fbpx
Skip to main content

DE 30 LEUKSTE WEETJES OVER 40 JAAR IN 2021

Ben jij geboren in 1981?

Ben jij geboren in het roerige 1981? Het jaar dat 400.000 mensen op het Museumplein demonstreren tegen de plaatsing van kruisrakketten, het aantal werklozen drastische groeit, 750 miljoen mensen op tv het huwelijk van prins Charles en Diana Spencer volgen, in de bioscoop ‘Les uns et les autres’ draait en de Nederlandse Stars on 45 in Nederland en Amerika een nummer 1 scoren met een medley van hits uit de jaren ’60 en ’70. Meer weten over het boeiende 1981 en Fantastic Forty? Lees deze 30 leuke, interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over én voor iedereen die in 2021 zijn 40e verjaardag viert. Veel leesplezier!

30 X 40 Jaar

1. HET TELT OP

Je loopt inmiddels al een aardig tijdje mee. Reken even met ons mee, 40 jaar is:

4 DECENNIA
480 MAANDEN
2.087 WEKEN
14.610 DAGEN
350.633 UREN
21.037.951 MINUTEN
1.262.277.040 SECONDEN

2. Hieperdepiep Hoera

In Nederland leven 17.471.000 mensen; 210.000 daarvan vieren dit jaar hun 40e verjaardag. Netjes verdeeld, 105.000 mannen en 105.000 vrouwen worden 40 dit jaar.

3. Xennials

Geboren in 1981, dan hoor je bij de Xennials. De Xennial is een microgeneratie tussen generatie X en millennials. De Xennial is geboren tussen 1977 en 1983. Je bent opgegroeid in een analoog tijdperk, maar volwassen geworden in het digitale tijdperk. Je weet nog hoe het is om een huistelefoon te hebben, zuinig te zijn met een filmrolletje, cassettebandjes te beluisteren, je opstel uit te schrijven en op vakantie te gaan zonder telefoon. Internet en computers waren geen deel van de jeugd van Xennials.

4. De kleurrijke haan

Volgens de Chinese Astrologie is 1981 het jaar van de Haan. ‘Hanen’ staan graag in de belangstelling, hebben veel ambitie, zijn bekwaam, direct, kleurrijk, onbevangen, diepe denkers, huiselijk, veerkrachtig en georganiseerd.

5. GEBOREN IN 1981

Ook 40 dit jaar worden Alicia Keys, Tom Hiddleston, Elijah Wood, Justin Timberlake, Loes Haverkort, Paulien van Deutekom, Adriana Lima, Klaas Dijkhoff, Paris Hilton, Lleyton Hewitt, Julia Stiles, Meghan Markle, Maarten van der Weijden, Sara Kroos, Jan Kooijman, Caro Emerald, Craig David, Gers Pardoel, Anna Koernikova, Natalie Portman, Floor Jansen, Egbert Jan Weeber, Emilio Guzman, Fajah Lourens, Michiel Huisman, Fernando Alonso, Robert Doornbos, Esther Vergeer, Roger Federer, Beyoncé, Do, Jennifer Hudson, Ali B., Natasha Bedingfield, Britney Spears, Jody Bernal, Khalid Boulahrouz, Serena Williams, Ivanka Trump, Alexis Bledel, Jessica Alba, en Chris Evans.

6. POPULAIRSTE NAMEN

De top 5 van meisjesnamen wordt dat jaar aangevoerd door Maria, gevolgd door Johanna, Linda, Kim en Wendy. Esther, Marieke, Chantal, Bianca en Sandra maken de top-10 compleet.

De top 5 namen voren de jongen zijn Johannes, Jeroen, Dennis, Jan en Mark. Martijn, Peter, Robert, Patrick en Wouter maken de top-10 van de jongens compleet.

7. D66 winnaar verkiezingen

26 mei 1981 gaat Nederland naar de stembus. Dat deden we toen nog massaal, 87% van alle stemgerechtigden brengt ook daadwerkelijk hun stem uit. De grote winnaar is D66. Onder aanvoering van Jan Terlouw gaat D66 van 8 naar 17 zetels. 48 Van de 150 zetels gingen naar het CDA. CDA’er Dries van Agt werd premier in een kabinet van CDA, PvdA en D66.

