongere generatie van baby af aan te hebben zien (op)groeien. Je kende ze als baby, kind en nu als volwassene die misschien getrouwd is en alweer kinderen heeft. Best speciaal toch?
 43. Als jonge ouder houd je met het boeken van vakanties toch vaak rekening met de kinderen. Zij hebben het leuk, dan heb ik het ook leuk. Die tijd is voorbij. Je kunt nu een vakantie kiezen die ook bij jou past.
 44. Je hebt meer waardering voor de kleine dingen in het leven; een lekkere kop koffie, een wandeling in het bos, een goed boek of lekker koken voor vrienden. Het hoeft niet meer altijd ‘groots en meeslepend’. 
 45. Je hoeft niet altijd de deur uit om iets leuks mee te maken. FOMO, the fear of missing out, is echt niet meer een ding voor jou. Een avondje thuis op de bank is ook heerlijk.
 46. 50 Jaar, dat is een toch een beetje een tussengeneratie. Vaak nog de middelste van drie generaties. Heb je kinderen, dan hebben ze je niet meer dagelijks nodig en met een beetje geluk zijn je ouders er ook nog. Koester dat zolang het mogelijk is.
 47. Fouten maken is menselijk. Fouten accepteren is wat lastiger. Tja we blijven mensen. De levenswijsheid die je hebt opgedaan zorgt ervoor dat je nu beter in staat om fouten van anderen én die van jezelf te vergeven. Blijven hangen in wrok, boosheid, je hebt inmiddels genoeg levenservaring dat je je wel realiseert dat je de enige bent die daar dan last van heeft.
 48. Je hebt in 50 jaar veel meegemaakt en zoveel herinneringen. Herinneringen aan mooie en vast ook minder mooie momenten. Vast ook heel veel herinneringen om te koesteren en van te genieten. Herinneringen verhalen die kunt delen met je dierbaren, hoe waardevol is dat.
 49. Je hebt het gehaald 50 jaar! Niet iedereen mag zo oud worden. Je snapt inmiddels ook echt wel dat ouder worden een privilege is en niet een straf. Geniet van je 50e levensjaar en al die jaren die er nog mogen komen.
 50. Het duurt nog 10 jaar voor je 60 bent 😊.
50 voordelen 50 jaar zijn voorbij gekomen. Wij hebben er nog eentje in de bonus!
 
 51. Voor je 50e verjaardag kun je het allerallertofste cadeau ooit vragen. Een vriendenboek voor een 50-jarige van al je dierbaren.

voorbeelden ingevulde vriendenpagina's vriendenboek 50 jaar

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboek vriendenboekje50 jaar sarah abraham cadeau vriendenboek vriendenboekje
50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboekje vriendenboek
 

50 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media