fbpx
Skip to main content

ZELF EEN JAAROVERZICHT MAKEN? OOK DAT KAN

De 10 beste websites voor info uit een (geboorte)jaar

Onze jaaroverzichten zijn razend populair. Er wordt bijna geen vriendenboek gemaakt zonder dat er een jaaroverzicht aan wordt toegevoegd. Ze zijn natuurlijk ook hartstikke leuk! Een jaaroverzicht maakt een vriendenboek voor een verjaardag, huwelijk, jubileum of afscheid groep 8 echt helemaal af. We hebben jaaroverzichten vanaf 1950 tot 2023. We krijgen echter best regelmatig de vraag of we ook jaaroverzichten hebben van voor 1950.  Helaas moeten we onze klanten dan teleurstellen, die hebben we niet. Dat was destijds vooral een praktische beslissing. We moesten ergens een grens trekken en de informatie voor 1950 was iets moeilijker te vinden en wat minder luchtig. We sluiten echter zeker niet uit dat we ze op termijn nog gaan toevoegen.

Wil je toch graag een jaaroverzicht toevoegen aan je vriendenboek, dan zou je kunnen overwegen je eigen jaaroverzicht te maken. Informatie over een geboortejaar of huwelijksjaar of over een geboortedag zijn op diverse websites te vinden. Ben je een beetje handig met schrijven dan kun er zelf een mooi verhaal van maken. Minder handig dan zet je de info gewoon puntsgewijs neer! Je verhaal kun je gebruiken bij het voorwoord of je kunt er een aparte tekstpagina van maken. Als je een tekst opslaat als pdf en vervolgens omzet naar een jpg-bestand dan kun je deze uploaden bij de fotobladen (lees onze handige uitleg). De weergave in de preview is van een tekst meestal niet zo goed maar in de productversie van het boek ziet het er eigenlijk altijd goed uit. 

Heel veel informatie over een geboortejaar of huwelijksjaar is online te vinden. We geven je graag wat tips.

De 10 beste website voor informatie over een (geboorte)jaar

1. Weer

Wat was het weer op jouw geboortedag of bijvoorbeeld op de trouwdag van je ouders? Je kunt het vinden op de website van Weerverleden. Typ je bijvoorbeeld 8 april 1998  in dan krijg je deze informatie:

Het weer van woensdag 8 april 1998 >>
Zwakke wind uit het west-noord-westen. De hardste windstoot had een snelheid van 8 m/s.De gemiddelde temperatuur was 7,9 °C en een gevoelstemperatuur van 6,7 °C. De minimum temperatuur was 4 °C en de maximum temperatuur 11,8 °C.
De zon scheen 3,1 uur.
Er viel 1,9 mm neerslag verspreid over 0,8 uur.
Het was een zwaar bewolkte dag.

2. nummer 1 hits in Nederland

Vanaf 1965 bestaat in Nederland de top 40. Op Top40.nl kun je vanaf die tijd zien wat de nummer 1 hits van een bepaald jaar waren. Klik op deze link en je hoeft alleen nog maar het jaar van jouw voorkeur aan te geven.

3. nummer 1 hits US

Ook in Amerika hebben ze lijsten met alle nummer 1 hits. Ze gaan daar alleen heel wat verder terug dan Nederland. Vanaf 1941 hebben zij alle hits genoteerd. Kijk op deze site, voer een datum in en kijk wat de nummer 1 was op dat moment.

4. In de bioscoop
  • In 1913 kwam de allereerste Nederlandse film uit: 'de levende ladder'. In 1915 gevolgd door ‘het wrak van de Noordzee’. Spannende titel 😊. Een overzicht van alle Nederlandse films per jaar kun je vinden op de website Filmvandaag.
  • De populairste film per jaar (qua omzet in de US) vanaf 1912 vind je op deze website
  • Wil je precies weten welke film in Amerika populair was op een bepaalde datum? Kijk dan op deze website. Je vindt er films vanaf 1912.
5. de populairste jongens- en meisjesnamen

Welke namen waren populair in een bepaald jaar? Kijk op de website van de SVB. Sinds 2022 hebben ze ook een lijst van de meest populaire genderneutrale namen.

6. geboren in jouw geboortejaar

Wil je weten wie er zijn geboren in een bepaald geboortejaar? Dan kun je het beste kijken op het alom bekende Wikipedia. Ook Famous Birthdays heeft een mooi overzicht. Zij beginnen met de meeste populaire celibrity van dat jaar en eindigen met de minst populaire. Vanuit Amerikaans oogpunt gezien, dat wel.

7. Jarig op jouw geboortedag

Wil je weten wie er jarig zijn als jij je verjaardag viert? Dan geeft Jarig Vandaag een mooi beeld. 

8. nieuws

Na alle luchtige weetjes nu het ‘echte nieuws’.  Van elk jaar kun je informatie vinden op Wikipedia, Beleven en Nueens

9. Krantenartikelen

Altijd leuk een oud krantenartikel toevoegen aan je vriendenboek. Maar liefst 12 miljoen krantenartikelen zijn er verzameld op Delpher. Je hoeft alleen maar een zoekwoord of datum in te tikken. Echt superhandig en gewoon harstikke leuk om in te neuzen

10. blogs Vriendenboeken.nl

Wij schrijven heel regelmatig blogs over geboortejaren. Gebruik onze zoekoptie of tags en je komt heel veel informatie tegen.

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek

Voor alle feestelijke en speciale momenten hebben wij vriendenboeken. Altijd het mooiste cadeau. Kijk hier naar onze thema's en voorbeelden van boeken. 

pensioen collega cadeau vriendenboek vriendenboekje

 

pensioen , jubileum, verjaardag, huwelijk, huwelijksjubileum

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media