fbpx
Skip to main content

30 BEKENDE 80-JARIGEN GEBOREN IN 1941

Welkom bij de 80's club

80 jaar, de leeftijd van de zeer sterken wordt vaak gezegd. Terwijl we bezig waren met deze blog over famous people’ die dit jaar 80 zijn geworden of nog worden, blijkt dat ze niet alleen sterk zijn, maar ook nog bijzonder actief en ondernemend. We hebben 30 bekende (bijna) 80-jarigen voor je. 

80 Jaar in 2021

7 januari Willem van Kooten
Bekend als diskjockey onder de naam Joost den Draaijer, bedenker van de Veronica top-40 en eigenaar van het platenlabel Red Bullet met succesvolle bands als Golden Earring, Shocking Blue en de wereldhit ’Stars on 45’. 
14 januari Faye Dunaway
Oscar-, Emmy- and Golden Globe winnares. De actrice Faye Dunaway maakte als actrice haar debuut in 1967 in ‘The Happening’. Wereldberoemd werd ze in de Jaren die volgden met films als ‘Bonnie and Clyde’, ‘The Thomas Crown Affair’, ‘Little Big Man’, ‘The Three Musketeers , ‘Chinatown’, ‘Three days of the Condor’en ‘the Network’. Dunaway is nog immer actief, onlangs werd bekend dat ze is gecast voor de film ‘The Man Who Drew God’.  
24 januari Neil Diamond
De Amerikaanse singer-songwriter en acteur werd bekend in de jaren ’70. Neil heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen platen verkocht, waarmee hij één van de bestverkopende muzikanten aller tijden is. Hij heeft tien nummer 1 hits gehad. Ook al ben je wat jonger, dan kun je ongetwijfeld een paar van zijn nummers meezingen: ‘Cracklin' Rosi’, ‘Sweet Caroline’, Song Sung Blue, ‘Longfellow Serenade’, ‘You Don't Bring Me Flowers’ of ‘America’. Achtendertig nummers van Diamond haalden de Top 10. Ondanks dat Neil Diamond in 2018 bekend maakt dat hij stopt met optreden vanwege de diagnose Parkinson, kwam er in 2020 een nieuw album uit met zijn grootste klassiekers. Het studioalbum heeft Neil Diamond uitgebracht in samenwerking met The London Symphony Orchestra: 'Classic Diamonds'.
8 februari Nick Nolte 
Deze Amerikaanse acteur werd in Nederland bekend door zijn rol in de televisieserie ‘De Jordaches’ (‘Rich man, poor man’) uit 1976. Ben je wat ouder dan herinner je je vast nog wel hoe razend populair hij was. Nolte werd vaak gecast voor rollen met een harde buitenkant en complexe gevoelens. Hij won nooit een Oscar, maar werd wel drie keer genomineerd voor ‘The Prince of Tides’, ‘Affliction’ en ‘Warrior’. Nolte houdt tegenwoordig van tuinieren, maar is ook nog steeds op het witte doek te zien. 
11 februari Ria Valk
‘Hou je echt nog van mij, Rocking Billy?, Dan moet je mijn zuster zien,  De liefde van de man gaat door de maag’(ik heb worstjes op mijn borstjes, preitjes op mijn dijtjes); Als 80-jarige, maar ook als je een stuk jonger bent, kun je de hits van Ria ongetwijfeld nog meezingen. Ria speelde Annie Kalkman, de zus van Mien Dobbelsteen in ‘Zeg 'ns Aaa’. Ria gaat al jaren mee in de muziekwereld en treedt nog steeds op.
15 maart Mike Love
Love is bekend als leadzanger van de Beach Boys, de band die hij in 1961 met zijn neven Carl Wilson, Dennis Wilson, Brian Wilson en zijn schoolvriend Alan Jardine oprichtte. De band was zeer succesvol met hits als ‘Surfin’USA ‘, Good vibrations’ en ‘God only knows’ en in 1988 ‘Kokomo’. De band treedt al lang niet meer op in de originele samenstelling, Love is echter nog immer actief als leadzanger van de band.
8 april Vivienne Westwood
Met uitgesproken en onconventionele mode, maakte Vivienne Westwood eind jaren ’70 furore als ontwerpster voor punk en new wave bands. Ze groeide uit tot één van de grootste en gedurfdste modeontwerpers ter wereld. Vivien is niet alleen ontwerpster, ze zet zich ook in mensenrechten en het klimaat. 
10 april Paul Theroux
