fbpx
Skip to main content

DE 30 LEUKSTE WEETJES OVER 50 JAAR IN 2021

Net als Koningin Máxima geboren in 1971?

1971 het jaar van de opvallendste verkiezingsposter ooit, de man niet langer het hoofd was van het gezin….., John Lennon Imagine zong, de hotpants populair werd, de PvdA de grootste partij, je voor een kleurentelevisie van 66 cm rond de 1800 gulden betaalde, Feijenoord landskampioen werd (en de naam officieel veranderde in Feyenoord) en Ard Schenk het WK-schaatsen won. 1971 was ook het jaar dat een soldaat gevangenisstraf kreeg omdat hij weigerde zijn haar te knippen, de eerste abortuskliniek werd geopend en de autogordel verplicht wordt (tenminste….alleen voor auto’s die vanaf dat jaar op de markt kwamen).  De populairste kleur was in die jaren oranje; bloempotten, de fonduepan, de broodtrommel, behang en servies, oranje was favoriet. Op het schoolplein waren kinderen druk met touwtje springen en elastieken. Rolschaatsen, tollen, vliegeren, stoepranden, skippyballen; buiten spelen deed je iedere dag. Elke dag aardappelen, vlees, groenten was destijds heel gewoon en als toetje yoghurt, vla of, doe eens gek, vlaflip.
 
Meer weten over het boeiende 1971, Sara, Abraham en 50 jaar. Lees onze blog met 30 leuke, interessante, boeiende en inspirerende weetjes en feiten over én voor iedereen die in 2021 zijn 50e verjaardag viert. Veel leesplezier!

30 x 50 jaar

1. PSP-Poster

1971 was jouw geboortejaar. In het jaar dat jij ter wereld kwam zorgt een opvallende PSP verkiezingsposter voor veel ophef in Nederland én in het buitenland. Je kent de poster vast wel; een naakte vrouw en een koe in de wei, voorzien van de titel ‘PSP ontwapenend’. Dit affiche is misschien wel hét beeld van de jaren ’70 van de vorige eeuw. In 2017 werd het gekozen tot het beste affiche van de afgelopen 90 jaar. PSP won er destijds overigens geen extra zetels door, ze daalden zelfs van 4 zetels in 1967 naar 2 zetels in 1971.

2. Nederland was jong

In 1971 woonden er in Nederland iets meer dan 13 miljoen mensen. De samenstelling van de bevolking was echter wel totaal anders dan nu. Bijna 45 procent van de mensen was jonger dan 25 jaar, bijna de helft. In 2020 is dit percentage gedaald naar 28 procent van de bevolking jonger dan 28. Als je in absolute aantallen kijkt gingen er in die jaren 1,9 miljoen kinderen naar de basisschool, op dit moment zijn dat er minder dan 1,5 miljoen (terwijl onze bevolking wel gegroeid is met 4,5 miljoen mensen).

3. De voorzichtige voortekenen van internet

Software-ontwikkelaar Ray Tomlinson verzond al in 1971 het allereerste email-bericht. Pas 24 jaar later werd het verzenden van mailtjes echt populair. Ray was ook degene die het @-teken introduceerde voor de mailadressen.

4. De floppy-diskette

Als vijftiger heb je er vast wel eens eentje in handen gehad en ook gebruikt, de welbekende zachte floppy. De floppy, ontwikkeld door IBM, had een opslagcapaciteit van 80 KB. De floppy's waren tot eind jaren ’90 in gebruik.

5. Rekenen op een machientje

Meer technologische ontwikkelingen vonden plaats dat jaar. Geïntroduceerd werd ‘Handy’, de allereerste zakrekenmachine.

6. MacDonalds komt naar Europa en kiest nederland

Fast Food kenden we al 50 jaar geleden. Kroketten uit de muur, een puntzak met friet en een klodder mayo en niet te vergeten sinds 1963 Wimpy! Bij Wimpy (met de rode leren banken) werd je nog bediend en werden de tafels voor je afgeruimd. In 1971 kwam McDonalds naar Nederland. De allereerste vestiging werd geopend in Zaandam. De vestiging in Zaandam was overigens ook de allereerste vestiging in Europa. Behalve hamburgers kon je in de tijd ook appelmoes, de McKroket, Kip Superbout of erwtensoep bestellen. Volgens de website van McDonalds werden toen de aardappelen voor de Franse Frietjes nog met de hand geschild. 

