fbpx
Skip to main content

30 K-EI-LEUKE WEETJES OVER PASEN-DE KIP-HET EI

'1 Ei is geen ei, 2 ei is een half ei en 3 ei is een paasei'

 De paasdagen staan voor de deur. De komende dagen zullen er weer heel wat eitjes worden getikt, gegeten, geverfd, verstopt en gezocht. Pasen zonder eieren is voor 90% van de Nederlanders ondenkbaar.  Een mooi moment om de leukste en interessantste weetjes over eieren op een rijtje te zetten. Wat weet jij over eieren?

30 weetjes over Pasen en de kip en het ei

  1. Nederlanders eten per jaar gemiddeld 202 eieren en Belgen 72. De gemiddelde Europeaan per jaar 211 eieren met Spanje met stip op 1 (in Spanje verwerken ze nl. ook veel eieren in hun gerechten). De gemiddelde Amerikaan eet maar liefst 287 eieren per jaar.
  2. Tijdens de paasdagen worden ongeveer 35 miljoen eitjes getikt, ongeveer 2 per persoon. Bijna 6 op de 10 Nederlanders eet met Pasen meer eieren dan tijdens andere weekenden.
  3. Bij de grootste paaseierenjacht ooit waren er 501.000 eieren verstopt. 9.753 Kinderen en hun ouders zochten naar de verstopte eieren in het Cypress Gardens Adventure Park in Winter Haven, Florida, VS.
  4. Hoe eten we ons eitje het liefst? Het merendeel van ons geeft de voorkeur aan spiegeleieren, met een hele dooier. Op nummer twee staat een halfzacht gekookt ei en op drie een omelet.
  5. In Nederland worden meer bruine dan witte eieren gegeten. De meesten van ons denken dat bruine eieren gezonder zijn, wat overigens een fabeltje is. In de VS worden juist meer witte eieren gegeten.
  6. Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren. Bruine eieren kosten meer omdat wij denken dat ze gezonder zijn en daarom zijn we ook bereid om er meer voor te betalen (ongeveer 8 cent per ei meer). Een andere reden dat de bruine eitjes duurder zijn komt omdat de kippen die ze leggen groter zijn dan de kippen die witte eieren leggen. Grotere kippen eten meer en kosten dus ook meer.
  7. Wij denken dus dat bruine eieren gezonder zijn, maar afgezien van het feit dat dat niet zo is, zijn witte eieren beter voor het milieu: de kippen die witte eieren leggen leven langer, eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen.
  8. Wist je dat kippen met rode lellen (achter de snavel) bruine eieren leggen en kippen met witte lellen witte eieren?
  9. Er is geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
  10. Afhankelijk van de voeding van de kip varieert de kleur van het eigeel van lichtgeel tot oranje. Kippen die meer variatie in voedstel krijgen, zoals mais, grassen of alfafa, daarvan zijn de eierdoors dieper gekleurd. Kippen die met graan worden gevoed hebben lichtere dooiers.
  11. Een gemiddeld kippenei met schaal weegt ongeveer 59 gram en zonder schaal 55 gram.
  12. Je hebt eieren in verschillende maten. De S is voor eieren onder 53 gram, M voor eieren tussen 53 en 63 gram, L voor eieren van 63 tot 73 gram en XL voor eieren die meer dan 73 gram wegen.
  13. Gemiddeld bevat een ei 64 calorieën en 4,4 gram vet.
  14. Volgens het Guinness Book of Records is het zwaarste ei dat ooit door een kip is gelegd een ei van 454 gram met een dubbele dooier en dubbele schaal. Dit ei is gelegd op 25 februari 1956 door een witte kip in Vineland, New Jersey, USA.
  15. Hoe test je de versheid van een ei? Heel simpel. Eierschalen zijn poreus, er komt lucht door naar binnen. Naarmate eieren ouder worden, nemen ze lucht op en ontwikkelen ze een soort luchtzakje. Je kunt de versheid van een ei testen door een ei in een kop water te leggen. Als het ei blijft drijven, is het oud (heeft het een grote luchtzak) en niet meer goed. Als het ei op zijn kant op de bodem ligt is het vers. Blijft het ei op de bodem, maar staat het rechtop, dan is je ei wat ouder maar nog wel eetbaar. 
  16. Je hebt het vast wel eens gemerkt, maar verse eieren zijn moeilijker te pellen.
  17. Hoe zie je of een ei rauw of gekookt is? Laat een ei draaien op een breed tafelblad. Vervolgens leg je je vinger een seconde op het ei. Stopt het ei met draaien dan is het gekookt, blijft het draaien dan is het een rauw ei.
  18. Een hardgekookt ei is 4 tot 7 dagen houdbaar in de koelkast. De gekookte, gekleurde eieren in de winkel blijven soms wel 35 dagen goed. Dat heeft twee redenen. Deze eieren worden niet helemaal hard gekookt, de dooier blijft een beetje ‘vochtig’ en daardoor is een ei langer houdbaar. Daarnaast sluit de gekleurde verf de poriën van het ei af zodat het als het ei als het ware vacuüm blijft.
  19. Wist je dat je zelf ook je eitjes kunt kleuren met natuurlijke kleurstoffen? Leg de eieren in een pan water en voeg een lepel azijn toe en de natuurlijke kleurstof, dat kan bijvoorbeeld koffie zijn voor bruine eieren, spinazie voor groene en rode biet voor rode eieren. Je kunt er hier alles over lezen.
  20. Vitamine D krijg je binnen door zonlicht, maar je kunt het ook door voedsel binnenkrijgen, maar daarin zijn de mogelijkheden wel beperkt. Denk aan levertraan, zalm, melk, sardientjes én eieren.
  21. Het duurt ongeveer 24 tot 26 uur voordat een ei klaar is om gelegd te worden door de kip.
  22. Als een kip ouder wordt legt ze minder, maar wel grotere eieren, de schalen van deze eieren zijn wel wat dunner. Jonge kippen leggen dus kleinere eieren maar de schalen zijn harder.
  23. Een kip legt bijna elke dag een ei, zo'n 305 eieren per jaar. Kippen die witte eieren leggen, leggen er tussen de 300 en 320, terwijl de kippen die bruine eieren leggen tussen de 290 en 310 eieren per jaar leggen.
  24. Nederlandse kippen leggen jaarlijks tien miljard eieren. Een groot gedeelte van deze eieren wordt naar Duitsland geëxporteerd.
  25. In Nederland zijn er in totaal 1.400 bedrijven met 46 miljoen legkippen. Ongeveer 3% van deze bedrijven is biologisch: dat zijn ongeveer 1,4 miljoen legkippen. Daarnaast worden er nog 57 miljoen vleeskuikens gefokt.
  26. De provincie met de meeste kippen is Noord-Brabant, ongeveer 287 miljoen.
  27. De vogel die de grootste eieren legt is de struisvogel, het ei is om en nabij 25 tot 30 keer zo groot als een kippenei en weegt ongeveer 1.5 kilo. Voor het koken van een struisvogelei heb je wel geduld nodig. De kooktijd kan variëren van 50 minuten voor een zachtgekookt ei tot 1,5 uur voor een hardgekookt ei.
  28. Eén struisvogel wist er in 2008 zelfs het Guinness Book of Records mee te halen. De vogel legde een ei van maar liefst 2,589 kilo! De eieren van een struisvogel zijn hartstikke sterk. Als een volwassene op een struisvogelei gaat staan, zal dit ei niet barsten. 
  29. Uitspraken over eieren:

De haan kraait wel, maar het is de hen, die de eieren legt - Margaret Thatcher

Niet kakelen, eieren leggen - Hans Wiegel

Eenden leggen hun eieren in stilte, kippen kakelen daarbij als gekken. Het gevolg? De hele wereld eet kippeneieren - Henry Ford

Geluk lijkt een beetje op paaseieren: ernaar zoeken is het leukst - Yvonne Kroonenberg

Een sluwe kip legt uitgekookte eieren - Johan Anthierens

Een echte vriend is iemand die denkt dat je een goed ei bent, ook al weet hij dat je een beetje gebarsten bent - Bernard Meltzer

Ik kan heel ingewikkelde recepten koken, maar het vergt echt talent om het perfecte ei te bereiden - Chrissy Teigen

30. Chocolade-eitjes! Tijdens de Paasdagen eten we per persoon gemiddeld 47 chocoladepaaseieren. 40 Procent van ons geeft daarbij voorkeur aan melkchocolade-eieren.

Wij wensen iedereen heerlijke paasdagen!

Tip voor de paasdagen. Maak samen een familieboek waarin de hele familie herinneringen, dromen, gedachten én de mooiste foto’s deelt. Sweet memories met een lach en soms ook met een traan. Van een familieboek geniet je echt je hele leven.

Voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek familie

Voorbeelden Vriendenboek familie familieboek familierëunie familiefeest

bron 1 bron 2 bron 3

feestdag, pasen

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media