De Amerikaanse romanschrijver en reisschrijver heeft talrijke boeken geschreven, waaronder ‘Mosquito Coast’, in 1986 verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol. Theroux is echter vooral bekend door zijn reisboeken. Zij leven bestaat voor een groot deel uit reizen en daarover schrijven. Bekende reisverhalen van zijn hand zijn ‘de oude Patagonië-express’, ‘China per trein’, ‘De Zuilen van Hercules’ en ‘Het diepe Zuiden’. Het laatste boek van Theroux kwam dit jaar uit getiteld ‘Under the Wave at Waimea’. 
14 april Julie Christie
Won in 1965 een Oscar voor haar rol in ‘Darling’. Als actrice werd ze nog bekender door haar rol als Lara in ‘Doctor Zhivago’. Het jonge publiek zal haar kennen als Madam Rosmerta in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Tegenwoordig zet ze zich in voor dierenrechten, het milieu en de anti-kernenergiebeweging.
27 april Tineke de Nooij
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke! Al 60 jaar maakt Tineke radio. Ze was de eerste vrouwelijke diskjockey in Nederland bij zendschip Veronica. Op televisie presenteerde ze programma’s als ‘Koffietijd met Tineke’ en ‘Tinek’e. Sinds 2010 is Tineke te horen bij Omroep MAX met het radioprogramma de ‘TinekeShow’ op NPO Radio 5.
28 april Ann-Margret
De Zweeds-Amerikaanse actrice en danseres Ann-Margret werd wereldberoemd in de Jaren ’60 met films als ‘Bye Bye Birdie en ‘Viva Las Vegas’ (met Elvis Presley). Ze won vijf Golden Globe Awards en werd genomineerd voor twee Academy Awards, twee Grammy Awards, een Screen Actors Guild Award, en zes Emmy Awards. In 2010 won ze een Emmy voor haar gastrol in Law & Order: Special Victims Unit. Niet zo lang geleden speelde ze nog een hoofdrol in de 'Kominsky Method'. Haar woorden: ‘You’re not dead when you reach a certain age. You have to keep living and not sit at home and watch TV alone. You have to participate.’
13 mei Imca Marina
In de jaren ‘60 en 70 was Imca Marina mateloos populair met vrolijke nummers als ‘Harlekino, Viva España en Vino waar blijft de wijn’. Marina zingt nog steeds, maar sluit als trouwambtenaar ook huwelijken en geeft lezingen.
18 mei Miriam Margolyes
There is no one on earth quite so wonderful as Miriam Margolyes’ volgens Stephen Fry. Haar naam komt je misschien niet gelijk bekend voor, maar de Harry Potter fans kennen haar zeker als professor Pomona Sprout ofwel professor Stronk. Ze speelde mee in twee van de Harry Potter films, maar vond het zelf niet de moeite waard om deze films te bekijken. Met haar rol in ‘The Age of Innocence’ uit 1993 won ze een Bafta award. Margolyes, heeft veel film-, theater- en televisierollen op haar naam staan. Miriam die erom bekend staat dat ze geen blad voor de mond neemt, vertelt haar levensverhaal in haar memoires getiteld ‘This Much Is True’. Vanaf september staat ze in de Engelse theaters om te vertellen over haar opmerkelijke leven. 
24 mei Bob Dylan
Deze legendarische singer-songwriter (goed voor meer dan 125 miljoen verkochte platen) wordt door velen gezien als een meester in teksten. Dylan is sinds de jaren '60 actief  in de popmuziek en heeft een flink aantal onvergetelijke songs op zijn naam staan, waaronder 'Knockin' On Heaven's Door', ‘Blowin' in the Wind’,  ‘Like A Rolling Stone', 'Lay Lady Lay' en 'I Want You'. Naast het schrijven en zingen van songs heeft hij ook boeken met tekeningen en schilderijen uitgebracht en is zijn werk tentoongesteld in grote kunstgaleries.  Het Nobelprijscomité kende in 2016 Dylan de Nobelprijs voor Literatuur toe ‘for having created new poetic expressions within the great American song tradition.’. Dylan is de eerste muzikant die deze prijs wint. Dylan is nog altijd actief.
2 juni Walter Stacy Keach Jr. 
De Amerikaanse acteur speelde in zijn carrière vaak privédetectives. Zijn bekendste rol was die van Mike Hammer in de tv-serie ‘Mickey Spillane's Mike Hamme’. Hij is nu vooral bekend als directeur Henry Pope van de gevangenis Fox River in het eerste seizoen van Prison Break. Afgelopen jaar speelde hij nog een rol in de Amerikaanse serie ‘man with a plan’. 
2 juni Charlie Watts