7. Take-Away Coffee

De allereerste Starbucks opent haar deuren in Seattle, Washington. De allereerste coffee to go! Nederland ‘moet’ nog 37 jaar wachten op Starbucks. Op 25 juni 2007 is het zover. Starbucks opent haar eerste vestiging in Nederland op….Schiphol.

8. Greenpeace

50 jaar geleden werd in Canada Greenpeace opgericht. Aanleiding was de geplande Amerikaanse atoomproeven bij het eiland Amchitka voor de kust van Alaska.

9. Disney

In Florida opent Disney World de poorten van Disneypark the Magic Kingdom.

10. Flevohof

Beleef de dag van je leven in de Flevohof’. Geen Disneypark voor Nederland maar wel attractiepark de Flevohof, dat op 21 mei om 6.49 uur! werd geopend door prinses Beatrix. De Flevohof was een educatief park waar je alles kon leren over landbouw en veeteelt. Je kon er als kind kaas maken, pannenboeken bakken maar ook potten bakken of posters maken. Er waren oldtimers, kassen, vogel- en natuurtuinen maar ook een indianendorp. Tegenwoordig bevindt pretpark Walibi zich op deze locatie.

11. Jutphaas en Vreeswijk

Ooit van gehoord? Deze twee gemeenten werden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Nieuwegein.

12. Nasdaq

De start van de Nasdaq, de eerste elektronische beurs. Op de Nasdaq worden vooral aandelen van ICT- en biotechnologiebedrijven verhandeld.

13. Overleden op 27-jarige leeftijd

Op 3 juli overlijdt in Parijs de leadzanger van the Doors, Jim Morrison op 27-jarige leeftijd. De zanger wordt dood gevonden in de badkuip van zijn hotelkamer. Het jaar daarvoor waren twee andere wereldbekende artiesten 27-jarige leeftijd overleden, Janis Joplin en Jimi Hendrikx overleden. Zoek je op google, dat vind je verhalen over drugs, voornamen die met een J beginnen en de ’27 club’. 

14. Man niet langer hoofd van het gezin

‘De man is het hoofd van de echtvereniging’ werd (pas) in 1971 uit het wetboek geschrapt. Dit betekende dat man en vrouw in het huwelijk vanaf dat jaar gelijkwaardig werden. 

15. Geboren in 1971

Ook 50 dit jaar worden Mary J. Blige, Wendy van Dijk, Sylvana Simons, Chris Zegers, Sanne Wallis de Vries, Jari Litmanen, Paulien Huizinga, Plien van Bennekom, Aron van Grunberg, Ewan McGregor, Shannen Doherty, Anniko van Santen, Edwin Evers, koningin Máxima, Mark Walhberg, Reinout Oerlemans, Bastiaan Ragas, Missy Elliott, Marlayne Sahupala, Tupac Shakur, Rob Geus, Justin Theroux, Pete Sampras, Stella McCartney, Annamarie Thomas, Lance Armstrong, Quinty Trustfull, Snoop Dogg, Winona Ryder, Sandra Schuurhof, Christina Applegate, Gerard van der Velde, Elon Musk, Justin Trudeau, Richard Krajicek, Kasper van Kooten, Jada Pinkett Smith, Ricky Martin, Sandra Oh, Kid Rock, Denise Richards en Anita Doth.

16. Populairste namen

De top 5 van meisjesnamen werd dat jaar aangevoerd door Maria, gevolgd door Johanna, Sandra, Esther en Monique.
De top 5 namen voren de jongen waren in die tijd Johannes, Jan, Marco, Marcel en Jeroen.

17. Jeugdboeken geschreven in 1971

Twee nu nog steeds populaire kinderboeken werden alweer 50 jaar geleden geschreven. Je kent ongetwijfeld de Koning van Katoren van Jan Terlouw en Puk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt.

18. Apollo 14

De Apollo 14 missie naar de maan werd gelanceerd op 31 januari. Dit was de derde succesvolle bemande missie naar de Maan. Alan Shepard, de commandant van de missie, werd de vijfde persoon die op de Maan wandelde én de eerste die probeerde te golfen (hij had 2 golfballen meegenomen). De bemanning van de Apollo keerde op 9 februari, na 9 dagen, terug op aarde en bracht mee meer dan 90 pond aan maanstenen en monsters mee om te onderzoeken.

