fbpx
Skip to main content

JEUGDHERINNERINGEN SEVENTIES & EIGHTIES

Ben jij een kind van de jaren '70 of '80.......... van de vorige eeuw?

Hebben jullie ook leuke foto’s van de jaren ’70 en ‘80 vroeg een klant ons niet zo lang geleden. Ze was bezig met een vriendenboek voor een 50-jarige en ze vond het toch wel erg leuk om even weg te zwijmelen bij al die jeugdherinneringen. Vonden wij ook en jullie misschien ook wel!

Herinner jij je deze nog?

Likkenbaardendlekkerlessendkloekklinkendfrisdrinkendstemmensmerendrazendflitsendsnelvibrerendkoelkoelkoelsissende

…need we say more? Klik hier als je nog even wilt luisteren.

Pin pin pin pin

De één heeft cash de ander cheques
maar wij hebben pin
pin pin pin pin
je moet eens weten wat je nu al niet met pint kunt doen
te veel geld op zak is nu al overbodig
meer dan een pasje met je pin heb je niet nodig

In 1985 konden we in Nederland voor het eerst pinnen. Tot die tijd betaalde je contant of met betaalcheques en natuurlijk altijd in gulden. Kun jij je herinneren wanneer je voor het eerst pinde?

Cassettebandjes

Misschien heb je ze nog wel in huis, oude cassettebandjes. Cassettebandjes kon je, net als CD’s kopen van alle bekende artiesten, maar…. je had ook lege cassettebandjes. Op deze lege tapes kon je zelf muziek opnemen van de radio of, ook leuk, zelf wat inzingen of inspreken. Opnemen en afspelen deed je met cassetterecorders, cassettedecks en later de walkman. Een cassettebandje had, net als singles en elpees, een A- en een B-kant. In het begin moest je de bandjes zelf omdraaien, maar later ging dat helemaal vanzelf. Even vooruitspringen naar een volgend nummer, dat ging niet. Of je luisterde alles af of je spoelde voor- of achteruit naar je favoriete nummer. Herinner je je dat geluid nog? Vond iemand je leuk, dan kreeg je wel eens een cassettebandje cadeau met muziek speciaal voor jou opgenomen. Al je favoriete nummers op één cassettebandje. Dat werd gewaardeerd hoor, want het was tenslotte best een klusje.

De Story

In 1974 verschijnt de Story, het allereerste roddelblad. De verkoopprijs was drie kwartjes, nog geen 40 eurocent. Het blad was gelijk een groot succes. Binnen vier weken worden er meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Maar ook in die tijd las iedereen de Story natuurlijk alleen bij de kapper of tandarts ?.

Ze smaken zoals ze kraken

De keuze was simpel, je had twee soorten chips, zout en paprika en de chips van Smiths die waren de lekkerste toch? Ze waren in ieder geval razend populair. Vrienden voor het leven acteur Peter Lusse maakte reclame voor de deze chips. Crispy geluidje toch?

Peppi en Kokki

Toet toet, boing boing. Kokki en Peppi Peppi en Kokki Hopla eruit.

De matrozen Peppi en Kokkie waren een beetje de Nederlandse Laurel en Hardy. Peppi en Kokki waren altijd op zoek naar werk om geld te verdienen en beleefden tussendoor allerlei avonturen.

Camera’s met flitsblokjes

Nu loopt iedereen met zijn eigen camera op zak, maar in de jaren ’70 had je als gezin één fotocamera. Foto’s werden bewust gemaakt en met een rolletje deed je behoorlijk lang. Wilde je ’s avonds een foto maken dan gebruikte je flitsblokjes. De foto’s liet je natuurlijk ontwikkelen bij een fotozaak. Daar moest je dan wel een paar dagen op wachten en het was altijd spannend om het resultaat te zien. En ja, foto’s die niet goed waren, die bewaarde je ook. Je hebt vast nog wel een paar ‘onthoofde’ foto’s in je oude album.

Asjemenou

Loeki de Leeuw vrolijkte vanaf 1972 de reclameblokken op. Hij zei niet veel, maar asjemenou….dat ken je vast nog wel. Klik hier voor Loeki in aktie. 

Verstelbare rolschaatsen

Na schooltijd ging je buiten spelen en rolschaatsen was bij velen favoriet. De rolschaatsen bond je met veters vast aan je schoenen. Groeiden je voeten, dan was dat geen probleem. De rolschaatsen waren verstelbaar, dus ze gingen lekker lang mee. En na jou kon je broertje of zusje er ook nog op schaatsen.

MTV

In de jaren ‘80 maken we kennis met MTV en het non-stop uitzenden van muziek videoclips. De clips werden aan elkaar gepraat door super hippe videojockeys zoals Adam Curry. Lekker meezingen met de hits van Adam Ant, Madonna, Culture Club, Prince, Dire Straits, Duran Duran, Bon Jovi en Linda Rondstadt.

