fbpx
Skip to main content

30 WEETJES OVER 40 JAAR GETROUWD IN 2021

Wat weet jij over huwelijksjaar 1981?

Huwelijksjaar 1981 was het jaar van het meest besproken en bekeken huwelijk ooit, het geboortejaar van Beyoncé, de start van een Nederlandse super populaire sitcom, het jaar dat iedereen naar Raiders of the Lost Ark ging, maar ook het jaar van de zure regen en de tegenpartij 😊.
 
Oranje banken, groene tegeltjes, bruin behang, planten in oranje potten of macramé hangers, droogbloemen, zitkuilen, lavalampen, letterbakken en cactussen. Het was knus en gezellig in huis in de jaren ’70. In de jaren ‘80 sloeg dit om naar een voorkeur voor minimalistisch design. Veel zwart leer, glas, grijze muren, lamellen en design keukenapparatuur en accessoires van Starck en Alessi waren je van het. Op tv keken we graag naar Dallas en Dynastie, maar ook Brideshead Revisited, Falcon Crest, Babbelonië, de Fabriek en Hill Street Blues ware razend populair
 
De mode werd daarentegen in de loop van je jaren ’80 steeds opvallender. Schoudervullingen! Eerst in de jasjes maar al snel ook voor  je blouse of trui. Prachtig die brede schouders en dan het liefst gecombineerd met mouwophouders en een flinke bos getoupeerd haar.
 
Wat weet jij over 1981 en het robijnen huwelijk? Wij hebben de 30 leukste weetjes en feiten voor je op een rijtje gezet.

1. 48.000 x een robijnen huwelijk

40 jaar geleden, in 1981, stapten 85.574 stelletjes in het huwelijksbootje. Van de ruim 85.000 paren die elkaar destijds het jawoord gaven zijn er dit jaar ongeveer 56% 40 jaar bij elkaar, bijna 48.000 robijnen huwelijken in 2021!

2.  BLOEM voor robijnen huwelijk

Wist je dat er voor elk huwelijksjubileum een bloem is? Voor 15 jaar getrouwd is dat bijvoorbeeld de roos. De welbekende gladiool is de bloem die hoort bij een 40-jarig huwelijksjubileum. Bij gladiolen denken wij al snel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Na deze bijzondere prestatie word je ontvangen met gejuich, geklap én met gladiolen. Een robijnen huwelijk is zeker zo’n bijzondere prestatie. Gladiolen symboliseren herinnering, levenskracht en eergevoel. De naam van de gladiool komt van het Latijnse Gladius wat zwaard betekent, de vorm van de gladiool. De gladiool is ook een teken van verliefdheid. Met een gladiool vertelt de gever dat jij zijn of haar ‘hart doorboort’. Bij een veertig jarig huwelijksjubileum is de blauwe gladiool helemaal passend, deze staat voor trouw en liefde.

3. Robijnrood

40 Jaar getrouwd is Robijn. De robijnrode kleur kun je gebruiken voor decoraties, kleding en cadeaus. De kleuren van al die huwelijksjaren hebben echter ook een betekenis. Rood is een krachtige kleur, het is de kleur van bloed, vuur en hartstocht. Rood is warm en positief. Bij rood denk je aan energie, gevaar, maar ook aan kracht, vastberadenheid, passie, verlangen en liefde.

4. Hét huwelijk van 1981

Het huwelijk dat wereldwijd door 750 miljoen mensen live werd gevolgd op tv. Weet jij het nog? Dat was het huwelijk van lady Di and prins Charles. Op woensdag 29 juli van dat jaar, een prachtige zonnige dag, traden de 20-jarige Lady Diana Spencer en de 32-jarige prins Charles met veel pracht en praal in het huwelijk in de  St Paul’s Cathedral te Londen.  In de kathedraal waren 3500 mensen aanwezig. Buiten stonden 600.000 mensen langs de route om het kersverse bruidspaar toe te juichen. 

