fbpx
Skip to main content

50 IDEEËN LIEF ZIJN VOOR EEN ANDER #DOESLIEF

Maak een ander en jezelf gelukkig

Sire is deze week met een inspirerende campagne begonnen: #doeslief. Met #doeslief wil Sire Nederland een beetje mooier maken. Wees lief en maak het leven mooier voor een ander maar tegelijkertijd ook voor jezelf. Ap Dijksterhuis, hoogleraar Psychologie aan de Radboud Universiteit en schrijver van het boek ‘Op naar geluk’ heeft onderzoek gedaan naar geluk en volgens hem is ‘De effectiefste manier om gelukkig te worden is door te proberen anderen gelukkig te maken’. Twee vliegen in één klap dus. Jezelf én iemand anders gelukkig maken zit vaak in kleine dingen en is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk:

50 KEER #Doeslief

 1. Verras iemand met een compliment.
 2. Staat iemand achter jou in de rij bij de kassa van de supermarkt met maar een paar dingen? Of heeft iemand ontzettend veel haast. Laat hem of haar lekker voorgaan.
 3. Verras de pakketbezorger eens met een fooi. Jouw pakketje is toch maar lekker bij je thuis afgeleverd.
 4. Wordt iemand in je omgeving gepest? Laat het niet langs je heen gaan, spring in de bres.
 5. Vraagt iemand om geld? Loop niet geïrriteerd door maar sta stil voor een praatje en geef wat geld. Of doe eens gek en geef eens wat meer. Jij een leuke dag en de ander ook.
 6. Houd de deur voor iemand open.
 7. Heeft een collega het (te) druk? Bied je hulp aan.
 8. Kook eens een dubbele hoeveelheid en breng de extra portie naar een zieke vriend of vriendin.
 9. Even geen tijd gehad voor je ouders, ooms, tantes of vrienden? Verras ze met een belletje.
 10. Leef je in en luister echt als iemand je wat vertelt.
 11. Is iemand al langere tijd ziek? Houd contact. Stuur een kaartje, whatsappje of nog beter, ga even langs.
 12. Nodig iemand die eenzaam is eens uit bij je thuis voor een kopje koffie of een etentje.
 13. Gooi je papier, plastic en lege flessen in de daarvoor bestemde containers. Is alles vol? Vervelend, maar neem alles gewoon weer mee naar huis. Staat een stuk gezelliger voor degenen die langs lopen of in de buurt wonen.
 14. Spullen die je niet meer gebruikt kun je natuurlijk verkopen, maar weggeven via Marktplaats of naar een kringloopwinkel brengen is lief.
 15. Glimlach naar een voorbijganger op straat.
 16. Is het druk in het openbaar vervoer, maar jij hebt wel een zitplaats? Doe dan niet of je niets van je omgeving ziet, maar sta op voor een ouder iemand, een aanstaande moeder of iemand die slecht ter been is.
 17. Vertel je partner waarom je van hem of haar houdt.
 18. Tegenwoordig hebben we steeds minder contant geld op zak. Neem als je naar buiten gaat regelmatig een paar losse euro’s mee zodat je de daklozenkrant kunt kopen, geld kunt geven aan een straatartiest of aan iemand die jou vraagt om wat geld.
 19. Rijd vriendelijk. Laat een voetganger voorgaan of laat een auto voor jou invoegen die er op het laatste moment tussen wil. Maak er gewoon geen probleem van, geef ze de ruimte.
 20. Doe boodschappen voor iemand ziek of slecht ter been is.
 21. Zit je in het openbaar vervoer en is er nog een lege plek naast je? Zet geen tas of leg geen jas op die lege stoel. Wat maakt het uit dat er iemand naast je komt zitten? Misschien heb je geluk en is het een heel gezellig persoon 😊.
 22. Heb je kinderen? Leer ze hoe belangrijk, gemakkelijk en hoeveel leuker het is om vriendelijk te zijn.
 23. Inkt van de kopieermachine op je werk op? Of maak je net het laatste papier op. Neem even de tijd alles aan- of bij te vullen zodat de collega na jou gewoon kan kopiëren.
 24. Vertel iemands manager dat hij of zij een geweldige werknemer heeft. Meestal delen we wel klachten over medewerkers van bedrijven, maar als iets goed gaat vinden we dat heel gewoon. Toch is het fijn om ook dat te laten weten.
 25. Doe als een Guerrilla Gardener. Maak je buurt een stukje groener.
 26. Zeg eens wat vaker dankjewel.
 27. Zie ieder mens als even waardevol, iedereen is verschillend maar wel gelijk. Als je ziet dat iedereen even waardevol is, dan vind je ze automatisch al aardiger en ben je ook vriendelijker.
 28. Ga op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij je past.
 29. Plaats eens een week alleen positieve berichten op de social media. Werkt verslavend.
 30. Ken je dat? Iemand rent hard om de bus of tram te halen. Als dat gebeurt druk dan snel nog even op de knop om de deur te openen of waarschuw de bus- of tramchauffeur.
 31. Is er een collega die vaak alleen gaat lunchen? Ga eens bij hem of haar aan tafel zitten en leer elkaar wat beter kennen.
 32. Houd de liftdeur voor iemand open.
 33. Stop een weekje met mopperen.
 34. Doneer je haar voor jonge kankerpatiëntjes.
 35. Zorg voor verlichting op je fiets. Veiliger voor jezelf, maar ook veel aardiger richting autorijders die zich iedere keer een ongeluk schrikken als ze een fietser in het donker bijna over het hoofd zien.
 36. Nieuwe buren? Heet ze welkom met een bosje bloemen of een lekker pakje stroopwafels.
 37. Heeft iemand op straat duidelijk hulp nodig omdat hij of zij verward is of is gevallen? Loop niet door, maar stop en bied je hulp aan.
 38. Wees attent. Zie je dat iemand het moeilijk heeft, wat extra aandacht kan gebruiken? Geef hem of haar je tijd.
 39. Organiseer een straatfeest of borrel om je buren beter te leren kennen.
 40. Vertel je ouders dat je van ze houdt en waarom.
 41. Een parkeerplekje vinden kan soms best lastig zijn. Houd bij het parkeren rekening met een ander zodat er misschien net nog een auto bij kan.
 42. Maak een praatje met een onbekende bij een bushalte of op het station.
 43. Vergeef iemand die jou niet zo leuk heeft behandeld.
 44. Feestje of borrel op kantoor? Knoop eens een gesprek aan met iemand die alleen in een hoekje staat.
 45. Net een prachtig boek gelezen? Je kunt het boek daarna natuurlijk in de boekenkast zetten, maar je kunt een ander ook van het boek laten genieten door het boek cadeau te doen of je eigen openbare boekenkast te starten. Je kent ze vast wel die kleine boekenkastjes op straat.
 46. Is iemand aan het roddelen over een collega of vriend van je? Houd niet je mond, maar zeg juist iets leuks over degene waarover wordt geroddeld. Ook als je het wat eng vindt om te doen.
 47. Vertel je kinderen waarom ze speciaal zijn.
 48. Volg het advies van Loesje ‘zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn’.
 49. Nog 30 leuke foto's en voorbeelen van #doeslief.
 50. Verras iemand met een vriendenboek en vergeet dan vooral niet de vraag op te nemen wat je leuk aan hem of haar vindt.

voorbeeld vriendenpagina vriendenboek 'hart onder de riem'

cadeau zieke ziekenbezoek beterschap bloemen sterkte vriendenboek vriendenboekje

vriendschap, doeslief

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media