fbpx
Skip to main content

VRIENDENBOEK VOOR AFGESTUDEREN DOCHTER

Supertof cadeau bachelor en master

Misschien nog wel leuker dan een vriendenboek als cadeau voor een 21-diner, is een vriendenboek als cadeau voor je afstuderen. Waarom? Net als 21 jaar worden, is afstuderen een mijlpaal, maar het is veel meer dan dat. Het is misschien wel de grootste verandering in het leven, de overstap van een studentenleven naar een, zoals we dat zo mooi noemen, een ‘volwassen’ leven. Als vers afgestudeerde sta je op een kruispunt in het leven, je slaat een nieuwe weg in; zoekt een baan die bij je past, gaat nieuwe mensen ontmoeten en misschien zelfs wel verhuizen waardoor je je vrienden minder kunt zien. Je studentenleven komt niet meer terug, maar heeft je zonder meer gemaakt tot de mens die je nu bent. Bij het afsluiten van zo’n belangrijke en toch ook wel onvergetelijke periode mag je best uitgebreid stil staan. Hoe ontzettend waardevol dat is, hebben wij zelf ook nog niet zo lang geleden gemerkt.

Want…. wat doe je als je dochter afstudeert en je ziet dagelijks vriendenboeken voorbijkomen? Dan maak je natuurlijk een vriendenboek voor haar! Wij vertellen je graag hoe we dat hebben aangepakt.

Zo maak je een vriendenboek voor een kersverse bachelor of master

1. Vrienden Vriendenboek

Wie ga je uitnodigen om een pagina te vullen in het vriendenboek en hoe krijg je ze allemaal ‘te pakken’? Wij kozen voor degenen waar tijdens de studieperiode het meest contact is geweest; familie, vrienden van vroeger (oftewel de VVV’tjes) en nieuwe vrienden die er tijdens de studiejaren zijn bijgekomen. Dat kan variëren van jaarclubgenoten, commissieleden, sportvrienden, huisgenoten tot collega’s van een bijbaan. Maar hoe bereik je alle vrienden van de afgestudeerde in spe? Roep de hulp in van vrienden die je wel kent en vraag om zoveel mogelijk namen en mailadressen. Zoeken en benaderen via Facebook werkt ook goed, ook als je officieel geen vrienden bent. Stuur een berichtje en je zult merken dat de meeste reageren. Een derde optie is je vraag verwerken in de tekst voor de uitnodigingsmail. Een oproepje voor namen en mailadressen van vrienden kun je op deze manier makkelijk opnemen in je tekst. Je zult merken dat het je wel lukt om het merendeel van de vrienden te bereiken. Het is ons in ieder geval wel gelukt.

2. Vragen Vriendenboek

Wij vonden het belangrijk dat vragen makkelijk zijn om in te vullen voor iedereen en niet alleen voor een bepaalde groep mensen. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leuk om vragen op te nemen die wat vertellen over de kersverse afgestudeerde en degene die het invult. Wij hebben uiteindelijk, na het nodige wikken en wegen, gekozen voor onderstaande vragen:

  1. Eerste ontmoeting met (naam)
  2. Typisch (naam)
  3. Een mooie herinnering samen met (naam)
  4. Bovenaan mijn bucketlist staat
  5. Het mooiste plek van stad studie (of Nederland)
  6. Mijn leven op tien jaar
  7. Zo zie ik jou over tien jaar
  8. Lieve (naam), dit wil ik je nog zeggen

De vragen bleken goed gekozen, we zagen dat echt bijna iedereen de vragen uitgebreid had ingevuld en alle lettertekens ook gebruikte. Het mooie bij een vriendenboek van Vriendenboeken.nl is nl. dat lettertekens worden geteld per vriendenpagina en niet per vraag. Wil een vriend een vraag uitgebreid beantwoorden en een andere vraag overslaan, dan kan dat gewoon. Op die manier kan iedereen ook heel persoonlijk zijn verhaal vertellen, en krijg je veel meer diepgang, dat maakt een vriendenboek nog waardevoller.

3. Indeling vriendenboek

Voor de indeling van het vriendenboek hebben wij gekozen voor een chronologische volgorde, waarbij we begonnen met foto’s van het eindexamen middelbare school en de examenreis en eindigden met de afstudeerstage. Daarnaast hebben we vrienden groepsgewijs bij elkaar geplaatst:

1. Familie
2. VVV’tjes oftewel vrienden van vroeger
3. Vrienden studie
4. Jaarclub
5. Commissies
6. Sportvrienden
7. Huisgenoten
8. Collega’s bijbaan
9. Medestudenten begeleiders afstudeerproject

De volgorde van je vriendenboek bepaal je uiteraard zelf. Je kunt groepen vrienden bij elkaar zetten en deze afwisselen met fotobladen, jaaroverzichten of sfeerbladen.

4. Achtergrond design Vriendenboek

Er zijn genoeg designs waar je uit kunt kiezen bij Vriendenboeken.nl en een specifieke kleur kan ook, maar wij wilden toch graag een achtergrond die betrekking had op de studentenstad. Wij hebben daarom als achtergrond gekozen voor een foto van de stad en deze een beetje vervaagd via een bewerkingsprogramma. Wil je ook zoiets dan is dat niet zo lastig hoor. Er zijn online een aantal, ook gratis, fotobewerkingsprogramma’s. Wij gebruiken vaak canva. Het enige waar je op dient te letten is dat een afbeelding voldoende pixels heeft en dat je rekening houdt met het feit dat een vriendenboek vierkant is en de te uploaden achtergrond vierkant is (als je kiest voor het uploaden van twee losse afbeeldingen) of de verhouding 2:1 heeft als je kiest voor het uploaden van één afbeelding (dus eigenlijk twee vierkanten naast elkaar).