5. Ook 40 jaar getrouwd in 2021

Diana en Charles waren echter niet de enige ‘famous people, die dat jaar in het huwelijksbootje stapten. Hield het huwelijk van Charles en Diana geen stand, deze beroemde stellen zijn al wel 40 jaar bij elkaar:
Ringo Starr en Barbara Bach op 27 april 40 jaar getrouwd.
Robert ten Brink en Roos Cialona 1 mei

6. 40 jaar getrouwd, weet jij hoeveel minuten dat zijn?

Reken even met ons mee, 40 jaar is:
 
4 DECENNIA
480 MAANDEN
2.087 WEKEN
14.610 DAGEN
350.633 UREN
21.037.951 MINUTEN
1.262.277.040 SECONDEN

7. GEBOREN IN Huwelijksjaar 1981

In huwelijksjaar 1981 zagen heel wat, inmiddels bekende, baby’s het levenslicht: Alicia Keys, Tom Hiddleston, Elijah Wood, Justin Timberlake, Loes Haverkort, Paulien van Deutekom, Adriana Lima, Klaas Dijkhoff, Paris Hilton, Lleyton Hewitt, Julia Stiles, Meghan Markle, Maarten van der Weijden, Sara Kroos, Jan Kooijman, Caro Emerald, Craig David, Gers Pardoel, Anna Koernikova, Natalie Portman, Floor Jansen, Egbert Jan Weeber, Emilio Guzman, Fajah Lourens, Michiel Huisman, Fernando Alonso, Robert Doornbos, Esther Vergeer, Roger Federer, Beyoncé, Do, Jennifer Hudson, Ali B., Natasha Bedingfield, Britney Spears, Jody Bernal, Khalid Boulahrouz, Serena Williams, Ivanka Trump, Alexis Bledel, Jessica Alba, en Chris Evans.

8. POPULAIRSTE BabyNAMEN in 1981

De top 5 van meisjesnamen wordt dat jaar aangevoerd door Maria, gevolgd door Johanna, Linda, Kim en Wendy. Esther, Marieke, Chantal, Bianca en Sandra maken de top-10 compleet.
De top 5 namen voren de jongen zijn Johannes, Jeroen, Dennis, Jan en Mark. Martijn, Peter, Robert, Patrick en Wouter maken de top-10 van de jongens compleet.

9. D66 WINNAAR VERKIEZINGEN

26 mei 1981 gaat Nederland naar de stembus. Dat deden we toen nog massaal, 87% van alle stemgerechtigden brengt ook daadwerkelijk hun stem uit. De grote winnaar is D66. Onder aanvoering van Jan Terlouw gaat D66 van 8 naar 17 zetels. 48 Van de 150 zetels gingen naar het CDA. CDA’er Dries van Agt werd premier in een kabinet van CDA, PvdA en D66.

10. DE TEGENPARTIJ

Geen gezeik, iedereen rijk, legendarische woorden van Jacobsen en Van Es van de Tegenpartij. Deze twee uitgesproken Haagse typetjes van Van Kooten en De Bie zijn razend populair. Richting de verkiezingen staan ze in de peilingen zelfs op enkele zetels. Dat was niet helemaal de bedoeling, Van Kooten en De Bie creëerden Jacobsen en Van Es als parodie op extreem-rechtste partijen. Van Kooten en De Bie besluiten daarom, in de uitzending een paar weken voor de verkiezingen, beide heren het slachtoffer te laten worden van een schietpartij.

11. MET DE ASSISTENTE VAN DOKTER VAN DER PLOEG

De eerste aflevering van de legendarische comedyserie Zeg ‘ns Aaa wordt op Nieuwjaarsdag uitgezonden. Een serie die het 12 jaar zou volhouden en razend populair is in de jaren ‘80. Midden jaren ’80 zijn er soms 8 miljoen Kijkers. Heel Nederland volgt de avonturen van huisarts Lydie van der Ploeg, verloofde Hans, kinderen Nancy en Gert-Jan, huishoudster Mien Dobbelsteen (met de assistente van dokter van der Ploeg) en haar man Koos.

