fbpx
Skip to main content

10 TOP IDEEËN DIAMANTEN HUWELIJKSFEEST

60 Jaar getrouwd: tips voor de dag zelf

Ongeveer 13.000 echtparen zijn dit jaar 60 jaar getrouwd. Zestig jaar samen een paar, dat is zonder meer een bijzondere mijlpaal. Een mijlpaal om dankbaar voor te zijn en feestelijk te vieren met alle dierbaren van het diamanten paar. Wat gaan jullie doen voor je ouders of oma en opa op deze bijzondere dag. Weet je het al? Of heb je nog wat hulp nodig? Wij hebben voor jou 10 superleuke en inspirerende ideeën voor de Diamanten Dag zelf.

1. FOTO’S VAN DE GASTEN

Maak van alle bruiloftsgasten bij binnenkomst een foto. Zijn er kleinkinderen of misschien zelfs al achterkleinkinderen dan vinden die het vast superleuk om van alle gasten een mooie foto te maken. Op deze manier maken ze gelijk met iedereen kennis en andersom geldt dat natuurlijk ook. Je kunt kiezen voor ouderwetse polaroidfoto’s of je maakt een grote lijst die gasten vasthouden terwijl ze op de foto gaan. Wat ook superleuk is, de dierbaren van het diamanten paar fotograferen op een barokke troonstoel, je weet wel zo’n soort Sinterklaasstoel of de stoel waarop Koning Willem-Alexander elk jaar de troonrede voorleest!

2. HET LEVENSVERHAAL VAN HET DIAMANTEN PAAR IN FOTO'S

Verzamel de mooiste foto’s van het diamanten paar en lijst ze in. Probeer zoveel mogelijk te wisselen qua tijdsperiode, dan laat je echt het verhaal van hun leven zien. Tip: plak wat nepdiamantjes op de lijstjes, versier ze met de letters 60 of plaats er kaarsjes met het nummer 60 bij. Zet alle foto’s op een sfeervolle manier bij elkaar op een tafel. Heb je een tafel voor de cadeaus dan kun je de foto’s daar eventueel op plaatsen. Wat ook leuk is, één of meerdere mooie fotocollage(s) maken en deze op posterformaat laten afdrukken en ophangen in de zaal. Als je naar de site van Canva gaat kun je zo aan de slag. Je kunt een formaat kiezen en er zijn ook veel leuke ontwerpen die je kunt gebruiken en veelal gratis. Wil je weten hoe het precies werkt? Wij hebben er onlangs een blog over geschreven waarin je alles stapsgewijs wordt uitgelegd. Het werkt echt heel simpel.

diamanten huwelijk 2 levensverhaal diamanten paar

3. HET VERHAAL VAN HET diamanten BRUIDSPAAR VAN 1 TOT 60

Vertel het verhaal van het 60-jarig huwelijk in getallen. Hang kaartjes op van 1 tot en met 60. Maak de kaartjes vast aan een touw of plaats ze op een groot bord. 1 is bijvoorbeeld het huisnummer van hun allereerste huis, 2 voor 2 kinderen, 3 jaar het eerste achterkleinkind, 7 voor het aantal auto’s dat ze hebben gehad, 5 x verhuisd, 8 broers en zussen etc. Maak er een klein verhaaltje van, dat is nog leuker. Bijvoorbeeld: 6: het bruidspaar heeft 6 kleinkinderen, 5 jongens en 1 meisje. Ze heten Tom, Anna, Stijn, Yann, Bob en Kees. Tom is 17, Yann is 12 etc.

diamanten huwelijk 3 leven van het diamanten paar

4. HET HUWELIJKSSPEL

Niet ons eigen idee, maar gehoord van Amerikaanse vrienden. Wij vinden het te leuk om niet te delen. Wie weet wordt het een nieuwe traditie in Nederland en België tijdens diamanten huwelijken of andere huwelijksjubilea. Het is grappig, vergt niet al te veel voorbereiding en het is een mooie manier om het huwelijkspaar nog beter te leren kennen. Hoe gaat het in zijn werk?

Je plaatst het diamanten bruidspaar beiden op een stoel met de ruggen tegen elkaar, ze mogen elkaar niet zien. Vervolgens vraag je of ze beiden hun schoenen uitdoen. Vind je dit te gecompliceerd dan zorg je dat je van beiden een paar schoenen voorhanden hebt. Eén schoen geven ze aan hun partner, de andere houden ze zelf. Vervolgens gaat iemand vragen stellen waarop beiden antwoorden met het omhooghouden van één van de schoenen. Voorbeelden van vragen zijn:

Wie staat meestal als eerste op?
Wie heeft de meeste bekeuringen?
Wie heeft een ochtendhumeur?
Wie zingt er vals?
Wie brengt de vuilnis naar buiten?
Wie is het meest technisch?
Wie kan het beste koken?
Wie kan het beste auto rijden?
Wie kan het beste een grap vertellen?
Wie is het meest handig met whatsapp?
Wie is het beste in bridgen?
Wie lacht het hardst?
Wie spreekt het meest af met vrienden of vriendinnen?
Wie past het meeste op de kleinkinderen?
Wie heeft het langst zijn of haar rijbewijs?
Wie is het vaakst gezakt voor zijn of haar rijbewijs?
Wie lacht het hardst om zijn of haar eigen grappen?
Wie houdt het meest van snoepen?
Wie zet het vaakst koffie?
Wie bepaalt het vaakst wat er op tv wordt gekeken?
Wie laat meestal de hond uit?
Wie is het meest romantisch?
Wie moppert het meest?
Wie praat het langste aan de telefoon?
Wie eet het meest gezond?
Wie kookt er als er gasten zijn?