Klopklop

KlopKlop het gezonde (?) alternatief voor slagroom. Het maakte de saroma pudding (pudding zonder koken) of de luchtige Bourbon helemaal af.

Loesje

De eerste poster werd in 1983 gespot in Arnhem. Loesje probeert je net even anders tegen de wereld en het leven aan te laten kijken met prikkelende teksten als ‘een wapen, is dat niet een verlengstuk van je angst?’ ‘geniet nooit met mate’ of ‘elk uiterlijk is mooier dan een pestkop’. Wat is jouw favoriete tekst?

Likkoekjes

Likkoekjes in roze, wit, geel en oranje. Vooral populair omdat je het laagje eraf kon likken. Je vindt het nu vast vreselijk vies, maar wat waren ze toen lekker.

Autogordels

Je stapte vroeger in de auto zonder ook maar een seconde na te denken over autogordels. In 1974 werd het verplicht voor de bestuurder en degene die naast hem of haar zat ‘de autogordels zo strak mogelijk om te doen’. Dat was best even wennen. Had je een auto van voor 1971 dan hoefde het niet. Daarnaast waren er nog een aantal uitzonderingen. Op Digibron lazen we daarover de volgende toch wel enigszins hilarische informatie: 

Gordels behoeven ook niet „om" te zijn, als men achteruit rijdt, als men bestellingen ophaalt of aflevert op plaatsen die kort bij elkaar liggen. Taxichauffeurs zijn vrijgesteld. De taxichauffeurs moeten beducht zijn op overvallen door passagiers en daarom, aldus de minister van verkeer en waterstaat, zouden gordels de taxi-overvallen in de hand kunnen werken.

ABBA

Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid, vanaf 1974 tot 1983 kon niemand meer om dit viertal heen. Abba groeide uit tot één van de succesvolste bands ter wereld, ze verkochten maar liefst 200 miljoen albums. De Abba sound, je was fan of je vond het helemaal niets, maar iedereen kan vast de meeste hits nog moeiteloos meezingen; Fernando, Waterloo, Voulez-vous, Mama mia, Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight) of Dancing Queen. 

Fonduen

Helemaal hip in de jaren ’70, een avondje fonduen. Olie in een fonduepan (het liefst een fonduepan in de kleur oranje), spiritus in een bakje, de blokjes vlees aan een lange fonduevork prikken en vervolgens laten garen in de hete olie. Je hele huis stonk, maar wat was het heerlijk. Het stukje vlees doopte je in zelfgemaakte sausjes. Nou ja zelfgemaakt….poeder (van Calvé toch?) in een bakje, twee of drie eetlepels mayonaise erbij, één eetlepel water en roeren maar.

Last Christmas

Last Christmas, I gave you my heart
But the very next day you gave it away
This year, to save me from tears
I'll give it to someone special

Wham’s kersthit uit 1985 en we zingen het nog steeds! Nog even kijken en luisteren? Blijft leuk, ook midden in de zomer. 

Postcodeboek

In 1978 wordt de postcode ingevoerd. Ieder gezin ontvangt een postcodeboek. Naast de telefoongids, de gouden gids kwam er nog zo’n super dik boek in je huis.

Girlpower

Eerst in de jasjes maar daarna in je blouse of je trui. Prachtig die brede schouders en dan het liefst gecombineerd met mouwophouders en een flinke bos getoupeerd haar.

Afghaanse jas

Je moest er even voor sparen, maar dan had je een supergave Afghaanse jas. Alleen jammer dat de jas niet bepaald fris rook als het begon te regenen.

Komite Kruisraketten Nee

Hollanditis, het is de term die werd gebruikt voor het Nederlandse verzet tegen de geplande plaatsing van kruisraketten in West-Europa. Het resulteerde in de grootste demonstratie ooit. Op 29 oktober 1983, kwamen 550.000 mensen naar Den Haag om te protesteren. Ook prinses Irene was van de partij. Herinner jij het je nog? Of was je er misschien zelf bij?

Shoarma

Na een avondje stappen eindigde je rond 2.00 uur steevast bij een shoarmazaak voor een broodje shoarma met heel veel knoflooksaus.

Melkboer

De melkboer kwam een paar keer week langs met melk (Joris Driepinter, 3 glazen melk per dag), yoghurt, karnemelk en vla in glazen flessen. Herinner je je de lichte aluminium doppen nog? Rood was karnemelk, groen yoghurt, blauw voor volle melk, lichtblauw halfvolle melk, geel voor gele vla en bruin voor bruine vla. De yoghurt- en vlafles maakte je echt helemaal leeg met een flessenschraper. Niet alleen de melkboer kwam langs, ook de bakker, groentekar en de SRV-wagen kwamen lekker gemakkelijk aan huis. Dan moest er natuurlijk overdag wel iemand thuis zijn….

