fbpx
Skip to main content

GEEN VRIENDENBOEKJE MAAR EEN VRIENDENBOEK!

De naam vriendenboekje….

Een stukje waardering, van het zonnetje genieten, zullen we er nog eentje nemen, een gezellig onderonsje, een stedentripje, een filmpje pakken, een vriendenboekje….. In Nederland en Vlaanderen schijnen we gek te zijn op verkleinwoordjes, excuus verkleinwoorden. Niet erg, het klinkt natuurlijk net iets gezelliger als je van het zonnetje geniet in plaats van van de zon. Dat begrijpen wij ook wel.

Een volwassen vriendenboekje

Wij krijgen wel eens vragen waarom we gekozen hebben voor de naam Vriendenboeken en niet voor vriendenboekje of vriendenboekjes. Vroeger hadden we het toch altijd over vriendenboekjes? Tja, dat is eigenlijk best een bewuste keuze geweest. Wij zeiden destijds ‘het ouderwetse vriendenboekje’ is volwassen geworden. En bij volwassen worden hoort een volwassen naam. Je zegt tegenwoordig ook niet meer Jantje Smit toch? Of voor de ouderen onder ons Heintje? Waarom wij dat toen zo vonden en nu nog steeds, leggen we je graag uit. En daarna vertellen we je ook waarom we ondanks deze bewuste naamkeuze qua gevoel nog steeds dat vriendenboekje van vroeger zijn 😊.

Vriendenboek omdat

  •  Laten we maar gewoon praktisch beginnen met het formaat. De vriendenboekjes van onszelf of onze kinderen waren meestal formaat 19 x 14 cm of nog kleiner. Dat waren inderdaad letterlijk vriendenboekjes. Onze vriendenboeken zijn echt wel ‘een stukje’ groter. Het kleinste formaat is 20 x 20 cm en het grootste formaat 30 x 30 cm. Vriendenboekje voor formaat 30 x 30 cm (is echt groot) klinkt gewoon een beetje vreemd.
  • Met uitzondering van een aantal school- en sportthema’s, wordt het merendeel van onze vriendenboeken gemaakt voor en door volwassenen en daar hoort een volwassen boek én een volwassen naam bij vinden wij.
  • Gemaakt door volwassenen én heel veel volwassen thema’s. Of het nou gaat om een gouden huwelijk, een collega die met pensioen gaat of een vriendin die 40 wordt. Het zijn allemaal bijzondere mijlpalen in het leven van volwassenen.
  • De kwaliteit van het vriendenboek: geen dun schrijfpapier, maar prachtig 200 grams glanzend fotopapier. Wij hebben een uitvoering met spiraal maar je kunt ook kiezen voor een stevig gebonden gelamineerde omslag. Onze klanten zeggen echt allemaal: topkwaliteit.
  • Blijkbaar worden verkleinwoorden ook vaak gebruikt om iets minder belangrijk te maken dan het is. Een vriendenboek mag echter gezien worden, wil gezien worden, het is belangrijk. Belangrijk voor iedereen die eraan heeft meegewerkt maar vooral belangrijk voor degene die het vriendenboek ontvangt. Een vriendenboek is een cadeau voor het leven. Een cadeau dat nog heel vaak wordt doorgebladerd en met trots en blijdschap getoond aan familie, vrienden, buren en collega’s.

Waarom wel vriendenboekje?

Voor ons waren dat destijds meer dan voldoende redenen om te kiezen voor vriendenboek. Maar we realiseren ons terdege dat onze vriendenboeken qua gevoel nog steeds veel hebben van dat vriendenboekje van vroeger. Weet je nog, dat je als kind zo gelukkig was als je je vriendenboekje terugkreeg met een net nieuw ingevulde vriendenpagina? Snel kijken wat er dit keer voor en over je zou zijn geschreven. Leuk en spannend. Of hoe blij je werd als je gevraagd werd om een vriendenpagina in te vullen (je ouders soms wat minder). Verkleinwoorden kunnen dan betuttelend of ietwat denigrerend zijn (‘dat lossen we wel even op mevrouwtje’…brrr), ze zijn ook heel vaak bedoeld om je een extra positief en warm gevoel te geven.. Denk maar aan ‘mijn lieve omaatje’, ‘mijn vriendje’, ‘mijn broertje’ ‘moedertje Rusland’ of het boek ‘ach moedertje’ van Hugo Borst. Het zijn woorden die lief zijn bedoeld. En soms zorgen die verkleinwoorden voor een gevoel van geluk zoals bij ‘huisje, boompje, beestje’ of 'huisje, boompje, feestje!' Dat positieve, warme en lieve, dat zie je ook terug bij praktisch alle vriendenboeken. Ontvang jij als cadeau een vriendenboek dat weet en voel je dat er aandacht aan is besteed. Er zijn veel positieve en lieve woorden, mooie foto's een veel herinneringen Dat geeft gewoon een fantastisch gevoel.  Voor degene die zo gelukkig is om zo'n prachtig vriendenboek(je)  te krijgen, maar ook iedereen die aan het vriendenboek heeft meegewerkt.

Geluk in een vriendenboekje

Geluk, lief, positief, dat warme gevoel..het zorgt ervoor dat een vriendenboek altijd het allermooiste cadeau is voor ieder feest. We zijn misschien een beetje bevooroordeeld, maar overdrijven doen we niet!

Voorbeeld vriendenboek

Een vriendenboek, daar word je blij van. Kijk maar naar deze leuke voorbeelden van vriendenpagina's. Wil je een compleet boek doorbladeren, kijk dan bij onze voorbeelden.

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboek vriendenboekje

familieboek reunie herinnering cadeau familie

 

vriendenboekje

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media