19. Stoepranden in een straat zonder auto’s

In 1971 reden er in Nederland 2.426.000 auto’s rond. Per 1000 inwoners waren er ongeveer 167 auto’s, iets meer dan 15%. Stoepranden of rolschaatsen op straat, het kon gewoon, zeker in de kleinere plaatsen. Het aantal auto’s is de afgelopen 50 jaar flink gegroeid. In 2019 reden er in Nederland 8.531.000 auto’s. Op elke twee inwoners 1 auto!

20. Patatgeneratie

Ben je geboren tussen 1970 en 1985 dan hoor je bij de patatgeneratie of ook wel de pragmatische generatie genoemd. Ouders van de patatgeneratie hoorden veelal bij de protestgeneratie. Deze ouders waren meestal minder streng, de kinderen kregen meer vrijheid en ruimte. Kerken werden in deze tijd minder belangrijk dan vroeger. Kinderen van deze generatie hadden meer keuzemogelijkheden dan hun voorgangers, ze vinden werken belangrijk, maar minder belangrijk dan zelfontplooiing en geluk. Je leven lang bij dezelfde werkgever zag deze generatie niet zitten, ze zijn niet voor niets de ‘uitvinders’ van het jobhoppen. De pragmatische generatie groeide op zonder mobiele telefoons, euro’s, pinautomaten en nam op vakantie nog eurocheques mee om in te wisselen voor de lokale munt. In hun kindertijd waren er geen computers, maar dat veranderde met de komst van de computers in de jaren ’80. 

21. Manuela

Jacques Herb had met het nummer Manuela de allergrootste hit dat jaar. Er staan meer Nederlandse nummers in de top 10 van dat jaar, ‘waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp en ‘zou het erg zijn lieve opa’ van Mieke en vader Abraham. Ramses Shaffy eindigde dat jaar op nummer 21, maar zijn nummer ‘zing, vecht, huil, bid, werk en bewonder’ wordt nog steeds gedraaid. Les Poppy’s waren razend populair met ‘non, non, rien n’a changé’, ‘Du’ van Peter Maffay en ‘Soley, Soley’ van Middle of the Road. Andere nummers uit die tijd die je vast wel kent: ‘brown sugar’ van the Rolling Stones, ‘proud Mary’ van Ike & Tina Truner, ‘nothing rhymed’ van Gilbert O’ Sullivan, ‘imagine’ van John Lennon en natuurlijk ‘riders on the storm’ van the Doors.
Bekende Nederlandse artiesten aan het begin van de jaren ‘70 waren, naast de al eerder genoemde namen, de Zangeres zonder Naam, de Cats, Sandy Coast, Mouth & MacNeal, gebroeders Brouwers, het accordeon-duo de Kermisklanten, Ekseption, Sandra & Andres, Oscar Harris, Patricia Paay, Golden Earring, Corry en de Rekels, George Baker Selection en Earth & Fire.

22. Vlieg er eens Uit

Televisie stond eigenlijk in die jaren nog in de kinderschoenen. De kleurentelevisie was er sinds een jaar of vier, maar heel veel mensen hadden nog een zwart-wit tv. Reclame op tv, dat kenden Nederlanders nog maar een jaar. Er waren destijds slechts twee kanalen, Nederland 1 en Nederland 2. Nederland 3 volgde pas in 1988. Het leuke daarvan is wel dat kinderen, jongeren en ouderen veelal dezelfde programma’s bekeken en daardoor dezelfde herinneringen hebben. Populaire programma’s destijds waren ‘vlieg er eens uit’ (later te land, ter zee en in de lucht), Eén van de Acht met Mies Bouwman, de Berend Boudewijn Kwis, Voor de Vuist weg, Twee voor Twaalf, de Kleine Waarheid (in 1971 winnaar van de gouden Televizier Ring) en op Losse Groeven. Kinderen keken massaal naar de Fabeltjeskrant, Oebele, Pipo de Clown , Stuif es In met Ria Bremer en Swiebertje.