Mexicaantje oranje hoed, Caraco ijs geweldig goed

IJsworsten waar je een plakje van afsneed en tussen wafeltjes deed, raketjes, dubbellikkers (dubbel likken, dubbel lekker), staafijsjes uit de vriezer, gompie met onderin een kauwgumbal, de split, de roomchoco, softijsjes, colasticks, vlaggesticks en als je heel veel geluk had een cornetto.

Muziek Expres, Popfoto en Hitkrant

Vol met foto's en posters, songteksten, prijsvragen, strips en interviews met populaire popidolen. Vooral de posters waren razend populair, de slaapkamers van, vooral de meisjes, hingen er destijds vol mee. Wie hing er bij jou aan de muur? En welk tijdschrift was bij jou favoriet?

Disco

Het waren de jaren van Saturday Night Fever en Grease. In het weekend ging je met je vrienden naar de disco om te dansen op de Bee Gees, Donna Summer, Earth & Fire, Boney M, Deniece Williams, The Pointer Sisters en niet te vergeten Paradise by the Dashboard Light van Meatloaf.

Van oranje naar grijs

Oranje banken, groene tegeltjes, bruin behang, planten in oranje potten of macramé hangers, droogbloemen, zitkuilen, joekels van luidsprekerboxen, lavalampen, letterbakken, cactussen en langzamerhand overal verwarming. Het was knus en gezellig in huis in de jaren ’70. Een paar jaar later sloeg het om naar minimalistisch design. Veel zwart leer, glas, grijze muren, lamellen en design keukenapparatuur en accessoires van Starck en Alessi.

Klik-klak-ballen

Vooral in de jaren ’70 in rage. De kunst was om de twee ballen aan een touwtje zo vaak mogelijk boven en onder je hand tegen elkaar te laten klikken. Je zal wel onder de blauwe plekken, maar dat nam je voor lief.

Opel Kadett

Kon je in de jaren ’60 nog zonder problemen op straat stoepranden, elastieken, blikspuit spelen, vliegeren, tollen of rolschaatsen in de jaren ’70 veranderde dat. Steeds meer gezinnen hadden een auto voor de deur. De Peugeot, Datsun, Vokswagen Golf, Simca of Ford Taurus waren populair, maar de allerpopulairste auto was de Opel Kadett.

Spoetnik

Een eetlepel suiker, een scheutje koffiemelk en daar gazeuse op. Heeeeerlijk! Wil je het nog eens proberen? Met cola en 7up lukt het ook vast wel.

Dallas of Dynasty?

Was jij een Dallas of Danasty fan? Of keek je allebei? De Ewings en Carringtons waren steenrijke oliefamilies. Bij Dallas draaide het om Miss Ellie, Jock, Sue Ellen, slechterik JR, Bobby, Pamela, Lucy en Cliff Barnes. Bij Dynastie stonden Blake Carrington, de brave Krystle de gehaaide ex-vrouw Alexis centraal.

Samen voor de buis

Een paar tv-programma’s hebben we al besproken. Maar er waren natuurlijk nog veel meer onvergetelijke buismomentjes: Swiebertje, Oebele, Hamelen, de Fabeltjeskrant, Ren je Rot, Ti-Ta-Tovenaar, Pipi Langkous, Calimero, Floris, Mork en Mindy, de film van Ome Willem, Dukes of Hazard, Thunderbirds, Kung Fu, Paulus de Boskabouter, Zorro, Sandokan, the Hulk, Zevensprong, Bassie en Adriaan, Achterwerk in de kast, de familie Knots, Love Boat, Cheers, the A-Team, Zeg ‘ns A, Knight Rider, Alf, Miami Vice, LA Law, Sil de Strandjutter, SHill Street Blues, Black Beauty, Magnum PI, All in the family, Charlie’s Angels, TopPop, Partridge Family, Alias Smith en Jones, Happy Days, Bartje (Ik bid niet veur brune bonen), Colditz, de man van 6 miljoen, dagboek van een Herdershond, the Jordaches, Fawlty Towers, wie van de drie, Sonja op maandag, dinsdag etc, Voor de vuist weg, M*A*S*H, Onedin Line, de wrekers, Golden Girls, MacGyver, ‘Allo ‘Allo, St. Elsewhere, Samson en Gert, family Ties, de Fabriek, Starsky en Hutch, Moonlighting, Married with children, Tour of Duty, en…little house on the praire. En dan zijn we er vast nog een paar vergeten. Welke serie zou jij graag nog een keer zien?

Verjaardagscadeau 50 of 60 jaar

Verras de jarig job met haar eigen vriendenboek! Een supergaaf cadeau voor nu én later.

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek 50 jaar

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboek vriendenboekje

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek 60 jaar

60 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

 

 

verjaardag, abraham, sarah, 50 jaar, 40 jaar, 60 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media