8. de Tegenpartij

Geen gezeik, iedereen rijk, legendarische woorden van Jacobsen en Van Es van de Tegenpartij. Deze twee uitgesproken Haagse typetjes van Van Kooten en De Bie zijn razend populair. Richting de verkiezingen staan ze in de peilingen zelfs op enkele zetels. Dat was niet helemaal de bedoeling, Van Kooten en De Bie creëerden Jacobsen en Van Es als parodie op extreem-rechtste partijen. Van Kooten en De Bie besluiten daarom, in de uitzending een paar weken voor de verkiezingen, beide heren het slachtoffer te laten worden van een schietpartij.

9. Met de assistente van dokter Van der Ploeg

De eerste aflevering van de legendarische comedyserie Zeg ‘ns Aaa wordt op Nieuwjaarsdag uitgezonden. Een serie die het 12 jaar zou volhouden en razend populair is in de jaren ‘80. Midden jaren ’80 zijn er soms 8 miljoen Kijkers. Heel Nederland volgt de avonturen van huisarts Lydie van der Ploeg, verloofde Hans, kinderen Nancy en Gert-Jan, huishoudster Mien Dobbelsteen (met de assistente van dokter van der Ploeg) en haar man Koos.

10. Jeugdjournaal

Een paar dagen later, op 5 januari, is de allereerste uitzending van het jeugdjournaal, gepresenteerd door Leontien Ceulemans. Het is destijds best speciaal, een jeugdjournaal. Nederland, is na Groot-Brittannië, het tweede land dat begint met een journaal speciaal voor kinderen.
De eerste uitzending van het jeugdjournaal kun je hier bekijken. Doen, is echt leuk. 

11. De Python

De Efteling opent op 12 april een nieuwe attractie, de Python, een stalen achtbaan. De Python is destijds de snelste, langste én grootste achtbaan op het Europese vasteland.

13. Digitale Muis

De allereerste digitale muis wordt op de markt gebracht door Xerox. In die tijd niet als ‘losse muis’, maar als onderdeel van de computer.

14. Het begin van het tijdperk van de videoclips

Ladies and gentlemen, rock and roll met die woorden begint op 1 augustus de allereerste uitzending van Music Television, oftwel MTV. MTV zendt 24 uur per dag uit. Video Killed the Radio Star van the Buggles was de eerste muziekvideo die werd uitgezonden. The best of tv, combined with the best of radio.

Nederland moest nog tot 1 augustus 1987 op MTV Europa.

15. Champaign

De allergrootste hit is voor de Amerikaanse band Champaign, met how ‘bout us. Maar liefst 8 weken staan ze op nummer 1. Maar ook Nederlandse artiesten doen het goed. Nummer 1 hits zijn er voor Anita Meyer met Why Tell Me, Why, Rubberen Robbie met De Nederlandse sterre die strale overal!, Doris D and the Pins met Shine On en de al eerder genoemde Stars on 45 (weetje, een single was in die tijd een grammofoonplaat, en draaien dan meestal op een snelheid van 45 toeren). André Hazes zingt dat jaar een beetje verliefd naar de derde plek in de top40.

16. Making your Mind up

De pas opgerichte Engelse popgroep Bucks Fizz wint het Eurovisie Songfestival met het uptempo nummer Making your Mind up. De 4 hoogblonde zangers en zangeressen vielen op door de choreografie en dan vooral het moment dat de de boys de lange rokken van de meisjes wegtrekken en er minirokken tevoorschijn komen.

Linda Williams wordt voor Nederland 9e met Het Is Een Wonder. Onze Belgische buren doen het beter, de zangeres Stelle behaalt de vierde plaats met Si tu aimes ma musique.

17. EN DE OSCAR GAAT NAAR….

Oscars zijn er dat jaar voor Ordinary People (beste film), Robert Redford (beste regisseur Ordinary People), Robert de Niro (beste acteur voor zijn rol in Raging Bull) en actrice Sissy Spacek voor haar rol in Coal Miner’s Daughter.

