fbpx
Skip to main content

EEN NIEUWE BAAN VOOR JE COLLEGA

Kwart collega's op zoek naar een nieuwe baan

Het bedrijf ADP heeft in de zomer van 2017 een onderzoek laten uitvoeren onder bijna 10.000 werknemers in acht Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland hebben 1.300 werknemers meegewerkt aan dit onderzoek. De werknemers hebben vragen beantwoord over onderwerpen als vertrouwen, vaardigheden, loopbaanontwikkeling, technologie en discriminatie op het werk. Het hele rapport kun je hier lezen.

Wat vindt de Nederlandse werknemer?

Voor deze blog hebben we alleen gekeken naar de uitkomsten voor Nederland. Het blijkt bijvoorbeeld dat het salaris steeds minder belangrijk wordt als motivator en contacten met collega’s steeds belangrijker. Ook ervaren Nederlanders minder stress dan andere Europeanen. Maar er is meer.

Veel collega's blijven tot pensioen

 • Nederlandse werknemers blijven gemiddeld 8,3 jaar bij dezelfde werkgever.
 • Nederland is het meest loyale land: 37% van de werknemers is van plan om voor de rest van hun werkzame leven bij hun huidige werkgever te blijven.
 • Een kwart van alle werknemers kijkt actief rond naar een nieuwe baan.
 • Eén op de tien (10%) werknemers overweegt voor zichtzelf te beginnen. In vergelijking met een land als Italië is dat laag. Daar overweegt meer dan een kwart (26%) actief de overstap,
 • 3% overweegt actief om voor werk naar het buitenland te verhuizen. Leeftijd speelt hierbij wel een belangrijke rol; één op de tien (10%) werknemers onder de 35 jaar denkt serieus na over een verhuizing naar het buitenland binnen de komende twee jaar.
 • Gemiddeld 83% van de 10.000 werknemers voelt zich zeker van hun vaardigheidsniveau. Nederlanders hebben echter van alle 8 de deelnemende landen het minste zelfvertrouwen in hun vaardigheidsniveau (78%).
 • Eén op de drie (34%) Europese werknemers voelt zich om de een of andere reden gediscrimineerd op het werk. In Nederland komt dat het minst voor, daar heeft 21% dat gevoel. Leeftijd wordt genoemd als de meest voorkomende reden voor discriminatie.
 • Nederland lijkt van de acht deelnemende landen de minste problemen te hebben met stress - slechts een op de tien (10%) werknemers zegt zich dagelijks gestrest te voelen.
 • Belangrijkste redenen voor motivatie en betrokkenheid onder alle 10.000 deelnemers zijn:
  o Salaris en beloning (47%)
  o Goede werk- privébalans (22%)
  o Contacten met collega’s (21%)
  o Complimenten en erkenning door management (18%)
  o Vakantiegeld (12%)
 • Bij de belangrijkste redenen voor motivatie en betrokkenheid is voor de Nedelanders werknemers in verhouding met de andere landen geld minder belangrijk.
  o Salaris en beloning (39%)
  o Contacten met collega’s (30%)
  o Goede werk- privébalans (25%)
  o Complimenten en erkenning door management (18%)
  o Afwisselende baan (14%)
  o Zelf werkzaamheden kunnen plannen (13%).

Afscheid collega ideeën

Hoort jouw collega bij het kwart dat op zoek is naar een andere baan of een eigen bedrijf wil beginnen? Als het zover is laat hem of haar dan niet ongemerkt vertrekken. Een gezellige afscheidsborrel, een persoonlijke speech en een mooie afscheidscadeau horen er toch wel een beetje bij. Voor de borrel hebben jullie vast zelf wel goede ideeën, tips voor een goede speech kun je hier lezen en het mooiste afscheidscadeau? Dat hebben wij! Bekijk onderstaande voorbeelden of scrol even naar beneden om door een compleet voorbeeldboek voor het afscheid van een collega te bladeren.

voorbeelden vriendenpagina's afscheid en pensioen collega

afscheid collega nieuwe baan cadeau vriendenboek vriendenboekje

afscheid collega cadeau vriendenboek vriendenboekje nieuwe baan

pensioen collega cadeau vriendenboek vriendenboekje

voorbeeld vriendenboek afscheid collega

pensioen , afscheid collega, zakelijk cadeau

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media