Je kunt zo vaak als je wilt wisselen van achtergrond design en dat bekijken in de preview van het hele vriendenboek. Ben je niet tevreden over je eerste keuze, dan kun je deze altijd weer aanpassen.

5. Fotobladen

Voorafgaand aan een ‘groep vrienden’ voegden we, ter introductie, een aantal fotobladen toe met foto’s van de vrienden. Soms waren het groepsfoto’s maar we hebben ook veel fotocollages of een combinatie van foto’s en teksten gemaakt. Ook teksten van bijvoorbeeld Facebook hebben we verwerkt in collages. In onze uitnodigingsmail hadden we gevraagd om extra foto’s, maar ook de sociale media was een mooie bron van foto’s. Let wel, de foto’s die je van de sociale media haalt, zijn niet altijd even scherp omdat ze worden verkleind, maar in een collage kan het vaak wel omdat deze foto’s dan een klein onderdeel zijn van meer foto’s, kleiner worden weergegeven en daardoor scherper zijn

Hoe voeg je een collage toe aan je vriendenboek? Als je een fotoblad toevoegt kun je ervoor kiezen om losse foto’s te uploaden, maar je kunt ook je eigen achtergrond uploaden. Een eigen achtergrond kan ook een fotocollage zijn, een groepsfoto op een tekst.

6. Sfeerbladen en jaaroverzichten

Wij zijn het vriendenboek begonnen met een jaaroverzicht van het geboortejaar en geëindigd met het 'master-jaar'. Uiteraard voegden we ook onze mooiste sfeerbladen toe. Het sfeerblad ‘proost op jou’, mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Voorbeelden Sfeerbladen en jaaroverzicht Vriendenboek Cadeau Afgestudeerd Bachelor Master

7. Omslag Vriendenboek

Bij een vriendenboek kun je voor de kaft kiezen voor verschillende achtergronden of een omslag in een kleur, bijvoorbeeld zwart of geel. Wat ook kan, is als je een klein beetje handig bent, je eigen omslag ontwerpen en deze toevoegen. Voor die laatste optie hebben wij gekozen. We hebben een collage gemaakt van alle foto’s in het afstudeerverslag en dat zag er verrassend artistiek uit 😊.

Gebruik je voor de omslag je eigen ontwerp, houd dan wel rekening met een snijrand van 10 mm rondom. Je ziet het aan de stippellijn in de preview.

Vriendenboek letterlijk een heel Geslaagd Cadeau

Ons vriendenboek viel zeer in de smaak, de net-afgestudeerde, die was superblij met haar boek, maar ook ontroerd. Het was letterlijk een heel geslaagd cadeau. Het deed haar veel om te zien wat iedereen over haar heeft geschreven, foto’s te zien van dierbare momenten, maar ook dat zo ontzettend veel vrienden een vriendenpagina hadden ingevuld. Je moet het misschien meemaken om het te beseffen, hoe ontzettend waardevol een vriendenboek is als cadeau.

Nog even samenvattend:

Geen mooier en persoonlijker cadeau dan een vriendenboek zeggen wij altijd. Veel cadeaus zijn ‘tijdelijke’ cadeaus, geen cadeaus die een leven lang meegaan. Met een vriendenboek zit je echt altijd goed, de aandacht, liefde en vriendschap spat er vanaf. Een vriendenboek als geslaagd afstudeercadeau heeft echter nog een extra dimensie:

Als je afstudeert sluit je een periode af die op deze manier nooit helemaal terugkomt. Dat is spannend, leuk, maar zal vast ook wel een beetje een weemoedig gevoel geven. Het ‘volwassen leven’ gaat echt beginnen. Een vriendenboek geeft een goed beeld van de studietijd; van vrienden, activiteiten, commissies en alles waar men als student mee bezig was. Het leven na een studie is echt anders en dat maakt het zo speciaal om deze periode vast te leggen.

Daarbij komt dat studievrienden, na het afronden van hun studie, uitwaaieren naar andere delen van het land of misschien zelfs buitenland. Ook hechte vrienden gaan elkaar waarschijnlijk minder zien en soms groei je uit elkaar of verwatert de vriendschap. Dat betekent echter niet dat deze vriendschappen niet heel belangrijk zijn geweest. Hoe fijn is dat dat het mogelijk is om deze periode, deze vriendschappen, deze herinnering voor altijd vast te leggen en daar ook in de toekomst nog van te kunnen genieten.

Voorbeeld Geslaagd Vriendenboek bachelor of master

Het vriendenboek dat wij cadeau hebben gegeven delen we, zoals je vast zult begrijpen, hier niet. Dat is toch een tikkie te persoonlijk. Daarom een algemeen voorbeeld. En vergeet niet een vriendenboek kun je bij ons echt zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Bij ons geen keuze uit een gelimiteerd aantal ontwerpen, vaste vragen of lettertekens per vraag. De keuze is aan jou😊.

Voorbeelden Vriendenboeken Supertof Cadeau voor Bachelor en Master

 

tips, bachelor en master

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media