fbpx
Skip to main content

21 NOVEMBER WORLD HELLO DAY

De kracht van het woordje hallo

Vandaag is het #WorldHelloDay of in gewoon Nederlands gezegd Wereld-Hallo-Dag. Wereld-Hallo-Dag is 45 jaar geleden, in 1973, in het leven geroepen om ons te laten inzien dat meningsverschillen niet door geweld kunnen worden opgelost. Conflicten oplossen lukt alleen door met elkaar te communiceren, dus door te praten én te luisteren. In Nederland waren we altijd keien in ‘polderen’, weet je nog dat mooie woord dat staat voor ‘bij een probleem eerst overleggen met zoveel mogelijk betrokken partijen en met die partijen vervolgens naar een oplossing zoeken’. .. Het polderen lijken we een beetje te hebben los gelaten, dus wellicht een mooi moment om Wereld-Hallo-Dag ook in Nederland te omarmen.

Hoe vier je Wereld-Hallo-Dag?

Meedoen is heel simpel, iedereen kan het. Het enige dat je hoeft te doen is vandaag minimaal tien 10 mensen begroeten. Misschien iemand die naast je zit in de trein, iemand met wie je in de rij staat bij de kassa in de supermarkt, samen in de wachtkamer van de tandarts zit of een willekeurige voorbijganger op straat. Misschien word je na je welgemeende hallo wel volledig genegeerd of kijkt iemand je een beetje vreemd aan, het kan zo maar. Maar... misschien krijg je ook wel een vrolijke blik of begroeting terug. Misschien is jouw hallo zelfs wel het begin van een goed gesprek of maak je met jouw begroeting iemands dag een beetje goed. Wat de reacties ook zijn, wedden dat je jezelf ook een stukje beter voelt na je opgewekte hallo.

Iemand groeten, het lijkt misschien iets kleins, maar het is een uitnodiging tot contact en het kan juist daardoor zomaar het begin zijn van een gesprek. Praten, luisteren, aandacht voor elkaar, het maakt het leven stukken mooier en prettiger.

Het simpele woordje Hallo

Op de website The Friendship staat een inspirerend verhaal over de kracht van HALLO. Het simpele woordje HALLO kan jouw leven mooier maken én het leven van anderen. De moeite waard om te lezen, over na te denken en vooral iets mee te doen. Het hele verhaal kun je hier in het Engels lezen. We hebben het echter in grote lijnen en zo goed mogelijk voor je vertaald.

De kracht van HALLO voor jou en anderen

Hallo zeggen, het helpt jou

De gewoonte om HALLO te zeggen tegen mensen verandert je instelling; het opent je ogen, je geest en hart voor de mensen om je heen. Zoals de meeste mensen, heb je waarschijnlijk in zekere mate last van overbelasting door de sociale media, reclame, langere werkdagen, computers, mobiele telefoons enzovoort. Je bent het als mens aan jezelf verplicht om weer of meer contact te maken met de mensen om je heen. Dit doe je door echt oogcontact en een welgemeend HALLO. Het vermijden van persoonlijke contacten zorgt voor een soort van geestelijke bijziendheid, het verandert je kijk op de wereld en de mensen om je heen. Door vaker HALLO te zeggen tegen de mensen die je overdag tegenkomt wordt de band met je familie, vrienden en gemeenschap beter. Door het begroeten van mensen verbreed je je perspectief, maak je het makkelijker voor anderen om je te benaderen wanneer je in nood bent en je wordt er, over het algemeen, empathischer van.

Tot slot maakt een simpel HALLO je toegankelijker, wat op zijn beurt je vriendenkring, persoonlijke contacten, mogelijkheden voor liefde, etc. vergroot. Je leven wordt rijker en je krijgt meer kansen. Net als de studies die laten zien dat medewerkers die meer glimlachen gelukkiger en tevredener klanten hebben, hebben mensen die met een welgemeend HALLO uitreiken naar anderen meer kans op sterkere persoonlijke banden. HALLO zorgt ervoor dat je wordt gezien als iemand die ervoor open staat om te luisteren.

Hallo zeggen, helpt anderen

Het ontvangen van een HALLO - vooral een onverwacht HALLO - ontwapent onmiddellijk de mentale en emotionele barrières die mensen opwerpen om zichzelf te beschermen in wat velen ervaren als een koude, competitieve en gevaarlijke wereld. Je ziet vooral vaak in drukke steden dat mensen helemaal opgaan in hun telefoon, hun werk of de algehele drukte van het leven. Ze hebben de gewoonte om op straat  te lopen met hun ogen en hoofd naar beneden gericht. Een gewoonte die je isoleert van je omgeving.

Je kunt dit veranderen door iemand te begroeten met een warm HALLO. Als je geen positieve reactie krijgt – of misschien helemaal geen reactie - dan nog heb je het goed gedaan. Ook bij mensen die niet reageren op HALLO's van vrienden of voorbijgangers wordt er een zaadje geplant. Voor hen is elke HALLO een herinnering aan het feit dat ze niet alleen zijn en dat er mensen zijn die meeleven. Die geplante zaadjes zullen ontkiemen en uiteindelijk doorbreken. Grote kans dat de volgende keer wanneer je deze persoon begroet met HALLO hij er wel open voor staat en misschien zelfs reageert.

"HALLO" is een ‘gespreksstarter’. Ook al is dit vandaag of morgen niet het geval, op een dag zal een HALLO een gesprek beginnen dat uiteindelijk een leven kan redden. En dat leven kan zelfs je eigen leven zijn.

Maak er vanaf vandaag op #WorldHelloDay een goede gewoonte van om HALLO te zeggen tegen mensen die je tegenkomt. Jij en iedereen om je heen heeft er voordeel bij.

Met dank aan The Friendship Bench

 

Wij zijn Vriendeboeken.nl. Voor alle speciale momenten in het leven hebben wij vriendenboeken

voorbeelden vriendenpagina's vriendenboek

40 jaar verjaardag cadeau vriendenboek vriendenboekje

vriendenboek 70s design ontwerp

 

 

 

vriendschap, feestdag, doeslief

Nieuws van Vriendenboeken.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of lees onze blog!

Feedback

Social media