Al bijna 60 jaar de drummer van de Rolling Stones. Ondanks het feit dat Charlie Watts en zijn vrouw een rustig leven leiden op het platteland en zich bezighouden met het fokken Arabische paarden, wordt er ook nog steeds gedrumd. In het najaar gaan de mannen van de Stones weer als vanouds op pad. De No Filter Tour gaat eind september van start in de USA. † 24 augustus 2021
10 juli Margreet Blanken
Als zuster Reini speelde ze van 1988 tot 1994 in de serie ‘Medisch Centrum West’. Met deze rol werd ze ‘wereldberoemd’ in Nederland. Ook kun je haar kennen van haar rol als tante Martha in ‘dokter Tinus’. Ook Margreet zit niet stil. Binnenkort kun je haar bewonderen in den nieuwste kameleon film; ‘de Kameleon aan de ketting!’
16 juli Hans Wiegel
Ja wie kent hem niet. VVD-politicus, al op 30-jarige leeftijd partijleider, minister van Binnenlandse Zaken, Commissaris van de Koningin in Friesland, lid van de Eerste Kamer, gevoel voor humor en een uitgesproken mening, columnist Telegraaf. Afgelopen oktober verscheen er een biografie over zijn leven van maar liefst 784 pagina's
19 juli Neelie Kroes
Voor de VVD begon ze als gemeenteraadslid in Rotterdam, stapte over naar de tweede kamer en was 7 jaar minister van Verkeer en Waterstaat. Ze werd president van de business universiteit Nyenrode en vanaf 2004 tot 2014 Europees Commissaris. Tegenwoordig is ze actief als lid van raden van bestuur bij een aantal bedrijven.
30 juli Paul Anka
Singer-songwriter Paul Anka had als 16-jarige zijn eerste nummer 1 hit met ‘Diana’, de single werd meer dan 20 miljoen keer verkocht. Aan het eind van de jaren '50 reisde hij al de wereld rond met hits als ‘Lonely Boy" en ‘Put Your Head On My Shoulder’. Anka schreef niet alleen zijn eigen nummers, maar ook de grootste hit van Tom Jones She's A Lady’en ‘My Way’ van Frank Sinatra.  Anka heeft meer dan 120 albums uitgebracht, die wereldwijd meer dan 10 miljoen keer zijn verkocht. Alleen of in samenwerking met anderen heeft hij zo'n 900 nummers geschreven, met singles in de Top 50 over een periode van 50 jaar. Paul Anka treedt nog steeds op.
10 augustus Kees van Kooten
Cabaratier en schrijver Kees van Kooten is bekend van zijn satirische tv-programma’s die hij samen met Wim de Bie maakte. Het Simplistisch Verbond, Van Kooten en De Bie, wie kent ze niet. Zij typetjes zijn legendarisch; de vieze man, Koos Koets, de Positivoos, F. Jacobse en Cor van der Laak. Ook als schrijver van veel gelezen boeken als Modernismen, Koot graaft zich autobio en Veertig, liet hij zich niet onbetuigd. Zijn laatste boek kwam vorig jaar uit: 575 Haikoots. 
14 augustus David Crosby
Gitarist en singer-song writer David Crosby  ken je van Crosby, Stills, Nash & Young. De band van onvergetelijke nummers als 'Teach your children',  'Carry on' en 'Our House'. Op 23 juli is zijn nieuwste album 'Free' verschenen.
6 september Willibrord Frequin
In de jaren ‘60 begon Willibrord als reporter bij ‘KRO’s brandpunt’ waar hij tot eind jaren ’80 werkzaam was. In de jaren 90 maakte hij de overstap naar RTL en SBS. Zijn directe manier van interviewen zorgde voor spraakmakende programma’s (‘de week van Willibrord’) en hoge kijkcijfers. Met Gerard Cox, Barrie Stevens en Peter Faber maakte hij de afgelopen jaren het programma ‘Beter Laat dan Nooit’. Vier televisielegendes die samen een reis maakten door Azië en Midden en Zuid-Amerika.
16 september Lenie ‘t Hart
Zeehondencrèche Pieterburen en je denkt aan Lenie ’t Hart. Jarenlang heeft ze zich ingezet voor de opvang van zieke en verzwakte zeehonden. Lenie geeft nog steeds presentaties en is betrokken bij een opvangcentrum voor Kaspische zeehonden. Ze is ambassadeur van Dierenlot en World Wide Animal Rescue Nederland. 
3 oktober Chubby Checker
Ook de onbetwiste koning van de Twist wordt dit jaar 80. Chubby is getrouwd met de Nederlandse miss World van 1962, Rina Lodders. In 2018 werd "The Twist" door Billboard uitgeroepen als de nummer 1 Hot 100-hit aller tijden. In 1961 stond the Twist wekenlang op nummer 1, zestig jaar later is Checker nog steeds singin’&  twistin’.