23. En de Oscar gaat naar….

Oscars zijn er dat jaar voor Patton (beste film),  Franklin J. Schaffner (beste regisseur Patton), George C. Scott (beste acteur voor zijn rol in Patton) en actrice Glenda Jackson voor haar rol in Women in Love.
Andere populaire films in de bios waren Dirty Harry met Clint Eastwood, the French connection met Gene Hackman, Diamonds are forever met Sean Connery, Klute met Jane Fond. Nederlandse films van dat jaar waren Blue Movie met Hugo Metsers en Carrie Tefsen en Wat zien ik met Piet Römer en Ronnie Bierman.

24. Wat verdiende ‘Jan Modaal’

Het bruto jaarinkomen voor Jan Modaal is destijds € 6.500,00. Per maand was dat € 361,11 netto (omgerekend naar Euro's geen guldens). 50 jaar later ligt het jaarinkomen 5 tot 6 keer hoger op € 36.500,00.

25. Abraham of Sara (ge)zien

Word je 50, dan heb je ‘Abraham of Sara gezien’. De uitdrukking ‘Abraham gezien’ komt sinds 1898 voor in het van Dale woordenboek. Het betekent in die tijd nog “gezegd van iemand die reeds 50 jaar oud is en nog ongetrouwd”. Sara moest nog een tijdje wachten op een vermelding in het bekende woordenboek, pas in 2005 werd ‘Sara gezien’ in de van Dale opgenomen. Het hele verhaal over Sara of Abraham zien lees je hier
Best interessant 😊.

26. 50 jaar meer geluk

Wist je dat naarmate je ouder wordt, je gelukkiger wordt? Dit zal niet voor iedereen gelden, maar voor de meeste mensen gaat dit wel op. Het leven wordt beter vanaf je 50e. Het is niet persé zo dat je leven dan verandert, maar wel hoe je je voelt over je leven.

27. Het telt op

je loopt inmiddels al een aardig tijdje mee. Reken even met ons mee, 50 jaar is:
5 DECENNIA
600 MAANDEN
2.609 WEKEN
18.262 DAGEN
438.291 UREN
26.297.438 MINUTEN
1.577.846.300 SECONDEN!

28. Het jaar van het Varken

Ben je geboren in 1971 dan ben je, volgens de Chinese Astrologie, geboren in het jaar van het varken. Er zijn 5 verschillende typen varkens of ook wel zwijnen genoemd. 1971 is het jaar van het Goud Zwijn. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen geboren in het jaar van het varken, betrouwbaar, aardig, tolerant, bereid om anderen te helpen en niet haatdragend. Varkens vinden de waarheid belangrijk en zijn vredesstichters. 

29. De mooiste 5 quotes over 50 jaar:

50 years: here’s a time when you have to separate yourself from what other people expect of you and do what you love. Because if you find yourself 50 years old and you aren’t doing what you love, then what’s the point?
Jim Carey
 
The face you have at age twenty-five is the face God gave you, but the face you have after fifty is the face you earned
Cindy Crawford
 
The man who views the world at fifty the same as he did at twenty has wasted thirty years of his life
Muhammad Ali
 
Forty is the old age of youth, fifty is the youth of old age
Victor Hugo
 
Just because a woman is over fifty does not mean she no longer has anything to offer. If anything, we have so much more to offer! We have lived life, we get better with age. I do my best work now in my 60s. Sure, I could retire; but what would I do? Play Bingo? I think not!
Dawn Wells

30. Het allermooiste cadeau voor een 50 jarige? Dat hebben wij!

50 jaar, toch wel een mijlpaal, je kijkt terug, maar je kijkt ook vooruit. Welke plannen heb je, wat wil je nog meer bereiken of meemaken, wat wil je doen, zien, leren, welke landen wil je bezoeken, wie zijn er belangrijk voor je? 50 is een mooi moment om daar eens bij stil te staan. Als vrienden en familie geef je een 50-jarige natuurlijk een cadeau dat daar helemaal bij past. Een cadeau met een terugblik naar het verleden, het samen ophalen van herinneringen maar ook met ruimte voor tips, overdenkingen, 'wijze' raad, foto's van toen en nu. Het enige echte en ultieme feel good verjaardagscadeau: verras de jarige job met een eigen vriendenboek.

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboekje vriendenboek

50 jaar sarah abraham cadeau vriendenboek vriendenboekje

50 jaar abraham sarah cadeau vriendenboek vriendenboekje

 

50 jaar

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media