fbpx
Skip to main content

11 NEDERLANDSE POWER VROUWEN

8 maart Internationale Vrouwendag

Het kan je niet zijn ontgaan, vandaag 8 maart 2019 is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd praten vrouwen én mannen over gelijke rechten en worden inspirerende verhalen over de betekenisvolle en sterke vrouwen gedeeld. Het leek ons een mooi moment om elf inspirerende en succesvolle Nederlandse power vrouwen in het zonnetje te zetten. Het zijn vrouwen die gedreven en onafhankelijk zijn, doelgericht, ergens volledig voor gaan, die vertrouwen op hun eigen kracht, voor hun mening durven uit te komen, niet bang zijn om te falen maar gewoon weer opstaan. Vrouwen waar we wat van kunnen leren.

Respect voor deze krachtige vrouwen

Ireen Wüst

Al 16 jaar een absolute schaatstopper. Ze grossiert in gouden, zilveren en bronzen medailles, is onze succesvolste olympiër ooit en schaatst na al die jaren nog steeds de sterren van de hemel. Een paar weken geleden won ze voor de vierde keer in haar loopbaan de wereldtitel op de 1.500 meter. Een titel die ze gelijk opdroeg aan haar onlangs overleden vriendin, de oud-schaatsster Paulien van Deutekom. Ter nagedachtenis aan haar vriendin is Ireen samen met zeven oud-collega’s onlangs de Paulien van Deutekom Foundation gestart. Deze Foundation zet zich in voor de strijd tegen longkanker.

Eva Jinek

Eva interviewt haar gasten op een direct, doortastende, relaxte en intelligente manier. Ze kan streng en vasthoudend zijn, maar heeft ook de nodige zelfspot en humor. Ze is volledig op haar gemak aan tafel met al haar gasten en een (alcoholvrij) biertje onder handbereik. Eva won afgelopen jaar de prestigieuze Sonja Barend Award voor haar interview met DENK-politicus Farid Azarkan. Ze was omroepvrouw van het jaar in 2017 en won hetzelfde jaar de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice. Het jaar daarvoor riepen haar collega’s haar al uit tot beste presentatrice van Hilversum. Eva is met recht de koningin van de Nederlandse talkshow.

Angela de Jong

Winnares van de Slimste Mens in 2017, maar vooral bekend als kritisch tv-recensente waar iedereen, inclusief Gordon rekening houdt. Voor het AD schrijft Angela vijf dagen per week een uitgesproken column over televisieprogramma’s en het televisiewereldje. Ze neemt geen blad voor de mond, waardoor ze inmiddels is uitgegroeid tot dé televisierecensent van Nederland.

Kiki Bertens

Coach Raemon Sluiter werd afgelopen jaar tijdens het NOC*NSF Sportgala gekozen tot sportcoach van het jaar. Een beetje zuur was het toch wel dat Kiki niet genomineerd was voor sportvrouw van het jaar. Een nominatie die ze eigenlijk wel had verdiend na haar prachtige resultaten. Had ze vroeger nog wel eens last van faalangst en te weinig geloof in haar kunnen, in 2018 viel ineens alles op zijn plek. Begon ze 2018 nog met een 31e plek op de wereldranglijst, het jaar sloot ze af op nummer 9! 2019 is inmiddels een paar maanden oud en Kiki is alweer een paar plaatsen gestegen naar de 7e plek. Nog maar twee plekken verwijderd van de beste Nederlandse tennisster ooit Betty Stöve. Het is Kiki van harte gegund dit record te verbeteren.

Gillian Tans

Wie is Gillian Tans? Het zou zomaar kunnen dat je haar niet kent, maar ze staat wel als enige Nederlandse vrouw op nummer 43 van de ‘The World's 100 Most Powerful Women’ van Forbes. Gillian Tans is sinds 2016 de CEO van het succesvolle Booking.com, een bedrijf waar ze al sinds 2002 werkzaam is.

Linda de Mol

Om Linda kunnen we natuurlijk niet heen. Eind jaren ’80 is ze nog actief als assistente van Ron Brandsteder in de Showbizzquiz maar al snel draagt ze een televisieshow met gemak in haar eentje. Al meer dan 30 jaar is Linda succesvol als presentatrice, maar ook als actrice, bladenmaakster en programmamaakster staat ze haar ‘vrouwtje’. Ze begon met haar eigen videokanaal en startte in 2013 de Linda Foundation; een stichting die gezinnen, die het minder hebben, verrast met cadeaubonnen van grote winkelketens. In juli begint Linda als creatief directeur van vrouwenzender Net5. Het is duidelijk dat Linda wel van een uitdaging houdt én dat alles wat ze aanpakt in goud veranderd.

