fbpx
Skip to main content

10 TOFFE IDEEËN VOOR EEN ZILVEREN HUWELIJK

25 Jaar getrouwd: tips voor de dag zelf

Ongeveer 56.000 echtparen zijn in 2020 25 jaar getrouwd. Vijfentwintig jaar samen een paar, een mooie reden voor een feestje. Wat gaan jullie doen voor je ouders, (schoon)zus, broer, zwager of vrienden op deze bijzondere dag. Weet je het al? Of heb je nog wat hulp nodig? Wij hebben voor jou 10 superleuke en inspirerende ideeën voor de Zilveren Dag zelf.

1. FOTO’S VAN DE GASTEN

Maak van alle bruiloftsgasten bij binnenkomst een foto. Zijn er wat oudere kinderen aanwezig dan vinden die het vast hartstikke leuk om van alle gasten een mooie foto te maken. Op deze manier zijn ze lekker bezig en het is ook en laagdrempelige manier om met iedereen kennis te maken. Je kunt kiezen voor ouderwetse polaroidfoto’s of je maakt een grote lijst die gasten vasthouden terwijl ze op de foto gaan. Ook een aanrader, de dierbaren van het zilveren paar te fotograferen op een barokke troonstoel, je weet wel zo’n soort Sinterklaasstoel of de stoel waarop Koning Willem-Alexander elk jaar de troonrede voorleest!

2. HET LEVENSVERHAAL VAN HET ZILVEREN PAAR IN FOTO'S

Verzamel de mooiste foto’s van het zilveren paar en lijst ze in, dat is weer eens heel wat anders dan foto’s bekijken op je mobiel of laptop 😊. Probeer zoveel mogelijk te wisselen qua tijdsperiode, dan laat je echt het verhaal van hun leven zien. Tip: plak wat zilveren glitters op de lijstjes, versier ze met de cijfers 25 of plaats er kaarsjes met het nummer 25 bij. Zet alle foto’s op een sfeervolle manier bij elkaar op een tafel. Heb je een tafel voor de cadeaus dan kun je de foto’s daar eventueel op plaatsen. Een andere optie is om één of meerdere mooie fotocollages te maken en deze op posterformaat laten afdrukken en ophangen in de zaal. Als je naar de site van Canva gaat kun je zo aan de slag. Je kunt een formaat kiezen en er zijn ook veel leuke ontwerpen die je kunt gebruiken.

02 Idee 2 feest 25 jaar getrouwd levensverhaal zilveren paar

3. HET VERHAAL VAN HET ZILVEREN BRUIDSPAAR VAN 1 TOT 25

Vertel het verhaal van het 25-jarig huwelijk in getallen. Hang kaartjes op van 1 tot en met 25. Maak de kaartjes vast aan een touw of plaats ze op een groot bord. 1 is bijvoorbeeld het huisnummer van hun allereerste huis, 2 voor 2 kinderen, 3 voor het aantal huisdieren, 7 voor het aantal banen dat de zilveren bruidegom heeft gehad, 5 x verhuisd, 8 broers en zussen etc. Maak er een klein verhaaltje van, dat is nog leuker. Bijvoorbeeld: 3: het bruidspaar heeft 3 kinderen, 2 jongens en 1 meisje. Ze heten Tom, Anna en Alex. Tom is 22, Anna is 19 etc.

03 idee 3 feest 25 jaar getrouwd leven in beeld zilveren paar

4. HET HUWELIJKSSPEL

Niet ons eigen idee, maar gehoord van Amerikaanse vrienden. Wij vinden het te leuk om niet te delen. Wie weet wordt het een nieuwe traditie in Nederland en België tijdens zilveren huwelijken of andere huwelijksjubilea. Het is grappig, vergt niet al te veel voorbereiding en het is een mooie manier om het zilveren huwelijkspaar nog beter te leren kennen. Hoe gaat het in zijn werk?

Je plaatst het zilveren bruidspaar beiden op een stoel met de ruggen tegen elkaar, ze mogen elkaar niet zien. Vervolgens vraag je of ze beiden hun schoenen uitdoen. Eén schoen geven ze aan hun partner, de andere houden ze zelf. Zitten ze klaar? Dan gaat iemand vragen stellen waarop beiden antwoorden met het omhooghouden van één van de schoenen. Voorbeelden van vragen zijn:

Wie staat meestal als eerste op?
Wie heeft de meeste bekeuringen?
Wie heeft een ochtendhumeur?
Wie zingt er vals?
Wie brengt de vuilnis naar buiten?
Wie is het meest technisch?
Wie kan het beste koken?
Wie kan het beste auto rijden?
Wie kan het beste een grap vertellen?
Wie kan niet zonder zijn telefoon?
Wie is het beste in spelletjes?
Wie lacht het hardst?
Wie spreekt het meest af met vrienden of vriendinnen?
Wie heeft het langst zijn of haar rijbewijs?
Wie is het vaakst gezakt voor zijn of haar rijbewijs?
Wie lacht het hardst om zijn of haar eigen grappen?
Wie houdt het meest van snoepen?
Wie zet het vaakst koffie?
Wie bepaalt het vaakst wat er op tv wordt gekeken?
Wie laat meestal de hond uit?
Wie is het meest romantisch?
Wie moppert het meest?
Wie eet het meest gezond?
Wie kookt er als er gasten zijn?