12. JEUGDJOURNAAL

Een paar dagen later, op 5 januari, is de allereerste uitzending van het jeugdjournaal, gepresenteerd door Leontien Ceulemans. Het is destijds best speciaal, een jeugdjournaal. Nederland, is na Groot-Brittannië, het tweede land dat begint met een journaal speciaal voor kinderen.
 
De eerste uitzending van het jeugdjournaal kun je hier bekijken. Doen, is echt leuk. 

13. DE PYTHON

De Efteling opent op 12 april een nieuwe attractie, de Python, een stalen achtbaan. De Python is destijds de snelste, langste én grootste achtbaan op het Europese vasteland.

14. DIGITALE MUIS

De allereerste digitale muis wordt op de markt gebracht door Xerox. In die tijd niet als ‘losse muis’, maar als onderdeel van de computer.

15. HET BEGIN VAN HET TIJDPERK VAN DE VIDEOCLIPS

Ladies and gentlemen, rock and roll…… met die woorden begint op 1 augustus de allereerste uitzending van Music Television, oftwel MTV. MTV zendt 24 uur per dag uit. Video Killed the Radio Star van the Buggles was de eerste muziekvideo die werd uitgezonden. The best of tv, combined with the best of radio.
 
Nederland moest nog tot 1 augustus 1987 wachten op MTV Europa.

16. CHAMPAIGN

De allergrootste hit is voor de Amerikaanse band Champaign, met how ‘bout us. Maar liefst 8 weken staan ze op nummer 1. Maar ook Nederlandse artiesten doen het goed. Nummer 1 hits zijn er voor Anita Meyer met Why Tell Me, Why, Rubberen Robbie met De Nederlandse sterre die strale overal!, Doris D and the Pins met Shine On en Stars on 45 (weetje, een single was in die tijd een grammofoonplaat, en draaien dan meestal op een snelheid van 45 toeren). André Hazes zingt dat jaar een beetje verliefd naar de derde plek in de top40.

17. MAKING YOUR MIND UP

De pas opgerichte Engelse popgroep Bucks Fizz wint het Eurovisie Songfestival met het uptempo nummer Making your Mind up. De 4 hoogblonde zangers en zangeressen vielen op door de choreografie en dan vooral het moment dat de de boys de lange rokken van de meisjes wegtrekken en er minirokken tevoorschijn komen.
 
Linda Williams wordt voor Nederland 9e met Het Is Een Wonder. Onze zuiderburen doen het beter, de zangeres Stelle behaalt de vierde plaats met Si tu aimes ma musique.

18. EN DE OSCAR GAAT NAAR….

Oscars zijn er dat jaar voor Ordinary People (beste film), Robert Redford (beste regisseur Ordinary People), Robert de Niro (beste acteur voor zijn rol in Raging Bull) en actrice Sissy Spacek voor haar rol in Coal Miner’s Daughter.
 
Andere populaire films in de bios zijn For your Eyes only (Roger Moore en Carole Bouguet), Christianne F. (Natja Brunckhorst en Thomas Haustein) Hoge Hakken, Echte Liefde (Rijk de Gooijer en Monique van de Ven), Indiana Jones and the raiders of the lost ark (Harrison Ford en Karen Allen), Het meisje met het rode haar (Renée Soutendijk en Peter Tuinman), Les uns et les autres (Robert Hossein en Nicole Garcia), Een vlucht regenwulpen (Jeroen Krabbé en Marijke Merckens), The French lieutenant’s woman (Meryl Streep en Jemermy Irons) en Chariots of Fire (Ben Cross en Ian Charleson).
 