Khadija Arib

Sinds 29 maart 2018 is Khadija Arib de voorzitter van onze Tweede Kamer. Haar aanstelling was zeker geen gelopen koers, in 2012 verloor ze de verkiezing en werd Anouchka van Miltenburg kamervoorzitter. Na het vertrek van Miltenburg stelde Arib zich opnieuw kandidaat en won ze na maar liefst vier stemronden. De aanhouder wint en het mooie is, ze oogst sinds haar aanstelling bijna niets anders dan lof.

Béatrice de Graaf

Hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, onderzoekster, schrijfster, leidinggeven aan 40 medewerkers én de terrorismedeskundige van Nederland. Nederland kent haar vooral van de rustige en duidelijke manier waarop ze op tv vertelt over de oorzaken van terrorisme. Voor haar bijdrage aan de bestrijding van terrorisme werd ze in 2018 bekroond met de prestigieuze Spinoza-Stevinprijs.

Femke Halsema

Of je het nou wel of niet eens bent met haar politieke kleur, je kunt niet anders zeggen dan dat de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam een echte powervrouw is, een krachtige persoonlijkheid die zich als één van de weinige vrouwelijke fractievoorzitters zonder problemen staande hield tussen haar mannelijke collega’s. Haar sterke persoonlijkheid combineert ze met een indrukwekkend en gevarieerd cv: lid van de Tweede Kamer, lijsttrekker, fractievoorzitter, actief met een theatertour, schrijfster, bestuurder, columniste, bijzonder hoogleraar, programmamaakster en nu dan burgemeester van de grootste stad van ons land.

Neelie Kroes

De inmiddels 77-jarige Neelie Kroes mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Haar politieke carrière begon in 1970 als lid van de gemeenteraad in Rotterdam, in 1971 werd ze het jongste lid van de Tweede Kamer, vervolgens staatssecretaris, de eerste vrouwelijke minister op Verkeer en Waterstaat, voorzitter van het college van bestuur van Nyenrode en in 2004 de tot nu toe enige vrouwelijke Nederlandse Eurocommissaris. Een bekende Eurocommissaris, want het was Neelie Kroes die aan Microsoft een boete van meer dan 1,5 miljard euro gaf. Zonder meer een meer dan indrukwekkende loopbaan, maar het mooie is ook dat ze zich vol inzet voor meer vrouwen aan de top. Het feit dat de VVD aan Rutte III maar één vrouwelijke minister leverde stoorde haar enorm en dat maakt ze dan ook duidelijk kenbaar met goede argumenten.

Bibian Mentel

29 Maart 2021 is Bibian overleden. De tekst schreven wij 8 maart 2019.

We sluiten af met misschien wel de allergrootste sporter én doorzetter van Nederland en de winnares van de Jaap Eden Trofee tijdens het sportgala van afgelopen december. Bibian won in 2018 twee gouden medailles tijdens de Paralympische spelen. Indrukwekkend, zeker als je weet dat ze sinds 2001 vecht tegen kanker en haar been moest worden geamputeerd. Zij was destijds al een succesvol snowboardster en stond op het punt zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002. Vier maanden na haar operatie ging ze weer snowboarden en zeven maanden later was ze kampioen van Nederland. In 2014 deed Bibian voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen en won een gouden medaille en in 2018 was het dus weer raak met twee gouden plakken. Ondanks alle sportieve successen is het leven niet gemakkelijk voor haar, de strijd tegen kanker blijft doorgaan en ook nu ligt ze helaas weer in het ziekenhuis omdat ze geopereerd is aan een tumor in haar rug. Bibi is naast topsporter ook oprichtster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Bibi een vrouw om heel veel respect en bewondering voor te hebben. 

Nederland heeft meer krachtige en prachtige vrouwen

Tuurlijk we hebben nog veel meer krachtige en prachtige vrouwen in Nederland. Van Marry de Gaay Fortman, Lilian Ploumen, Floortje Dessing, Ilse Warringa, Saskia Noort, Sonja Barend, Dafne Schippers, de vrouwelijke ministers en staatssecretarissen, Anouk, de dames van de inspirerende voorstelling Melk en Dadels tot koningin Maximá. Power vrouwen, je kent ze vast ook wel in je naaste omgeving, je zus, moeder, oma, goede vriendinnen, collega’s, je buurvrouw …of je bent er zelf één! Van sterke vrouwen kun je leren, sterke vrouwen inspireren. Wij wensen je een feestelijke en inspirerende internationale vrouwendag toe.

PS wat zouden wij graag een vriendenboek maken met daarin 9 prikkelende vragen aan al die powervrouwen!

voorbeelden vriendenpagina's vrouwen & meisjes 🙂 ♥

vriendenboekje vriendenboek voor jong en oud

vriendenboekje jongen meisje kind glitter roze pink

vriendenboek vriendenboekje voor jong en oud

internationale vrouwendag

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media