Het huwelijksspel is natuurlijk nog leuker als beiden vol overtuiging de schoen van de ander omhooghoudt. Tip: wil je de bruiloftsgasten vooraf al enthousiast maken over dit spel? Vraag ze dan om vragen aan te leveren. Lees ook deze blog die volledig in het teken staat van het schoenenspel.

04 idee 4 feest zilveren huwelijk schoenenspel

5. ZILVEREN DETAILS EN ACCENTEN VOOR HET ZILVEREN HUWELIJK

Denk vooraf na over de aankleding van de zaal, ‘zilveren’ accenten maken een ruimte vaak net wat feestelijker. Zilveren ballonnen, schalen met zilveren snoepjes of snoepjes in zilverkleurige wikkels, zilverkleurige servetten, zilveren slingers. En wat vind je van zilveren naamkaartjes voor de tafelindeling of witte naamkaartjes met de namen in het zilver? Ook leuk, zilveren champagnekurken (met zilverkleurige spray de kurken een nieuw kleurtje geven), waarin een kleine uitsnede is gemaakt voor een naamkaartje. Vergeet ook de irissen niet. Deze bloemen zijn het symbool van 25 huwelijksjaren. Meer weten over bloemen en huwelijksjubila? Lees dan ook onze blog over dit onderwerp. Zilveren versieringen, het hoeft niet over de top, maar subtiele details maakt het wel helemaal af.

04 idee 4 feest zilveren huwelijk schoenenspel

6. TAART ZILVEREN BRUILOFT EN DE LIEFSTE KOEKJES

Vier je het feest buiten de deur dan kun je ongetwijfeld aangeven dat je taartjes of cake wilt bij de koffie. Maar hartvormige koekjes of een taart die wordt aangesneden door het bruiloftspaar is eigenlijk ook wel heel feestelijk. Kun je zelf goed bakken dan kun je zelf aan de slag. Ben je niet zo geweldig in het bakken van taart, dan ga je toch lekker naar je favoriete bakker. Zo’n taart maak je helemaal af met zo'n gave taarttopper met de cijfers 25 (echt…dat bestaat. Een taarttopper is een versiering voor op de taart, zoek maar op via internet).

 06 idee 6 feest zilveren huwelijk taart koekjes 25 jaar getrouwd

7. OPTREDEN VOOR HET ZILVEREN PAAR

Een 25-jarig huwelijksfeest is niet compleet zonder een speech, een liedje, een sketch, film of een gedicht. Bij een huwelijksjubileum hoor toch echt persoonlijke aandacht voor het bruidspaar. Wij weten het kost wat tijd en niet iedereen vindt het leuk om zoiets te doen, maar toch….niet overslaan, gewoon doen, echt! Het bruidspaar zal het geweldig vinden en het geeft je achteraf een heel voldaan en fijn gevoel. Het hoeft ook niet lang te duren, 5 tot 10 minuten is vaak al genoeg. Heb je geen ideeën, wij geven graag voorbeelden van de stukjes die wij in de loop van de jaren hebben gedaan:

Een sketch aan de hand van foto’s op een groot scherm. 10 tot 15 foto’s van de afgelopen bruiloftsjaren en daar een verhaal bij.

Een film ‘in de hoofdrol’. Het was een combinatie van sketches, persoonlijke herinneringen van broers en zussen van het feestelijke paar, een lied gezongen door de kleinkinderen, huisdieren die hun herinneringen ophaalden aan het jubilerende paar en last but not least, de inleiding werd gedaan door de echte Mies Bouwman (het hele verhaal lees je hier). Houd je er niet zo van om voor een groep te staan, dan is dit een hele leuke oplossing. Daarnaast kun je op deze manier ook familieleden en vrienden die er niet bij kunnen zijn betrekken. Helemaal leuk is, is dat zo’n film nog heel vaak wordt bekeken. Het zilveren paar kan er op deze manier nog heel lang van (na)genieten (en hun buren, vrienden en familie 😊).

Optreden van de kleinste kinderen op Afrikaanse trommels.

Wie van de drie, waarbij we er wel voor hadden gezorgd dat we de originele kledingstukken van het bruidspaar konden aantrekken.

Een rapoptreden.

Lied: als je 25 jaar getrouwd bent. Een heerlijke meezinger op 'als de morgen is gekomen' van Jan Smit.