Het huwelijksspel is natuurlijk nog leuker als beiden vol overtuiging de schoen van de ander omhooghoudt. Tip: wil je de bruiloftsgasten vooraf al enthousiast maken over dit spel? Vraag ze dan om vragen aan te leveren. Lees ook deze blog die volledig in het teken staat van het schoenenspel.

diamanten huwelijk 4 vragen aan het diamanten bruidspaar

5. DIAMANTEN DETAILS EN ACCENTEN VOOR HET DIAMANTEN HUWELIJK

Denk vooraf na over de aankleding van de zaal, ‘diamanten’ accenten maken een ruimte vaak net wat feestelijker. Bij een gouden of zilveren huwelijk is het wat gemakkelijker omdat je dan ook met kleuren kunt werken, met diamant is dat toch net wat lastiger. Maar…het nummer 60 overal laten terugkomen kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld op ballonnen, slingers, confetti of vlaggetjes. Als je even op google zoekt vind je genoeg leuke mogelijkheden. En wat vind je van feestelijke naamkaartjes voor de tafelindeling? Plak op de naamkaartjes nepdiamantjes of kalligrafeer het nummer 60. Het hoeft niet over de top, maar subtiele details maakt het wel helemaal af.

diamanten huwelijk diamanten details

6. TAART diamanten BRUILOFT EN DE LIEFSTE KOEKJES

Vier je het feest buiten de deur dan kun je ongetwijfeld aangeven dat je taartjes of cake wilt bij de koffie. Maar een supergrote taart die wordt aangesneden door het bruiloftspaar is eigenlijk ook wel heel feestelijk. Kun je zelf goed bakken dan kun je zelf aan de slag. Of je gaat naar je favoriete bakker. Zo’n taart maak je helemaal af met zo'n gave taarttopper (echt…dat bestaat. Een taarttopper is een versiering voor op de taart).

diamanten huwelijk 6 taart en koekjes

7. OPTREDEN VOOR HET DIAMANTEN PAAR

Een 60-jarig huwelijksfeest is niet compleet zonder een speech, een liedje, een sketch, film of een gedicht. 60 Jaar getrouwd is een mijlpaal en daar hoort echt persoonlijke aandacht voor het bruidspaar bij. Wij weten het kost wat tijd en niet iedereen vindt het leuk om zoiets te doen, maar toch….niet overslaan, gewoon doen, echt! Het bruidspaar zal het geweldig vinden en het geeft je achteraf een heel voldaan en fijn gevoel. Het hoeft ook niet lang te duren, 5 tot 10 minuten is vaak al genoeg. Heb je geen ideeën, wij geven graag zes voorbeelden van de stukjes die wij in de loop van de jaren hebben gedaan:

 1. Een sketch aan de hand van foto’s op een groot scherm. 10 tot 15 foto’s van de afgelopen bruiloftsjaren en daar een verhaal bij.
 2. Een film ‘in de hoofdrol’. Het was een combinatie van sketches, persoonlijke herinneringen van broers en zussen van het feestelijke paar, een lied gezongen door de kleinkinderen, huisdieren die hun herinneringen ophaalden en last but not least, de inleiding door de echte Mies Bouwman. Het verhaal over ons bezoek aan Mies kun je hier lezen. Houd je er niet zo van om voor een groep te staan, dan is dit een hele leuke oplossing. Daarnaast kun je op deze manier ook familieleden en vrienden die er niet bij kunnen zijn betrekken. Helemaal leuk is, is dat de film nog heel vaak wordt bekeken. Het diamanten paar kan er op deze manier nog heel lang van (na)genieten (en hun buren, vrienden en familie 😊).
 3. Optreden van de kleinste kleinkinderen op Afrikaanse trommels.
 4. Wie van de drie, waarbij we er wel voor hadden gezorgd dat we de originele kledingstukken van het bruidspaar konden aantrekken. Hoe ouder hoe beter.
 5. Een rapoptreden van de kleinkinderen.
 6. Lied: als je 60 jaar getrouwd bent. Een heerlijke meezinger op 'als de morgen is gekomen' van Jan Smit.