10 oktober Peter Coyote
Veelzijdig, betrokken en talentvol dat kun je van Peter Coyote zeker zeggen. Van ‘E.T. the Extra Terrestrial’, ‘Jagged Edge’ tot ‘Erin Brockovich’ en ‘A Walk to Remember’, hij heeft als acteur veel mooie rollen gespeeld in zijn carrière. Naast acteur is hij gewaardeerd schrijver, maar ook narrator van meer dan 120 documentaires. Hij is al meer dan 40 jaar een serieuze Zen student. In 2011 werd hij tot Zen priester gewijd. Sinds zijn vroege tienerjaren is Coyote bezig met politieke en sociale zaken. Zijn voornaamste punten van zorg zijn het milieu, stemrecht en veiligheid bij verkiezingen en de dreiging van kernwapens. Als acteur is hij nog immer actief. Dit jaar verscheen hij in de film ‘The Girl Who Believes in Miracles’.
13 oktober Paul Simon
Singer-songwriter Paul Simon is een iconische figuur in de muziekwereld. Hij werd in de jaren ’60 bekend met het duo Simon & Garfunkel. Samen zongen zij onvergetelijke hits als ‘Bridge over Troubled Water’, ‘The Sound of Silence’, Mrs. Robinson’ en The Boxer’. Ook na de breuk in 1970 bleek Simon in zijn eentje zeker zo succesvol.  Tijdens zijn carrière heeft Paul Simon vele onderscheidingen ontvangen, waaronder 12 Grammy Awards, waarvan er drie ("Bridge Over Troubled Water",’Still Crazy After All These Years’en ‘Graceland’) albums van het jaar waren. Simon’s laatste album ‘In the Blue Light’ kwam uit in 2018. 
31 oktober Jan Stekelenburg
Vanaf 1968 vooral bekend van Studio Sport en Langs de Lijn. Hij is als eindredacteur en commentator nog steeds af en toe actief bij Studio Sport.
5 november Art Garfunkel
Ook de andere helft van het populaire oud-duo Simon en Garfunkel viert dit jaar zijn 80e verjaardag. Art Garfunkel is na de breuk wat minder succesvol geweest dan Simon, maar scoort in de zomer van 1979 een nummer 1-hit met 'Bright Eyes', de titelsong van de tekenfilm Waterschapsheuvel. In 1981 haalt Garfunkel in Nederland nog een keer de Top 40 met 'A Heart In New York'. Naast zanger was Art ook actief als acteur. Zingen doet hij nog steeds, in november 2022 staan er optredens gepland in Amsterdam.
24 november Pete Best
De Engelse muzikant en liedjesschrijver is vooral bekend als de eerste drummer van de Beatles. Nadat hij in 1962 uit de groep werd gezet, richtte hij zijn eigen band op. Pete heeft jaren gewerkt als ambtenaar maar treedt ook nu nog steeds op met de Pete Best Band.
9 december Beau Bridges
Op twitter omschrijft hij zichzelf als ‘Ik ben acteur, schrijver, regisseur, producent, muzikant, tuinier, veganist, echtgenoot, vader, grootvader en pleitbezorger voor de Wereldfederatie van Jeugdclubs.’ Hij heeft in ontelbare films en series gespeeld. Zijn bekendste film is waarschijnlijk ‘The Fabulous Baker Boys’ waarin samen speelde met zijn broer Jeff Bridges. Vanaf 2018 tot en met 2020 speelde hij de rol van vice-president Ralph Warner in de serie Homeland. Bridges is op dit moment bezig voor de filmopnamen van the Netflix thriller ‘End of the Road’ samen met Queen Latifah en Chris ‘Ludacris’ Bridges.
Ook 80 jaar
M&Ms
M&M's werden voor het eerst in 1941 gegeven aan Amerikaanse soldaten, maar de chocolaatjes gingen ook mee op zowel de eerste als de laatste NASA-ruimtemissie. De gekleurde chocolaatjes met het harde laagje is al 80 jaar geliefd.

80 Jaar wat een mijlpaal, daar hoort een bijzonder cadeau bij

Wordt jouw (o)ma of (o)pa binnenkort 80 jaar en ben je op zoek naar het allermooiste cadeau? Best lastig, want als je de leeftijd der zeer sterken bereikt, dan heb je over het algemeen niet zo heel veel materiële wensen. Wat echter altijd in goede aarde valt is een persoonlijk cadeau en dan bedoelen wij ook echt persoonlijk. Verras je vader, moeder, oma of opa met zijn of haar verjaardag daarom met een eigen vriendenboek. Geheid een succes.
80e verjaardag cadeau vriendenboek
80 jaar vriendenboek cadeau verjaardag
 

80 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media