Ik heb mijn feestmuts opgezet
En deze dag maken wij pret
Want Hans en Ans zijn dit jaar
Al 25 jaren bij elkaar
2 mei is officieel de dag
Het is de dag, de dag dat alles mag

Een avond dansen was het begin,
Wat hadden ze het samen naar hun zin
Het eerste huis aan de Grote Straat
Vanaf 1995 in gehuwde staat
Hij gooide alle remmen los
En toen,
Kwam daar de eerste zoen

Als je 25 jaar getrouwd bent dan kun je toch wel zeggen dat het echte liefde is
Als je 25 jaar getrouwd bent dan hou je van elkaar dat is het mooiste wat er is

Lees hier de hele tekst van het lied.07 idee 7 feest zilveren huwelijk speeches optredens stukjes

8. TOOSTEN OP HET ZILVEREN BRUIDSPAAR

Simpel, maar soms wordt er niet bij stil gestaan. Maak even een momentje vrij om een toost uit te brengen op het zilveren paar. Zorg dat iedereen zijn glas heeft gevuld en breng een toost uit op meer dan 25 jaar liefde. Sta stil bij het feit dat 25 jaar samen iets is om heel dankbaar voor te zijn.

08 idee 8 feest zilveren huwelijk toosten op bruidspaar

9. Kleinkinderen zilveren paar

Sommige zilveren bruidsparen hebben al kleinkinderen en daar zijn ze hartstikke trots op. De kinderen zijn er natuurlijk ook gewoon bij, maar soms kan zo’n volwassen feest toch wat lang duren voor ze. Met wat voorbereiding zorg je er toch voor dat ook voor de kleinsten een echt feest is:

Maak een knutsel- en spelletjestafel voor de kinderen of geef elk klein kind een knutselpakketje. Laat ze zilveren slingers maken of lekker tekenen, kleuren, plakken, stickeren en knippen. Ook een paar bordspellen zullen zeker in de smaak vallen.

Huur een springkussen, dat kan al vanaf 30 Euro per dag.

Zet een kist of mand neer met plaatjesboeken.

Fotospeurtocht. Geef alle kinderen wegwerpfototoestel en geeft ze opdrachten mee voor een fotospeurtocht; foto’s van een lachende oma, een gast met een blauwe jurk, de leukste ober, het lekkerste drankje, de jongste en de oudste gast samen op de foto, een sprankelend drankje, een geruite stropdas, gele schoenen, een kus, etc.

Maak een lijstje met een huwelijks-ABC en laat de kinderen (eventueel met behulp van de andere gasten) het hele lijstje invullen. De A is van Anna de naam van oma, de B is Brussel waar oma en opa graag komen, de C is Circus waar we met kerst zijn geweest etc. Zie hier voorbeelden van lijstjes of bekijk hier het enige echte huwelijksjubileum ABC, superleuk als foto in je vriendenboek.

Kunnen ze naar buiten? Denk aan stoepkrijt, bellenblazers, hoelahoeps of een ouderwets spelletje croquet. Croquet? Ja je weet dat spelletje waar je in zo weinig mogelijk slagen een bal door alle poortjes moet krijgen.

09 idee 9 feest zilveren huwelijk activiteiten kleinkinderen

10. GEZAMENLIJK ÉN PERSOONLIJK CADEAU ZILVEREN HUWELIJK

Het allerleukst cadeau voor een 25-jarig Huwelijk is toch een gezamenlijk, maar vooral een persoonlijk cadeau. Een cadeau waarin je terugkijkt op 25 jaar, wat vertelt over het zilveren paar en ook nog ruimte is voor goede wensen. Vergeet het gastenboek met handtekeningen, maak samen het enige echte Zilveren Vriendenboek of Familieboek vol met vragen en foto’s. Vragen als:

Dit vind ik zo leuk aan het bruidspaar
Een onvergetelijke herinnering aan jullie samen
Typisch voor het zilveren paar is
Toen ik de uitnodiging voor jullie zilveren bruiloft ontving dacht ik
Een compliment voor jullie
Het geheim van jullie huwelijk is denk ik
Vakantietip
Onze vriendschap / band is bijzonder omdat
Op naar 50 jaar getrouwd, mijn advies
Nooit te oud voor
Ik wens jullie

Dit prachtige vriendenboek wordt ingevuld door de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren. Superfijn is het dat ook vrienden en familieleden die in het buitenland wonen of niet aanwezig kunnen zijn een pagina kunnen invullen met de antwoorden en foto’s. Het vriendenboek is nou echt een cadeau waar de aandacht, liefde en vriendschap van en voor het 25-jarig bruidspaar vanaf spat. Een vriendenboek is een cadeau waar het zilveren bruidspaar, wij weten het zeker, heel blij van wordt. Een boek dat ze heel vaak doorbladeren en met trots zullen laten zien aan familie, vrienden en buren.

Voorbeeld Vriendenpagina's vriendenboek 25 jaar getrouwd

zilveren huwelijk 25 jaar getrouwd cadeau bruidspaar vriendenboek vriendenboekje

zilveren huwelijk 25 jaar getrouwd cadeau vriendenboek vriendenboekje

huwelijksjubileum, zilveren huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media