Ik heb mijn feestmuts opgezet
En deze dag maken wij pret
Want oma en opa zijn dit jaar
Al 60 jaren bij elkaar
2 mei is officieel de dag
Het is de dag, de dag dat alles mag

Een avond dansen was het begin,
Wat hadden ze het samen naar hun zin
Het eerste huis aan de Grote Straat
Vanaf 59 in gehuwde staat
Hij gooide alle remmen los
En toen,
Kwam daar de eerste zoen

Als je 60 jaar getrouwd bent dan kun je toch wel zeggen dat het echte liefde is
Als je 60 jaar getrouwd bent dan hou je van elkaar dat is het mooiste wat er is

diamanten huwelijk 7 stukjes voor het diamanten paar

8. TOOSTEN OP HET DIAMANTEN BRUIDSPAAR

Simpel, maar soms wordt er niet bij stil gestaan. Maak even een momentje vrij om een toost uit te brengen op het diamanten paar. Zorg dat iedereen zijn glas heeft gevuld en breng een toost uit op meer dan zestig jaar liefde. Sta stil bij het feit dat zestig jaar samen iets is om heel dankbaar voor te zijn.

diamanten huwelijk 8 toosten diamanten paar

9. (ACHTER)KLEINKINDEREN DIAMANTEN PAAR

Menig paar heeft jonge kleinkinderen of achterkleinkinderen en daar zijn ze hartstikke trots op. De kinderen zijn er natuurlijk ook gewoon bij, maar soms kan zo’n volwassen feest toch wat lang duren voor ze. Met wat voorbereiding zorg je er toch voor dat ook voor de kleinsten een echt feest is:

 1. Maak een knutsel- en spelletjestafel voor de kinderen of geef elk klein kind een knutselpakketje. Laat ze slingers maken of lekker tekenen, kleuren, plakken, stickeren en knippen. Ook een paar bordspellen zullen zeker in de smaak vallen.
 2. Huur een springkussen, dat kan al vanaf 30 Euro per dag.
 3. Zet een kist of mand neer met strip- en leesboeken.
 4. Fotospeurtocht. Geef alle kinderen wegwerpfototoestel en geeft ze opdrachten mee voor een fotospeurtocht; foto’s van een lachende oma, een gast met een blauwe jurk, de leukste ober, het lekkerste drankje, de jongste en de oudste gast samen op de foto, een sprankelend drankje, een geruite stropdas, gele schoenen, een kus, etc.
 5. Maak een lijstje met een huwelijks-ABC en laat de kinderen (eventueel met behulp van de andere gasten) het hele lijstje invullen. De A is van Anna de naam van oma, de B is Brussel waar oma en opa graag komen, de C is Circus waar we met kerst zijn geweest etc. Zie hier voorbeelden van lijstjes. Of bekijk hier het enige echte huwelijksjubileum ABC, superleuk als foto in je vriendenboek.
 6. Kunnen ze naar buiten? Denk aan stoepkrijt, bellenblazers, hoelahoeps of een ouderwets spelletje croquet. Croquet? Ja je weet dat spelletje waar je in zo weinig mogelijk slagen een bal door alle poortjes moet krijgen.

diamanten paar 9 kleinkinderen diamanten paar

10. GEZAMENLIJK ÉN PERSOONLIJK CADEAU DIAMANTEN HUWELIJK

Het allerleukst cadeau voor een 60-jarig Huwelijk is toch een gezamenlijk, maar vooral een persoonlijk cadeau. Een cadeau waarin je terugkijkt op 60 jaar, wat vertelt over het diamanten paar en ook nog ruimte is voor goede wensen. Vergeet het gastenboek met handtekeningen, maak samen het enige echte Diamanten Vriendenboek of Familieboek vol met vragen en foto’s. Vragen als:

Dit vind ik zo leuk aan het bruidspaar
Een onvergetelijke herinnering aan jullie samen
Typisch voor het robijnen paar is
Toen ik de uitnodiging voor jullie robijnen bruiloft ontving dacht ik
Een compliment voor jullie
Het geheim van jullie lange huwelijk is denk ik
Vakantietip
Onze vriendschap / band is bijzonder omdat
Op naar 65 jaar getrouwd, mijn advies
Nooit te oud voor
Ik wens jullie

Dit prachtige vriendenboek wordt ingevuld door de kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren. Superfijn is dat ook vrienden en familieleden die in het buitenland wonen of niet aanwezig kunnen zijn een pagina kunnen invullen met de antwoorden en foto’s. Het vriendenboek is nou echt een cadeau waar de aandacht, liefde en vriendschap van en voor het 60-jarig bruidspaar vanaf spat. Een vriendenboek is een cadeau waar het diamanten bruidspaar, wij weten het zeker, heel blij van wordt. Een boek dat ze heel vaak doorbladeren en met trots zullen laten zien aan familie, vrienden en buren.

VOORBEELDEN VRIENDENPAGINA'S VRIENDENBOEKJE (20X20CM) OF VRIENDENBOEK (30X30CM) Diamanten HUWELIJK

Vriendenboek (formaat 30x30cm) of Vriendenboekje (formaat 20x20cm)? Lees onze 8 handige keuzetips!60 jaar getrouwd diamanten huwelijk idee cadeau vriendenboek vriendenboekje

 vriendenboek cadeau diamanten huwelijk 60 jaar getrouwd

huwelijksjubileum, tips, diamanten huwelijk

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media