Raiders of the Lost Ark is in 1981 wereldwijd de best bezochte film. Het is de eerste keer dat Harrison Ford zijn opwachting maakte als de archeoloog Indiana Jones. Er volgen nog 3 films. In 2022 wordt de allerlaatste van de reeks verwacht. De inmiddels 78- jarige acteur speelt ook dit keer weer de hoofdrol.

19. SPORT

Tafeltennisster Bettine Vriesekoop en Veldrijder Hennie Stamsnijder worden gekozen tot respectievelijk sportvrouw en sportman van het jaar.
 
Hennie Stamsnijder wordt wereldkampioen Veldrijden.
 
In mei verslaat AZ'67 Feyenoord met 5-1 en wordt kampioen van Nederland. Het is voor het eerst sinds 1974 dat de titel niet naar Ajax, Feyenoord of PSV gaat.

20. LONDON MARATHON

Op 29 maart 1981 vindt voor de allereerste keer de marathon van Londen plaats, tegenwoordig één van de grootste hardloopevenementen ter wereld. Die eerste keer doen ongeveer 7.000 lopers mee waarvan 6.255 deelnemers de marathon ook daadwerkelijk voltooien. Tegenwoordig doen er tienduizenden lopers mee. Schrijf je je in, dan maak je niet automatisch kans op een startnummer. Er wordt nl. onder alle inschrijvers geloot.

21. MET PENSIOEN

Bokser Muhammad Ali gaat op 39-jarige leeftijd met pensioen met een record van 55 overwinningen (en 5 nederlagen). Zijn laatste wedstrijd is op 11 december op de Bahama’s tegen Trevor Berbick. Ali verloor deze wedstrijd na tien ronden. Er wordt geschat dat Ali tegen het einde van zijn bokscarrière ongeveer 200.000 klappen had gekregen.

22. ZURE REGEN

Uit (in die tijd nog) West-Duitsland komt voor het eerst informatie over ‘Waldsterben’, het afsterven van de bossen. De helft van alle bomen zou ziek zijn vanwege luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Tegenwoordig is het omstreden of de waarschuwingen voor de zure regen terecht waren. 

23. EINDE GIJZELING

Na 444! Dagen komt er een einde aan de gijzeling van 52 Amerikanen in Iran. Precies 8 uur nadat Ronald Reagan is beëdigd als president van de VS. De wensdroom van Jimmy Carter, om als president de vrijgelaten gijzelaars te mogen begroeten, gaat daarmee niet in vervulling.

24. AANSLAGEN

Nog geen zes weken na elkaar worden aanslagen gepleegd op de Amerikaanse president Ronald Reagan en paus Johannes Paulus II. Beiden overleefden. Datzelfde jaar vindt er een aanslag plaats op de Egyptische president Anwar. Tijdens een militaire parade op 6 oktober 1981 wordt Anwar Sadat doodgeschoten.

25. TGV

In Frankrijk rijdt voor het eerst de Train à Grande Vitesse, de hogesnelheidstrein. De TGV verbindt de grote steden in Frankrijk. De eerste rit gaat van Parijs naar Lyon en weer terug. De snelheid van de TGV is 300 km per uur.

26. PLAZA DE MAYO

In Argentinië zijn de moeders van Plaza de Mayo elke dag te vinden voor het presidentiële paleis in Buenos Aires. Het zijn (groot)moeders van kinderen die tijdens de militair dictatuur spoorloos zijn verdwenen. De ‘dwaze moeders’ met de witte hoofddoeken houden dit bijna 30 jaar vol.

27. WERELDBEVOLKING

Wereldwijd waren er in 1981 4.5 miljard mensen. Daar zijn er in 40 jaar meer dan 3 miljard bijgekomen. We wonen met 7,9 miljard mensen op onze planeet Aarde. Als je hier klikt kun je precies zien hoeveel er mensen er per seconde bijkomen.

