fbpx
Skip to main content

ECHT AL JAREN ONS FAVORIETE RECEPT

Onmisbaar kookboek

Ken je dat? Een kookboek dat je door de jaren heen zo vaak hebt gebruikt dat er vieze vlekken op de pagina’s zitten, een flink aantal van de bladen loszitten en de kaft er niet al te florissant meer uitziet, kortom een zeer smoezelig kookboek. Hoewel het kookboek geen eyecatcher meer is in je keuken, is afscheid nemen een brug te ver. Vanwege de herinneringen aan gezellige etentjes met vrienden en familie, maar natuurlijk vooral vanwege de heerlijk recepten. Wij hebben ook zo’n onmisbaar smoezelig kookboek dat al jaren favoriet is. Iedereen die voor het eerst komt eten, krijgt geheid het zalmvoorgerecht uit dit boek. Zalig en altijd een succes. Vooral de toch wel calorierijke saus is geliefd. En och.... af en toe mag dat toch wel, genieten van veel boter en room.

ons favoriete recept kookboek receptenboek

Kaatje's Klassieker

Het recept dat wij graag met je delen komt uit het kookboek ‘bijzondere recepten van Kaatje bij de Sluis’ van het bekende restaurant in BlokzijlOfficieel een voorgerecht, maar als je er wat verse pasta bij doet, de portie zalm iets royaler maakt, de saus verdubbelt en een extra groente toevoegt kan het ook prima als hoofdmaaltijd. Het staat niet bij het recept, maar een stokbroodje om je bord mee ‘schoon te maken’ vinden wij ook erg geslaagd 😊.

Onderstaand ons favoriete recept. De ingrediënten en uitleg zijn verdeeld in voorbereiding en à la minute.

Recept: Lauwwarme zalm met ansjovissaus waarin zwarte olijven

Voorbereiding (vanaf 24 uur van tevoren)

Ingrediënten
100 gram prei
25 gram boter
2 dl visfond
½ dl droge wijn
15 gram ansjovisfilet in olie
100 gram boter
8 zwarte ontpitte olijven

Prei: Snijd de prei in julienne van circa 5 cm lang. Was de prei-julienne zorgvuldig in ruim water. Doe de prei met de boter in een pan en stoof de prei al roerende gaar. Laat de prei met de boter afkoelen en zet dit afgedekt in de koelkast.
Saus: Doe de visfond, de wijn en de ansjovisfilets (zonder de olie) in een sauspan. Kook dit in tot een vijfde van de oorspronkelijke hoeveelheid. Klop de boter erdoor (de saus mag niet meer koken). Wrijf de saus door een zeef. Snijd de olijven in julienne en voeg dit als garnituur toe aan de saus. Laat de saus afkoelen en zet deze afgedekt in de koelkast.

Bereiding à la minute (circa 5 minuten)

Ingrediënten
4 plakken zalm à 80 gram (vierkant, circa ½ cm dik)
Zout en versgemalen witte peper
2 eetlepels geslagen room
Versgemalen witte peper
1 eetlepel witte wijn (eigenlijk champagne, maar witte wijn is ook prima)

Verdeel de prei-julienne over vier warme borden. Leg hierop de plakken rauw zalm. Bestrooi de zalm lichtjes met zout en versgemalen peper. Maak de zalm warm onder een hete salamander (of grill met bovenwarmte, of in een hete oven) gedurende circa 2 minuten, maar de zalm moet niet gaar zijn.
Verwarm de saus al roerende (de saus mag niet meer koken) en haal de pan van het vuur. Klop de geslagen room erdoor. Breng de saus op smaak met versgemalen peper. Voeg de witte wijn aan de saus toe en verdeel de warme saus over de warme zalm.

Heel veel kookplezier en eet smakelijk alvast! Hoop dat jullie net zo genieten van dit recept als wij elke keer weer doen.

Maak samen een kookboek, een heerlijk cadeau

HET ENIGE ECHTE VRIENDEN-KOOKBOEK

Via onze website kun je prachtige vriendenboeken maken. Maar een vrienden-kookboek wordt ook regelmatig gemaakt voor bijvoorbeeld een verjaardag, pensioen of huwelijk(sjubileum) of als een dochter of zoon voor het eerst op kamers gaat. Een gezamenlijk vrienden-kookboek is dan een smakelijke verrassing. Een boek vol met favoriete recepten en natuurlijk voeg je foto’s toe om van te watertanden. Je kunt bij ons kiezen uit veel foody designs, maar zelf een design uploaden of een kleurtje als achtergrond kan ook. Wil je jullie receptenboek nog persoonlijker maken, dan kun je extra sfeerbladen en fotobladen toevoegen. Ook met de vragen kun je ‘spelen’. Er zijn vragen waar je uit kunt kiezen, maar je kunt ook zelf je vragen bedenken. Ook leuk, een combinatie van een recept en wat algemene (food) vragen, bijvoorbeeld ‘waarom dit recept’, ‘dit recept moet je geprobeerd hebben omdat’, ‘dit heb ik altijd in de koelkast’ of ‘mijn favoriete restaurant’.

voorbeelden vriendenpagina's vrienden-kookboek

kookboek receptenboekje met vrienden cadeau

kookclub cadeau boek vriendenboekje vriendenboek

kookclub cadeau boek vriendenboek vriendenboekje

 

kookboek , foodies

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media