Andere populaire films in de bios zijn For your Eyes only (Roger Moore en Carole Bouguet), Christianne F. (Natja Brunckhorst en Thomas Haustein) Hoge Hakken, Echte Liefde (Rijk de Gooijer en Monique van de Ven), Indiana Jones and the raiders of the lost ark (Harrison Ford en Karen Allen), Het meisje met het rode haar (Renée Soutendijk en Peter Tuinman), Les uns et les autres (Robert Hossein en Nicole Garcia), Een vlucht regenwulpen (Jeroen Krabbé en Marijke Merckens), The French lieutenant’s woman (Meryl Streep en jemermy Irons) en Chariots of Fire (Ben Cross en Ian Charleson).

Raiders of the Lost Ark is in 1981 wereldwijd de best bezochte film. Het is de eerste keer dat Harrison Ford zijn opwachting maakte als de archeoloog Indiana Jones. Er volgen nog 3 films. In 2022 wordt de allerlaatste van de reeks verwacht. De inmiddels 78- jarige acteur speelt ook dit keer weer de hoofdrol.

19. Sport

Tafeltennisster Bettine Vriesekoop en Veldrijder Hennie Stamsnijder worden gekozen tot respectievelijk sportvrouw en sportman van het jaar.

Hennie Stamsnijder wordt wereldkampioen Veldrijden

In mei verslaat AZ'67 Feyenoord met 5-1 en wordt kampioen van Nederland. Het is voor het eerst sinds 1974 dat de titel niet naar Ajax, Feyenoord of PSV gaat.

19. London Marathon

Op 29 maart 1981 vindt voor de allereerste keer de marathon van Londen plaats, tegenwoordig één van de grootste hardloopevenementen ter wereld. Die eerste keer doen ongeveer 7.000 lopers mee waarvan 6.255 deelnemers de marathon ook daadwerkelijk voltooien. Tegenwoordig doen er tienduizenden lopers mee. Schrijf je je in, dan maak je niet automatisch kans op een startnummer. Er wordt nl. onder alle inschrijvers geloot.

20. Met pensioen

Bokser Muhammad Ali gaat op 39-jarige leeftijd met pensioen met een record van 55 overwinningen (en 5 nederlagen). Zijn laatste wedstrijd is op 11 december op de Bahama’s tegen Trevor Berbick. Ali verloor deze wedstrijd na tien ronden. Er wordt geschat dat Ali tegen het einde van zijn bokscarrière ongeveer 200.000 klappen had gekregen.

21. Charles & Diana

Op 24 februari wordt de verloving bekend gemaakt van de Engelse prins Charles en de destijds 19-jarige Diana Spencer. Op 29 juli trouwt het stel onder massale belangstelling in in de St Paul’s Cathedral. De kosten van de bruiloft worden geschat op € 101 miljoen, het duurste huwelijksfeest ooit. Een sprookjeshuwelijk voor destijds een sprookjespaar.

22. Zure regen

Uit (in die tijd nog) West-Duitsland komt voor het eerst informatie over ‘Waldsterben’, het afsterven van de bossen. De helft van alle bomen zou ziek zijn vanwege luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Tegenwoordig is het omstreden of de waarschuwingen voor de zure regen terecht waren. 

23. Einde gijzeling

Na 444! Dagen komt er een einde aan de gijzeling van 52 Amerikanen in Iran. Precies 8 uur nadat Ronald Reagan is beëdigd als president van de VS. De wensdroom van Jimmy Carter, om als president de vrijgelaten gijzelaars te mogen begroeten, gaat daarmee niet in vervulling.

24. Aanslagen

Nog geen zes weken na elkaar worden aanslagen gepleegd op de Amerikaanse president Ronald Reagan en paus Johannes Paulus II. Beiden overleefden. Datzelfde jaar vindt er een aanslag plaats op de Egyptische president Anwar. Tijdens een militaire parade op 6 oktober 1981 wordt Anwar Sadat doodgeschoten.