28. WAT VERDIENT ‘JAN MODAAL’ in 1981

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is € 15.882. 40 jaar later ligt het jaarinkomen meer dan verdubbeld naar € 36.500,00.

29. Auto van het jaar

De Ford Escort werd gekozen tot auto van het jaar. De Fiat Panda, in 1980 op de markt gebracht, was de runner-up bij deze autoverkiezing. De kleine, wendbare en goedkope Panda bleek een groot succes, in totaal werden meer dan 4 miljoen stuks verkocht.

30. DE MOOISTE 8 QUOTES OVER HET GEHEIM VAN EEN SUCCESVOL HUWELIJK

Het geheim van het huwelijk ligt in het fluiten op tijdstippen dat daar hoegenaamd geen aanleiding toe bestaat.
Simon Carmiggelt
 
Een succesvol huwelijk is alleen mogelijk als je vele malen verliefd wordt, altijd op dezelfde persoon.
A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person.
Mignon McLaughlin 
 
Het huwelijk is geen zelfstandig naamwoord; het is een werkwoord. Het is niet iets wat je krijgt. Het is iets wat je doet. Het is de manier waarop je elke dag van je partner houdt.
Marriage is not a noun; it's a verb. It isn't something you get. It's something you do. It's the way you love your partner every day.
Barbara De Angelis
 
Liefde heeft niets te maken met wat je verwacht te krijgen - alleen met wat je verwacht te geven - en dat is alles.
Love has nothing to do with what you are expecting to get–only with what you are expecting to give–which is everything.
Katharine Hepburn, Me: Stories of My Life
 
De beste vriend zal waarschijnlijk de beste echtgenote krijgen, omdat een goed huwelijk op het talent voor vriendschap berust.
Der beste Freund wird wahrscheinlich die beste Gattin bekommen, weil die gute Ehe auf dem Talent zur Freundschaft beruht.
Friedrich Nietzsche
 
Je houdt niet van iemand omdat hij of zij perfect is; je houdt van hem of haar ondanks het feit dat hij of zij dat niet is.
You don’t love someone because they’re perfect; you love them in spite of the fact that they’re not.
Jodi Picoult
 
We zijn allemaal een beetje raar. En het leven is een beetje raar. En als we iemand vinden wiens eigenaardigheid past bij de onze, dan sluiten we ons bij hen aan en vallen we in een wederzijds bevredigende vreemdheid - en noemen we het liefde - ware liefde.
We’re all a little weird. And life is a little weird. And when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall into mutually satisfying weirdness–and call it love–true love.
Robert Fulghum, True Love
 
Een goed huwelijk is niet wanneer het 'perfecte paar' bij elkaar komt. Het is wanneer een onvolmaakt echtpaar leert te genieten van hun verschillen.
A great marriage is not when the ‘perfect couple’ comes together. It is when an imperfect couple learns to enjoy their differences.
Dave Meurer

En....Het allermooiste cadeau voor een robijnen huwelijk? Dat hebben wij!

Zijn je ouders binnenkort 40 jaar getrouwd? Best lastig om een echt mooi cadeau te vinden. Samen leuke dingen doen, herinneringen ophalen, herinneringen creëren dat vinden ze vaak stukken belangrijker dan een cadeau. En gelijk hebben ze. Wat ze daarom zeker een heel fijn cadeau zullen vinden is een vriendenboek met daarin al hun dierbaren; de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren. Een cadeau waar de aandacht, liefde en vriendschap van en voor het robijnen bruidspaar vanaf spat. Een vriendenboek is een cadeau waar het bruidspaar intens zal genieten. Een boek dat ze heel vaak doorbladeren en met trots zullen laten zien aan familie, vrienden en buren.

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek (30x30cm) | vriendenboekje (20x20cm) cadeau robijnen huwelijk
40 jaar getrouwd robijnen huwelijk idee cadeau vriendenboek vriendenboekje

robijnen huwelijk vriendenpagina vriendenboek
 

robijnen huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media