25. TGV

In Frankrijk rijdt voor het eerst de Train à Grande Vitesse, de hogesnelheidstrein. De TGV verbindt de grote steden in Frankrijk. De eerste rit gaat van Parijs naar Lyon en weer terug. De snelheid van de TGV is 300 km per uur.

26. Plaza de Mayo

In Argentinië zijn de moeders van Plaza de Mayo elke dag te vinden voor het presidentiële paleis in Buenos Aires. Het zijn (groot)moeders van kinderen die tijdens de militair dictatuur spoorloos zijn verdwenen. De ‘dwaze moeders’ met de witte hoofddoeken houden dit bijna 30 jaar vol.

27. Wereldbevolking

Wereldwijd waren er in 1981 4.5 miljard mensen. Daar zijn er in 40 jaar meer dan 3 miljard bijgekomen. We wonen met 7,8 miljard mensen op onze planeet Aarde. Als je hier klikt kun je precies zien hoeveel er mensen er per seconde bijkomen.

28. WAT VERDIENt ‘JAN MODAAL’

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is € 15.882. 40 jaar later ligt het jaarinkomen meer dan verdubbeld naar € 36.500,00.

29. De mooiste quotes over 40 jaar

Forty – the new F word: Fabulous (onvertaalbaar 😊)
Anoniem

De eerste veertig jaar van het leven geeft ons de tekst, de volgende dertig jaar levert het commentaar.
The first forty years of life give us the text; the next thirty supply the commentary.
Arthur Schopenhauer

Het mooie van veertig is dat je vijfentwintigjarige mannen kunt waarderen.
The lovely thing about being forty is that you can appreciate twenty-five-year-old men.
Colleen McCullough

We begrijpen het leven niet beter op ons 40e dan op ons 20e, maar we beseffen en erkennen dat dat zo is.
We don’t understand life any better at forty than at twenty, but we know it and admit it.
Jules Renard

Wat de meeste mensen na hun veertigste als deugdzame eigenschap beschouwen, is eenvoudigweg een gebrek aan energie.
What most persons consider as virtue, after the age of 40 is simply a loss of energy.
Helen Rowland

Na mijn veertigste liet ik de schijn vallen, omdat mannen vrouwen met gezond verstand leuker vinden.
When I passed forty I dropped pretense, ’cause men like women who got some sense.
Maya Angelou

Word wijzer met de jaren; ben je op je 40e een dwaas dan ben je echt een dwaas.
Be wise with speed; a fool at forty is a fool indeed.
Edward Young

Als je 40 jaar oud bent en je hebt nog nooit een mislukking gehad, dan ben je tekortgekomen.
If you’re 40 years old and you’ve never had a failure, you’ve been deprived.
Gloria Swanson

Op 20-jarige leeftijd geven we er niet om wat de wereld van ons vindt; op 30-jarige leeftijd maken we er ons er wel zorgen over; op 40-jarige leeftijd ontdekken we dat ‘de wereld’ helemaal niet met ons bezig was.
At the age of 20, we don’t care what the world thinks of us; at 30, we worry about what it is thinking of us; at 40, we discover that it wasn’t thinking of us at all.
Anoniem

Het leven begint op je veertigste.
Life begins at forty.
W.B. Pitki

30. HET ALLERMOOISTE CADEAU VOOR EEN 40-JARIGE? DAT HEBBEN WIJ!

40 jaar, toch wel een mijlpaal, je kijkt terug, maar je kijkt ook vooruit. Welke plannen heb je, wat wil je nog meer bereiken of meemaken, wat wil je doen, zien, leren, welke landen wil je bezoeken, wie zijn er belangrijk voor je? 40 is een mooi moment om daar eens bij stil te staan. Als vrienden en familie geef je een 40-jarige natuurlijk een cadeau dat daar helemaal bij past. Een cadeau met een terugblik naar het verleden, het samen ophalen van herinneringen maar ook met ruimte voor tips, overdenkingen, 'wijze' raad, foto's van toen en nu. Het enige echte en ultieme feel good verjaardagscadeau: verras de jarige job met een eigen vriendenboek.

40 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

40 jaar vriendenboek vriendenboekje vriendenpagina

verjaardag, 40 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media